Saveti za praznično putovanje u Bazel

Romantična Švajcarska i još romantičniji Bazel, još uvek su, bez papiroloških problema, dostupni turistima iz Srbije i pored pandemije koja nam već dve godine uslovljava pravce kretanja. Bazel, kao grad na tromeđi Švajcarske, Francuske i Nemačke, daje brojne mogućnosti turistima, pogotovo onima koji su oduvek želeli da posete brojne Božićne markete. 

Kao treći po veličini grad u Švajcarskoj, svojim posetiocima nudi mnoge zanimljivosti, posebno u zimskim mesecima. Bazel je poznat po svojim muzejima, gde bih izdvojila Muzej igračaka, Muzej papira, Muzej umetnosti, potom, fantastično očuvanom starom gradskom jezgru, koje je, zbog svoje neutralnosti tokom II svetskog rata, očuvalo sve svoje srednjovekovne građevine. Grad je poznat i po modernoj arhitekturi, ali su turistima u zimskim mesecima znatno zanimljivije rute koje mogu obići pešaka

Savet za putovanje tokom pandemije

Da biste doputovali u Bazel, iz Srbije to možete učiniti veoma jednostavno, budući da iz Beograda postoji direktna avio linija, kompanijom Wizz air. Kako su uslovi ulaska u brojne zemlje, usled pandemije onemogućeni, pre odlaska na bilo koje putovanje, savetujem da na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova proverite uslove ulaska u željenu zemlju. Kada je Švajcarska u pitanju, turisti iz Srbije, mogu bez problema ući, ukoliko su vakcinisani određenim vakcinama. Za više informacija svakako posetite sajt Ministarstva. 

Atrakcije u Bazelu tokom novogodišnjih praznika

Iako treći po veličini grad u Švajcarskoj, danas broji nešto manje od 200.000 stanovnika. Kako je grad na tromeđi, jezici koje ćete na ulici najčeće čuti, svakako su švajcarski i nemački, sa po kojim francuskim govornikom. Umetnička je prestonica Švajcarske, renesansni grad, relativno je mali, te ćete njegov istorijski centar grada natenane obići. U gradu je smešteno preko 40 muzeja, koji vam mogu biti zanimljivi za obilazak. Reka Rajna grad deli na dva dela, stari i novi, industrijski deo grada, odnosno Mali Bazel i Veliki Bazel. Obilazak možete organizovati pešaka, ukoliko želite da obiđete najsimpatičnije delove Bazela ili gradskim prevozom, koji možete besplatno koristiti ukoliko se registrujete u hotelu u kome boravite, na osnovu čega dobijate karticu za besplatan javni prevoz do 30 dana boravka. 

Posetite Božićne pijace u Bazelu

Otvaranje Božićne pijace u Bazelu, među meštanima zauzima posebno mesto, budući da je ovo jedan poseban događaj. Ceremoniji uvek prisustvuje veliki broj lokalaca, ali i turista, kojima paljenje svetala, raspevanog hora, brojnih koncerata, ali i gastronomskih poslastica uvek privlači pažnju. Glavne božićne pijace smeštene su na trgovima, na Munsterplacu i na Barfusserplacu, ali ih ima i u drugim delovima grada. Savet za obilazak pijaca, iako je znatno lepše obilaziti ih u večernjim satima, ako želite potpuni užitak, učinite to tada, ali pripremite se na redove i čekanje jer i pored pandemije, ove pijace su kako lokalcima, tako i turistima, najprimamljivije. Na pijacama, koje su smeštene u srcu starog grada i koje gledaju na glavne gradske atrakcije, možete kupovati brojne zanimljive ukrase, ali i robu iz obližnjih zemalja. Osim kupovine poklona dragim ljudima, obavezno uživajte u lokalnim specijalitetima. 

Prošetajte starim gradskim jezgrom

Ne zaljubiti se u ovaj grad, gotovo da je nemoguće. Ušuškane, kaldrmisane ulice Bazela, reka Rajna, očuvane srednjovekovne građevine, otopiće srca i onima koji nisu ljubitelji srednjovekovne arhitekture. U gradu ne propustite glavnu atrakciju – Katedralu, jedno od najposećenijih i najfotografisanijih objekatau Bazelu. Muzej igračaka, bilo da ste mladi ili stari, neće vas ostaviti ravnodušnim. Najveći muzej u Evropi, posvećen igračkama, broji preko 6000 najrazličitijih igračaka iz celog sveta. Muzej umetnosti, za sve ljubitelje iste, definitivno je nešto što u ovom gradu ne smete propustiti. Dela Rembranta, Rubensa, Van Goga, Monea, samo su deo postavke. Jarko crvene fasade, jedno od najzanimljivijih dela u gradu, svakako je i Gradska kuća, koja je još jedna od atrakcija koju ne smete propustiti u Bazelu. 

Zapišite svoje želje za novu godinu i postanite deo istorije

U dvorištu Gradske kuće, nalazi se bazelska knjiga želja. U ovoj knjizi možete ostaviti svoje najskrivenije želje, pismo Deda Mrazu, simpatičnu poruku simpatiji… Kako se knjiga prenosi iz generacije u generaciju, upisivanjem u nju, postaćete deo bazelske istorije i tradicije.

Uživajte u svetlima Bazela

Tradicija nalaže da se tokom perioda adventa, od polovine novembra,  pa sve do Katoličkog Božića, pale svetla na stepeništu bazelske katedrale. Stepenište je osvetljeno od 16 – 18 časova, od ponedeljka do petka, a taj jedinstven pogled, ostaviće nezaboravna sećanja na ovaj grad. 

Sa najmlađima posetite „Prazničnu šumu“

Marhenvald ili „praznična šuma“, posvećen je najmlađim posetiocima i stanovnicima Bazela. Ovde deca mogu uživati u svojoj novogodišnjoj čraroliji, mogu učestvovati u interaktivnim radionicama, mogu se voziti zabavnim vozom, mogu praviti sveće, ukrašavati kolače ili učestvovati u izradi zvezda u zvezdanoj radionici. 

Posetite neobičan muzej

Hooseagg muzej, neobične je sadržine. Nalazi se u samom centru grada, a dolazak na adresu, pred vrata muzeja, će vas iznenaditi, budući da su sama vrata muzej. Legenda kaže da su se vlasnici umorili od brojnih pogleda u njihove kuće, te da su odlučili da naprave muzej, gde će prolaznici često moći da zavire u njihove kuće, a naravno postavke se smenjuju na nekoliko minuta. 

Savet plus za putovanje po Bazelu

Pakovanje lekova, vitamina i suplemenata, se može razlikovati po godišnjim dobima. Dobro organizovana putna apoteka pomoći će vam da vas na putovanju ne boli glava. Kako tokom zimskih meseci, na putovanjima često budemo izloženi hladnoći, snegu, pa i mokrim nogama, te su nam tako i šanse za prehladu nešto veće. Upravo iz tog razloga ne zaboravite da sa saobom na putovanje ponesete Paracetamol ili Defrinol forte, koji su fenomenalni saveznici za brojne različite bolove, prehladu, temperaturu. Ukoliko ste veliki gurmani, a planirali ste da posetite Božićne pijace tokom svog putovanja, na put obavezno ponesite i Digestal, koji će vam pomoći u lakšem varenju teške hrane koju tokom praznika konzumiramo na putovanju. Od kako se našao u prodaji, moj favorit i obavezan sastavni deo putne apoteke uvek je probiotik Flonivin bulardi, koji u sebi ima i vitamin D i cink. U kom god da smo godišnjem dobu, siguran saveznik na putovanju i van njega, meni je i Oligovit 20, kompleks potrebnih vitamina, koji jača imunitet i koji koristim, u savetu sa farmaceutom, po nekoliko meseci godišnje. 

Šarmantne kaldrmisane ulice, drvena vata sa duborezom i detaljima od kovanog gvožđa, dekorativne šarenolike fasade, ukrašeni i osvetljeni gradski trgovi, brojne sijalice, lampioni i kugle, gastronomija, božićne pijace, muzeji, ulične svečanosti, učiniće da u zimskim mesecima, uživate u praznicima i gradu Bazelu. Da li ste vi posetili ovaj grad i šta je to što se vama kod njega dopalo?

Podeli sa prijateljima: