Najzanimljivije staze za trail trčanje u Španiji

Dosadilo vam je trčanje po utabanoj atletskoj stazi, ravnom parku, ulici?

Želite drugačiju i zanimljiviju stazu, punu brojnih iznenađenja, različitog nagiba terena, ali i besprekornih krajolika, vidikovaca i impozantne prirode? Onda je vreme da pređete na trail trčanje. 

Trail trčanje, iako kao disciplina postoji od 80-ih godina, svoju ekspanziju u Srbiji doživljava tek ove decenije. Neasfaltirani alternativni put, sa prirodnim preprekama, sa različitim nagibom terena i sa lepim prirodnim okruženjem, može biti opis trail staze. 

Trail staze, najčešće su na brdsko planinskim predelima, te je trkačima lokacija uvek zanimljivija i drugačija, što je njima negde i jedan od glavnih uslova prilikom odabira same staze. Ukoliko ste ljubitelji ove vrste trčanja, na različitim terenima i uzvišenjima, Srbija, ali i zemlje u Evropi, mogu vam ponuditi fantastične staze za trail trčanje. Ukoliko se odlučite da se oprobate u ovoj disciplini u Španiji, evo top tri lokacije za trail trku. 

≠ Savet plus za putovanje u Španiju tokom pandemije

Iako se negde nazire kraj pandemiji, koja je svet promenila proleća 2020. godine, još uvek postoje neka ograničenja i pravila kojih se moramo pridržavati prilikom napuštanja zemlje i putovanja na neku stranu destinaciju. Turisti iz Srbije u Španiju mogu ući ukoliko su vakcinisani jednom od prihvaćenih vakcina. Za više informacija i detalja, pre planiranja putovanja, informišite se na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

≠ Top tri lokacije za trail trčanje u Španiji 

  1. Sjera Nevada – Andaluzija – južna Španija

Ako vam je Sjera Nevada (španski Sierra Nevada) asocijacija na Kaliforniju, definitivno ste se prevarili. Ovaj planinski lanac i Nacionalni park, nudi brojne zanimljive avanture svojim posetiocima. U Andaluziji, najjužnijoj autonomnoj zajednici Španije, možete uživati u mediteranskom moru, suncu, hrani, ali i sportu u hladnijim predelima na obroncima Sjera Nevade. Iako su najviši delovi planine prekriven snegom, zbog tople mediteranske klime, nešto niži predeli, omogućavaju svim ljubiteljima trail trčanja da uživaju u nešto hladnijoj, te prijatnijoj klimi koja je idealna za ovaj vid rekreacije. 

*(Nemojte misliti da ćete trčati na 20 stepeni u letnjim mesecima, ali zasigurno neće biti 40 stepeni, kao što je u nižim predelima Andaluzije).

Trail trčanje na ovoj planini omogućiće vam trčanje na različitim usponima, od nižih nadmorskih visina pa čak do 3000 m. Ovde se u letnjim mesecima održava trail trka od 100 kilometara dužine i jakog uspona, „Ultra Sierra Nevada“, kao i nešto kraće trke poput Maratona i kraćeg Traila. Ukoliko se odlučite da posetite ovu oblast, osim u trail trčanju, možete uživati u turističkoj poseti Andaluzije i njenim gradovima Granadi, Malagi, Marbelji i njihovim turističkim atrakcijama, kao i u zdravoj Mediteranskoj hrani. 

  1. Kanarska ostrva – Tenerifi i Gran Kanarija 

Dobro, kad neko pomisli na Tenerife i čitav arhipelag španskih ostrva, uglavnom ne pomisli na trening, ali upravo ova lokacija je fantastična za bicikliste i trail trkače.

Ove fantastične terene otrkili su upravo biciklisti, čije se pripreme redovno održavaju u zimskim mesecima, te im je kombinacija toplih zima i fantastičnih terena bila idealna za pripreme za trke, posebno za Veliku trku Francuske – Tour de France. Kako je lokacija postepeno otkrivana kao odlično mesto za trening, ubrzo su i drugi sportisti pronašli sebi primenu. Kombinacija ravnih terena i velikih uspona, krajolika i pejzaža fantastičnih, borova šuma, okean, visine, ali i peskovite i kamenite staze, danas su najpopularnije mesto za trail trkače u Španiji. 

Kanarski arhipelag sastoji se od 12 ostrva različite veličine, a najpoznatija među njima su svakako Tenerifi, Lanzarote, Gran Kanarija, koji su ujedno popularni među sportistima. Najviša planina u Španiji, Teide, smestila se upravo na Tenerifima, te ona trail trkačima nudi posebne užitke. Gran Kanarija, ostrvo je gde se održavaju najpoznatije trail trke u Španiji, Transgrancanaria i Transvulcania. Klima na ostrvima je tropska i pustinjska, budući da se Ostrava nalaze zapadno od Sahare 100 kilometara, ali i u sred Atlanskog okeana, te su prosečne temperature u višim predelima 15-27 stepeni u zavisnosti od doba godine. 

  1. Pirineji i Costa brava – severoistočna Španija

Prirodna granica sa Francuskom, na severu Španije, Pirineji, izazovni su i privlačni trail trkačima i sportistima koji uživaju u ovom vidu rekreacije. Nadmorske visine idu i preko 3000 metara, a sama dužina planinskog lanca je preko 400 kilometara. 

Kosta Brava, divlja obala, jedna je od najinteresantnijih obala u Španiji. Svojim planinskim terenom, mirisom mora, priobalnim pejzažima, veoma je privlačna trail trkačima. Kombinacija ova dva terena, budući da su geografski povezani, idealna je za one koji žele da iskuse i velike uspone i planinske predele, a takođe i priobalne, ali neravne terene, kao i totalno različite pejzaže. 

Trčanjem kroz Nacionalne parkove, može biti poseban užitak za ljubitelje ovog sporta. Na Pirinejima se održavaju i lokalne trke u trail trčanju, dužina polumaratona i maratona, sa čestom promenom uspona i nadmorske visine, što je izazovno svakom trkaču. 

Najbolje vreme za posetu Pirinejima i Kosta bravi, svakako je od početka leta do početka jeseni, budući da su temperature tada idealne za trkače. Osim dobrih terena, trkači ovde mogu uživati u turističkoj ponudi Pirineja, nacionalnim parkovima, ali i Kataloniji, Đironi, njenom glavnom gradu, Barseloni, i svim zanimljivostima, koje vas one mogu počastiti, a lista je puna. 

≠ Savet plus za trail trkače

Za trail trčanje, osim dobre prethodne pripreme i treninga, morate imati i dobru psihičku pripremu. Nakon što ste se pripremili za uspone i nizbrdice koje vas čekaju na stazama, kao i na brojne promene terena, avantura može da počne. Ono što je izuzetno bitno jeste da vam sportska oprema bude veoma kvalitetna i na visokom nivou. Patike, čarape, sportska garderoba, jakna, nešto su bez čega ne možete. Dobar ranac, sa vodom, hranom, i provom pomoći, poput male putne apoteke, neizostavni su deo vaše avanture, kojim god predelom da trčite. 

Putna apoteka, odnosno prva pomoć mora biti pri ruci svakom trail trkaču, bilo na treningu, bilo tokom trke. Flasteri, zavoji, alkohol, poželjni su u vašem rancu. Lekovi za bolove, Paracetamol, obavezan je u vašem rancu ukoliko trčite trail stazama. Diklofen gel je nešto što je takođe poželjno imati u svojoj prvoj pomoći i putnoj apoteci, budući da on pomaže kod bolova i upala tetiva, ligamenata, mišića. Od suplemenata treba imati magnezijum, tačnije Oligogal Mg direct, koji pomaže lakšem funkcionisanju mišića, kostiju, imunog Sistema. Svakako, svaki trail trkač, bilo da trči u zemlji ili inostranstvu, treba koristiti i kompleks vitamina koji pospešuju rad kompletnog organizma, poput vitamina Oligovit 20. A pre svakog putovanja, a i na putovanju, poželjno je koristiti probiotik Flonivin Boulardi

Da li ste nekada trčali trail trke i da li vam ovaj vid rekreacije uošte deluje zanimljivo? Kakva su vaša iskustva i ako jeste, podelite sa nama u komentarima, gde trail trkači vole da trče po Srbiji i Evropi.

Podeli sa prijateljima: