Vikend u Minhenu – hranu i piće koje ne smete propustiti u prestonici Bavarske

U podnožju Alpa, u južnim krajevima Nemačke, ukrašen brojnim bajkovitim dvorcima, smestio se grad bogatog kulturno istorijskog nasleđa. Jedan od najvećih i najrazvijenijih gradova Nemačke, sa visokim životnim standardom, domaćin brojnih festivala, muzeja, fabrika, ali i grad čuven po bogatoj kuhinji i pivu, Minhen, kao prestonica Bavarske, poslednjih decenija mami sve veći broj turista.

Nadaleko su poznata njegova piva, tradicija Oktobarfesta, brojne pivnice i kobasice. Različiti tipovi turista posećuju ovaj Bavarski grad, a ako vas privlači specifično i kvalitetno pivo i hrana, upoznajte se sa ponudom Minhena kroz ostatak teksta.

Koju hranu probati u Minhenu

Ako vas oduševljavaju Bavarske poslastice poput piva i kobasice, najbolje je da zaboravite na tradicionalne restorane i uputite se na brojne gradske pijace i trgove gde možete na štandovima probati najukusniju bavarsku kobasicu i ostatak gastronomske ponude ovog dela Evrope. Poznata tipična bavarska jela su Wurst kobasice, bavarske perece, krompir na više načina…

Weisswurst

Ukoliko se u prepodnevnim satima uputite na neki trg u Minhenu, moći ćete da probate najukusnije bavaske kobasice, spremane od različite vrste mesa. Takozvane bele kobasice, prave se od teletine, ređe od svinjetine i sadrže brojne začine, poput peršuna, luka, đumbira, limuna. Služe se kuvane u vodi ili ređe pečene, sa bavarskom perecom i nezaobilaznim slatkim senfom. Budući da se tradicionalno prave bez konzervansa, u ponudi su samo do podne. 

Schnitzel

Iako su bavarske šnicle nešto što često možete probati i u našoj Srbiji, poželjno je da ih ove ukusne mesne komade probate i u Bavarskoj. Ove šnicle mogu biti pržene, pohovane, od teletine ili svinjetine, a služe se sa krompirom u različitim oblicima. Ono što ih čini drugačijim jeste način spremanja, budući da se pre termičke obrade mesa, ovi komadi prelivaju neizostavnim senfom ili renom.

Breze

Breze ili na srpskom jeziku preukusne perece. Ako je uz špagete neizostavan dodatak vino, tako je uz perece neizostavan dodatak pivo. Kao i svaka pereca, mekana je unutra, a blago lepljiva spolja, obavezno posuta velikim komadima soli. Možete ih konzumirati, na ulici, u restoranu, u pivnici. Sastavni su deo svakog menija, a na Oktobarfestu, ponudiće vam ih prodavci obučeni u tradicionalnu bavarsku nošnju. Cena po komadu nije baš pristojna, ali za ovako ukusnu perecu, vredi dati svaki evro.

Knodel

Ako još jedno jelo, uz bavarske perece nikako ne smete propustiti u Minhenu, to bi onda bile i čuvene knedle, koje su poznate širom sveta i prave se sa različitim receptima, od brašna ili krompira. Konkretno Bavarske knedle, najčešće se po originalnom receptu prave od krompira, sa jajima i brašnom, a redovan su dodatak uz meso i supu, a naravno poostoje i u slatkoj verziji.

Kniekuchle

Nisu krofne, ali liči. Bavarska poslastica, poznata još kao kuchl Ili krapfen, tipičan je slatkiš u Minhenu. Prženo testo, loptastog oblika, u sredini nešto tanje, preliveno šećerom u prahu. Veoma je slatkog ukusa, što ga u osnovi razlikuje od naših, ali i od bavarskih krofni, te ako ste ljubitelji ovakvih poslastica, poslužite se jednom i u bavarskoj prestonici. 

Schveinebraten

Iako nikako nisam ljubitelj kima kao začina, u ovom slučaju uvek sam oduševljena jelom. Tanko sečena svinjetina, začinjena je upravo kimom, korijanderom i belim lukom, ivice su joj hrskave, a uvek se služi u mesnom sosu od tamnog piva, sa knedlama ili krompirom. Brojne su varijacije ovog jela, ali ako se zateknete u bilo kom delu Nemačke, obavezno ga probajte.

Koje pivnice obići u Minhenu

Kada ste u Minhenu, bilo da ste ljubitelj piva ili ne, ovu pravu bavarsku poslasticu ne smete zaobići. Istorija piva u ovom regionu Nemačke, počinje još od XI veka, a pravila koja su uveli tadašnji proizvođači “tečnog hleba”, održala su se do današnjih dana. Zato je Nemačka proizvodnja piva jedna od najpoznatijih u svetu. Pivo je duboko ukorenjeno u kulturu ove zemlje, a pivnice su od pamtiveka bile mesta okupljanja, kako običnog naroda, tako i brojnih političkih stranaka, državnika, umetnika, naučnika. 

Bilo da volite Heles, Dunkel, Radler ili Vajsbir, barem jedan Mas morate popiti. 

Hofbrauhaus

Neki će vam reći da je zaobiđete, da je izvikana, da je prepopularna i puna turista, ali i pred svih tih epiteta, ova pivnica svojom istorijom zaslužuje da bar jedan Mas popijete u njoj. Otvorena s kraja XVI veka, državnicima je služila za javna obraćanja i sastanke, a danas sa oko 2500 sedećih mesta i nekoliko tematskih dvorana, u klasičnom bavarskom stilu jedne pivnice, nudi brojne pivske poslastice i hranu. Neretko ćete uživati u tradicionalnim koncertima i muzici, posebno u festivalskoj dvorani.

Augustiner

Kako istorija nalaže i govori, pivnice su u srednjem veku otvarali monasi, što je slučaj i sa ovom. U gradu postoji više njihovih objekata, ali glavna pivnica Zum Augustiner se nalazi u Altstadtu, odnosno starom gradu, o čemu svedoče njena arhitektura, gastronomska i pivska ponuda. 

Augustiner – Keller

Ovo je jedna od omiljenih. Smeštena pored glavne stanice, može ponuditi sedenje u pravom podrumu, više regularnih dvorana i nezaobilaznom pivskom vrtu. Pivski podrum nekada je služio za čuvanje i skladištenje piva, a danas je sastavni deo redovne ponude ove pivnice. Hrana sjajna, pivnica definitivno vredna posete.

Der Pschorr

Jedno od poznatijih njihovih piva, Hacker, služi se u više njihovih pivnica. Kako su pivnica i fabrika malo dislocirani od centra, Hacker Pschorr Brau, možet obići i njihov restoran u centru grada, Der Pschorr. Čuveni Haker, koji neretko možete probati i u Srbiji, jedno je od omiljenih piva bavaraca. Drvene klupe, litarske mas krigle, kobasice, sirevi, samo su deo njihove ponude.

Ono što Minhen i njegovu ponudu čini specifičnom, jeste postojanje takozvanih pivskih vrtova, tačnije pivskih bašti koje su aktuelne i postoje još s početka XIX veka. Budući da su domaćini preko 200 pivskih bašti, izbor je zaista ogroman i može zadovoljiti potrebe svih turista. 

Augustiner Keller, sa preko 7000 sedećih mesta, Chinesischer Turm nudi uživanje u srcu Engleske bašte, Biergarten Viktualienmarkt, smeštena u samom srcu starog grada, na uličnoj pijaci, Gutshof Mentnerschwaige Biergarten, skoro pa na obali reke Isar, Hirschgarten, najveći pivski vrt sa skoro preko 8000 sedećih mesta, koji lokalci obožavaju. Ako želite da probate ipak nešto malo drugačije ukuse i da se udaljite od tradicionalnog načina proizvodnje piva, možete otići u Tap-House, koji će vam ponuditi preko 200 vrsta kraft piva.

Savet plus za opušteno putovanje po Minhenu

Bilo da ste na gastronomskoj ili regularnoj turističkoj turi po Bavarskoj, sigurno je da ćete veći broj sati provesti u istraživanju njihove nacionalne kuhinje, kao i u ispijanju njihovog čuvenog piva. Budući da bavarska kuhinja podrazumeva veliki broj začina, poželjno bi bilo da u svojoj putnoj apoteci uvek imate Digestal. Ako planirate neko jesenje putovanje po Centralnoj Evropi, obavezan lek koji ja u svojoj putnoj apoteci ima jeste Defrinol ili Defrinol forte, budući da me prehlade ne zaobilaze, česte kiše na jesenjim putovanjima doprinose pojačanju iste. Ujedno, jesenja putovanja umeju biti i veoma iscrpljujuća, pojačana ili smanjena ishrana, povećana fizička aktivnost, neredovan san, dovode do toga da sam sa energijom jako slaba, te uvek u ovom periodu uzimam i kompleks vitamin Oligovit 20 kao i Oligogal sa cinkom i vitaminom C. Tokom jesenjih i zimskih putovanja, putna apoteka ne sme biti prazna, te lek i vitamine preventivno nosite sa sobom, gde god da idete na putovanje. 

Vikend putovanja, uvek su dobar beg iz realnosti u kojoj živimo. Putovanje do Minhena, i pored svetske pandemije, moguće je za većinu vakcinisanih, s toga, ako ste na listi onih koji mogu putovati u prestonicu Bavarske, pravac na neki povoljan let i u prvu pivnicu. Ako ste posećivali Minhen, pišite mi u komentarima, koja su vaša omiljena mesta u ovom gradu.

Podeli sa prijateljima: