Ultimativni vodič – pakovanje za izlet za prvomajske praznike

Da li će sve stati u odabranu torbu? Opekli ste se, a nemate prvu pomoć ili putnu apoteku? Nemate gde da odložite smeće? Zahladnelo je i komarci peckaju? 

Ako niste sigurni šta je obavezno poneti i spakovati u torbu za putovanje za 1. maj, ispratite tekst do kraja. 

Prvomajski praznici se bliže, odmor je pred vratima, a na vama je samo da odaberete svoju željenu lokaciju, spakujete stvari i krenete put svog izleta. Bilo da ste se odlučili da putujete na jedan ili više dana, vaša lista za pakovanje je ista, te unapred pripremite svoju Check listu, kako biste svoje glavobolje i neželjene situacije sveli na minimum. 

Šta spakovati za putovanje za 1. maj

  • Vreća, ćebe, šator, tenda

Bez obzira da li će vaše putovanje biti samo prvomajski izlet ili planirate da na putu provedete koji dan duže, obavezno je da sa sobom ponesete sve navedeno. Ukoliko noćite, bez šatora ili rezervisanog smeštaja ne krećite na putovanje, a ukoliko idete samo na izlet, nekoliko vreća, ćebe, jastuk, biće od pomoći da u prirodi uživate u potpunosti. Bez obzira što mnoga izletišta u Srbiji imaju drvene pečurke, klupe, stolice, znatno je veći užitak ako možete sedeti pored reke, jezera ili na obrancima neke planine.

  • Topla i rezervna odeća

Prolećni meseci posebno su varljivi kada je vremenska prognoza u pitanju, a ako se odlučite za neko izletište u šumi, na planini ili u blizini neke reke, sa sigurnošću će vam biti potrebna višeslojna garderoba. U toku dana, u ovom periodu godine temperature idu i do 25 stepeni, ali s mrakom se temperature znatno spuštaju, te će vam toplija garderoba, jakna, dukserica, trenerka biti od pomoći. Ukoliko ste krenuli samo na jednodnevni izlet za prvi maj, poželjno je da pored tople odeće i udobne obuće, ponesete i rezervnu garderobu, budući da ćete se sa sigurnošću isprljati ili pokvasiti. 

  • Voda, hrana i pribor

Naravno da na prvomajski izlet nećete krenuti bez dovoljne količine hrane i pića. Voda je obavezna, gde god da ste se uputili, a kako naša tradicija nalaže, roštiljsko meso je takođe nezaobilazno, kada je hrana u pitanju. Ukoliko roštiljate u prirodi, ne zaboravite da su često mnoga roštilj mesta zauzeta, te ponesite i sopstveni roštilj za pečenje mesa. Tanjiri, čaše, pribor moraju biti sastavni deo vaše piknik korpe. Za ovakav tip putovanja, ručni frižider je ključna stavka za čuvanje hrane i pića, kao i leda, te ukoliko nemate svoj, pozajmite od prijatelja ili rodbine. 

  • Kese za smeće

Jedna od najbitnijih stvari na koju ne smete zaboraviti prilikom odlaska sa vašeg izletišta, jeste da počistite za sobom. Bilo da se radi o ostacima hrane, plastici, papiru, obavezno obezbedite adekvatne kese u koje možete odložiti svoje smeće. Kako je priroda već dovoljno zagađena, na nama je da širimo svest o ekologiji, sređivanju i čišćenju prirode, te u ovom slučaju, odlaganju našeg otpada. 

  • Oprema za prirodu

Još jedan nezaobilazni segment ukoliko planirate izlet u prirodu, na jedan ili više dana. Baterijska lampa ili bilo kakvo osvetljenje, neophodno je na ovakvom tipu putovanja. Za paljenje vatre od pomoći će biti upaljač ili šibica, te spakujte više komada istih. Mali ručni nož će vam u prirodi biti dobar saveznik, posebno ukoliko se radi o nožu koji u sebi ima dodatke, poput otvarača za pampure i flaše. Eksterna baterija, zvučnik, usb kabal i punjač će vam sigurno značiti na putovanju, te i ovo možete dodati na svoju check listu prioriteta. 

  • Mapa, GPS

Štampane mape su danas uglavnom izašle iz mode, a ofline mape i GPS se koriste svakodnevno. Ukoliko ste se uputili u neki nepoznat kraj Srbije, poželjno je da se unapred upoznate sa predstojećim itinererom, a po dolasku u željeni kraj, za lakše snalaženje iskoristite znanje ljubaznih lokalaca, koji će vam najjednostavnije objasniti dolazak do odabranog izletišta. 

  • Putna apoteka, prva pomoć

Jedna od najbitnijih stvari koju ne smete zaboraviti prilikom pakovanja i organizacije putovanja, sigurno je i putna apoteka. Par dana pre putovanja proverite kakvo je stanje u vašoj dotadašnjoj putnoj apoteci i na check listu nabavke i pakovanja stavite sve što vam nedostaje. Prva pomoć u autu se takođe mora s vremena na vreme dopunjavati, te zavirite i u njen sadržaj.

Ako ste odabrali da u prirodi provedete svoj izlet za 1. maj, moguće su manje povrede poput opekotina na koži od roštilja ili vatre, ujedi insekata ili pak ojedi na koži. Kako biste odmah odreagovali, spakujte u vašu putnu apoteku Jekoderm mast.

Budući da vas do izletišta čeka vožanja, često nepoznatim i neuređenim putevima, može se javiti mučnina tokom samog putovanja. U tom slučaju, u vašoj putnoj apoteci se treba naći Dimigal, koji veoma brzo utiče na putničku mučninu.

Kako se kaže, za ne daj Bože, poželjno je da imate u putnoj apoteci i lek protiv raznih bolova, gripa ili temperature. Paracetamol je odličan višenamenski lek, koji će vam pomoći kod ovih tegoba. 

Pre i tokom svakog putovanja preporučuje se upotreba probiotika, s toga, ukoliko ne želite probleme sa dijarejom na putovanju, spakujte sa sobom, u svoju putnu apoteku lek Flonivin Plus. 

Kako prvomajsko putovanje ne može da protekne bez jake, začinjene hrane, roštilja, testa, pića, poželjno je imati sa sobom lek koji će pomoći pri varenju teške hrane. Ako očekujete obilne obroke na izletu, spakujte u putnu apoteku Digestal

Budući da na ovakvom tipu putovanja može doći do manjih ogrebotina i povreda, poželjno je u putnoj apoteci ili prvoj pomoći imati zavoj i hanzaplast. Pored ovog, makaze, jod i alkohol su takođe poželjni u prvoj pomoći ili putnoj apoteci. Niko ne očekuje teže povrede na putovanju, ali za svaki slučaj, sa sobom spakujte i jedan bandažer, kao i Diklofen gel jer ukoliko dođe do neke povrede ligamenata ili mišića, kombinacija ove dve stvari će vam biti kao prva pomoć. 

Da li obeležavate 1. maj, kao praznik rada i da li ga provodite na nekom izletu u Srbiji? Šta vi obavezno pakujete na svoj jednodnevni izlet za 1. maj?

Podeli sa prijateljima: