Skriveni biseri Srbije – Top 8 vodopada Srbije sa okolinom

Uglavnom skriveni od regularnih turističkih ruta, duboko u srcu netaknute prirode, brojni vodopadi Srbije, privlače sve veći broj turista. Nažalost, iako je popularnost za otkrivanjem netaknutih prirodnih lepota zemlje znatno porasla, infrastruktura, putevi, oznake i parkinzi još uvek nisu dobro prilagođeni potražnji.

Iako je veliki broj turista u Srbiji u potrazi za instagramičnim prizorima koje će prikazati na svom feed-u, dosta je i onih koji iskreno žele da upoznaju te neotkrivene bisere Srbije. Ako vas zanima koje su moje preporuke, kako do njih doći i šta još imate u blizivni istih, nastavite da čitate.

# Jelovarnik vodopad

Na južnim obrancima Kopaonika, na oko 1500 metara nadmorske visine, smestio se najviši vodopad u Srbiji, sa 71 metrom visokim kaskadama, koje u proleće ili jesen dostignu i nekih 80 metara visine. Sasatavljen je od sedam kaskada, koje prilikom obilnih padavina ili topljenja snega, nestanu i spajaju se u jedinstveni prizor i veliki vodopad. Okružen je četinarskom šumom, a najlepši je u proleće, kada je čitava okolina jako zelena. Do njega je najbolje doći pešačkom stazom i nekom organizovanom turom. Budući da je u sklopu Nacionalnog parka Kopaonik, mogućnosti za dodatne obilaske su brojne.

# Čunguljski vodopad

Toplodolski vodopadi, smešteni u okolini mesta Topli Do na obroncima Stare planine, zanimljiva su turistička atrakcija, koja se još uvek bori sa infrastrukturom. Ovi vodopadi, samo su jedni od interesantnijih za posetiti na Staroj planini. Ispod planinskog vrha Čungulj, formira se prvo mali vodopad, Čunguljski dol, a potom, idući uzvodno i prolazeći pored nekoliko manjih slapova, stiže se do velikih Čunguljskih vodopada. U okolini vredi posetiti i druge vodopade, kao i planinski vrh Midžor.

# Mokranjske stene

U okolini sela Mokranje, nedaleko od Negotina, smestilo se istoimeno jezero, kao i vodopad koji se nadvija nad samim jezerom. Intenzitet njegove vode najveći je u proleće, kada vredi posetiti ovaj kraj, budući da se ovde nalazi još par lepih jezera. U blizini su i Rajačke pimnice i Negotin, koji su vredni posete. 

# Vodopad Tupavica

Stara planina, najbogatija oblast vodopadima u Srbiji. Ove, često neistražene lepote, najbrojnije su u ovom kraju, zato je obaveno istražiti najlepše među njima i posetiti ih u proleće ili jesen, kada su njihovi slapovi puni vode. Jedan od najinteresantnijih u ovom kraju, nalazi se u bilizini sela Dojkinci. Njegova kaskada, sastavljena iz brojnih manjih terasa, visoka je oko 25 metara, a sam vodopad smestio se na oko 1000 metara nadmorske visine. Budući da je u samom srcu Stare planine, i da je jedan od najpoznatijih, do njega je jednostavno doći, ali vam je svakako potrebno prethodno upoznavanje sa rutom. U blizini su Rosomački lonci, vidikovac Koziji kamen, pećine Vladikine ploče, Zavojsko jezerom, a za sve lokalitete preporuka je organizovana tura.

# Prskalo vodopad

U opštini Despotovac, na padinama Kučaja, nalazi se jedan od najspecifičnijih vodpoada u Srbiji. Njegov slap vode, koji se može smanjiti u letnjim mesecima, ali koji nikad neće presušiti, pada sa visine od 15 metara. Put do vodopada nije najbolji, te vam je upoznavanje sa rutom obavezno, kao i konsultacija sa nekim lokalcem, budući da je u prolćnim mesecima vegetacija veoma bujna. U blizini su i manastiri Ravanica i Manasija, Resavska pećina, lovište Valkaluci, vodopad Lisine, jedan od najpoznatijih u Srbiji…

# Bledereija vodopad

Budući da je smešten na nedaleko od poznate turističke rute Đerdapske klisure, na nekih 30 kilometara od Kladova, obavezna je preporuka za obilazak. Iako put nije najsavršeniji, a ni oznake nisu jasno naznačene, ovaj 7 metara visok slap, sliva se u smaragdno zeleno jezero i time čini jednu specifičnu celinu, vrednu divljenja. Kupanje u malom jezeru je moguće u prolećnim mesecima, kada je nivo vode visok.

# Vodopad PIlj

Veoma nepristupačan, ali izuzetno inspirativan i lep, smešten 4 kilometra južno od sela Topli Do, treći je po veličini u Srbiji. Sastavljen je od dve velike kaskade, gornji i donji Pilj, koje u podnožju formiraju veliki vrtlog. Bujna vegetacija i šumoviti predeli vrha Pilj, onemogućavaju jednostavno kretanje do njega, ali i pored toga, ovaj vodopad iskrena je preporuka za posetiti. U blizini su smešteni još i vodopadi Tri kladenca, Orlov kamen, Čunguljski vodopadi. Pre posete, obavezno se posavetujte ili angažujte lokalni planinarski dom ili vodiča kako ne biste imali glavobolje na putu. 

# Sopotnica

U zapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, u ne tako pristupačnom kraju, smestilo se spomenik prirode Sopotnica, sa bogatom i raznovrsnom bioflorom. Izvorište reke Sopotnice, pravi nekoliko vrela, formirajući se u jedinstven vodopad u ovom kraju. Autom nije izvodljivo doći do samog vodopada, ali uz dobru pripremu, put vam neće biti problem. Najbogatiji je vodom u proleće. U blizini su Prijepolje, manastir Mileševa, pa čak i Uvac.

Savet plus za putovanje po Srbiji

Na ovakvim putovanjima, ono što uvek imam u svom rancu, svakako je flašica sa vodom, koju neretko na rutama koje prolazimo usputno, dopunjavam. Budući da volim ovaj tip rekreacije i da sam izuzetno aktivna, mom organizmu prija kada koristim Oligogal sa magnezijumom ili Oligovit Q10, koji mi utiču na energiju i jačanje imuniteta. 

Kako je Srbija puna prirodnih lepota, potrebno je dosta vikenda i odmora da je upoznamo. Uz dobru organizaciju i istraživanje, otrkivanje i poseta svih zanimljivih mesta, nikada nije bila jednostavnija. Poseban savet pre putovanja je obavezna konsultacija sa stručnim licima, planinarskim društvima ili turističkim vodičima, kako vas glava na putovanju ne bi bolela. Kako nisam posetila ni deo vodopada u Srbiji, zanima me šta vi meni možete preporučiti da obiđem. Pišite mi u komentarima. 

Podeli sa prijateljima: