Vikend putovanje u Kolmar tokom božićnih i novogodišnjih praznika

Ovaj šarenoliki, bajkoviti grad u istočnoj Francuskoj, smšeten u regionu Alzas, poznat je po bogatoj srednjovekovnoj istoriji, veoma unikatnoj i jedinstvenoj arhitekturi u kojoj dominiraju najrazličitije kuće sa drvenim okvirima, Božićnom marketu i brojnim dešavanjima na istom.

Kako se bliži novembar i vreme praznika i Božićnih marketa u centralnoj Evropi, vreme je da podelim iskustvo sa jednog od najlepših prazničnih vašara ikada. Ako vas zanima kako najlakše doći do Kolmara, koje je vreme najbolje za posetu i šta ne propustiti u gradu, ispratite tekst do kraja

Šarmantna francuska bajka – Kolmar

Budući da je grad tokom vekova često menjao vladare i pripadnost, danas je mešavina stilova Francuske i Nemačke, što u gastronomiji, jezicima, arhitekturi. Svojim neobičnim izgledom, bio je inspiracija za selo iz Diznijevog crtanog filma Lepotica i zver, što možete primetiti šetnjom kroz njegove nesvakidašnje ulice.

Kako doći do Kolmara iz Srbije

Opcija da dođete do ovog, još uvek, skrivenog bisera Francuske, nikad nije bila povoljnija i jednostavnija. Na nekih 60 kilometara južno od Kolmara, nalazi se simpatičan Švajcarski grad, Bazel. Iako je pandemija poremetila low cost letove i broj ponuđenih destinacija, Bazel je i dalje na listi letova iz Beograda. Nakon leta do Bazela, možete kupiti voznu kartu do Kolmara i kroz nekih 50 minuta vožnje, kroz prekrasne predele, stižete do željene destinacije.

Kada posetiti Kolmar

Konkretno, ne postoji loš period za posetu ovom francuskom gradu. U letnjim mesecima bude izuzetno velika gužva, budući da se ovde održavaju brojni festivali, između ostalog i festival lokalnog vina. U slučaju da poželite da u kasnu jesen ili zimu posetite ovaj francuski gradić, opet možete očekivati dosta turista na ulici, budući da se tada na ulicama grada održava čuveni Božićni market, koji traje od poslednje nedelje novembra sve do katoličkog Božića.

Šta posetiti i raditi u Kolmaru

Iako nema veliku listu atrakcija koje morate videti, bogat i raznovrsan vikend u ovom delu Francuske, sigurno je pred vama. Bajkovita mesta, veoma unikatna arhitektura, prepoznatljiva samo u ovom delu sveta, živopisne kuće, drvo kao građevinski materijal za sve, kaldrma, uske ulice, u večernjim satima ukrašene brojnim svetlucavim sijalicama, čine Kolmar idealnim za konstantno lutanje i istraživanje. 

Manastir Unterlinden Odlaskom u ovaj manastir, možete saznati nešto više o istoriji čitave oblasti i samog grada.

Gotička crkva Svetog Martina Šareni popločani krov i vitraži na istom, datiraju iz XIII veka i danas su jedna od atrakcija malenog Kolmara.

Mala Venecija – četvrt gde ćete pronaći upravo sav šarm ovog grada, niz drvenih kuća, različitih jarkih boja, koje se prostiru duž kanala. Istorija govori da su ovde nekada živeli trgovci, a da su se različite boje kuća koristile, kako bi se obeležilo koji trgovac se bavi kojom vrstom trgovine. Tako danas ovde možemo sresti plave kuće, što bi značilo da se vlasnik bavio ribolovom, crvene kuće bile su oznaka za mesara, potom su tu pink, žute i zelene kuće. Ovu četvrt možete sagledati i sa reke, ukoliko grad posećujete u prolećnim ili jesenjim mesecima, kada je vodostaj nešto veći.

Kip slobode identičan kao i u Njujorku, samo manjih dimenzija, Kip slobode, često se može sresti u Francuskim gradovima. U Parizu iz ima nekoliko, kao i u Nici, Bordou i naravno ovaj u Kolmaru, budući da je skulptor Američkog Kipa slobode, Frederik Ogist Bartoldi, rođen upravo u Kolmaru.

Muzej Bartoldi – ovaj slavni vajar i skulptor rođen je u malom francuskom gradu i jedan od muzeja koje možete posetiti u Kolmaru, upravo je posećen njemu. Smešten je u srcu Kolmara, a prikazuju brojne njegove radove, skice i prpremne modele.

Zlatni kroasan – Au Croissant Dore – jedan od najslađih objekata u Kolmaru, kafić, smeđten nedaleko od gotičke crkve Svetog Martina. Tradicionalni kolači, alzaško vino, različita piva, šarmantan enterijer, deo su njihove ponude, a cene su veoma pristojne. 

Pijaca – Le Marche Couvert de Colmar – još jedno mesto gde tradicija dominira, a posetioci mogu uživati u svežim proizvodima voća, povrća, grickalica, slatkiša, sireva, kobasica.

Ukoliko posećujete Kolmar za vreme Božićnih marketa

Zvanično je najavljeno da nas ove godine u Kolmaru očekuje šest lokacija na kojima će se održavati božićne pijace. Lokacije su raspoređene svuda po gradu, te je obavezan savet, ukoliko baš u ovom zimskom periodu posetite Kolmar, da u grad dođete sa udobnom obućom. Budući da je čitav grad kaldrmisan, a pijace razbacane svud po gradu, definitivno je obuća nešto što će vam odigrati veliku ulogu na putovanju. 

Dominikanski trg – Ovde se održava jedan od najvećih božićnih bazara u Kolmaru, raznovrsne robe. Trg Jeanne d’Arc – božićna pijaca koja akcenat stavlja na zanatske proizvode, kako iz Alzasa, tako i iz okoline. Ovde definitivno možete probati najbolja lokalna vina i medenjake. Mala Venecija – skriva dečiju božićnu pijacu i nudi zabavu za celu porodicu, a najmlađi mogu čak poslati pismo Deda Mrazu. Trg stare carine – krije kip Ogista Bartoldija i jedna od većih božićnih pijaca, upravo je na ovom trgu. Trg katedrale – lokalci kažu da je najbolji gastronomski užitak za vreme praznika upravo na ovom trgu. Koifhus – zatvorena tržnica koja takođe nudi brojne zanimljive atrakcije, hranu, piće, zabavu. Ručno rađena roba i starinski proizvodi, najviše se pronalaze na njenim tezgama. 

Osim posete pijacama, za vreme praznika, u Kolmaru možete uživati u klizanju, kupovini božićnih jelki, božićnim koncertima. Ljubitelji kuvanog vina i tople čokolade, sigurno će uživati u čitavom regionu, budući da su ovi napici njihovi specijaliteti. Piće se toči po principu kupovine jedne šolje, koju posle možete puniti na bilo kojoj tezgi za par evra. Naravno ljubitelji novogodišnje i božićne dekoracije, sigurno će biti oduševljeni ponudom, budući da su sve tezge, kao i čitav grad dekorisani brojnim sijalicama, ukrasima, jelkama. Na Božićnim tezgama, pronaći ćete i unikatne ručno rađene poklone.

Savet plus za opušteno putovanje po Kolmaru

Kako je period zime izuzetno nezgodan za putovanja i kako koža veoma često pati i biva isušena u zimskim mesecima, tako i ja u svojoj putnoj apoteci, posebno kada posećujem hladne, planinske krajeve, obavezno imam sa sobom Pantenol penu, koja mojoj koži održava hidrataciju i ne dozvoljava joj da se peruta zbog hladnoće. Zimsku putnu apoteku, obavezno mi popunjava i Defrinol forte, za slučaj prehlade. Ujedno, sa sobom nosim i neki kompleks vitamina, a zimi je to neretko Oligovit sa selenom i vitaminima A i C, koji utiču na otpornost organizma i moj imunitet. Budući da imam dugogodišnje iskustvo na putovanjima, negde sam godinama pravila grešku, ne noseći vitamine, suplemente i lekove. Od poslednjih zdravstvenih tegoba, moja putna apoteka uvek je pametno spakovana, a lekovi s razlogom izabrani.

Ako želite da doživite jednu novogodišnju bajku, ako vas ispunjavju magija praznika, svetla i ukrasi, miris cimeta, kuvanog vina, tople čokolade, medenjaka, onda je Kolmar pravi izbor za jedno vikend putovanje u zimskim mesecima. Granice su još uvek zvanično otvorene, a avio karte jeftinije nego ikada. Da li ćete ili ste već posetili ovaj šarmantan gradić na istoku Francuske?

Podeli sa prijateljima: