Ultimativni vodič – šta nikako ne propustiti ako prvi put posećujete Lisabon (drugi deo)

Mislili ste da su kaldrmisane ulice, šarene fasade, „kopija Golden gate mosta“ i tramvaji jedina turistička atrakcija Lisabona? 

Tradicinalne četvrti na uzvišenjima i uspinjače, ali i priobalni deo Lisabona, potom centralni široki bulevari i parkovi, podjednako fasciniraju posetioce ove evropske prestonice. 

Lisabon, grad u koji se svako može zaljubiti, budući da različitim tipovima turista pruža brojne zanimljivosti. U Lisabonu se možete odlučiti za odlične food ture, obilaskom brojnih otvorenih marketa i pijaca zdrave i tradicionalne hrane, možete obilaziti različite četvrti grada, prikazane u prethodnom tekstu, poput Baixa, Alfama, Mavarska četvrt i neke o kojima će ovde biti reči, poput Bario Alto, Belem, Avenija slobode, Park nacija.

Savet za putovanje tokom pandemije

Budući da je pandemija i dalje aktuelna, uslovi ulaska, boravka i traznzitiranje se menjaju veoma često, te je poželjno informacije tražiti na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs.

Zanimljivosti i atrakcije koje ne smete propustiti u Lisabonu

≠ Bairo alto i Chiado

Gornji kraj i Čiado, nadovezani su jedan na drugi i predstavljaju još jedan stari deo Lisabona, koji svojim isprepletavim i vijugavim ulicama, prolaznike i turiste, na specifičan način uvlače u prošlost grada. Danas se smatraju boemskim delom Lisabona, odakle neretko u večernjim satima dopiru tužne Fado melodije, a do skoro je ovaj kraj bio napušten i poprilično ruiniran.

Lift – Elevador de Santa Justa, sagrađen kako bi se na najbrži način povezao deo donjeg grada Baixa i gornji grad Bairo alto. Idejni tvorac lisfta, učenik je čuvenog Gustafa Ajfela, s toga nije čudno da negde u osnovi podseća na Ajfelovu kulu. Vidikovac na vrhu vredan je pažnje, ali do njega, zbog strašnih gužvi u liftu, moguće doći i pešačenjem kroz Carmo ulicu i pasarelu koja počinje nedaleko od manastira. 

Trg i Manastir – Konvento do Carmo, odnosno prekrasni gotički svodovi, ornamenti i deo zidova koji su preživeli razoran zemljotres u XVIII veku, danas su jedna od glavnih atrakcija grada. U okviru preostalog dela prelepog srednjovekovnog manastira, smešten je i Arheološki muzej, vredan pažnje. Sam manastir smešten je na malenom, šarmantnom popločanom trgu Karmo.

≠ Uspinjače Lavra, Gloria, Bica

Kreću i završavaju svoju vožnju u različitim delovima Lisabona. Najpopularniji su vid prevoza, pored regularnih tramvaja, a donji grad, povezuju sa različitim uzvišenjima. Lavra kreće iz Avenija Liberdade i ide do stambene četvrti Anžos. Gloria kreće sa trga Restauradores i ide do Bario alto, dok Bica ide ulicom Rua da Bica de Duarte Belo. 

≠ Avenija slobode

Luksuz s kraja XIX veka odiše ovim krajem. Moderan i elegantan bulevar, blage uzbrdice, sa prekrasnim parkom u sredini, predstavlja jednu kontrast krajevima koji ga okružuju. Urađena po uzoru na pariske bulevare, oduvek je bila centar visoke mode Lisabona. Hoteli, butici, restorani, predviđeni su za one sa nešto dubljim džepom. Park Edvard VII, velika je i uređena zelena površina, ukrašena lavirintom u centralnom delu. On sa severne strane ukrašava ovu elegantnu četvrt iz XIX veka. 

≠ Principe real

Na Aveniju slobode, sa njene zapadne strane, naslanja se i četvrt Principe real, koja je takođe sagrađena u XIX veku, a danas njene luksuzne vile ispunjavaju konceptualni umetnici, dizajneri, lokalne umetničke galerije i brojne antikvitarnice.

≠ Belem

Ova četvrt dovodi se u vezu sa velikim geografskim otkrićima u srednjem veku, budući da su brojni brodovi, ekspedicije i moreplovci, poput Vaska de Game, isplovil iz luke koja se nalazila upravo ovde. Danas, ovu četvrt krasi dosta zanimljivih lokaliteta, posvećenih upravo tom istorijskom periodu.

Manastir Žeronimos Nakon otkrića pomorskog puta za Indiju, u čast velikom moreplovcu koji se na ovom mestu molio noć pred put, na obali reke Tažo, sagrađen je ovaj, stilski, veoma specifičan manastir. Kombinacija gotike i renesanse, izdvaja ga od ostalih građevina prepoznatljivih u Lisabonu. Danas se ovde nalazi i grobnica Vaska de Game.

Spomenik otrkićima – odmah preko puta samog manastira, na obali reke Tažo, polovinom XX veka, sagrađen je ovaj specifičan spomenik koji slavi Doba otkrića, kao i moreplovce, kartografe, istraživače, kraljeve koji su u istim učestvovali. Donji deo spomenika, tačnije na čitavom trgu, mozaično je prikazana mapa sveta sa kretanjima istraživača.

Toranj Belem – u XVI veku, tokom Doba otkrića, na obali reke, sagrađena je četvorospratni toranj, koju bi moreplovci, prvu i poslednju ugledali, kada bi odlazili i vraćali se sa svojih putovanja. Nekada odbrambena uloga, zamenjena je turističkom atrakcijom grada. 

≠ LX factory 

Onaj deo turističke ponude, koji nastaje kada se udruže kreativni pojedinci i umetnici. Napuštena industrijska zona, danas je dom brojnim kafićima, restoranima, knjižarama, galerijama i antikvitarnicama. Lokalni umetnici, dizajneri, arhitekte, stvorili su sebi specifično mesto za izlaganje, urbano i drugačije, a opet brojnim posetiocima, izuzetno zanimljivo. Ovde ćete moći da kupite i najrazličitije, ne tako tipične suvenire grada, poput keramičkih pločica, grafike i slika, najšarenije i najrazličitije konzerve sardine.

≠ Park nacija

U severoistočnom delu grada, na obalama reke Tažo, na 500 godina od Geografskih otkrića, održana je EXPO izložba u Lisabonu i izgradnjom ovog parka, kompletirana je turistička ponuda grada. Paviljoni, toranj u obliku jedra, most Vasko de Gama, Okeanarijum, žičara, samo su deo onog što Park Nacija može ponuditi posetiocima. Futuristička arhitektura, brojne moderne zgrade, inovativni parkovi sastavni su deo ovog parka. 


Savet plus za putovanje po Portugaliji

Za bezbrižno putovanje potrebno je da neke stvari kvalitetno odradimo pre samog puta. Bukiranje karata, ulaznica, smeštaja, pakovanje garderobe i pakovanje putne zdravstvene apoteke, osnovne su stvari, kojima se moramo pozabaviti pre polaska. Bez obzira na pandemiju, putovanja su sve više moguća i vraćaju se na staro. Kako bismo zaštitili sebe i saputnike, potrebno je da pre i tokom putovanja unosimo dovoljno vitamina i suplemenata, ali i da pri ruci imamo lekove za osnovne zdravstvene tegobe. U putnoj zdravstvenoj apoteci, gde god da putujete, poželjno je imati po jednu tablu probiotika Flonivin Boulardi, kao i Digestal, koji će vaš želudac i crevnu floru dovesti u balans, budući da je na putovanjima izlažemo nešto drugačijim stilom života. Paracetamol, kao lek šire primene, pomaže pri simptomima prehlade i gripa, ali i kod temperature i raznih bolova, te je ovo lek koji treba imati u putnoj apoteci u bilo kom godišnjem dobu. Na putovanjima, na kojima se telo umara, treba koristiti magnezijum ili vitamin B, budući da oni u velikoj meri utiču na energiju, tj smanjenje umora i iscrpljenost, s toga se u putnoj apoteci uvek treba naći i Oligogal Mg direkt ili Vitup B12.

Ljubitelji putovanja često kažu da je jedan od najlepših gradova sveta. Muzika, vino, gastronomija, energija, arhitektura i istorija, govore tome u prilog. Da li ste vi posetili Lisabon i koje su vaše omiljene aktivnosti i znamenitosti u gradu?

Podeli sa prijateljima: