Vikend putovanje u Beč – šta raditi i probati

Beč je jedan od onih gradova koji turisti iz Srbije obilaze često i voljno, budući da je grad u kome živi puno Srba, te nekako svako ima nekog rođaka u Beču, bar se tako čini. Upravo zato, svi vrlo dobro znaju za one najpoznatije lokalitete i šta treba obići. Međutim, Beč je grad koji uvek može da iznenadi svoje posetioce, brojnim skrivenim detaljima, o kojima zasigurno nisu ništa znali. 

Ukoliko vas zanima specifična kuhinja Beča, gde možete kupiti vintidž, a brendirane robne marke, alternativni umetnički pravci, nesvakidašnje palate i drugačiji stilovi umetnosti, najlepša zgrada biblioteke, specifični muzeji i još mnogo toga, ne tako često prikazanog u Beču, nastavite da čitate tekst do kraja. 

Probajte vino u podrumu Schlumberger Kellerwelten

Austrijski vinogradi, gradu su podarili ukusno penušavo vino Schlumberge. Viniski podrum star preko 300 godina, kao i vodič, kroz zanimljivu interaktivnu priču, vodiće vas kroz sve ukuse ovog bečkog alkoholnog pića. Nekoliko je tura koje možete uplatiti, a ukoliko se odlučite za veliku turu, probaćete pet različitih ukusa ovog penušavog napitka. Nešto nesvakidašnje za autrijsku prestonicu, definitivno vredno posete, ukoliko ste ljubitelji ovog napitka od grožđa.

Posetite workshop i kulturni centar WUK

Ukoliko ste ljubitelji alternativnih pravaca, jazz muzike, zanimljivih kulturno edukativnih radionica, tematskih zabava, u IX bečkom okrugu smestio se ovaj kulturni centar. Zanimljivi scenski nastupi, koncerti i izložbe, održavaju se po određenom redosledu i kalendaru u napuštenoj fabrici lokomotiva. Ako vam je sama lokacija zanimljiva, verujem da ćete uživati i u kompletnoj njihovoj ponudi, te ne propustite neko od dešavanja.

Posetite šarenoliko predgrađe Hundertwasser Village

Jedno od mojih omiljenih mesta u Beču. Smešteno nedaleko od centra grada, ovo predgrađe, prikazaće vam i dočaraće vam totalno drugačiji Beč. Austrijski arhitekta Friedensreich Hundertwasser, ljubitelj boja, prirodnih materijala i oblika, želeo je da podari prestonici Austrije nešto drugačije, te je kreirao ove šarmantne šarenolike zgrade u čijem prizoru uživa sve više turista, budući da ova četvrt polako postaje javna i turistički veoma posećena. Ukoliko želite da uživate u jednom šarenom i ne tako „carskom“ predgrađu Beča, obavezno posetite ovaj kraj. 

Posetite vintidž concept store i kafe Burggasse 24 

Buvlje pijace, otvoreni marketi i vintidž radnje, moje su boljke po Evropi. Naravno da ni prestonica Austrije, ne može proći bez jednog takvog mesta. U VII distriktu Beča, u ulici Burggasse 24, nalazi se istoimeni concept store i u sklopu njega kafić. Ukoliko ste ljubitelji starih odevnih komada i jedinstvenog stila, vintidž garderobe ili šarmantno ušuškanog kafića, odakle se čuju lagani zvuci i odakle dopiru topli mirisi kafe, obavezno posetite ovaj nesvakidašnji lokal u Beču. 

Obiđite nesvakidašnje renesansno zdanje Palate pravde

Jedno od mesta gde često volim da odlutam i rado preporučujem svim ljubiteljima arhitekture, upravo je zgrada Palate pravde. Fascinantan enterijer, simetrični lukovi, brojne renesansne statue čine da svaka fotografija u ovom zdanju bude elegantna, nesvakidašnja i drugačija od ostatka fotografija iz Beča. Ulaz je slobodan, ali budući da se radi o zvaničnoj državnoj instituciji, postoji određen bezbednosni sistem koji morate proći. Na kraju vašeg obilaska, ako se nađete u ovom zdanju, obavezno posetite i kafić, odakle imate i odličan pogled na Beč.

Prošetajte imperatorkinom Palatom snova

Iako smeštena na periferiji Beča, ova Habzburška lepotica vredna je posete. Nekadašnje carsko lovište, a potom letnjikovac Imperatorke Sisi, omiljene austrougarske vladarke, pravi je mali dragulj. Kako je Sisi volela da putuje, tako je princ Franc Jozef odlučio da napravi jedinstvenu palatu, koju je Sisi od milošte zvala Palata Snova. Brojni umetnici radili su na njenom enterijeru i eksterijeru, što je čini jednom od najlepših Habzburških vila na svetu. Danas je pretvorena u muzej, te njenom posetom, možete prošetati omiljenim imperatorkinim holovima i balkonima. 

Uživajte u zvucima crkvene muzike u Augustinerkirche

Da biste uživali u crkvenoj muzici u Austriji, ne morate biti katolici. Beč se izdvojio kao grad klasične, ali i crkvene muzike, te bi poseta jednoj misi bila jedinstveno iskustvo. U centru Beča, u Augustinerkirche, po unapred utvrđenom redosledu, možete proveriti repertoar izvođenja za tu nedelju. Ukoliko prvi put posećujete misu, iz putničke radoznalosti i nesvakidašnjeg iskustva, savetujem da se smestite negde u poslednjim redovima, kako biste lagano i bez ometanja izašli, ukoliko ova poseta nije vaša šolja čaja. 

Prošetajte bečkom Secesijom i Otto Vagner vilom

Ako ste posetili sve glavne lokalitete u „krugu dvojke“ u Beču, a ljubitelji ste arhitekture, nezaobilazna je poseta i vili na periferiji grada, takozvanoj Otto Vagner vili. Dela ovog arhitekte možete sresti i u samom centru Beča, ali ovaj jedinstven primerak, danas pretvoren u muzej slikara Ernsta Fuchsa, skriveni je dragulj koji je svakako vredan posete. Bilo da želite posetiti samo dvorište i napraviti jedinstvene fotografije ispred vile ili želite uživati i u delima ovog slikara, poseta ovoj vili, sigurno je jedinstveno iskustvo koje se ne nalazi na regularnoj ruti turističkog prikaza Beča.

Proputujte starim svetom kroz globuse različitih veličina

Kao ljubitelj globusa, putovanja, mapi i karti, volim da posetim muzej Globusa, koji svojom zbirkom od preko 250 globusa predstavlja jedini muzej na svetu posvećen isključivo globusima. Iako sadrži globuse različitih veličina, od minijaturnih do onih u ljudskoj veličini i smešten u baroknoj palati iz XVII veka, broj posetilaca nije zapanjujuć, s toga vas, pozivam da prilikom svoje posete Beču, obiđete ovo zanimljivo zdanje i muzej. 

Prošetajte jednom od najlepših svetskih domova knjiga

Iako se ulaz plaća nešto manje od 10 evra, vrlo često svoju posetu Beču, završim upravo na ovom mestu. Barokna dominantna građevina u strogom centru Beča, skriveni je biser grada. Malobrojni su turisti koji se odluče da posete jednu od najlepših svetskih biblioteka. Ne mora vas privlačiti isključivo knjiga i književnost, koliko i sama arhitektura. Bilo da ste ljubitelj knjige ili građevine, u ovoj poseti biste definitivno uživali, u oslikanoj kupoli, beskrajno visokim policama i čaroliji koja se otkriva na svakom koraku u ovoj baroknoj palati.

Posetite jednu od najčudnijih crkvi na svetu Kirche Zur Heiligsten Dreifaltigkeit

Iako smeštena nešto van Beča, kubistička građevina, dom je Crkve Presvete Trojice. Smeštena je na vrhu takozvanog Travnatog brda, a sagrađena je od više od 150 betonskih ploča. Ova jedinstvena građevina, urađena je prema ideji Eritza Votrube. Još uvek ne tako popularna lokacija, ali svojim jedinstvenim stilom, preti da postane jedna od glavnih atrakcija u Beču.

Uživajte svim čulima u Beču

Kako je Beč grad šnicli i saher torte, obavezno je oprobati se i u nekim takozvanim food torus. Bilo da sami istražujete Austirijsku kuhinju ili vam neko prenosi svoja znanja i iskustva, Bečka carska kuhinja i kompletna istorija nastanka i izrade određenih jela i slatkiša, iskustvo je kojeg ćete se rado sećati. S toga, kada ste u Beču, obavezno čekirajte bečku kuhinju, vinske podrume i austrijska piva, a nemojte propustiti ni Naschmarkt, jednu od najpoznatijih pijaca u gradu, gde možete u opuštenom razgovoru sa lokalcima saznati mnoge zanimljive priče. 

Savet plus za opušteno putovanje po Beču

U kom god godišnjem dobu da se u Beču nađete, sigurno je da ćete probati poznatu bečku i austrijsku kuhinju, njihova vina i piva. Iz tog razloga, poželjno je da sa sobom u svojoj putnoj apoteci imate Digestal, za lakše varenje hrane. Budući da smo na putovanjima veoma aktivni, često u hodu i u nekoj brzini, kompleks vitamina treba biti u našoj putnoj apoteci, kako bi nam putovanje proteklo bez prehlade i gripa. Za slučaj pojave prehlade i gripa, uvek u putnoj apoteci imam Defrinol forte, dok od vitamina često koristim Oligovit 20. Kako bih kompletno bila pokrivena sa različitim lekovima, u svojoj putnoj apoteci, gde god putovala, nosim i probiotik Flonivin plus. Organizacija putne apoteke, postala je jedna od najznačajnijih mini organizacija pre putovanja, s toga je pametno uvek unapred znati šta vam je potrebno.

Beč, carski grad, svojim poznatim lokalitetima privlači brojne turiste, međutim, skrivene rute ove nekadašnje carske prestonice, mogu impresionirati i oduševiti i one koji su u Beču bili mnogo puta. Da li ste vi posetili ovaj grad i koja su to mesta koja biste preporučili?

Podeli sa prijateljima: