Top 7 mesta za letovanje u Srbiji

Planina ili jezero umesto mora?! Odaberite pravi odmor u Srbiji za vas. 

Početak pandemije, doneo je zatvorene državnje granice, zabranu kretanja među gradovima i regionima. Osim tih tužnih slika u svetu, turiste iz Srbije, naveo je na upoznavanje sopstvene zemlje, pa se tako danas veliki broj ljudi odlučuje da deo svog godišnjeg odmora provede upravo u svojoj zemlji.

Srbija svojim stanovnicima, ali i inostranim turistima, može pružiti fantastične destinacije za letnji odmor, pa tako brojna jezera, banje, planine, nacionalne parkove, zaštićena područja, arheološke lokalitete, istorijski značajna mesta. Prosečan turista, u Srbiji može da uživa u potpunosti, svim čulima, u zavisnosti od sopstvenih afiniteta. 

Bilo da vas zanimaju kupanje i sunčanje, odmor, rekreacija, muzički i zabavni festivali, romantični vikendi, Srbija svojim lokacijama može odgovoriti na zahteve najrazličitijih turista. 

Ako vas zanima, koje su najzanimljivije lokacije za letovanje u Srbiji, pročitajte u nastavku teksta. 

Najlepša mesta za letovanje u Srbiji

  1. Drina 

Drina je jedna od najlepših srpskih reka, smeštena u zapadnom delu zemlje. Brza, ali i veoma čista planinska reka, ljubiteljima kupanja i odmora u prirodi, može garantovati fantastično provedeno vreme. Na samoj obali Drine, sa obe strane reke nalaze se smeštajni kapaciteti, koji nude direktan pogled na reku, kao i buđenje sa fantastičnim pogledom. U zavisnosti od vaših želja, svaki deo Drine može ponuditi nešto jedinstveno, a kućice na vodi ili vikendice u samoj šumi, biće odličan izbor za sve koji traže mir, tišinu, čistu i netaknutu prirodu. U zavisnosti od lokacije, boravak na Drini nudi odlazak na rafting, veslanje, posetu Višegradu, Loznici, Tari.

  1. Srebrno jezero 

Bez obzira da li birate isključivo Srebrno jezero ili neku vikendicu duž samog Dunava na istoku, zasigurno ćete u ovom tipu odmora uživati. Naselje na Srebrnom jezeru, najurbaniji je deo dunavske ponude. Ukoliko želite stalna dešavanja, izlaske, žurke, brojne restorane, akva park, Srebrno jezero će biti idealno za vaš odmor. Možete se odlučiti za privatne kuće, hotele ili pak obližnji kamp koji je fantastično opremljen i odlično zadovoljava potrebe svojih posetilaca. Ukoliko ipak želite nešto mirniji odmor, onda se uputite ka manjim vikend naseljima na samom Dunavu. Odavde možete ići i na jednodnevne izlete ka Ram tvrđavi, Golubačkoj tvrđavi, ka Kladovu, Donjem Milanovcu, možete krstariti Dunavom.

  1. Jezero Međuvršje 

Ovčarsko – kablarska klisura, privlači sve veći broj turista, posebno od početka pandemije. Predeli u podnožju Ovčara i Kablara, Ovčar banja i obližnje jezero, najveće i najstarije veštačko jezero, Međuvršje, privlače turiste, kako iz zemlje tako i iz celog sveta. Sve je veći broj smeštajnih objekata, a poplaran je i glamping rizrot, koji predstavlja svojevrsno luksuzno kampovanje. Zbog bujne vegetacije, jezero nije savršeno za one koji žele da se kupaju, ali ljubitelji prirode, šume, mira, manastira i istorije, u ovom kraju će uživati. Tokom boravka možete posetiti Wellness centar na Kablaru, uživati u biciklizmu, pešačenju, ribolovu, regati, katamaranu i brojnim drugim aktivnostima.

  1. Fruška gora 

Ljubitelji nešto nižih planina, tokom cele godine mogu uživati na obroncima Fruške gore. Fruška gora, kao turistička oblast, svojim posetiocima može pružiti uživanje u fantastičnoj prirodi, kvalitetnim smeštajnim jedinicama, hotelima, bungalovima, glamping rizortovima, vilama sa bazenom. Ljubitelji manastira mogu uživati u poseti brojnih fruškogorskih manastira. Ovde će uživati i ljubitelji pešačenja, biciklizma i kompletnog aktivnog odmora. Ako volite vinarije, sigurno ćete posetiti neku od ponuđenih, a ljubitelji kupanja mogu uživati i u brojnim obližnjim jezerima. 

  1. Stara planina

Ako obožavate netaknutu prirodu, avanturu, vodopade, dnevne i noćne uspone, brojne atrakcije, jezera, vidikovce, Stara planina biće odličan izbor za vaš letnji odmor. Stara planina se danas može pohvaliti odličnim smeštajnim kapacitetima, a usled povećanja broja turista, došlo je do sređivanja pešačkih staza, predela oko brojnih vodopada i sređivanje jezera. Ljubitelji kupanja, uživaće na Zavojskom jezeru, najlepši i najbrojniji vodopadi nalaze se upravo na Staroj planini, vidikovci poput Midžora, Babinog zuba ili Kozijg kamena, ostaviće vas bez daha. Ako volite paraglajding ili biciklizam, ako ste ljubitelji beskrajnih šetnji, te i noćnih uspona, ovde ćete sigurno uživati, a lokalna kuhinja će učiniti da nikada ne budete gladni. Savršeno divlja, a opet pitoma, osvojiće vas sigurno. 

  1. Rudnik 

Zapostavljena planina Srbije, smeštena u srcu zemlje, u prekrasnoj Šumadiji, svojim posetiocima toliko toga može ponuditi, da će ljubitelji hrane, prirode, vina i vinograda, tradicije, istorije, u svakom trenutku uživati u svom odmoru. Seoski turizam, najrazvijeniji je vid turizma u ovom kraju, mada se i vinogradari i sa svojim vinarijama mogu pohvaliti dobrom ponudom. Bilo da želite da odsednete u vili, etno selu, seoskom domaćinstvu i pansionu, sigurno ćete pronaći pravo mesto za sebe. Stare, a opet modernizovane smeštajne jedinice, nude odličan odmor svojim posetiocima. Ljubitelji istorije, mogu posetiti mesta podizanja Prvog i Drugog srpskog ustanka, Oplenac, brojne manastire smeštene između Bukulje i Rudnika, a ljubitelji šetnje ili biciklizma ovde takođe mogu zadovoljiti svoje potrebe. 

  1. Goč

Iznad najpoznatije i turistički najatraktivnije banje u Srbiji, Vrnjačke Banje, smestila se šumovita, zelena, niža planina, Goč. Pitome prirode, brojnih ptoka, rečica, jezera, bogate vegetacije, zasigurno je mesto koje omogućava kompletan odmor. Pešačke staze su brojne, te možete uživati u ovom vidu rekreacije. Budući da je u blizini Vrnjačke Banje, a da nudi znatno niže cene smeštaja, lako se možete uputiti u tu, turistički najposećeniju banju u Srbiji. Ukoliko putujete u julu mesecu, zasigurno možete uživati i u Vrnjačkom karnevalu, te brojnim koncertima i pozorišnim predstavama na otvorenom, kulturnim večerima, a i na muzičkom Love festu. Ljubitelji istorije i manastira, mogu posetiti čuvenu Ljubostinju ili Žiču. Osim bungalova, privatnih kuća i apartmana, nudi smeštaj i u eko kućicama. Ljubitelji kupanja moći će da uživaju u banjskom bazenu, budući da jezero na Goču nije najidealnije za kupanje. Svakako, za potpuni odmor u prirodi, u ovom kraju ćete uživati. 

Savet plus za putovanje po Srbiji

Iako putujete po svojoj zemlji i smatrate da ćete se lako snaći za neophodne lekove u trenutku, kako ne biste brinuli i razmišljali o tome, organizacija putne apoteke se treba obaviti unapred. Na putovanje po Srbiji, u letnjim mesecima, poželjno je poneti kreme za negu kože, budući da ste u letnjim mesecima, hteli ili ne, izloženi suncu, te će Pantenol krema, negovati vašu kožu na pravi način. Za one koji su se susreli sa jačim crvenilom, alergijom, flekama, Jekoderm je odličan izbor. Hidratacija kože u letnjim mesecima je veoma bitna, te je požljno imati i Pantenol penu, koja je sa pantenolom, aloe verom i vitaminom E, te je nakon svih dnevnih aktivnosti pravi izbor za negu kože. U letnjoj putnoj apoteci treba da se nađe višenamenski lek Paracetamol, koji pomaže kod različitih bolova, moguće prehlade, gripa ili temperature. Ako vam je stomak nešto osetljiviji, pre i tokom puta konzumirajte probiotik Flonivin Plus

Koja je vaša omiljena destinacija za odmor u Srbiji u letnjim mesecima?

Podeli sa prijateljima: