Vodič kroz Maroko – šta ne smete propustiti ako putujete u Marakeš

Želite da otkrijete tajnu crvenog grada, skrivanu unutar zidina?

Očaravajući Maroko, na raskrsnici Evrope i Afrike, pun kontrasta i boja, oduševljava sve svoje posetioce, bez obzira u koji su se deo zemlje uputili. Bilo da birate crveni Marakeš, belu Kazablanku, braon Fes, plavi Šefšauen, sigurno je da ćete spoznati jednu totalno drugačiju kulturu, gastronomiju, istoriju, bogatsvo i sve različitosti. 

Carski gradovi Marakeš, Fes, Maknes i Rabat, svoje lepote kriju unutar medina, koje su nezaobilazne prilikom posete ovih gradova. Međutim, osim tajni unutar zidina, ova prostrana i lepa zemlja, bogatog kulturno – istorijskog nasleđa, vam može pokazati još mnogo toga. Ako želite da zaviritе unutar jednog grada i saznate šta je to što nikako ne smete propustiti na putovanju, ispratite tekst do kraja.

Savet plus za putovanje u Maroko

Kako je virus Korona prisutan u zemlji i svetu već dve pune godine, tako smo se svi prilagođavali znatno promenjenim uslovima putovanja, koji su zavisili i važili od zemlje do zemlje. Turistima iz Srbije, moguć je ulazak u Maroko po određenim uslovima, te ako se odlučite da otputujete u ovu zemlju, prvo se informišite o tome na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs ili u Ambasadi Maroka. 

Šta ne propustiti u Marakešu

Ova bogata i raznolika zemlja, oduševiće vas svojom kulturom i različitostima. Mirisi, energija, jedinstven identitet, tradicija, aroma, gastronomija, arhitektura, samo su deo turističke ponude. Ukoliko ste se odlučili da vaša baza bude Marakeš, pripremite se na aktivno putovanje, kako biste što više upili, videli i doživeli.

≠ Medina – Definitivno najpoznatiji tradicionalni deo Marakeša u kome ćete se najbolje upoznati sa životom Marokanaca. Crveni grad i zidine koje ga okružuju, čuvaju od modernizacije kulturu i tradiciju. Uske ulice Medine, gužva i buka, činiće da vam ovaj grad bude facinantan, ali i zbunjujuć u isto vreme. Brojne su zanimljivosti u starom gradu, te je poželjno da ovaj deo, za početak, upoznate sa nekim turističkim vodičem, bilo da ste doputovali preko agencije ili samostalno. U samostalnoj organizaciji, vodiča ćete najbolje bukirati preko vašeg smeštaja, uglavnom je to rijad. Upravo ovde možete obaviti i najbolji šoping začina, kože, marama, pletenih korpi. Za uspešan šoping, uradite dobro cenkanje i budite svesni da su vrednosti na tezgama bar 10 puta veće od one koju treba i želite da platite. Ukoliko se odlučite za kupovinu nečeg, nemojte se vraćati po to, jer verovatnoća da ćete opet tu pronaći trgovca i tezgu je mala. 

≠ Koutoubia džamijaSimbol grada iz XII veka, najviša građevina u Marakešu, dominira nad gradom, danju i noću. U pogledu na nju možete uživati kako iz okolnih vrtova i parkova, tako i izbliza, ali u nju ne možete ući, budući da je ulaz dozvoljen isključivo islamskim vernicima.

≠ Medresa Ben Jusefa – Prekrasna verska škola, ukrašena mozaicima, rezbarijom, drvetom, cvećem, svojim enterijerom, ali i eksterijerom ostavlja bez daha. 

≠ Đema el Fna – Glavni trg Marakeša, mesto je koje nikako ne smete i ne možete propustiti, bilo da ste u ovom delu grada danju ili noću. Svakako, morate ga posetiti i u dnevnim i u večernjim satima, budući da nosi posebnu atmosferu, koju apsolutno morate doživeti. Danju ovde možete pazariti, igrati, slikati se sa majmunima, zmijama, trgovcima, uličnim izvođačima, a uveče možete probati najrazličitiju hranu. Samo budite oprezni, ukoliko uđete u komunikaciju sa lokalnim trgovcima, očekujte nešto agresivniji pristup pri pregovaranju i trgovini. Sam trg je lepo posmatrati sa nekog rooftop restorana. 

≠ Bahia palata – Ova palata, nastala u XIX veku, jedno je od najlepših arhitektonskih zdanja u Marakešu, što u prevodu i znači Bahia. Sagrađena je za vezira Ahmeda ben Musu i njegov harem i danas je jedna od najvećih palata u gradu, sa mnoštvo odvojenih terasa i rijada. Posetom nje, saznaćete puno o istoriji samog Marakeša. 

≠ Sadske grobnice – Grobnice iz XVI veka nalaze se na listi najposećenijih atrakcija grada i to s razlogom. Sin osnivača Sadske dinastije, želeo je da se svi sledbenici sahranjuju upravo ovde. Brojna spomen obeležja, sagrađena su u kompleksu. Ulepšavanje grobnica, kao vid zahvalnosti, bila je dužnost svih živih naslednika. Grobnice se nalaze u zatvorenom vrtu i do njih je moguće doći prolaskom kroz malu kapiju. Prekrasan mauzolej u srcu vrtova, ukrašen šarenim pločicama i kamenom, zapanjuje svoje posetioce, te ovo svakako uvrstite na svoju check listu lokaliteta. 

≠ Palata El Badi – Ako ste nekada pratili seriju Zabranjena ljubav, zidine ove palate vas mogu asocirati na ljubav između Žade i Lukasa. Nekada, jedna od najlepših palata, a danas samo ostaci zidina, nalazi se u južnim granicama starog grada, Medine. 

≠ Mažorel vrt – preko 40 godina, francuski slikar Žak Mažorel, sa svojim saradnicima, radio je na uređenju, ovog, danas jedinstvenog vrta u Marakešu. Od zaborava i propadanja, spašava ga Iv Sen Loren. Oduševljen indigo plavim fasadama, bogatim zelenilom, cvetnicama, mirisom, oazom mira u sred buke i gužve, odlučuju da kupe ovaj vrt. Danas se ovde nalaze botanička bašta, muzej, kafe, apartmani.

≠ Menara – botanički vrt, maslinjak, sa starim, oslikanim paviljonom i jezerom i pogledom na Atlas planine, može biti zanimljiv posetiocima.

≠ Mela – preživeli deo jevrejske četvrti, koja je nekada imala veliki uticaj u životu Maroka. Danas je očuvana zanimljiva sinagoga, uske, ukrašene ulice i groblje, koji vam mogu otkriti čitav jedan drugi svet Maroka. 

≠ Izleti iz Marakeša – za sam grad, njegove lokalitete, hranu, šoping, cenkanje, uživanje, biće vam potrebno bar tri cela dana. Ukoliko želite još nešto da posetite, a u gradu ste samo par dana, ne očekujte da će vas put lako odvesti do Fesa, Šefšauena, Sahare. Za ove izlete, biće vam potrebno da u Maroku provedete bar dve nedelje, kako biste svuda imali malo vremena za upoznavanje. Od izleta, ovde se možete odlučiti da idete do Esauire, grada vetrova, na obali Atlanskog okeana, koji je prepoznatljiv po plavim čamcima, uskim, kaldrmisanim ulicama, glasnim i šarenim pijacama, galebovima. Možete ići i do „Vrata pustinje“ tačnije Ouarzazate, starog grada, odnosno kasabe, na putu ka pustinji, u podnožju Atlas planina. Uzud vodopadi mogu biti zanimljiv izlet, buduži da su najviši vodopadi Severne Afrike, sa oko 110 metara visine, a nepregledni maslinjaci na kojima se veru majmuni, samo upotpunjuju čitav doživljaj. Ako ste sanjali o poseti pustinje, obavezno napravite istraživanje ili se dobro raspitajte kod agencije preko koje putujete. Nikako se ne odlučujte za izlete u Zagora pustinju. Agafay pustinja, na nekih 40 kilometara od Marakeša, može biti dobar izbor, kada je ovaj izlet u pitanju. 

Savet plus za putovanje po Maroku – Marakešu

Na ovakvom putovanju, odabrana putana apoteka može biti jedna od najbitinijih stvari, prilikom pakovanja. Ukoliko putujete u Maroko, bićete suočeni sa izrazito različitom, gastronomijom, teškim i začinjenim ukusima, te obavezno u svojoj putnoj apoteci imajte i Digestal, koji će vam pomoći pri varenju hrane. Na daleke destinacije, nikako ne zaboravite ni probiotik, kao ni njegovu upotrebu par dana pre putovanja. Kako ćete biti iscpljeni, konzumirati različitu i drugačiju hranu, moguća posledica može biti dijareja, te Flonivin Boulardi može biti vaše rešenje. Kako ćete biti izuzetno aktivni i umorni, poželjno je da ponesete sa sobom i Oligogal Mg Direct, magnezijum koji pomaže kod umora i iscrpljenosti. Nikako ne zaboravite ni na kožu i negu iste. Budući da se dnevne i večernje temperature veoma razlikuju, za neku kože možete poneti Pantenol penu, koja pomaže i kod visokih i kod niskih temperatura. U svojoj putnoj apoteci, obavezno imajte i višenamenski lek za bolove, temperaturu, prehladu i grip, Paracetamol, koji vam na aktivnim putovanjima može puno značiti.

U lavirintu uskih ulica, crvenih fasda, jakih mirisa, glasnih trgovaca, užurbanih lokalaca, vrednih zanatlija, krije se jedan specifičan grad. Da li ste vi nekada putovali u Maroko ili Marakeš i šta je to što preporučujete, ukoliko ste bili na ovom putovanju?

Podeli sa prijateljima: