Vrnjačka Banja – idealna destinacija za leto u Srbiji

Mislite da ne možete godišnji odmor provesti u Srbiji, podjednako kvalitetno kao i na moru? Vrnjačka Banja će vas razuveriti. 

Vrnjačka Banja, kraljica domaćeg turizma, nekada je smatrana najboljom banjom za lečenje brojnih oboljenja. Danas se Vrnjačka Banja može pohvaliti najrazličitijim sadržajima, koji će zadovoljiti potrebe porodica sa decom, omladinaca željnih izlazaka i noćnog života, parova željnih romantike, penzionera koji žele odmor i relaksaciju, kao i svih onih koji bi želeli da obilaze kulturno istorijsko nasleđe.

Zašto se smatra najposećenijom banjom u Srbiji, kao i koje su to atrakcije koje ova banja nudi svojim posetiocima, otrkićemo u nastavku teksta. 

Gde se nalazi Vrnjačka Banja

Ova, najlepša i najuređenija banja u Srbiji, nalazi se nedaleko od Kruševca, Kraljeva i Trstenika, te ju je moguće lako posetiti iz različitih putnih pravaca. Od glavnog grada, Beograda, udaljena je nekih 200 kilometara južno. Budući da se nalazi u podnožju Gledićkih planina i prelepog Goča, umereno kontinentala klima omogućava prijatno vreme preko cele godine.

Turistička ponuda Vrnjačke Banje za sve uzraste

Medicinski turizam u Vrnjačkoj Banji 

Vrnjačka Banja se može pohvaliti sa 7 mineralnih izvora smeštenih na teritoriji same Vrnjačke Banje, a lekovitost njenih mineralnih voda poznata je već vekovima. Temperatura vode je prosečno oko 36,5 °C. U banji se mogu lečiti reuma, šećerne bolesti, organi za varenje, ginekološka oboljenja, bubrežne bolesti, a klima banje idealna je i za lečenje problema disajnih puteva

Ponuda za najmlađe članove porodice

Ako želite da uživate sa svojim mališanima u Vrnjačkoj Banji preko leta, na raspolaganju će vam biti otvoreni bazeni, kao i brojni bazeni po hotelskim smeštajima u banji. Svake godine u Vrnjačkoj Banji se otvara sve veći broj Wellness i Spa centara, pa je tako ponuda ove banje sve bogatija i primamljivija kako najmlađima, tako i svim ljubiteljima opuštanja, kupanja, odmora i relaksacije. 

Na poznatoj Promenadi, održavaju se brojne dečije predstave, koncerti za decu. Ulični zabavljači, prodavci balona, prodavci karikatura, čuvena vožnja vozićem ili fijakerom, zabaviće vaše mališane i učiniti njihov odmor nezaboravnim. U parkovima po gradu, nalaze se i brojne druge atrakcije za najmlađe, poput Luna parkova, koje vredi posetiti. 

Kulturno istorijsko nasleđe u okolini Vrnjačke Banje

Ovo je jedan od najbogatijih segmenata, posebno u letnjim mesecima, u Vrnjačkoj Banji i okolini. Zbog svog idealnog položaja, iz Vrnjačke Banje se može ići na brojne jednodnevne izlete, te se može posetiti zanimljivo i bogato kulturno istorijsko nasleđe ovog kraja. Iz Vrnjačke Banje se lako i jednostavno možete naći u prelepim manastirima, srpskim svetinjama, Žiči, Studenici, Ljubostinji. U samoj banji možete posetiti zanimljiv Zamak kulture, odnosno zamak Belimakrović, koji je domaćin brojnih izložbi, manifestacija i koncerata. Zanimljiva je i zgrada gradske Biblioteke, gde svoju želju za čitanjem mogu zadovoljiti kako lokalci, tako i turisti.

Letnje manifestacije u Vrnjačkoj Banji

Tokom leta, u Vrnjačkoj Banji, možete uživati u brojnim manifestacijama, koncertima, predstavama, likovnim kolonijama. Vrnjačka Banja, domaćin je i poznatog muzičkog festivala.

Vrnjački karneval, svake godine u julu mesecu, od 2005. godine, uveseljava kako lokalno stanovništvo, tako i brojne okupljene turiste. Od prve godine do danas, broj posetilaca je porastao na oko 300 000, a osim domaćih izvođača i učesnika, nezaobilazni su i gosti iz regiona. Dečije predstave, radionice, maskenbali, krunisani su Dečijom karnevalskom povorkom, koja je uvertira, za krunu karnevala, Veliku međunarodnu karnevalsku povorku. U ovoj povorci učestvuju brojne karnevalske grupe i regiona, ali najveću pažnju uvek privuče i grupa učesnika iz čuvenog karnevala u Riu. 

Love Fest, postao je jedan od simbola same Vrnjačke Banje, te ljubitelji elektronske muzike, već skoro dve decenije ne propuštaju ovu muzičku manifestaciju. Ona se održava u toku leta, uglavnom početkom avgusta, kada se Vrnjačka Banja pretvara u epicentar elektronske muzike u Evropi. Poslednjih godina, smeštaj je moguće obezbediti i u kampu festivala, gde postoje brojna dešavanja preko celog dana. 

U Vrnjačkoj Banji se tokom leta održava i Međunarodni festival klasične muzike, koji se organizuje u Zavičajnom muzeju. Nezaobilazan je svakako i Festival filmskog scenarija, koji se održava početkom avgusta meseca i koji obuhvata više različitih aktivnosti na temu filma. Letnja pozornica na otvorenom, svake godine privlači sve više posetilaca, a učesnici su poznati reditelji, režiseri, glumci, scenaristi. Poznati su i popularni Pozorišni dani srpskog teatra, kao i Festival likovnog stvaralaštva

Noćni provod u Vrnjačkoj Banji

Za nešto mlađe posetioce i ljubitelje dobre muzike i noćnog provoda, osim Love festa, Vrnjačka Banja leti otvara vrata brojnim muzičkim zvezdama, te tako na ulici možete uživati, često u besplatnim, koncertima poznatih zvezda iz Srbije i regiona. Osim toga, brojni su kafići, restorani, bašte na Promenadi, pa i diskoteke, koji će zadovoljiti sve ljubitelje noćnog provoda. 

Za ljubitelje šetnje i prirode

Za sve rekreativce, ljubitelje šetnje, prirode, svežeg vazduha, Vrnjačka Banja i njena okolina, imaju posebnu ponudu. U banji se nalazi veliki broj fantastično uređenih parkova, poput Vrnjačkog gradskog parka, koji je simbol banje i koji je fantastično uređen preko cele godine. Krase ga cvetne aleje, fontane, drvoredi. Osim ovog, poznat je i nešto noviji park, Japanski vrt, koga krase vodopadi, veštačko jezero, mostići. Na rekama u gradu, Vrnjačkoj i Lipovačkoj, nalaze se brojni drveni mostovi, koji ulepšavaju šetalište i centar banje. Najpoznatiji među njima, zasigurno je Most ljubavi. Budući da je Vrnjačka Banja smeštena podno planine Goč, koja se može pohvaliti fantastičnim i bogatim biljnim svetom, svi rekreativci mogu uživati u šetnji po ovoj planini. 

Savet plus za mirno i opušteno putovanje do Vrnjačke Banje

Bez obzira da li putujete po Srbiji ili ste se odlučili da pređete granice naše zemlje, pakovanje putne apoteke, podjednako je bitno. Kako se u letnjim mesecima namerno izlažemo suncu, kreme sa većim zaštitnim SPF faktorom su neophodne na svakom putovanju. U slučaju da ste dopustili sebi da duže ostanete na suncu, te ste malo izgoreli, u tome će vam pomoći Pantenol mast. Ukoliko tokom putovanja dobijete alergiju ili se negde ogrebete, u pomoć će vam priteći Jekoderm, te i ovu mast morate imati u svojoj putnoj apoteci. Kako nam je koža preko letnjih dana dosta izložena suncu i potrebna joj je dodatna nega i hidratacija, posebno nakon bazena, mora ili depilacije, Pantenol pena sa pantenolom, vitaminima i alojom, odličan je izbor. Probiotik Flonivin boulardi, nešto je što svaka putna apoteka mora imati, budući da se dijareja često javlja na putovanjima, posebno kada se ritam života znatno promeni. Lekovi za bolove, temperaturu, prehladu, obavezni su u svakoj putnoj apoteci. U tom slučaju, najbolje će se pokazati Paracetamol, budući da pomaže kod svih navedenih tegoba. Konzumiranje vitamina poželjno je preko cele godine, te ako ih ne unostite dovoljno preko hrane, potrebno ih je uneti preko suplemenata. Ako planirate aktivno putovanje, Oligogal Mg Direct, pomoći će vam kod stanja umora i iscrpljenosti.  

S razlogom se kaže da je Vrnjačka Banja idealna za sve tipove turista i da može zadovoljiti sve potrebe istih, posebno u letnjim mesecima. Ukoliko ste bili u Vrnjačkoj Banji, koja je bila vaša omiljena aktivnost?

Podeli sa prijateljima: