Top 4 letovališta u Albaniji koja ne treba propustiti

Niste sigurni da li treba letovati u Albaniji? Ova četiri letovališta, ubediće vas da to letovanje može biti pravi izbor za različite tipove turista.

Iako u srpskim genima stoji opcija odbijanja albanskog primorja, brojni turisti iz naše zemlje se sve više odlučuju da daju šansu, ovoj, još uvek, ne toliko popularnoj destinaciji kod nas. 

Do porasti interesovanja za albansko primorje dolazi u godinama pandemije, kada su brojne granice oko nas bile zatvorene, a uslovi za ulazak teški za ispunjavanje. Danas, ova letovališta, nude zanimljive atrakcije, izlete, dobre hotele, povoljne cene i spadaju u jeftiniji letnji izbor u regionu.

Ako razmišljate da letujete u Albaniji, pa vas zanimaju tačne lokacije i letovališta, izleti, plaže, ispratite tekst do kraja. 

Koje letovalište u Albaniji izabrati za godišnji odmor

Albanija, kao letnja destinacija, može ponuditi letovanje na čak dva mora, te u zavisnosti od sopstvenih afiniteta, možete birati između poznate jadranske ili jedinstvene jonske obale. Svojim hotelima, sadržajima, ljubaznošću domaćina, povoljnim cenama, Albanija, može parirati, mnogo jačim konkurentima Grčkoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Italiji. 

Šta nudi letovalište Drač u Albaniji

Ako ste ljubitelji letovanja u većem gradu, te različitih sadržaja, kako za provod, tako i za odmor, letovanje u Draču, na jadranskoj obali, će biti pravi izbor za vas. 

Plaže u Draču i okolini su delimično peskovite, pojedine sa blagim ulazom u vodu, te dugačke po nekoliko kilometara. Poznate plaže su Bardhori, Golem, Robit, Spil, koje nude različite atrakcije na vodi, a gradska plaža je vrlo bučna i vesela, pa će mlađim turistima biti odličan izbor. 

Hoteli su se smestili odmah iza gradske plaže, pa ako vam je bitno koliko ste udaljeni od iste, pažljivo birajte svoj smeštaj. 

Grad je podeljen na stari i na novi deo, gde u starom delu dominiraju lokaliteti iz starijih istorijskih razdoblja, a u novom delu su pretežno hotelski kompleksi sa plažom. Rimski amfiteatar, Istorijski, Arheološki muzej, vizantijska tvrđava, deo su turističke ponude grada. Česti izleti iz Drača su do drugih letovališta, ali i do glavnog grada, Tirane. Tu je i poznati Nacionalni park Štam Pas. 

Šta nudi letovalište Saranda u Albaniji

Obala jonskog mora, ovde dolazi do izražaja i preuzima primat nad obližnjom jadranskom obalom. Umereno mediteranska klima, sa toplim i suvim letima, prija svim posetiocima. Saranda se smatra najpopularnijim albanskim letovalištem, što zbog dobre ponude hotela, uređenosti, plažnih barova, plaža, tako i zbog noćnog života.

Kao i svaka oblast koju zapljuskuje jonsko more, tako se i Saranda može pohvaliti tirkiznim i čistim morem, peskovitom i šljunkovitom plažom. Plaže severnije od grada, uglavnom su peskovite, široke i prostrane, dok su plaže južnije od grada pokrivene šljunkom i belim peskom. Lukove, Borsh, Buneci, Pasqyra, Manastirska plaža, Peljumbave su neke od popularnih plaža u okolini, a moguće je i posetiti obližnji Ksamil, koji nudi fantastične prirodne pejzaže i plaže. Plaže u blizini grada pokrivene su bogatom vegetacijom i zelenilom. 

Stara sinagoga, Nacionalni park Butrint, Manastiri Mesopotam i Četrdeset mučenika, tvrđava Lukreši, prirodan bazen Plavo oko, sa fantastičnom izvorskom vodom, ronjenje, samo su neke od stvari koje možete posetiti ili raditi u ovom letovalištu. 

Budući da u večernjim satima čitavo šetalište postaje jedan veliki klub na otvorenom, u Sarandi i u njenoj ponudi noćnog života, posebno će uživati turisti željni dobrog provoda

Šta nudi letovalište Valona u Albaniji

Ovo letovalište nalazi se na prelazu između jonskog i jadranskog mora. Valona je živahan i razvijen grad, jedan od najvećih i najnaseljenijih u Albaniji, a svoj značaj krije u tome što je upravo u Valoni proglašena nezavisnost od Turske, te se tu i kriju temelji moderne države Albanije. 

Grad je sa razvijenom infrastrukturom, izuzetno kvalitetnim hotelima, te i brojnim plažama. Pored popularne gradske plaže, koju krasi dugačko šetalište sa palmama i zelenilom, te kafićima, restoranima, plažnim i noćnim barovima, posetioci Valone mogu uživati i u drugim plažama u okolini. Peskovita Stara plaža, Jedna od najlepših albanskih plaža, Drimades, kao i plaža Dermi, plaža Vega, plaža Gjipe, poluostrvo Karaburun, ostrvo Sazan, samo su deo bogate ponude ovog dela Albanije. 

U gradu možete posetiti trg Nezavisnosti, verski objekat Kuzum Baba, Muradie džamiju, ostrvo Sazan i zaliv Nartu, nekoliko vizantijskih crkvi, nacionalni park Llogra, nekoliko arheoloških nalazišta, pećine Dafina i Hadži Ali, zamak Kanine i Porto Palermo i još mnogo drugih zanimljivih lokaliteta. 

Ne smete zaobići ni popularne riblje restorane, koji važe za najpoznatije u Albaniji. 

Šta nudi letovalište Ksamil u Albaniji

Ovo mirno letovalište, na obali jonskog mora, prvenstveno je odličan izbor porodicama sa decom, ali i svima koji vole čisto i tirkizno more, brojne uvale, male peskovite plaže, sadržaje predodređene za odmor. Za one koji traže noćni život i izlaske, Drač ili Saranda bili bi bolji izbor. Najuređenije i najlepše plaže Albanije nalaze se upravo na ovom potezu. Svaka od plaža ima svoj plažni bar, kao i hotelski smeštaj. 

Letovalište Ksamil je mirno, ušuškano, idealno za potpun odmor, a voleće ga svi oni koji žele da svakodnevno otrkivaju nove plaže i uvale i prečisto jonsko more. 

Iz Ksamila je moguće obići Nacionalni park Butrint, Plavo oko – Syri i Kalter, prirodan bazen sa više izvora. Moguće je posetiti i tri obližnja ostrva, mala, do kojih možete preplivati ili ići čamcima i odatle uživati u netaknutoj prirodi i u pogledu na grad.

Cene u letovalištima u Albaniji

Cene smeštaja će na severozapadu zemlje, odnosno Draču ili letovalištu Golem, biti za nijansu jeftiniji od smeštaja u jugozapadnom delu Albanije. Cene namirnica u marketu u Sarandi i Ksamilu su kao i u Srbiji, dok su cene u Draču nešto jeftinije, za nekih 10%. Cene u restoranima prosečno su iste na celoj obali, a možemo reći da su za 10 – 20% jeftinije nego u Srbiji. Ležaljke se kreću 5 – 10 evra. 

Šta ne zaboraviti prilikom pakovanja za godišnji odmor u Albaniji

Ako se odlučite da vaša odabrana letnja destinacija bude Albanija, pakovanje putne apoteke, je jedna od glavnih stvari na koju ne smete zaboraviti pre polaska na putovanje. U vašu putnu apoteku morate spakovati kreme sa SPF faktorom, budući da klima prelazi u mediteransku, sunce je jako i indeks UV zračenja je visok. Osim ovih krema, poželjno je da imate čime da hidrirate i nahranite svoju kožu nakon sunčanja, te obavezno na put poneseite i Pantenol penu. Za ne daj Bože, poželjno je imati i kreme za opekotine, alergije, ogrebotine, te će vam u tom slučaju Pantenol mast ili Jekoderm biti od velike pomoći. Paracetamol, višenamenski lek za bolove, temperaturu, prehladu i grip, mora biti u vašoj letnjoj putnoj apoteci, kako biste na vreme sprečili nastalu tegobu. Probiotik Flonivin Boulardi, idealan je za svako putovanje i osim što se mora naći u putnoj apoteci, njegova primena preporučuje se i par dana pre putovanja.

Da li ste vi nekada do sad posetili obalu Albanije i da li vam se svidelo more u Albaniji? Kakva iskustva nosite sa letovanja iz ove zemlje? Ako ste putovali u neko drugo albansko letovalište, podelite sa nama svoja iskustva. 

Podeli sa prijateljima: