Top 5 skrivenih atrakcija u Rimu

Italija, kao večna inspiracija za putovanja, toliko toga različitog može ponuditi svojim posetiocima. Često se pitam koji me kraj najviše inspiriše i koji deo zemlje volim da posećujem. Neizostavna Toskana, zauvek je osvojila moje srce, međutim komšinica joj, Umbrija, ne zaostaje ni sekunde za poznatijom Toskanom. Napulj ili Rim, Sicilija ili Sardinija, Trento ili Vale d Aosta… I dalje ne bih mogla izabrati omiljenu regiju u ovoj, kulturno istorijski bogatoj zemlji. 

Kako su stvoreni uslovi za ulazak u Italiju, tako se rodila i moja želja za putovanjem, kao i za stvaranjem jednog zanimljivog programa. Odluka je pala na srce Italije, na večni grad, pa vas tako sada kroz tekst vodim nekim skrivenim rutama Rima. 

Ako vas zanima šta u  Rimu, osim Foruma, Koloseuma, Španskih stepenica, Panteona, Fontane di Trevi, još možete posetiti, pročitajte tekst do kraja. 

Šta posetiti u Rimu na jesenjem putovanju

Najbolje na svakom putovanju, bilo mi je skretanje sa regularnih ruta i beskonačno šetanje po različitim četvrtima grada u kome se nalazim. Gradove koje sam često radila i posećivala, tako sam najbolje i upoznala. Rim je jedan od onih gradova, u kome je svaki kraj, priča za sebe, te vam ih ja preporučujem da ih obiđete, na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva u ovom gradu.

  1. Vrt pomorandži – Giardino degli Aranci

Jedno od bolje skrivanih rimskih lokacija, jedno od mojih omiljenih mesta za boravak u gradu, sigurno je vrt pomorandži, smešten na Aventin brdu, jednom od sedam istorijskih brda Rima. Ovo mesto poznato je i kao Parco Savello. Fantastičan panoramski pogled na Rim, na njegove šarenolike, raznobojne krovove i kupole. Zalazak sunca, ovde je fantastičan, te je prelepo posetiti ovaj park i vidikovac u predvečernjim satima. Ako ste romantični, možete poneti i bocu Italijanskog vina i tako provesti opušteno veče sa prijateljima ili svojom drugom polovinom. U blizini ovog prekrasnog parka, gde ćete uživati u mirisu pomorandže, u prolećnim mesecima, u vrtu ruža, cveta i ovaj mirisni cvet. Srednjovekovne zidine, miris pomorandže, pogled na Rim i Tibar, samo su neke od prednosti ovog mesta, a najveća je to što gužve i turista, nema skoro nikada. Na više načina možete doći do ove lokacije, a možda bi vam stepenice obrasle zelenom mahovinom, s prednje strane brda, bile najzanimljivije.

  1. Tiberijsko ostrvo – Isola Tiberina 


Iako možda znate da na Tibru, u Rimu, postoji jedno ostrvo, većina tursta se nikada ne uputi ka ovoj lokaciji. Naći se praktično na samoj reci, posebno u večernjim časovima, kada zasvetle svi okolni mostovi iznad Tiberina ostrva, jedno je nesvakidašnje iskustvo. Legenda ovo ostrvo dovodi u vezu sa Grčkim bogom medicine, Asklepijem, koji je pretvoren u Zmiju, došao da pomogne bolesnim Rimljanima. Danas se na ostrvu nalazi barokna crkva, bolnica, kao i par restorana. Ukoliko se uputite u kvart Trastevere, prelazak preko nekog od mostova iznad Tiberine je nezaobilazno, s toga, ako ste na toj ruti, obavezno obiđite i ovaj skriveni dragulj Rima. Rustično okruženje, popločane ulice, restorani sa klasičnom italijanskom kuhinjom i drugi pogled na Rim i neke od njegovih mostova, kao i nedostatak turista, dovoljan su razlog da posetite ovo ostrvce u prestonici Italije. 

  1. Trastevere 

Kvart preko Tibra, definitivno moja omiljena četvrt u Rimu. Lavirint slikovitih, zabačenih, kaldrmisanih ulica, baroknih i romanskih zvonika, srednjovekovnih crkvi, ušuškani restorani, žagor i vreva bučnih italijana i njihovih vespi, posebno su dominantni u ovom kvartu. Ako se nađete u nekoj njihovoj kafani na gradskim ulicama trgova Piazza di Santa Maria in Trastevere ili Viale di Trastevere, lokalci će vam s ponosom reći da su oni upravo pravi Rimljani. U letnjim danima jula meseca, kada proslavljaju svoj verski praznik četvrti, oblast ispune viseće sijalice, tezge, kiosci sa hranom, vatromet, muzika, ali ni u jesenjim mesecima, vedrina i smeh sa ovih ulica neće izostati. Kroz Trastevere i danas hodaju studenti, umetnici, lokalci, turisti. Fiće i vespe sastavni su deo eksterijera čitavog kvarta, kao i oprani veš koji visi iznad vaših glava, dok prolazite uskim ulicama. Ne, definitivno kvart koji je priča za sebe, kvart koji kao da nije u Rimu, već negde dole na jugu, recimo u Napulju. Osim restorana i taverni, ovde ćete zateći i bogat noćni život, tako da je Trastevere kvart koji se obilazi u svako doba dana i sezone. Definitivno ga morate posetiti!

  1. Janikul brdo – terasa

Ako vas je fascinirao Trastevere i ako ste dovoljno vremena proveli ovde, vreme je da nastavite dalje. Iznad ovog kvarta, nalazi se jedno od rimskih brdaJanikul. Iako se ne smatra jednim od 7 istorijskih brda na kojima je nastao Rim, pogled sa ovog uzvišenja, jedan je od najboljih u gradu. Ako ulicu Via Garibaldi ispratite do kraja, odradićete lagan trening i doživećete definitivno jedan od najboljih pogleda na centralni deo Rima. Najlepša ulica koju možete odabrati za ovu avanturu, upravo je Via Garibaldi. Na toj ruti, videćete crkvu San Pietro in Montorio, potom fontanu Fontana dell’Acqua Paola, koja će vas svojim oblikom podsetiti na Fontanu di Trevi, samo bez previse turista, potom tu je i kapija Porta San Pancrazio, dok se na samom vrhu brda nalazi trg Garibaldi i spomenik posvećen ličnosti koja je umnogome zaslužna za ujedinjenje Italije. Nedaleko odatle, nalazi se i prekrasna terasa, odakle se purža savršen pogled na Rim. Mesto definitivno vredno posete, te ako ste se u Rimu uputili ka kvartu Trastevere, neka i ovaj vidikovac bude na vašoj ruti kretanja. 

  1. Kvart Kopede – Quartire Coppede

Grad brojnih kontrasti, Rim, može se pohvaliti još jednom zanimljivom i neobičnom četvrti. Luiđi Kopede, arhitekta nesvakidašnjeg stila, za koga se govorilo da pripada redovima masona, ne toliko popularan u Laciju, stvara za brojne Italijanske gradove, ali ne i za Rim. Tek nakon brojnih izgrađenih palata, vila za buržoaziju, dvorove po Evropi, bogataši iz Rima, angažuju ga da uređuje njihove palate i čitav kvart, severno od centra Rima, počinje da niče u njegovom stilu. Nikada se nije opredelio za određeni stil, te se kod njega nalazi miks baroka, art dekoa, srednjovekovnih elemenata, ukrasnih prozora. Do samog kvarta nije teško doći, ali tačnu definiciju granica ove četvrti nikada nisam pronašla. Ono što je sigurno, ako se nađete u ulicama Via Tagliamento i Via Arno, ili na trgu Piazza Mincio, ako se prošunjate po okolnim ulicama, sigurno ćete zaći u ovo začarano arhitektonsko čudo. Interesantno je da se ovde često snimaju horor filmovi, te vam to sigurno još više govori o autentičnosti i arhitekturi same četvrti. 

Savet plus za putovanje po Rimu

Jedna od bitnijih stavki pre svakog putovanja postala je i organizacija moje putne apoteke. Trudim se da uvek bude bogata suplementima, dodacima ishrani, vitaminima, ali i antibioticima. Kako na putovanjima nekada jedemo više, nekada manje, ali uglavnom je to neredovno i drugačije od naše rutine, neretko se javljaju problemi sa dijarejom. Njih rešavam uvek sa dobitnom kombinacijom lekova. Probiotik Flonivin Plus je uvek u mojoj putnoj apoteci, na koje god putovanje da sam se uputila i u bilo kom periodu godine. Za održavanje imuniteta, na putovanjima mi uglavnom pomaže Oligovit 20, dok Vitup B12 koristim za smanjenje umora i iscrpljenosti. Paracetamol ili Defrinol, uvek su sastavni deo moje putne apoteke i pomažu mi u slučaju prehlade i gripa za vreme mojih aktivnih putovanja.

Definitivno grad koji će vas očarati. Svaki momenat proveden u njemu, svaki kraj i svaka ulica nose nešto posebno. Kako ne biste napravili grešku i samo čekirali must see lokalitete sa spiska, prošetajte njegovim različitim četvrtima, pričajte sa uličnim prodavcima, posetite pijace, šetajte, što više šetajte, doživite Rim iz ugla lokalaca. Ako ste već posetili ovaj Večni grad, šta je to što je vas fasciniralo?

Podeli sa prijateljima: