Šta posetiti u Drezdenu, glavnom gradu Saksonije, tokom jeseni – zime

Kao grad bogate istorije i još bogatijeg kulturno nasleđa, Drezden je jedan od onih gradova koji su neizostavni na listi svih onih koji putuju ka Berlinu ili su na putovanju u Pragu, pa dan koriste za fakultativni izlet do prestonice Saksonije. 

Ako vas put nanese ka ovom gradu, kao usputnoj ili krajnjoj destinaciji, postoje aktivnosti i lokaliteti koje ne smete zaobići. Bogata istorijska priča o „gradu feniksu“ očaraće svakog posetioca, a brojne zanimljive građevine, dočaraće prošla vremena. Mnogi će pojuriti ka ovom gradu u zimskom periodu, budući da se ovde održava najstariji, a možda i najlepši Božićni market u Nemačkoj.

Ako vas zanima šta je to što ne biste smeli propustiti u Drezdenu, koja dela arhitekture, muzeje, parkove, atrakcije, dešavanja, nastavite da čitate tekst do kraja.

Turističke atrakcije Drezdena

Grad je tokom drugog svetskog rata u potpunosti uništen u jednom bombardovanju, a par godina kasnije, rekonstruisan je, te su sve građevine urađene da budu identične kao njihove prethodnice. Danas sve te rekonstruisane gređevine, čine centar turističkih obilazaka Alstada, odnosno starog grada. 

  1. Drezdenska katedrala 

Kada su stanovnici Saksonije prihvatili katoličanstvo, prešavši iz luteranske religije, u čast nove religije, vladari porodice Vatin, u samom centru Drezdena, na obali Labe, grade ovu katedralu. Budući da je katoličanstvo prihvatio, kako bi bio krunisan za kralja Poljske, nakon njegove smrti, njegovo telo sahranjeno je u Poljskoj, dok se njegovo srce, sahranjeno je upravo u ovoj crkvi. Kako je Avgust Jaki bio veliki ženskaroš, legenda kaže da njegovo srce i dan danas, kada pored katedrale prođe lepa žena, ubrzano krene da kuca. Osim njegovog srca, još 49 vladara iz porodice Vatin, sahranjeno je u kripti ove crkve. 

  1. Bogorodičina crkva

Impresivna i raskošna, nesvakidašnje priče, danas je glavna crkva u Drezdenu i jedna od najlepših u Nemačkoj. Iako njena arhitektura i fasada govore o vekovima staroj crkvi, istina je, zapravo drugačija. Prvobitna crkva, iz XVIII veka, koju je otvorio jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena, Bah, srušena je za vreme bombardovanja u II svetskom ratu. Njenu rekonstrukciju započinju gradske vlasti i uz pomoć brojnih donacija iz čitavog sveta, uz pomoć mnogobrojnih razglednica i fotografija, biva obnovljena, čak i od istog kamena, kao njena prehodnica. Obnova je završena 2004. godine. Ispred ove crkve se održavaju broje svečanosti, a posebno u zimskim mesecima, gde možete uživati u jednom od najlepših Božićnih marketa.

  1. Dvorac u Drezdenu

Ako vas zanima kako su nekada živeli Saksonski vladari, obavezno posetite nekadašnju kraljevsku palatu, a danas muzej. U više desetina različitih muzejskih postavki, čuvaju se predmeti iz perioda vladavine porodice Vatin, posebno iz perioda vladavine Avgusta Jakog. U ovim muzejima možete videti kolekciju slika, oružja, nakita, nameštaja. Interesantno je da su u upravo u ovom dvorcu, čuveni Pink panteri izvršili jednu od svojih pljački. Još jedna od zanimljivosti koju ćete videti, a i priča koju možete čuti, jeste priča o velikoj ljubavi Avgusta velikog sa njegovom čuvenom ljubavnicom Kosel. Most koji spaja paltu Tašenberg, sa nekadašnjim dvorcem, most je koji je Avgust jaki izgradio, kao bi lakše dolazio do svoje najveće ljubavi.

  1. Palata Cvinger

Ako ste ljubitelji baroka, uputite se u ovo impresivno dvorište i uživajte u građevinama oko vas. Ovaj kompleks muzeja, najpoznatiji je muzejski kompleks u Drezdenu. Izgradnju Cvingera započinje upravo vladar Avgust Jaki, a kompletno zdanje, završeno je u XVIII veku. Njegova ideja bila je da služi za venčanja i proslave, međutim ubrzo je postala skup paviljona gde će se čuvati vredne i dragocene stvari. Dragulji, oružje, slike u Galeriji starih majstora, unikatna dela porcelana, samo su deo ponude ovog muzeja. Većina porcelanskih eksponata, poreklo vodi iz Kine i Japana i u muzej je doneta u XVIII veku. 

  1. Brilova terasa

Najlepši pogled na Labu imaćete upravo sa Brilove terase, koja naziv dobija po državniku, koji je, nakon što su zidine grada srušene, osmislio kompleks zgrada i paviljona koje i danas možemo videti ovde. I ova terasa, biva uništena za vreme bombardovanja, međutim, naporom gradskih čelnika, obnovljena je i danas je identična kao i njena prethodnica. Albertinum, zgrada u kojoj je smeštena Akademija umetnosti, kao i Muzej moderne umetnosti, krase ovu terasu.

  1. Povorka pričneva

Najveći mozaik urađen od kocki porculana, prekrasno umetničko delo, dugačko 102 metra i sastavljeno od 23000 komada porcelana iz Majsena, prikazuje povorku vladara u Saksoniji, koji su vladali od XII do XX veka.

  1. Novi grad

Ako krenete od Katedrale, preko Labe, preći ćete preko mosta, koji nosi naziv po najvećem vladaru Drezdena. Ovaj most povezuje stari sa novim gradom. Preko reke, sa ovog mosta, možete uživati u sjajnom pogledu na reku, Brilovu terasu, Katedralu i ceo stari grad. Prelaskom u novi deo grada, dolazite do pozlaćene statue konjanika, na kojoj se nalazi vladar Avgust Jaki. Iako ga nazivamo Novi grad, zanimljivo je to da je on čak i stariji od Alstada, starog grada, budući da on nije bio uništen tokom bombardovanja, te su njegove građevine autentične i uglavnom iz perioda pre II svetskog rata. Turistički je znatno manje posećen, ali ako ne volite toliko gužvu, možete istraživati i njegovu pondu. Ako ukucate Kunsthofpassage, naći ćete se u muzeju na otvorenom. Zanimljive moderne instalacije, freske, slike, nalaze se duž čitave ulice. Ove moderne instalacije, prekrivne cevima, u tzv Dvorišnim elementima, kada pada kiša stvaraju zanimljivu melodiju.

  1. Velika bašta

Možda jedna od omiljenih aktivnosti tokom jesenjih dana u Drezdenu, kada se sve boje ovog parka stope s centralnom palatom. Udaljena je nekih 20 minuta hoda od starog grada, a šetnja po vrtovima i bašti, predstavlja neverovatan odmor od kompletne gradske gužve. 

  1. Pfundova mlekara

Iako sasvim sigurno nećete kupovati mleko i mlečne proizvode u Drezdenu, možete se uputiti u novom gradu, ka jednoj od najlepših prodavnica mleka na svetu. Prodavnica nastaje na kraju XIX veka, i od tada je ukrašena najrazličitijim šarenim pločicama. U gornjem delu radnje, nalazi se restoran.

  1. Božićni market u Drezdenu

Od 22.11. do 24.12. u Drezdenu se i ove godine održava jedan od najlepših božićnih marketa u čitavoj Evropi. Ova božićna magija u Drezdenu počinje 1434. godine i zvanično je najstarija u Nemačkoj. Na brojnim trgovima u gradu, na specifičnim drvenim tezgama, možete piti kuvano vino, jesti tradicionalne nemačke i sakskonske poslastice, slušati muzičare i uživati u božičnoj magiji. 

Savet plus za opuštenije putovanje u Drezden

Ako se odlučite da Drezden posetite u zimskim mesecima, sasvim sigurno je da ćete na ovom putovanju puno jesti lokalnih proizvoda, testa, kobasica i piti dosta zimskih napitaka, odnosno kuvanog vina. Kako bi vaš želudac dobro odreagovao, savet je da sa sobom, u svojoj putnoj apoteci, imate lek za lakše varenje hrane, Digestal. Oni koji imaju problema sa dijarejom usled izmenjenog režima ishrane, sa sobom nose probiotik Flonivin plus. Kako se naša koža tokom zimskih meseci izrazito suši, savet je da je negujete Pantenol penom, koja ima različita dejstva, ali hidratacija i nega, posebno tokom zime su joj jedna od glavnih. Ne zaboravite da u putnu apoteku stavite i kompleks vitamina. Moj čest izbor na putovanju jeste Oligovit 20

Ako ste se odlučili da posetite Drezden, makar na jedan dan, učinite to kvalitetno. U samom starom gradu nalaze se brojne zanimljive atrakcije, šoping ulica, ulične tezge hrane i pića, ulični zabavljači, koji će, kada čuju srpski jezik, neretko zasvirati neku od poznatih srpskih pesama. Da li ste do sada posećivali prestonicu Saksonije i šta vam se to dopalo u ovom gradu?

Podeli sa prijateljima: