Top 3 atraktivna skijališta u Bosni i Hercegovini

Kako već dve godine moramo da se prilagođavamo brojnim uslovima koje nam nameće pandemija korona virusa, tako su nam i putovanja i kretanja po svetu postala znatno ograničena. To nas negde upućuje na naše bliže okruženje i daje nam mogućnost da se sa istim upoznamo, iako u regularnim uslovima, to možda ne bismo učinili. 

Evropljani vole da skijaju u Sloveniji, Bugarskoj, pa i Srbiji, a mi, kao turisti polako otkrivamo čari susedne nam Bosne i Hercegovine. Ne možemo, a da se ne osvrnemo na Zimske Olimpijske igre, koje su održane na planinama BiH, davne 1984. godine. Činjenica da se spuštate niz Jahorinu ili Bjelašnicu, istim stazama kojima su se spuštali, u to vreme, najpoznatiji skijaši sveta, samo povećava želju za upoznavanjem tih planina i njenih ski staza. 

Preko 70 kilometara skijališnih staza, sa brojnim školama za decu i odrasle, sa nekoliko desetina ski liftova i žičara, naši susedi, polako postaju odlična destinacija za ljubitelje ovog sporta. Britanski mediji ocenili su da su prošla i ova godina, godine ekspanzije za bosanska skijališta. 

Savet za putovanje tokom pandemije

Kako je negde obavezno da se informišemo o uslovima ulaska u svaku zemlju u koju treba da otputujemo, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, to možete učiniti i za Bosnu i Hercegovinu. Trenutno, ne postoje nikakve papirološke prepreke za ulazak u ovu zemlju, ali svakako, pre svakog putovanja, obavezno posetite sajt ministarstva i informišite se o uslovima ulaska. 

Skijališta i planine u Bosni i Hercegovini

Vlašić

Nedaleko od Travnika, smestila se planina Vlašić. Planina Vlašić, odlična je u svim godišnjim dobima, te turizam na ovoj planini živi preko cele godine. Najviši vrh je Paljenik, a u zimskim mesecima, turisti najčeće posećuju mesto Babanovac, smešteno na 1260 metara nadmorske visine. Iako biser bosanskog turizma, posebno u zimskim mesecima, cene smeštaja i ski passa su veoma povoljne, kao i na svakoj planini u Bosni i Hercegovini. U mestu Babanovac smeštena je i poznata 90 metara visoka skakaonica, koja, nažalost danas još uvek čeka rekonstrukciju. Ljubitelji skijanja i borda, mogu uživati u preko 10 kilometara uređenih staza, koje su kako za početnike, tako i za one aktivne skijaše. Na Vlašiću danas postoji 6 ski liftova, od kojih su dva namenjena nešto mlađim skijašima i deci. Na stazama je, sredom, petkom i subotom moguće i noćno skijanje. Dve lake i dve teške staze, zadovoljiče različite tipove skijaša.

Jahorina

Planina Jahorina, zasigurno je omiljena bosanska planina među turistima iz Srbije. Najviši vrh, Ogorjelica, smestio se na 1916 metara nadmorske visine. Osim za turiste iz Srbije, ovo je omiljeno skijalište brojnim evropskim ljubiteljima ovog zimskog sporta. Jahorina je smeštena nekih 30 kilometara od Sarajeva, što joj omogućava da svojim posetiocima ponudi i uživanje u multikulturalnoj prestonici Bosne i Hercegovine. Sadržaji za odrasle, ali i sadržaji za decu, veoma su bogati, te je ovo planina i sa najskupljim ski passom u Bosni i Hercegovini, što je oko 20 evra dnevno po osobi. Skijašima je dostupno 17 staza raspoređenih na oko 50 kilometara. Naravno, moguće je i noćno skijanje. Na Jahorini se smestilo 8 ski liftova za odrasle, 2 za decu i 4 žičare. Osim u skijanju, ovde možete uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi, ali i u blizini glavnog grada, te Sarajevskom ćevapu, pivu, vidikovcima, žičari, pitama, burecima, čajevima, ali i turističkoj ponudi grada. 

Bjelašnica

Nedaleko od Sarajeva, sa suprotne strane od Jahorine, smestio se još jedan Olimpijski biser iz 1984. godine, Bjelašnica, najviše skijalište u Bosni i Hercegovini. Iskusni skijaši, kažu da su najbolje, ali i najzahtevnije staze upravo ovde. Brojne su ponude smeštaja u ovom kraju, a udaljenost staze je samo na par minuta hoda od smeštajnih kapaciteta. Cene su pristupačne, kako za turiste iz zapadne Evrope, tako i za nas. Na nešto više od 14 kilometara, smestilo se 8 uređenih staza, koje zadovoljavaju potrebe kako početnika, tako i aktivnih, dugogodišnjih skijaša. Noćna staza osvetljena je dužinom manjom od 1 kilometra, a skijanje noću moguće je do 21h, svakog dana osim nedelje. Žičare, ski liftovi, vrtići i škole za početnike, samo su deo dodatne ponude na Bjelašnici. Cena dnevnog ski pass-a je oko 18 evra po osobi. Budući da je smeštena na samo 30-ak kilometara od Sarajeva, gosti Bjelašnice, mogu uživati i u turističkoj i gastronomskoj ponudi glavnog grada, Sarajeva. 

Savet plus za putovanje po planinama

Bilo da putujete leti ili zimi, dobro organizovana putna apoteka može vam skratiti brojne muke i glavobolje. Ukoliko se odlučite da posetite neku planinu u zimskim mesecima, ne zaboravite da u svoju putnu apoteku spakujete kompleks vitamina, Oligovit 20, koji će vaš imuni sistem držati na višem nivou i zaštititi ga potencijalnih virusa. U vašoj putnoj apoteci, tokom zimskih meseci, mora se naći i Pantenol Pena, koja će vašu kožu zaštititi od suvog i hladnog vazduha na planini. Ako putujete u prestonicu ćevapa, bureka i pita, ali i brojnih slatkih zadovoljstava, obavezno u svojoj putnoj apoteci imajte i Digestal, koji će vam pomoći kod varenja. Ako ste odabrali da svoj zimski odmor provedete na planini, potencijalno tokom putovanja može vam se javiti putnička mučnina, od velikih krivina i uspona, te sa sobom, u svojoj putnoj apoteci, obavezno imajte Dimigal, koji će vam pomoći kod ovih problema. Ja negde sa sobom, kad god da putujem, obavezno imam lek za bolove, prehladu, grip, tačnije sa sobom nosim Paracetamol ili Defrinol forte, a neretko u svojoj putnoj apoteci imam probiotik Flonivin Plus ili Flonivin Bulardi, koji smiruju crevnu floru. 

Ako ste ljubitelji ovog zimskog sporta, moguće je da ste uvek sebi želeli da priuštite skijanje u Austriji, Švajcarskoj ili Francuskoj, međutim, kako nas je pandemija ograničila, i potrebe turista su se promenile. Ukoliko niste, obavezno istražite sve mogućnosti na ovim planinama u Bosni i Hercegovini, a ukoliko ste već skijali na ovim stazama, podelite sa nama svoje iskustvo u komentaru. 

Podeli sa prijateljima: