Top 7 (instagramičnih) prirodnih lepota Srbije

Ukidanje viza i uvođenje Šengena, omogućili su turistima iz Srbije da se sve češće opredeljuju za evropske metropole i daleke, egzotične destinacije. Međutim, pandemija kovida, turiste iz Srbije, okreće svojoj zemlji. Brojni travel blogeri otkrivaju zanimljiva, instagramična i kvalitetna mesta u našoj lepoj Srbiji. 

Svaki kraj zemlje, nudi nešto specifično i drugačije, bilo da se radi o prirodnim lepotama, nacionalnim parkovima ili kulturno istorijskim spomenicima. Prošla godina, donela nam je puno saznanja o turističkim i manje turističkim mestima u Srbiji, te ukoliko vas ovo inspiriše i želite da posetite neku ne tako poznatu lokaciju u našoj zemlji, nastavite da čitate.

# Spomenik prirode – Vrelo Grze

Iako iz okoline Kruševca, kao neko ko je često putovao u pravcu Paraćina, do prošle godine, nisam čula za ovu prirodnu lepotu i danas se iskreno trudim da prenesem svima, oduševljenje ovim krajem. 

Vrelo Grze, kombinacija je brojnih prirodnih lepota, izvorište reke Grze, dolinu reke, pećinu, bogata flora i fauna, vidikovci, par manjih vodopada, lepo obeležene planinarske staze. Okružen Kučajskim planinama, kompletan prostor odiše mirom, tišinom, žuborom reke, ponekim životinjskim odjekom. Ekstremno zelena i čista voda još jedna je njegova karakteristika. Uz par objekata za odmor, među kojima je Planinarski dom najpoznatiji, ovaj kompleks savršen je za jednodnevni izlet u prirodi. Do njega se dolazi, kada se sa auto – puta isključite ka Zaječaru, a potom nastavite vožnju još nekih 20-ak kilometara.

# Rosomački lonci

Ako me pitate koji kraj Srbije najviše volim, odgovor ne bih znala, budući da me poslednjih godina oduševljavaju kako arhitektura, tako i prirodni fenomeni. Dominaciju među prirodnim bogatstvima nosi Istočna Srbija, čije lepote mnogima nisu ni na mapi želja. 

Klisura Rosomačke reke, u blizini sela Slavinje, nedaleko od Pirota, jedna je od najinteresantnijih prirodnih fenomena. Usecanjem vodenog toka u stene Stare planine, nastaje ova jedinstvena formacija u Srbiji, do koje je, ako ste u okolini Pirota, jednostavno doći, a definitivno spada u nešto što ne biste smeli zaobići ukoliko ste se našli u oblasti Stare planine.

# Prerast Vratne

Kameni mostovi ili šuplje stene, takozvane prerasti, definitivno su fantastične i specifične geološke formacije, koje fasciniraju sve one turiste kojima su šetnja i planinarenje omiljene aktivnosti. Pojavljuju se isključivo u planinskim predelima i uvek se nadvijaju nad nekom rekom, a u istočnoj Srbiji smeštene su najlepše među njima.

Prerasti Vratne, smeštene nedaleko od Negotina, jedan su od najlepših prikaza ove vrste, a budući da su visoke čak 26 metara, smatraju se najvišim prirodnim kamenim mostom u Evropi. Šetnjom uz reku Vratna, od istoimenog manastira, jednostavno je doći do ove atrakcije. U ovom delu Srbije, poznate su još Valja Prerast, Osanička prerast i Rajska prerast, te ako ste avanturistički nastrojeni, pravac na planinarenje.

# Zagajička brda

Kako sve češće među kolegama, nailazim na one ironične i satirične, skoro sam imala jednu diskusiju na temu Zagajičkih brda, budući da ih mnogi smatraju nepotrebno promovisanim. 

Atrakciju i svoju priču na ovom blogu, zaslužuju zbog svog nesvakidašnjeg načina nastanka i danas vizuelno lepog prikaza. Srpska Sahara, Deliblatska peščara, iznedrila je danas u svom severoistočnom delu ove peščane dine, obrasle stepskom vegetacijom. Njih danas upoređujemo sa zemljom Hobita iz Tolkinovih knjiga, a najbolje posetiti ova brda je u periodu proleća ili jeseni, kada je vegetacija u svom punom sjaju. Najbolji način dolaska je pešačenjem iz okolnih sela, gde će vam kameni obelisk i velika antena biti orijentiri. Na putu do njih, naići ćete i na predivan prizor vetroparka Košava I. 

# Park prirode – Golija 

Ivanjica me je kupila za sva vremena. Čitava oblast južno od Guče, u pravcu juga, zaključno ka Goliji ima moju punu pažnju, kada je seoski turizam u pitanju. Kako su nam određene planine postale prepopularne i pune turista, tako sam ja, igrom slučaja, završila na jednoj savršenoj, sumom i prirodnim lepotama, prelepoj planini. 

Golija, svojom bukovom, hrastovom i smrčevom šumom, i brojnim rekama, poput Studenice, Moravice i Brvenice, jezerima, kao i brojnim uređenim biciklističkim stazama, prostranim proplancima, blizinom kulturno istorijskih spomenika i verskih objekata u Raškoj i Kraljevu, odlična je za sve ljubitelje aktivnog odmora. Brojna su seoska domaćinstva, rustični i autentični paviljoni u kojima možete odsetadi tokom svog odmora. Još uvek svoje čari nije prodala urbanistima, zato treba iskoristiti svaki deo ove planine i uživati u mirnom, a aktivnom odmoru.

# Planina Stolovi

Južno od Kraljeva, okružena rekama, smestila se, skoro pa gola planina, sa jako malo četinarske šume. Pitate se onda zašto je zaslužila da se nađe na ovom spisku? Kako je smeštena u Dolini Jorgovana, Jelene Anžujske i kako ju okružuju brojni kulturno istorijski spomenici, a samu planinu ukrašavaju njeni pomalo razuzdani stanovnici, koji su i najpoznatija atrakcija, divlji konji, pronašla je put ka srcima svojih posetilaca. Budući da su joj pešačke staze ne baš sjajno obeležene, preporuka je da ukoliko želite krenuti ka vrhu iste, obavezno kontaktirate lokalno planinarsko društvo ili turističkog vodiča, kako biste bez problema stigli do fantastičnih predela. Istorijske priče o Caru Lazaru, Milošu Obiliću, Magliču, Žiči, upotpuniće jednodnevni izlet.

# Zaštićeno područje – Kamena gora

Poseta familiji u Prijepolju, otkrila mi je bajku na samom jugozapadu Srbije. Od tada, često poželim više slobodnog vremena, da svoju energiju napunim upravo ovde. 

Kako kažu, samo par koraka, Kamenu goru deli od neba. Predeli nestvarne lepote, izuzetno šumovito područje, poznato po brojnim legendama, među kojima je najpoznatija o svetom boru, nešto je što će vas iznova vraćati ovom kraju. Ima nešto magično u njoj. Možda su to njene legende, možda njena šuma, ali jedno je sigurno, ovde ćete doživeti okrepljenje duše. Zanimljivo je i da njeni meštani, kamenogorci, ne žele da se prilagode modernom i masovnom turizmu, te svoje smeštajne objekte prilagođavaju samoj prirodi. Posetioci ovog kraja, mogu uživati u ribolovu, kampovanju, biciklizumu, planinarenju, splavarenju, pa i paraglajdingu. Ako su vas ove atrakcije, i epiteti koje joj nisam slučajno dodelila, obavezno čekirajte ovo mesto.

Savet plus za putovanje po Srbiji

Kako sam vam često navodila i predlagala mesta za aktivan odmor, šetnju i planinarenje, s toga vam mogu i preporučiti obavezne vitamine na svakom putovanju. Moja putna apoteka uvek ima istu kombinaciju vitamina i lekova, a s vremena na vreme, osvežim je i novim proizvodima. Nešto što ja praktikujem da koristim više puta godišnje, jeste kompleks vitamina Oligovit 20, a zbog raznih iritacija kože, na putovanja uvek nosim Jekoderm mast. Kada idem na aktivan odmor u putnoj apoteci uvek se nađe i Oligovit Q10.

Koliko ste vi putovali po Srbiji i otkrivali lepote naše zemlje? Koje su to lokacije, koje biste podelili sa nama i zašto? Pišite mi u komentarima, pa da zajedno prošetamo ovom našom lepom Srbijom.

Podeli sa prijateljima: