Ultimativni vodič – šta nikako ne propustiti ako prvi put posećujete Lisabon (prvi deo)

Privlači vas kvalitetno vino, šarenolike ulice, mediteranska klima, zdrava i kvalitetna hrana? Zanima vas da li je sličnost sa San Franciskom, tramvajima, Golden gate mostom, brazilskim Korkovadom i statuom Hrista spasitelja samo slučajnost? 

Lisabon, grad na sedam brda, grad vidikovaca, brojnih šarenih ulica, interesantnih četvrti, grad tramvaja i gotičkih crkvi, grad mavarske zaostavštine i grad geografskih otkrića, svojom autentičnom istorijom, odgovoriće na sve vaše nedoumice i uvešće vas u jedan poseban deo Evrope.

Kako negde legende kažu, on je, kao i brojni evropski gradovi, poput Rima, Atine, sagrađen na sedam brda. Danas je najveći i glavni grad Portugala, a odlikuju ga uske, kaldrmisane ulice, vijugave i šarene, koje vas šetnjom kroz njih, dok svira čuveni Fado, vode u neka druga vremena. Šarenolike građevine i još šarenije keramičke pločice na građevinama, uzbrdice, drveni tramvaji, street art, uspinjače, samo su deo ponude ovog portugalskog grada. 

Savet za putovanje tokom pandemije

Negde se nazire prestanak pandemije, ali kako je ona i pored toga, još uvek aktuelna, uslovi ulaska, boravka, tranzita i zone kretanja i dalje se menjaju iz dana u dan i zavise od zemlje do zemlje. Portugal je od kraja 2021. godine, otvorio vrata i za turiste iz Srbije, te danas u ovu zemlju možete ući sa potvrdom o vakcinaciji ili preležanoj bolesti uz obavezni PCR ili antigenski test. Za precizne informacije o uslovima ulaska u Portugaliju, posetite zvaničan sajt Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs.

Zanimljivosti i atrakcije koje ne smete propustiti u Lisabonu

Grad je podeljen na 4 glavne oblasti i preko 50 manjih gradskih celina. Da biste ga obišli i osetili svu njegovu energiju i čar, biće vam potrebno bar tri dana celodnevnog šetanja, vožnje, istraživanja, upijanja i lutanja. Svaka četvrt, priča svoju istorijsku priču i svojim posetiocima nudi uvek nešto drugačije od one prethodne, s toga, u Lisabonu, svako može pronaći nešto što mu se dopada.

Glavne četvrti i atrakcije Lisabona

≠ Alfama

Ako želite da posetite jednu od zanimljivijih četvrti u Lisabonu, nikako nemojte propustiti Alfamu. Ovo, po svoj prilici, najstarije naselje u gradu, nekada se nalazilo van zidina gradskog zamka, a naseljavalo ga je nešto siromašnije stanovništvo. Kako su se vremena menjala, a grad postajao značajan pomorski centar, tako su se ovde naseljavali trgovci i moreplovci, koji su dali posebnu notu čitavoj četvrti. Od ostatka grada izdvaja je i činjenica da ovaj deo nije stradao za vreme razornog zemljotresa u XVIII veku. 

Danas se ovde nalaze neke od najzanimljivijih znamenitosti grada, koje nikako ne smete propustiti. 

Lisabonska Katedrala – Se, najstarija je crkva u gradu, iz XII veka. Svojim izgledom, nekog više podseća na zamak ili odbrambenu kapiju, nego na crkvu. Danas je jedna od najlepših gotičkih građevina u gradu i obavezna je na turističkom obilasku Lisabona. 

Tvrđava – Zamak Sao Žorže, mesto je odakle se pruža jedan od mnogobrojnih pogleda ka čitavom Lisabonu. Najznačajniji odbrambeni zamak, na vrhuncu moći bio je u srednjem veku, a danas je restauirana i predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Čuveni tramvaj 28 može vas dovesti do ovog uzvišenja i samog zamka. Nekoliko je linija tramvaja koje saobraćaju po gradu, između ostalih i čuveni tramvaj 28, dopremljeni su iz San Franciska da olakšaju kretanje po strmim ulicama grada. Danas svojim verodostojnim izgledom iz prošlosti, privlači brojne turiste. 

Nacionalni Panteon – nekadašnja crkva koja će sve pasionirane posetioce Rima fascinirati svojom sličnošću sa istoimenom građevinom, nastala je u XVII veku. Danas je pretvorena u kriptu, gde su sahranjena mnoga poznata imena iz Portugalske istorije. 

Vidikovci – u kom god delu grada da se nađtete u Lisabonu, naići ćete na vidikovac vredan pomena. Najbolja tačka za uživanje u pogledu na grad upravo je sa tvrđave Sao Žorže, potom Santa Lucija, Portas do Sol, Sao Pedro de Alcantara, Miradouro da Graca.

≠ Graca 

Odakle god da krenete ka ovoj četvrti pešaka, preći ćete dosta uzbrdica i stepenica. Ova četvrt se naslanja na Mavarsku četvrt i Alfamu, i svojim strmim ulicama, brojnim stepenicama, fantastičnim street art delima, starim trgovima i vidikovcima, izdvaja se od ostatka grada. Najbolji način da do nje dođete je upravo pešačkim putem, budući da ćete tokom tog puta uživati u prizoru lokalaca koji na prozorima i stepenicama ispijaju svoje kafe. Šarene fasade, raznobojna vrata, šine i tramvaji, kaldrma, česta promena uspona i nizbrdice, regularni su prizori ove četvrti. 

Miradouro de Nossa Senhora do Monte, jedan je od najlepših vidikovaca u gradu. Pogled se pruža ka zamku Svetog Đorđa, preko četvrti Baixa do Bario Alto. Miradouro da Graca je još jedna zanimljiva tačka odmora gde možete uživati u pogledu na grad. Vrt Jardim da Cerca da Graca, nešto je u čemu takođe možete uživati u ovom kraju, posebno u suton.

≠  Mavarska četvrt

Uz Gracu, Mavarska četvrt čvrsto je prigrlila i najstariji deo naselja, Alfamu. Svojim uskim i krivudavim ulicama, brojnim strmim stepenicama i uzbrdicama, oslikanim grafitima, kaldrmisanim prolazima, uskim terasama, okačenim vešom koji se stalno smenjuje, skrivenim baštama, malim i večito ukrašenim trgovima, prikazuje jednu drugu stranu Lisabona. Multikulturalna četvrt grada, svojom drugačijom, šarenom arhitekturom, keramičkim pločicama po fasadi, gotičkim svodovima i lukovima, oživljava Mavarsko prisusvo u prošlosti Lisabona. 

≠ Baixa – Bajša

Donji grad i novosagrađeni deo Lisabona, koji je nastao nakon razornog zemljotresa i cunamija, danas je jedna od nezaobilaznih atrakcija grada. Smešten između dva uzvišenja, odlična je polazna tačka ka višim delovima grada. Krase ga četiri trga, Komersio, Figueira, Rosio, Restauradores, odakle isprepletana mreža ulica, vodi ka daljem istraživanju grada. Trijumfalna kapija i ulica Augusta, glavne su atrakcije ovog dela grada. On nastaje po ugledu na urbanistički plan tadašnjeg Pariza.

Most 25 april jedna je od atrakcija u Lisabonu. Arhitekturom će vas podsetiti na daleko poznatiji Golden gate most u San Francisku, kao i na most Oakland bay, koji je radila ista kompanija, 33 godine kasnije, te eto sličnosti s čuvenim mostom u Lisabonu. 

Statua Hrista na uzvišenju preko puta Lisabona, inspirisana je posetom Brazila i Ria. Poglavar portugalske crkve, koji je, fasciniran stauom na Korkovadu, poželeo da se takva slična nađe i u glavnom gradu Portugala.

Savet plus za putovanje po Portugaliji

Ako planirate putovanje tokom hladnijih dana, vaša putna apoteka mora biti bogatija i bolje organizovana, nego kada je neko drugo godišnje doba u pitanju. S toga je potrebno da u putnu zdravstvenu apoteku spakujete dosta vitamina, lekove za prehladu, probiotik, kao i kozmetiku za zaštitu kože od hladnijih temperatura. Nešto što praktikujem i koristim tokom cele godine, a vrlo često je u mojoj putnoj apoteci, svakako je Oligovit 20, kompleks vitamina. Paracetamol ili Defrinol forte, takođe često sa sobom nosim na putovanja, u kom god periodu da putujem, budući da su odlični za sve simptome prehlade, gripa. Pantenol pena, poslednjih meseci, čest mi je saveznik na putovanju, budući da savršeno štiti kožu od svih spoljnih uticaja i hladnog vazduha. Od skoro u putnoj apoteci imam i Probiotik Flonivin Boulardi, budući da, osim klasičnih problema sa crevnom florom, rešava i nedostatak Vitamina D i Cinka. Lisabona i njegovih atrakcija, ali i onih manje poznatih lokacija, nikad dosta. Grad i kompletna okeanska obala, mnogo toga pružaju posetiocima, te je poželjno temeljno je i lepo upoznati. Još neke preporuke sa ovog putovanja, čitajte u narednim tekstovima, a do tada nam pišite da li i vi uživate u gradovima kao što je Lisabon i da li biste ga posetili.

Podeli sa prijateljima: