Šta da obiđete i kako na Azurnoj obali sa malim budžetom (drugi deo)

I dalje ne verujete da za par stotina evra možete uživati u prestižnoj Francuskoj rivijeri, luksuzu na obali Mediterana, starim ulicama sa kojih dopiru mirisi mediteranskih voćnih zalogaja, kao i vreva glasnih uličnih prodavaca?

Azurna obala, svojim posetiocima može pružiti mnogo uživanja i zanimljivog sadržaja. Opojno sunce, vino, masline, sirevi, cveće, elegantne i luksuzne vile, vrtovi, bašte, stari gradovi, kaldrmisane ulice, vespa na ulici, marama na kosi i kao da ste u nekom filmu čuvene Grejs Keli od Monaka.

Jugoistok Francuske, zaista očarava svoje posetioce, kompletnim svojim sadržajem, te ako odlučite da doputujete ovde, sledi par predloga šta da obiđete i kako da sve to bude u okviru vašeg budžeta. 

 Savet plus za putovanje tokom pandemije

Kako je kretanje po svetu još uvek po malo neizvesno i još uvek su uslovi kretanja, ulaska, tranzita i boravka u određenoj zemlji promenjiva, najbolje je da se sa uslovima za ulazak i boravak u Francuskoj upoznate na sajtu Ambasade Republike Francuske ili na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

Francuska rivijera i sve njene lepote

Azurna obala, deo je Francuske regije Provansa – Alpi – Azurna obala (Provence-Alpes-Cote d’Azur) koja je površinski velika, te je najbolje, ukoliko dolazite u ovaj deo zemlje da se ili opredelite za jedan njen deo ili da dođete bar na desetak dana. 

Ukoliko ste se odlučili za Francusku rivijeru, najbolje je da Nica bude vaša baza i polazna tačka za obilazak ostalog dela regije. U prethodnom tekstu pisala sam o tome šta besplatno obići u Nici, te ako ste propustili, obavezno pročitajte i taj tekst. 

Kako obići Azurnu obalu

Smeštaj 

Ukoliko dolazite u grupi, možete se opredeliti za hostel ili apartman, gde će vas noćenje koštati od 20 evra po noći po osobi. Hotelski smeštaj ipak je nešto skuplji, te vas noćenje sa doručkom ne može koštati ispod 50 evra. Ove cene su za vansezonski smeštaj. 

Prevoz 

Kretanje po Azurnoj obali, odlično je organizovano, te se svuda možete kretati vozom. Cene karte su po par evra, a do najpoznatijih gradova stiže se za pola sata do sat. Ovo je ujedno i najpovoljnija varijanta kretanja između gradova na Azurnoj obali. Još je bolje da se odlučite za jedan pravac kretanja i da sebi obezbedite dnevnu kartu, sa kojom možete silaziti na stanicama na kojim želite biti, a potom opet nastaviti putovanje. Uvek se možete opredeliti i za rent a car, a cene za ovu uslugu biće vam prosečno 60 – 100 evra auto/dan. 

Šta ne propustiti na Azurnoj obali

  1. Monako – Monaco

Šta reći o čuvenoj Kneževini Monako, a da se o njoj već ne zna? Ukoliko želite da uživate u pogledu na najluksuznije vile, hotele, kockarnice i ukoliko želite da celu državu fizički prepešačite za samo sat vremena, posetite Monako. Ova, po mnogo čemu, jedinstvena država, očaraće vas svojom uređenošću. Prinčevska Palata u Monaku gde su se venčali i dane provodili princ Renije III i njegova izabranica, holivudska diva Grejs Keli, ili kockarnica u Monte Karlu, sigurno je nešto što ne smete propustiti ukoliko se nađete u blizini. Priča o Renijeu i Grejs, o njihovoj ljubavi, intrigama, novcu, venčanju, jedna je od onih koja privlači pažnju čak i danas. Do Monaka ćete jednostavno doći, vozom, za par evra po pravcu. 

  1. Eze – Eze

Nije previše reći da je ovo jedno bajkovito mesto. Seoce Eze, smešteno je 12 kilometara istočno od Nice, pravac ka Monaku. Budući da je na uzvišenju, jedno je od najlepših sela koje možete posetiti tokom svog boravka ovde. Mnoštvo šarenog mediteranskog cveća, kamene kuće, žaluzine, kaldrmisane ulice, stepenice i pogled na more, samo su blagi prikaz ovog mesta. Prekrasna Botanička bašta, jedna od mnogih koje možete posetiti u ovom kraju, gde je i filmske scene snimala čuvena Grejs Keli. 

  1. San Pol de Vans – Saint Paul de Vance

Elegantne i raskošne vile zlatne boje, crvenih krovova, mirisi cveća, pogledi ka moru i maslinjacima, šarenoliki pejzaži, fantastična mediteranska klima, samo su deo onog što ćete doživeti u ovom srednjovekovnom selu. San Pol de Vans, svoj sjaj na turističkoj mapi doživljava nakon masovnog turizma ka Azurnoj obali, dok je u srednjem veku bio utočište i inspiracija brojnim slikarima i umetnicima. Danas ovde možete uživati u prekrasnim umetničkim skulpturama, kaldrmisanim ulicama, starom, utvrđenom gradu, brendiranim radnjama i očaravajućim krajolicima. Definitivno mesto koje je vredno posete, a budući da su noćenja ovde, neverovatno skupa, priuštite sebi jednodnevni izlet ka istom. Najbolji način putovanja bio bi rent a car. 

  1. Kan – Cannes

Beverli Hils Azurne obale, epitet je koji ovaj grad s razlogom nosi. Najluksuznije letovalište na Francuskoj rivijeri, decenijama je centar Kanskog filmskog festivala, koji posećuju najpoznatije svetske zvezde. Na takozvanom bulevaru La Croissette, možete ugledati na pločniku otiske šaka poznatih glumaca, reditelja, pevača, kojima se odaje počast, kao na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu.  Pored brojnih luksuznih hotela, najpoznatijih brendiranih robnih marki, najrazličitijih jahti, fantastičnih restorana, ovde možete uživati i u lepom vidikovcu sa uzvišenja iznad grada ili u ulicama starog grada, odličnoj pijaci voća i povrća ili polovnih knjiga i antikviteta. Totalno dva različita dela grada, istorijska razdoblja, smestila su se na samo par minuta hoda jedan od drugog. 

  1. Gras – Grasse

Par kilometara udaljen od mora, u nešto ruralnijem delu Azurne obale, smestila se prestonica parfema, čuveni Gras. Grad parfema, grad cveća, grad umetnosti, brojne epitete danas nosi i to s razlogom. Fantastično očuvano staro gradsko jezgro, pijačice, šarmantne uzane ulice, cveće, šarenolika, stara arhitektura, deo su onog što ovaj grad može da ponudi. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj prešarmantan srednjovekovni gradić, nadomak Kana, bićete u prilici i da posetite i neku od najstarijih fabrika parfema na svetu. Fragonard, Galimard ili Molinard, tri su najpoznatije fabrike parfema u ovom gradiću. I u drugim gradovima na Azurnoj obali, možete posetiti neki od njihovih pogona ili prodavnica. Ono što je izvesno, jeste da ćete ovde čuti jedinstvenu priču o nastanku prvih parfema, o uzgoju cveća, o potrebnoj količini latica za izradu jednog parfema, načinima proizvodnje, o “nosevima”, zaposlenima, čiji je posao da svojim dobrim njuhom osmisle buduće najprodavanije parfeme na svetu. Definitivno jedna jedinstvna i nesvakidašnja priča, čeka vas u ovom gradiću. 

Savet plus za putovanje po Azurnoj obali

Dobro organizovana i spakovana putna zdravstvena apoteka, jedan je od načina da ostanete u okviru svog budžeta. Na putovanjima poput ovog, gde ćete često biti u pokretu i gde ćete se kretati krivudavim putevima i ići ka brdima, moguće je da će vam se javiti putnička mučnina, te će vam saveznik iz putne apoteke biti Dimigal. Komplet koji uvek treba da bude u putnoj apoteci, bez obzira na stanje vašeg organizma inače, jeste probiotik Flonivin Boulardi, koji će vam pomoći kod dijareje i koji takođe sadrži i vitamine u sebi, kao i par kesica Orosal rastvora, koji pomažu kod dehidratacije i nadoknade elektrolita. Na putovanje, posebno u hladnijim mesecima, uvek treba poneti preventivu za prehladu i grip. Defrinol Forte će biti idealan za vaše putovanje i putnu apoteku. Bez obzira na to gde se nalazite, organizmu uvek treba dopuna vitamina, te je kompleks vitamina Oligovit 20, odličan, kako na ptuovanju, tako i kod kuće. 

Kako se vama dopada Azurna obala i njena ponuda? Ako vas zanimaju neka manje poznata mesta i sela koja možete obići, kao i kako do njih doći, pištie mi u komentaru.

Podeli sa prijateljima: