Top 3 destinacije – gde putovati za Dan primirja u novembru

Oduvek ste želeli da popijete vino, sa pogledom na Ajfelovu kulu ili da uživate u pivu i kolenici, dok Astronomski sat ispred vas razigrano zabavlja turiste. Možda vam je želja ukusna paelja sa morskim plodovima i pogledom na katedralu Sagrada Familia?

Ako su vam ovo omiljene scene iz filmova, onda je vreme da posetite neku od evropskih prestonica tokom novembarskih, slobodnih dana.

Posle skoro tri godine pauze, konačno Evropu možemo obilaziti kao nekada. Evropski gradovi, kao muzeji pod otvorenim nebom, posetioce primaju preko cele godine. Međutim, Evropa na jesen, ima svoje posebne čari i ta kombinacija energije brojnih srednjovekovnih gradova i fantastične arhitekture, retko koga može ostaviti ravnodušnim.

Bilo da želite ići u prosečno toplije gradove ili vam odgovara prava jesenja temperatura, Evropa ima za svakog po nešto. 

Ako vas zanima gde je nabolje otputovati tokom jesenjih slobodnih dana, za Dan primirja, nastavite da čitate.

Gde putovati na jesen po Evropi

  • Energija Barselone, njeni bulevari, arhitektura i vidikovci, sigurno će vas kupiti

Možda pristrasno, ali ovaj grad bih mogla staviti na svaku pozitivnu listu koja se pravi u vezi sa gradovima sveta ili Evrope. Posebna energija na ulicama prestonice Katalonije, vrlo specifična arhitektura s kraja XIX i početka XX veka, mnoštvo zelenila i uređenih parkova, brojni vidikovci, gotička arhitektura, posebni muzeji, najpoznatija imena arhitekture, slikarstva, gastronomija, odlična klima, samo je nešto što ovaj grad čini posebnim i jedinstvenim. 

Šta ne propustiti u Barseloni

Ako se tokom oktobarskih ili novembarskih dana nađete u Barseloni, brojne su atrakcije koje možete obići bez i jednog dinara i diviti se njihovoj lepoti. Park Citadela u centru grada u kombinaciji sa 

Trijumfalnom kapijom će vas oduševiti, šetnja četvrtima El Born i Barrio Gotiko, provešće vas kroz srednjovekovnu Barselonu, Gaudijeva dela, Casa Mila, Casa Batllo, Park Guell, pokazaće vam kako je priroda inspiracija za sve i kako arhitektura može biti drugačija i zanimljiva u svojim jednostavnim oblicima. Od katedrale Sagrada Familia zastaće vam dah, vidikovac sa Tibidaba i crkva Svetog Srca jedinstven su doživljaj. Ako vas zanima koje su to atrakcije koje ne smete propustiti u Barseloni, pročitajte u prethodnom tekstu. 

  • Magija Praga i njegovih tornjeva, miris kolenice i ukus piva, posebno su naglašeni u jesenjim danima

Bez obzira da li ste ljubitelj kolenice i piva, u ovom gradu ćete to zasigurno postati. Otvorene bašte, prosečna temperatura od 15 stepeni, grad stotinu tornjeva, kako ga još nazivaju, užurbani turisti koji čekaju svoju fotografiju na nekom od rooftop restorana u Pragu, svakodnevni su prizori tokom jeseni i zime u glavnom gradu Češke. Jesen je definitivno vreme Praga i sinonim za ovaj grad. 

Šta ne propustiti u Pragu

Ako ste odlučili da posetite Prag, obavezno obiđite neki od njegovih fantastičnih rooftop restorana. Osim toga, uživanje i Pivo u uskim, skrivenim ulicama Praga, definitivno će vam prijati, dok ce centralni praški trg i Karlov most, nikog ne ostave ravnodušnim. Zlatni grad očarava posetioce i svojim Praškim dvorcem, Zlatnom ulicom i pogledom sa ovog starog dela grada, dok vožnja rekom Vltavom, posebno u večernjim satima, može biti posebno interesantna. Ako vas zanima koje rooftop restorane i vidikovce ne propustiti u Pragu, pročitajte ovde. 

  • Kanali Amsterdama, slobodan duh i jedinstveni pejzaži Holandije, favorit su za posetu tokom cele godine

Toliko je kontrasti u ovom gradu, što ga definitivno čini jednim od najpoželjnijih, najuzbudljivijih i najrazličitijih gradova na svetu. Kvalitet i brojnost njegovih muzeja, umetničkih dela, brojni kanali, coffe shopovi, specifična arhitektura, ukusan stropwafel, brojni obližnji gradovi i sela, vetrenjače i more, samo su deo njegove turističke ponude i zanimljivosti. 

Šta ne propustiti u Amsterdamu

Idealno vreme za posetu ovom gradu, svakako bi bio period aprila i maja ili od septembra do novembra. U jesenjem danima, vreme je još uvek korektno, relativno blago, a cene mogu biti nešto niže nego u sred letnje sezone. Ukoliko imate ograničen budžet, potrudite se da smeštaj pronađete u nekom obližnjem mestu, koje može biti znatno jeftinije nego sam Amsterdam. Ako biste želeli da obiđete što više, trebaće vam i puno vremena. U samom gradu ne smete propustiti vožnju kanalima, ukusan i pivom okupan Hajniken muzej, Vondelpark sa svim svojim atrakcijama, trg Dam sa kraljevskom palatom, ulicu Crvenih fenjera, brojne muzeje najrazličitije tematike od erotskog muzeja do muzeja Van Goga, ali i obližnja mesta Volendam, Zandam, Hag, Roterdam, Ševeningen. Bukvalno za svakog po nešto, a da biste izbegli najveću gužvu, najbolje vreme za posetu, upravo je u jesenjim danima. Ako, pak, želite da putujete u Amsterdam u zimskim mesecima, savete za putovanje, potražite na prethodnom tekstu

Savet plus za putovanje za Dan primirja u novembru

Kako jesenje vreme donosi kišu, niže temperature, grip i prehlada ne mogu izostati, kao ni neke druge zdravstvene tegobe. Zato tokom ovih jesenjih putovanja, posebno treba obratiti pažnju na pakovanje i organizaciju putne apoteke. Tokom jesenjih dana posebno treba posvetiti pažnju konzumiranju različitih vitamina, koji će jačati imunitet i pomoći mu tokom tih gripoznih dana. Uz konsultaciju sa farmaceutom, jedna od najboljih varijanti, kada su vitamini u pitanju, sigurno je Oligovit 20, kompleks više vitamina, koji utiče na imunitet, pre i tokom putovanja. Osim toga, u putnoj apoteci uvek se mora naći Defrinol forte, koji će brzo pomoći ukoliko do prehlade i gripa dođe, a poželjno je imati i Paracetamol, koji osim što utiče na prehladu, snižava i temperaturu i pomaže kod različitih bolova. Meni je na jesenjim putovanjima, saveznik i Oligogal Mg Direct, magnezijum, koji mi pomaže kod mog svakodnevnog jurcanja i šetnje, međutim, u poslednje vreme koristim i Immuno max, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti. Lek bez kog ne krećem ni na jedno putovanje, pa tako ni na jesenja, uvek je Probiotik Flonivin Boulardi, koji konzumiram pre i tokom putovanja, kako bi smirio nervozna creva i evetualno smirio pojavu dijareje. Svako godišnje doba nosi svoje potencijalne zdravstvene tegobe, pa u odnosu na to i pakujem svoju putnu apoteku. 

Da li vi slobodne dane za Dan primirja koristite za putovanje i koji je vaš izbor za jesenji odmor?

Podeli sa prijateljima: