Top 10 (instagramičnih) besplatnih atrakcija u Barseloni

Prestonica Katalonije, Barselona, lepotica Sredozemlja, zvanično je otvorila svoja vrata za turiste iz Srbije uz regularne potvrde i testove. S toga, svi koji razmišljaju da krenu na put ka modernoj i užurbanoj Barseloni, potrebno je da njen obilazak detaljno isplaniraju. 

Ona je definitivno nesvakidašnji grad, grad maestralne arhitekture, specifičnih kvartova, šarmantnih uličica i barova, vidikovaca, pijaca, plaža, mora, grad umetnika, prepun neke dobre energije, ali i odlično organizovan grad. 

Kao dugogodišnji turistički vodič na ovoj destinaciji, upoznaću vas sa zanimljivim i povoljnim atrakcijama katalonske prestonice, Barselone. Budući da neretko svoje profesionalne ture baziram na ličnom doživljaju i iskustvu, pa svoje turiste, kao i vas sada, vodim na neka od mojih omiljenih mesta. Ukoliko želite da ne potrošite puno novca i da izađete iz okvira klasičnih turističkih vodiča, ispratite tekst do kraja. 

# Bari gotik

Gotička četvrt, satkana od isprepletanih uskih i šarmantnih ulica, nekadašnji rimski centar grada Barcina, četvrt je posebne atmosfere i energije. Mesto rađanja grada Barselona, gradska tematska celina, uvek će biti inspirativna turistima, čak i onima koji su je više puta posetili. Brojne gotičke građevine, jedan od najlepših primera katalonske gotike, crkva svete Eulalije – La Seu, Ponte el Bisbe, La plaza del Rey, gde je kraljica Izabela primila Kristofera Kolumba  po povratku iz Novog sveta, El Call – srednjovekovna jevrejska četvrt, Plaza Reial, samo su neka mesta u četvrti koje ne smete zaobići. Nedaleko od katerale La Seu urađen je mozaik Poljubac, koji će vam ispričati interesantnu istorijsku priču o gubljenju nezavisnosti Katalonije. 

# Četrvrt Raval

Živopisna, autentična, multikulturalna četvrt Barselone koja nikad ne spava, istorijski bogata i zanimljiva, prepuna je brojnih pabova, barova i kafića. Svojom živopisnom istorijom, pričom o katalonskom Red light district-u, kao i zanimljivom arhitekturom, zadovoljiće mnoge tipove turista i ispričaće priču o nekoj drugoj Barseloni. Ispunjena je brojnim muzejima, galerijama, umetničkim studijima, a ne zaostaju ni radionice ručno rađene garderobe, cipela, sandala, nakita. Bučna četvrt u centru grada u kojoj se uvek možete dobro zabaviti i saznati nešto novo.

# Park Citadela

Na istorijski zančajnom mestu, gde se nalazilo ozloglašeno utvrđenje Filipa V, sagrađen je jedan od najlepših parkova u gradu. U drugoj polovini 19. veka, srušena je tvrđava koja je bila simbol represije i nasilja jedne vlasti. Tokom međunarodne EXPO izložbe, 1888. godine, angažovane su arhitekte koje će raditi na uređenju ovog vrta. Danas je ovaj park jedno od omiljenih izletišta lokalaca, puno zelenila, palmi, egzotičnih biljaka, svetiljki, česmi, ribnjaka, a u kompleksu se smestio Zoo vrt, veštačko jezero, impozantna fontana La Cascada, Muzej Zoologije, Staklenik, kao i Parlament Katalonije. 

# Monžuik brdo i zamak

Jevrejsko brdo, što u prevodu sa katalonskog znači Monžuik, izdignuto oko 200 metara iznad nivoa mora, zbog svoje bogate vegetacije, jedno je od najlepših zelenih oaza u gradu. Šetnja po čitavom kompleksu, može trajati i nekoliko sati, budući da su se ovde smestili brojni zanimljivi lokaliteti. Arheološki i Vojni muzej, Botanička bašta, Fondacija Huan Miroa, Muzej nacionalne umetnosti Katalonije, Špansko selo, Olimpijsko selo, Stadion Espanjola, samo su neki od lokaliteta na brdu za koje vam je potrebna ulaznica. Kao besplatna atrakcija, može vas privući srednjovekovni zamak ili nekoliko vidikovaca odakle se pruža fantastičan pogleda ka centru grada i ka luci. 

# Pijace – Bokerija, Santa Katarina, San Antoni

Za sve hedoniste i njihovo čulo ukusa, Barselona ima pravo rešenje. Među najzanimljivijim istorijskim pričama i građevinama, sakrile su se brojne katalonske pijace. Bokerija, Santa Katarina i San Antoni, samo su neki od primera sjajne arhitekture, pomešane sa najukusnijim mediteranskim plodovima voća i povrća. Pijace, energične i zabavne, pune pričljivih i nametljivih prodavaca, definitivno su nezaobilazna tačka turista, prilikom istraživanja ovog grada. 

# Vidikovac Bunker el Carmel

Sa vidikovca Bunker el Carmel se pruža jedan od najlepših pogleda na Barselonu, posebno u poslepodnevnim satima, kada sunce zalazi. Ovde Barselonu možete doživeti skoro pa iz ptičije perspektive i uživati u muzici lokalnih romantičnih katalonaca. Poslednjih par godina, ovo mesto postaje popularno među lokalnim stanovništvom, dok turisti još uvek nisu masovno otkrili njegove čari. Panoramski pogled na grad, vlasti su odlučile da obnove uređivanjem vidikovca pre nešto manje od dve decenije. 

# Brdo i vidikovac Tibidabo

S početka 20. veka, u jeku širenja Barselone, na brdu iznad grada, nastalo je jedno od omiljenih izletišta stanovništva. S crkvom na najvišoj tački iznad grada, po ugledu na pariski Monmartr, kao i sa zabavnim parkom, Barselona je sebi obezbedila još jednu lokaciju za posetu i zabavu brojnih turista. Jedan od najlepših pogleda ka gradu i čitavom primorju, proteže se upravo sa ove tačke.

# Park Guelj – jedan deo

Jedno od najimpresivnijih ostvarenja velikog genija i arhitekte, Antonija Gaudija, jeste upravo njegov park, smešten u severozapadnom delu grada. Gaudijev stil dominira čitavim parkom, od mozaika, preko talasastih klupa i zidova, do dimnjaka. U jednom delu parka možete uživati, bez plaćanja ulaznice, a tamo će vas dočekati i impresionirati brojne pešačke staze, kolonade, pećine, vijadukti, terase sa vidikovcima. Sama šetnja do parka, koji se nalazi na uzvišenju, daće posebnu notu vašem odmoru i upoznaćete vrlo zanimljive delove grada. 

# Magične Fontane

Kombinacija vode, muzike i svetala, jednom rečju – spektakl kakav se viđa od 1929. godine, definitivno je nešto što u Barseloni ne smete zaobići. Čuvene predstave Magičnih fontana i njihov ples i koreografija, oduševljavaju posetioce više puta nedeljno. Pored glavne fontane, posetioce impresionira i ples manjih kaskada, poređanih na brojnim terasama koje vode do Nacionalnog Muzeja Katalonije. Nezaobilazna je numera Barselona, od Fredi Merkjurija i Monserat Kabalje, a neretko se mogu čuti i pesme sa našeg govornog područja. U večernjim satima, kada se svetla popale, a fontane započnu svoj romantičan i energičan ples, trg Espanja, Nacionalni muzej Katalonije i Avenija kraljice Marije Kristine, u potpunosti očaravaju sve posetioce.

# Barseloneta

Zauzimajući odličnu poziciju na Sredozemlju i zbog brojnih sunčanih dana u godini, katalonska prestonica, nudi vam odličnu mogućnost da posetite prekrasnu plažu, smeštenu skoro pa u centru grada. Zbog brojnih plažnih barova, ugostiteljskih objekata, sportova na vodi kao i uređenosti same plaže, jedno je od omiljenih mesta svih meštana i turista. U večernjim satima, dom je najkvalitetnijim noćnim klubovima u gradu. Opium, Catwalk, Coconut samo su neki od brojnih koji će vam pružiti jedinstveno iskustvo noćnog života u Barseloni.

Savet plus za opušten obilazak Barselone

Budući da je Španija zemlja specifičnih ukusa i gastronomije, neretko se dešavalo da na samom putovanju imam puno problema sa crevnom florom, te se u mojoj putnoj apoteci uvek nalazi Flonivin Plus, probiotik koji mi na putovanjima uvek reši probleme te vrste. Ujedno, s obzirom da sam po Evropi provodila skoro 300 dana godišnje, uvek sam sa sobom nostila i svoje vitamine, koji bi mi jačali organizam. Budući da je još uvek aktivna pandemija, uvek sa sobom i danas imam Oligogal sa cinkom i vitaminom C. Na putovanjima po Sredozemlju i bilo kojoj letnjoj destinaciji, iz kofera nikada ne vadim ni Pantenol i Jekoderm, koji definitivno najbolje brinu o upaljenoj koži nakon višesatnog izlaganja suncu.

Barselona kao grad specifične arhitekture, energije i istorije, svojim posetiocima može pružiti jedinstvene doživljaje. Da biste se u nju zaljubili, potrebno je malo, samo prvi pogled, a da biste je upoznali trebaće vam više poseta. Ukoliko i vi imate svoja omiljena mesta i iskustva u ovom gradu, podelite sa nama u komentarima. 

Podeli sa prijateljima: