Top saveti kako pronaći povoljne (jeftine) avio karte

Oduvek ste želeli da otputujete u Maroko, ali vam je cena avio karte oduvek bila tačka spoticanja? 

Danas možete obići celu Evropu, pa i svet, veoma povoljno, samo ako ispoštujete par naših trikova za pronalazak avio karata

Cene avio karata nikada nisu bile jeftine. Međutim, danas postoje trikovi koje možete iskoristiti i putovati, posebno po Evropi, po veoma povoljnim cenama. Neke povratne avio karte se, ako se pravovremeno upustite u istraživanje, mogu pronaći i za 20 – 30 evra po osobi. 

Ako vas zanima kako pronaći povoljne avio karte, koje trikove koristiti prilikom pretrage, kojim danima i u kojim satnicama su avio karte najpovoljnije, kada krenuti sa pretragom leta za željeno putovanje, nastavite da čitate tekst. 

Kako pronaći povoljne avio karte

  • Planirajte putovanje unapred

Jedan od saveta za pronalazak povoljnih avio karata, jeste da se u istraživanje letova i samog putovanja upustite nekih 3 do 5 meseci ranije. Tada su znatno veće šanse da će jeftinijih avio karata biti na raspolaganju, tačnije letovi tada još uvek nisu u potpunosti popunjeni, pa su i cene još uvek povoljne. 

  • Budite fleksibilni sa datumom

Ako želite da pronađete povoljne avio karte, datume za svoje putovanje morate pomerati u skladu sa povoljnim prilikama. Možete se vezati za određeni mesec, ali neka vam konkretni datumi, dani i satnice budu fleksibilni. Kod low cost avio kompanija, letovi koji su jeftiniji od regularnih su oni koji idu u ranim jutarnjim ili kasnim noćnim satima, kao i letovi koji idu radnim danima. Uvek proveravajte datume za jedan dan gore ili dole, zato što se može dogoditi da razlika u ceni bude primetna.

  • Tražite avio karte u private modu

Kako je tehnologija napredovala, pa tako i naši pretraživači pamte šta smo pretraživali, a sa druge strane i avio kompanije imaju u uvid šta je sa koje IP adrese pretraživano, pa tako često karte koje ste danas videli da koštaju 50 evra, sutradan već koštaju 60 evra. Zato svoje letove pretražujte u private modu, koji ćete najlakše otvoriti ukolko pritisnete Ctrl+Shift+N. Naravno, ne mora uvek biti tako, ali sakupljajući informacije o pretragama, često su programirani tako da vas navedu na kupovinu podizanjem cena za baš vašu IP adresu. 

  • Proveravajte i obližnje aerodrome

U Srbiji odlično funkcionišu aerodromi u Beogradu i Nišu, mada se povoljni letovi mogu naći i u Kraljevu i Prištini. Međutim, osim aviokompanija koje lete iz Srbije, za povoljne avio karte, šansu obavezno treba dati i okolnim gradovima i aerodromima, budući da upravo tu može da se krije veoma jeftina avio karta do vaše željene lokacije. Budimpešta, Debrecin, Temišvar, Sofija, Zagreb, samo su neke od polaznih tačaka koje možete gledati, prilikom pretrage vaše avio karte. Do svake od ovih lokacija iz Beograda funkcioniše i povoljan kombi prevoz, te se nekada zaista isplati uputiti se na aerodrom u regionu. 

  • Birajte datume koji nisu u visokoj sezoni

Naravno da ukoliko želite ići na letovanje i tražite povoljan let do Atine u sred jula, avgusta i septembra, odakle ćete se uputiti na neko krstarenje grčkim ostrvima, kartu ćete skuplje platiti nego da ste taj isti let tražili u maju ili oktobru. Pa tako, ako želite da nađete nešto povoljnije karte, uvek gledajte da svoj odmor prilagodite budžetu, tj nešto nižoj sezoni od one najudarnije. Ili ukoliko gledate putovaje u Kolmar, za vreme novogodišnjih praznika i adventa, sigurno je da će karta biti skuplja od one koju možete pronaći samo par nedelja ranije, dok praznici još nisu krenuli. 

  • Pretražujte na proverenim sajtovima

Skyscanner jedan je od najpoznatijih pretraživača gde možete pronaći svoje povoljne avio karte. Posebno je dobar za opcije presedanja, letove van Evrope, open date, odnosno otvorenih datuma, kada ste fleksibilni sa vremenom. Takođe, možete se prijaviti da dobijate od notifikacije od njih, kada se za vaše željene destinacije pojavi najpovoljnija opcija letova.

Osim njega, za pretragu evropskih letova, odličan je sajt Azair, koji je manje popularan i poznat, ali vam daje brojne mogučnosti i opcije, te ćete sa njim sigurno pronaći dobru konekciju. 

Na sajtu Secret Flying, takođe možete pronaći dosta svetski zanimljivih destinacija po povoljnim cenama. 

Ono što je bitno, nakon što na ovim pretraživačima pronađete let koji vam odgovara, sa datumom i vremenom, taj isti let potražite na sajtu navedene avio kompanije, gde ćete kartu i bukirati

  • Kupite kartu odmah

Ako pronađete destinaciju i cenu koje vam odgovaraju, odmah kupite svoju avio kartu, budući da svaka sledeća pretraga i svaki naredni dan mogu doneti poskupljenje iz brojnih razloga, poput smanjenja povoljnih avio karata, velike navale za taj let, prepoznavanja IP adrese itd. 

  • Pretplatite se na Discount club kartice

Neke low cost kompanije koje lete iz Srbije, imaju svoje discount kartice i na već snižene cene, daju popuste svojim redovnim članovima. 

Nakon što ste obezbedili povoljnu avio kartu, potrebno je pronaći i povoljan smeštaj, pronaći šta sve želite da posetite, informacije o gradskom prevozu, zapravo treba samostalno organizovati kompletno putovanje

Bitna stavka prilikom organizacije putovanja, jeste pakovanje ručnog prtljaga, za koji postoje posebne zakonske regulative, tako da ukoliko niste upoznati sa istim, obavezno istražite tu temu. 

Takođe, na svako putovanje, pa i ono avionom, morate poneti i svoju putnu apoteku, bar one osnovne stvari koje svaka putna apoteka mora da sadrži, probiotik (Flonivin Boulardi), lekove za bolove (Paracetamol), lekove za prehladu i kijavicu (Defrinol forte), antibiotik, kreme za zaštitu kože od sunca ili pak hladnog vremena (Jekoderm), lekove za putničku mučninu (Dimigal), lekove za lakše varenje (Digestal), kompleks vitamina (Oligovit 20). Svakako proverite šta sve od lekova sme i na koji način da se spakuje u ručni prtljag, budući da pravila ponekad variraju od kompanije do kompanije.

Nakon pronalaska avio karte i ostatka organizacije, jedino što preostaje jeste da se dobro provedete na putovanju. Javite nam kako je bilo.

Podeli sa prijateljima: