Vikend putovanje – šta posetiti i probati u Sarajevu

Bosna i Hercegovina, jedna je od zemalja koja i pored pandemije, svojim susedima nije zatvorila granice. Danas, bez obzira na korona status, turisti iz Srbije mogu skoknuti na vikend putovanje do glavnog grada Federacije.

Sarajevo, ljubavi moja, neretko se pevalo na mojim turističkim obilascima ovog grada. Ćevapi, kafa, bosanske mahale, pite, sevdalinke, Valter, Baščaršija, Miljacka, Romanija, samo su neke od brojnih atrakcija ove malene prestonice, koja svake godine prima sve više turista iz Srbije. 

Da biste ga lepo obišli, potrebno vam je jedno vikend putovanje, a ja u ovom tekstu, sa vama delim mali vodič kroz Sarajevo. Ako vas zanima kako doći do Sarajeva, šta posetiti u Sarajevu, šta probati, koje lokacije obići, ispratite tekst do kraja.

Baščaršija – istorijski centar Sarajeva

Pri mojoj prvoj poseti Sarajevu, prijateljica reče, nađimo se kod Sebilja. Kakav Sebilj, pomislismo moji saputnici i ja i tek po dolasku ispred česme, skontasmo da istu imamo u Skadarliji. Sebilj je centar baščaršijskog trga i jedna od glavnih atrakcija grada, stara česma, jedina takva očuvana u gradu.

Kulturno istorijski centar, upravo je Baščaršija, oblast gde se danas nalaze najpoznatiji lokaliteti, brojne stare kuće iz doba Osmanlija, kaldrmisane ulice, zanatlijske radnje, suvenirnice i bezistani, ćevabdžinice, lokumi, buregdžinice… Kazandžiluk, ulica šarenolike ponude, šarmantnog izgleda, prepuna originalnih suvenira. Gazi Husref-Begova džamija, najpoznatiji verski objekat u gradu, kao i Gazi Husref-Begov bezistan, najpoznatiji stari trgovački centar, medrese, baščaršijska pijaca, objekti su koje ne smete zaobići. Scene iz filma Valter brani Sarajevo, prolaziće pred vama kada se budete našli ispred čuvene Sahat kule

„Sarajevo meeting of cultures“, mesto je gde ćete jednim korakom preći iz austrougarskog u tursko Sarajevo. Multikulturalnost sarajevskog društva uočava se nedaleko odavde, budući da su u samo par metara smešteni Katedrala srca Isusova, Saborna crkva Presvete Bogorodice, Sinagoga, i Džamija. Nedaleko je i najstariji verski objekat u gradu, Crkva svetih Arhađela Mihaila i Gavrila.

Hrana i piće, ugostiteljski objekti u Sarajevu

Ako treba da izdvojim jednu ćevabdžinicu, teško da bih mogla napraviti ispravan izbor. Od kako posećujem grad, uglavnom jedem u drugom objektu, ne bih li objektivno ocenila sarajevsku ponudu hrane. Međutim, sve se vrti oko par objekata. Čuveni Željo, Mrkva ili Hodžić, bili su moji favoriti, međutim danas je to Petica Ferhatović. Kafu iskreno najviše volim da popijem u Kući Sevdaha, a pite uvek jedem u buregdžinici Oklagija. Baklave, urmašice, tufahije neretko ponesem i za Srbiju, a ovim poslasticama sebe čašćavam u poslastičarnici Egipat, na samom ulasku u ulicu Ferhadija. Sarajevska Pivara, još jedna iskrena preporuka. Morića Han, jedini sačuvani sarajevski karavan-saraj, danas je centar par kafana i restorana. Butik Badem, mesto je gde provereno kupujem dobre lokume. U blizini Narodnog muzeja je i kafić Tito, koji čuva fotografije i predmete iz doba stare Jugoslavije. Smešten u sred zelenila i nedaleko od Miljacke, privlači i turiste i lokalce. Čajdžinica Džirlo, u neposrednoj blizini Baščaršije, gajeći rustičan stil enterijera, privlači brojne turiste poslednjih 10ak godina. Šarmantni vlasnik Husein, danas u svom objektu lično služi preko 50 vrsta čajeva.

Vidikovci Sarajeva

Ako se uputite ka Sarajevu, znajte da grad lako možete sagledati sa brojnih uzvišenja. Zmajevac, jedan od omiljenih vidikovaca u gradu i odmorište duše, kako bi mnogi rekli. Do, verovatno najlešeg vidikovca u gradu, na Trebeviću, možete doći na više načina, a najpopularniji je novootvorenom žičarom.  I sa najviše zgrade u gradu, Avaz Twist tornja, pruža se fantastičan pogled.

Mostovi na Miljacki

Šetnjom uz Miljacku i pokraj njenih mostova, spoznaćete mnogo o istoriji grada. Osim mostova, s leve i desne obale, nižu se objekti koji vam nesebično pričaju istoriju prestonice. Gradska većnica, Inat kuća, Despića kuća, Akademija Likovnih Umetnosti, Skenderija, Careva džamija samo su neke od građevina koje ćete obići. Svaki most, priča je za sebe, Ajfelov most, Festina Lente, Drvenija, Principov most, Careva ćuprija, Šeher – ćehajina ćuprija.

Novo Sarajevo

Vožnjom ili još bolje, šetnjom kroz Ulicu Maršala Tita, proćićete kroz nešto noviji deo Sarajeva. Na samom spoju pešačke ulice Ferhadija sa Ulicom Maršala Tita, nalazi se čuvena Večna vatra, a tu su i brojni tržni centri, Sarajevo City Centar, BBI, Mali i Veliki park, Narodni muzej, Kampus univerziteta. Jedan od mojih omiljenih muzeja u gradu je Muzej Mlade Bosne, a zanimljiv je i Sarajevski ratni tunel. Ako se držite tog pravca, lako ćete stići i do čuvenog Vrela Bosne, izvorišta reke Bosne. Najpopularnije sarajevsko izletište, smešteno je 15ak kilometara od centra grada. Nedaleko od Ilidže, u podnožju Igmana, nalazi se i Velika aleja, šetalište dugačko nešto više od 3 kilometra, sa oko 3000 stabala platana i kestena. Osim štetnjom, kroz aleju možete proći i kočijama i fijakerom. Koliko god da se u Sarajevu zadržavata, ovaj deo obavezno morate posetiti. 

Kako stići do Sarajeva

Ukoliko ste se odlučili da u sopstvenoj režiji posetite Sarajevo, najbolji put, sa najlepšim predelima je put Zvornika i Romanije, preko Sokolca. Od Beograda do Sarajeva prelazi se oko 300 kilometara, a za putovanje su vam potrebne lične karte ili pasoši, kao i zeleni karton za auto. Ovu kilometražu, uz po neku pauzu, preći ćete za oko 5 sati. 

Savet plus za vikend putovanje do Sarajeva

Budući da do Sarajeva često idem na vikend, nekad se desi da ne uplatim zdravstveno osiguranje, te sa sobom uvek vučem svoju putnu apoteku. Zbog brojnih krivina kroz koje prolazimo, Dimigal je uvek u mojoj torbi, kako bi mi rešio mučnine. Poslednji put sam imala i jaku prehldu, zbog temperaturne razlike, te sam zažalila što nisam ponela Defrinol ili Paracetamol. Od tad, uvek u neseseru imam po jednu tablu ovih tableta. 

O Sarajevu, Miljacki, mostovima, istoriji, ispevane su mnoge pesme, snimljeni filmovi. Danas je Sarajevo multikulturalni grad, zanimljive turističke ponude, bogate prirode, preukusne hrane. Ukoliko planirate da u Sarajevu provedete više od vikend putovanja, uskoro vam delim neke nove predloge, a do tada, uživajte u mom pogledu na Sarajevo. Koji su vaši omiljeni ćevapi i koje biste vi utiske podelili sa mnom?

Podeli sa prijateljima: