Vikend putovanje u Budimpeštu – šta raditi i posetiti

Budimpešta je jedan od onih gradova koji nepravedno, često zanemarujemo, budući da nam se praktično nalazi u komšilluku. Međutim, kako je Mađarska srpskim turistima omogućila ulazak koji je važio i pre nastupanja pandemije, tako se veći broj ljudi okreće upravo Mađarskoj, njenim vinarijama, banjama i njenom glavnom gradu.

Neprikosnovena „kraljica Dunava“, svoje posetioce može počastiti i šarmirati brojnim atrakcijama, gastronomijom, vinima. Kao takva, jedan je od najlepših gradova Evrope, a do nje, možemo brzo i jednostavno doći. Posebnu pažnju, treba joj posvetiti upravo u jesenjim danima, posebno u novembru, kada već kreće da se oseća čarolija praznika i nove godine. 

Godinama posećujem ovu destinaciju i još uvek nisam sigurna koji mi je kraj omiljen, ali svakako imam svoje favorite u svakom segmentu. Ukoliko želite da prošetate Budimpeštom po mojoj omiljenoj ruti, da obiđete najslikabilnije predele, najukusnije restorane, najlepše vidikovce, nastavite da čitate.

Šta raditi i posetiti u Budimpešti

Ako ste već posećivali glavni grad Mađarske, sasvim sam sigurna da ste uživali na Dunavu, na krstarenju ovom prekrasnom rekom, uživali u budimpeštanskim mostovima, obišli i uživali u panorami na Parlament i na Budim i na Peštu, da ste posetili Ribarski bastion, Vaci ulicu, Trg Heroja. Ukoliko planirate novu posetu ovom gradu, ovog puta istražujte grad malo drugačije.

  1. Pazarite na buvljoj pijaci

Kao i uvek, fascinacija antikvitetima i starim stvarima ne jenjava. Eserci buvlja pijaca, smeštena malo van centra grada, savršeno je mesto gde možete komunicirati sa lokalcima i od njih možete čuti jako zanimljive priče. Ako se uputite na ovu pijacu, sigurno ćete ovde provesti i nekoliko sati, kako biste makar posmatrali, gledali, uživali ili pak birali neki od suvenira nastalih u prošlim vremenima. Kupovina antikviteta, kao i u svakom evropskom gradu, ume da bude vemoa zanimljiva, te sa sigurnošću tvrdim, ako volite ovaj vid kupovine, da ne propustite ovu lokaciju u Budimpešti. Stare lampe, aparati, kamere, telefoni, značke, razglednice, samo su deo njihove ponude. 

  1. Vozite se Funikularom

Ako ste veći deo glavnih atrakcija grada videli, pravo je osveženje vožnja budimpeštanskim funikularom. Ukoliko ste bili do budimpeštanskog zamka ili planirate da se penjete, odaberite da u jednom pravcu vreme i pogled posvetite upravo ovoj atrakciji. Dve različite uspinjače, penju se i spuštaju preko celog dana, a fotografija nastala ovde, zaista je jedinstvena, a prizor na Lančani most fantastičan, budući da u podnožju njega i počinje ili se završava ova vožnja. 

  1. Prošetajte po jevrejskoj četvrti i kafićima

Alternativni i hipsterski krajevi, definitivno najpopularniji su u Evropi. Možete ih pronaći u brojnim Evropskim prestonicama. U ovim četvrtima možete uživati u prikazu različite i drugačije umetnosti, ali i u simpatičnim i drugačijim enterijerima od onih koje očekujemo u gradu. Kvalitetni restorani, galerije, prodavnice, samo su deo ponude ove gradske četvrti. Ovde su najpopularniji takozvani „ruin pubs“, gde se teme i dekori menjaju iz prostorije u prostoriju.

  1. Obiđite Vajdahunjad dvorac

Bez obzira na godišnje doba, nezaobilazni deo posete mađarskoj prestonici, na vašoj listi treba da bude i „srednjovekovni“ dvorac Vajdahunjad, smešten nedaleko od Trga heroja. Iako izgleda srednjovekovno, nastaje s kraja XIX veka. Zanimljiva je i priča o njegovoj izgradnji i prvobitnom načinu gradnje, te se danas u ovom parku i dvorcu može uživati u različitim stilovima arhitekture koji brane stilove kompletne mađarske istorije. Tu je i malo jezero, a u zimskim mesecima, u čitavom kompleksu formira se i veliko klizalište. 

  1. Popijte kuvano vino na Božićnom marketu

Ako se u novembru uputite u Budimpeštu, sasvim je sigurno da ćete uhvatiti deo novogodišnje euforije, kao i deo božićnog uličnog marketa. Ova pijaca, za razliku od većine evropskih, taje do kraja same godine. Na pijaci možete pazariti brojne suvenire, poslastice, kuvano vino. Neizostavni deo njihove ponude je čimni kejk, odžak ili na mađarskom kurtoskalacs. Ove simpatične tezge, ukrašene su i dekorisane brojnim svetlucavim lampama, odajući tako prazničnu atmosferu. 

  1. Isprobajte lokalne poslastice i kupite suvenire na Centralnoj pijaci

Kulturu i tradiciju jedne zemlje možemo najbolje upoznati na ulici i u razgovoru sa lokalnim stanovništvom. Pijace su definitivno mesta gde možete puno toga čuti o nacionalnim jelima, pićima, suvenirima. Nedaleko od Mosta Slobode, smestila se zatvorena Centralna pijaca, nastala krajem XIX veka. Ako negde možete probati i pazariti mađarske kobasice, ljutu i suvu papriku, sir, salamu, langoš testo, vina, ali i klasične suvenire, definitivno je to ova pijaca.

  1. Uživajte u mađarskim vinima 

Definitivno aktivnost koju nikako ne biste smeli da preskočite kada se nađete u Budimpešti. Možete uplatiti sebi neku od vođenih vinskih tura, gde ćete uz vođeni čas somelijera, čuti, ali i degustirati par različitih vrsta mađarskog vina. Tokaj furmin, moje omiljeno slatko belo vino, potiče sa istoka zemlje, u istoimenom regionu, ali tu su i druga mađarski regioni, Gornja Panonska, Gornja Mađarska, Balaton, Panonska, Dunavska regija i preko 20 distrikta. Ukoliko ste ljubitelji vina, uputite se u neki od vinskih podruma u Budimpešti ili okolini, gde možete degustirati ili čak i napraviti svoju mešavinu vina.

Savet plus za putovanje po Budimpešti

Kako je Budimpešta grad gde ćete sigurno uživati u svim gastronomskim specijalitetima ove zemlje, a budući da su njihova jela izuzetno jaka i začinjena, u svojoj putnoj apoteci na ovom putovanju poželjno je da imate Digestal, koji će vam pomoći pri varenju jake i masne mađarske hrane. Budući da i dijareja može biti izazvana hranom, poželjno je da u svoju apoteku spakujete i probiotik Flonivin Plus.

Podeli sa prijateljima: