Top 9 besplatnih atrakcija u Atini

Grčka spada u red zemalja koje turisti iz Srbije, i pored covid pandemije,  mogu jednostavno posetiti i ove godine. Kao jedna usputna stanica, ka neodoljivim grčkim ostrvima, Atina često svoje posetioce ume da razočara. Međutim, potrebno je samo malo vremena, istraživanja, ali i lokalnih tajni, da biste se u ovaj grad zaljubili. 

Kako živimo u eri društvenih mreža, pa su nam i fotografije jako bitne, često smo u potrazi za izuzetno zanimljivim i fotogeničnim lokacijama. Osim onih koje ćete pronaći u svakom vodiču, u nastavku teksta, izdvojila bih neka od meni omiljenih mesta u gradu. 

Vidikovci, kafići sa rustičnim enterijerom, antikvitarnice, rooftop restorani, brojne pijace samo su neki od skrivenih dragulja grčke prestonice. Poseta svakoj od lokacija je besplatna, evetuelno možete popiti kafu ili vino, što će vas koštati do 5 evra. Ukoliko želite da obiđete lokacije koje očaravaju u svakom pogledu, a nisu često na meti turističkih agencija i vodiča, ispratite tekst do kraja. 

Top 9 (instagramičnih) besplatnih atrakcija 

  • Mala Mitropolija – Crkva svetog Elefterija

Atina je jedan od onih gradova koji se ponosi svojim antičkim nasleđem, što pokazuju i mnogobrojna arheološka nalazišta. Međutim, Atina je i grad koji sa ponosom može da pokaže svoju vizantijsku zaostavštinu.  

Nasuprot grandiozne atinske bogomolje, smestila se Mala Mitropolija, vizantijska crkva iz, pretpostavlja se, XIII veka. Svoju autentičnost krije u temelju, budući da je sagrađena na ostacima paganskog hrama, posvećenog boginji Ilitiji. Osim što je poslužio kao temelj, stari hram je poslužio i kao građevinski materijal za samu crkvu, što se može uočiti na njenim zidovima.

Zašto posetiti?

Ukoliko vam je interesantno da za sekund pređete iz starog u moderan grad ili vam je interesantno da na hrišćanskom hramu vidite ostatke paganske bogomolje, a sve to je ujedno u samom centru grada i besplatno je, onda se uputite ovde. 

  • Stepenište u Plaki

Donji deo Plake i Anafiotiku, o kojima će takođe biti reč, povezuju malene popločane ulice, ulepšane grafitima, koji su danas posebna turistička kategorija u Atini. Upravo su se u njima smestili i ušuškali mnogobrojni kafići, taverne, uzerije, koje svoje usluge nude na stepeništu i jastucima. Rustičan izgled ovih tavernica, odakle neretko dopire zvuk buzukija, krase i mnogobrojne svetiljke, lampe, šareni suncobrani, kišobrani, a često će se tu naći i stolice od kovanog gvožđa ili obojenog drveta, specifično uklopljenih u enterijer. 

Zašto posetiti?

Ova skrivena atrakcija grada nešto je što će vas šarmirati na prvi pogled. Možete sedeti i uživati u grčkoj kafi ili samo napraviti dobre fotografije i nastaviti svoju šetnju dalje. 

  • Anafiotika

Slobodno mogu reći da sam se fino pomučila, dok nisam našla ovaj maleni „ostrvski“ biser u centru grčke prestonice. Zašto kažem ostrvski?

Kada pomislimo na grčka ostrva, prva asocijacija su nam bele kuće i crkve, sa plavim krovovima i plavim žaluzinama, koje često ukrašava jarko ciklama bugenvilija. 

Izmedju padina Akropolja i gornje Plake, stidno se ušuškao ovaj deo grada. Anafiotika, koja postoj kao gradsko naselje od perioda prvog grčkog kralja Otoa Bavarskog, dugo je bila skrivena od očiju turista. Šetnjom kroz ekstremno uzane prolaze, mnogobrojne stepenike i mirišljave ostrvske cvetove, doći ćete i do jednog vidikovca

Zašto posetiti?

Ukoliko biste želeli da vidite kako žive ljudi na kikladskim ostrvima, kako izgleda sušenje veša u tim uzanim ulicama, šetnja po mnogobrojnim stepenicama, ovo je mesto za vas. U srcu Atine, besplatno, a fantastično za fotografisanje.

  • Gornja Plaka

Iako je Plaka jedna od najkomercijalnijih četvrti grada, turistima uvek interesantna, nekako mislim da je nisu dovoljno prikazali.

Od ove četvrti uglavnom je prikazana samo donja Plaka, odnosno boemska četvrt i deo sa mnogobrojnim (skupim) suvenirima. Međutim, ako biste se popeli koji stepenik više, pred vama bi se otvorila jedna totalno drugačija Atina. Živahna, obojena, šarenih ulica, raznobojnog cveća, uličnih zabavljača, prodavaca šarenolikog ručno napravljenog nakita. Ovde su se smestili i najrazličitiji muzeji, kulturne institucije, galerije, vizantijske crkve, bioskopi na otvorenom, arheološki lokaliteti. 

Ja često odem u kafe Klepsidra, u istoimenoj ulici ili tavernu Psara u ulici Erehtejon, koja svoju autentičnost čuva još od XIX veka, a ima i skrivenu terasicu pa je i pogled odličan.

Zašto posetiti?

Kud god da se okrenete, sačekaće vas nešto simpatično i drugačije od ostatka grada. Bili to rooftop kafići, arhitektura, simpatični suveniri… Za svakog po nešto, a mesta za fotografisanje koliko želite. 

  • Brdo Filopapo 

Kada sam razmišljala gde svoje turiste dodatno da vodim van programa, prvi su mi na pamet pali vidikovci Atine. Atina je grad koji se smestio na nekoliko brda i sa svakog od njih pruža se očaravajuči pogled. 

Brdo Filopapo ili brdo muza, kako se još naziva, nalazi se jugozapadno od Akropolja. Šetnjom po, pomalo klizavim, mermernim stepenicama, kroz borovu šumu, brzo ćete stići do ovog vidikovca.

Osim što se veruje da su na ovoj steni atinski umetnici, govornici, besednici provodili noć, ne bi li dobili inspiraciju, u podnožju ovog brda nalazi se i čuveni Sokratov zatvor, gde je on proveo poslednje dane, pre ispijanja otrova. Ovde se takođe nalazi spomenik princu Filopaposu, koji je aktivno učestvovao u atinskom društvenom i političkom životu.

Zašto posetiti?

Vidikovci su uvek dobar način da sagledate veličinu i uverite se u moć jednog grada. Zalasci sunca, Akropolj ko na dlanu, bez plaćanja ulaznice i iz jedne druge perspektive, uvek su dobra ideja. 

  • Monastiraki pijaca

Ako obožavate antikvitete, stare stvari, stari nakit, Atina je raj za vas. Na buvljoj pijaci osetićete duh prošlog vremena i naučićete o istoriji i tradiciji jednog naroda. One su poznate širom sveta. Njima se može pohvaliti Pariz, Istanbul, Berlin, pa i Atina, koja ih ima nekoliko.

Šetnjom od Monastiraki trga, gde su se u okolnim ulicama smestili bazari kao u Konstantinopolju, možete doći i do pravog raja za ljubitelje antikviteta. Od igle do lokomotive, što bi se reklo. Od starih foto aparata, ramova, stilskog nameštaja, komoda, stolica, starog nakita, gramofona i gramofonskih ploča, do knjiga što na grčkom, tako i na drugim jezicima. Najbolje vreme za posetu ne postoji, budući da je stalno gužva, ali ako se vikendom tamo zadesite, probajte da pijacu posetite u prepodnevnim satima. 

Zašto posetiti?

Upravo ovde, možete naći mnogobrojne autentične poklone za svoje najdraže ili možete samo napraviti zanimljive fotografije.

  • Psiri

Ako vas, kao mene, privlači rustičan enterijer, stari ili stilski nameštaj, mnoštvo ukrasa, raznobojne fasade, grafiti i slično, onda Psiri ne smete zaobići. 

Jedan od najstarijih delova Atine, posebno postaje popularan nakon Rata za nezavisnost, kada ovde dolaze mnogobrojni iseljenici sa grčkih ostrva. Nešto kasnije, postaje mesto gde će živeti sitni kriminalci ili oni nezadovoljni društvom. Međutim, na početku XX veka situacija se promenila. 

Psiri postaje uređeniji i bezbedniji nego ranije, a ovde se otvaraju i mnogobrojni restorani lokalne kuhinje kao i pabovi. Centar je Trg Heroja, a zanimljivo je da sve ulice koje se slivaju u ovaj trg, nose naziv po herojima Rata za nezavisnost. 

Zašto posetiti?

Danas je ovo jedan hipsterski kraj. Krasi ga specifičan street art koji šalje posebnu poruku društvu. Tu su i pivnice, kafići, poslastičarnice. Jedna od meni omiljenih poslastičarnica, sa sjajnim kolačima je Nancy’s Sweet Home, smeštena na glavnom trgu. Moja preporuka je posetiti ga u večernjim satima, kada se upale sve svetiljke i lampioni.  

  • Little kook poslastičarnica

U Psiriju, na uglu ulica Karaiskaki i Pittaki, smestila se sjajna tematska poslastičarnica. Bajkovite priče se često menjaju te ovde možete sresti Meri Popins, Alisu u zemlji čuda, Pepeljugu, Pirate, Olovne vojnike…

Smeštena je u zgradi na dva sprata, a enterijer i eksterijer odgovaraju različitim temama. Možete sedeti sa zekom iz Alise, piti čaj pored Olovnog vojnika, jesti vafle pored kovčega sa blagom ili Pepeljugine cipelice. Tema je zaista puno, čak je i meni usklađen sa njima, a i radnici su obučeni u skladu sa trenutnom bajkom.

Ukoliko želite da naručite palačinku, vafle, kolač, pitajte osoblje za preporuku. Porcije su velike, a cene su nešto skuplje. Za jedan čokoladni kolač, recimo Dragon’s lava, moj omiljeni, morate izdvojiti 7 evra, ali ga bez problema možete podeliti sa još jednom osobom. 

Zašto posetiti?

Zbog sjajnih kolača. A ako ne želite jesti, možete samo fotografisati odlično urađen prilaz poslastičarnici, kao i baštu, ali da biste ušli unutra, ipak morate biti gost objekta. 

  • Likabet

Već na nekih 15 kilometara od centra može se uočiti sveta stena Atinjana, odnosno Akropolj. Međutim, nasuprot njemu, može se uočiti još jedan vidikovac u grčkoj prestonici – Likabet.

Na 2 kilometra od Sintagme, pešačkim putem, smestilo se brdo vukova, kako ga Atinjani još i nazivaju. Na samom vrhu, na 277 metara nadmorske visine, nalazi se fini restoran, staro, ali obnovljeno pozorište na otvorenom, kao i dve crkve, crkva Svetog Isidora i crkva Svetog Đorđa, odakle se pruža savršen pogled

Do vidikovca je moguće doći na nekoliko načina. Pešaka od Sintagme, sa obavenom flašom vode u rancu i nekom voćkom ili vitaminima, s obzirom da ćete proći kroz borovu šumu i preko 200 stepenika od podnožja do vrha. Možete ići i taksijem, koji će vas od Sintagme koštati oko 5 evra, ali on ne ide do samog vrha, ili pak Funikularom iz ulice Aristippou, gde je povratna karta 7 evra. 

Zašto posetiti?

Najlepši vidikovac u gradu i panorama od 360 stepeni je upravo sa ovog brda. Lepo možete videti minijature Akropolja, Pireja, Kalimarmara, Sintagmu, Omoniju, Nacionalnu triologiju, ali i sve bele atinske krovove. Ovde postajete svesni veličine grčke prestonice.

Savet plus za putovanje po Grčkoj

Budući da je Atina grad koji najbolje možete obići pešaćenjem, nezaobilazno je imati uvek vode sa sobom, kao i nešto od vitamina. Takođe, preporuka je da uz sebe uvek imate i svoju mini putnu apoteku i u njoj neki pantenol ili jekoderm, zbog čestog izlaganja suncu. Poželjno je, zbog jake i začinjene hrane ili zbog vode koja je drugačijeg sastava nego kod nas, da sa sobom nostite i poneki probiotik.

Kada je putovanje u Atinu u pitanju, mnogo je toga  što možete videti, a da se ne nalazi u regularnim turističkim knjigama. Moje iskustvo kao turističkog vodiča, pokazuje da su upravo ove navede stvari turistima jako zanimljive. Ako ste možda pronašli nešto što ja nisam ili vas nešto detaljnije zanima, pišite u komentarima.

Podeli sa prijateljima: