Saveti kako se spakovati za putovanje u mali (ručni) prtljag

Želite što više fotografija u različitim odevnim kombinacijama, ali vaš prostor u koferu to ne dozvoljava?! Evo par saveta kako da se pametno i optimalno spakujete, a da opet zadovoljite svoje potrebe.

Veština pakovanja jedna je od osnovnih stvari koje morate savladati ukoliko želite često da putujete po povoljnim cenama niskobudžetnih avio kompanija, budući da su njihove najjeftinije karte ograničene na ručni prtljag, te na malu količinu garderobe. 

Sve što je potrebno, jeste da ispratite par naših saveta o pakovanju prtljaga, ali i da prihvatite da za povratnu avio kartu od 30 evra ne možete poneti sa sobom kućni garderober, već ono najosnovnije.

Ako vas zanima kako se spakovati za samo sat vremena i to u ručni prtljag, nastavite da čitate. Takođe, ovde proverite šta je sve dozvoljeno poneti u ručnom (avio) prtljagu. 

Kako se optimalno spakovati za putovanje

 • Proverite vremensku prognozu i definišite odevne kombinacije

Pre svakog putovanja, potrebno je proveriti vremensku prognozu destinacije na koju ste se uputili. Upravo ona vam omogućava da predvidite da li će vam biti potrebne laganije ili deblje stvari, te na taj način možete i po danima, unapred, isplanirati svoje odevne kombinacije, što automatski znači da štedite i prostor u koferu i vreme za pripremu za šetnju određenog dana. 

 • Obuću pakujte na dno

Kao veći i glomazniji element prilikom pakovanja, obuću je poželjno svesti na minimum, na jedan ili dva para potrebnih patika/cipela/papuča. Ukoliko vam je potrebna obuća za terasu ili hotelsku sobu, najbolje je da u kofer spakujete tanke, platnene papuče, koje se mogu pronaći u većini hipermarketa i često  su veoma povoljne. Osim njih, za ove potrebe možete uvek poneti gumene japanke ili zimske nazuvke, koje su tanke, male i lako se prilagođavaju i najmanjem prostoru u koferu. Takođe, obuću uvek pakujte pri dnu kofera, budući da je glomazna i da između nje lako možete urolati ostale delove garderobe. 

 • Opredelite se za jednu ručnu tašnu

Sa sobom ćete, podrazumeva se, prilikom putovanja, mimo pakovanja u kofer, poneti i ručnu tašnu u kojoj će vam biti dokumenta, pasoš, novac, telefon i te osnovne bitne priručne stvari. Ukoliko imate potrebu za još jednom malom, možda elegantnijom tašnom, spakujte je u kofer pored obuće, na dno kofera i potrudite se da bojom te jedne, zadovoljite potrebe različitih odevnih kombinacija

 • Veš pakujte u providne kese za zipom

Veš i čarape je potrebno fino urolati i spakovati u providne kese sa zatvaračem, odnosno sa zipom. Za ove potrebe, najbolje su vam kese za zamrzivač, koje možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj drogeriji. Osim toga, idealan prostor za pakovanje veša, koji je već u kesama, je obuća ili tašna. Odlaganje veša u cipele i ili torbu, dodatno štedi na prostoru u koferu, pa svakako isprobajte ovu caku prilikom pakovanja ručnog prtljaga.

 • Kozmetiku pakujte u mala, putna pakovanja

Bilo da imate prazne bočite, pa svoje šampone, kupke, losione presipate u njih ili kupujete fabrički pripremljena putna pakovanja, ne zaboravite da vam ovo štedi puno prostora u koferu. Šamponi, balzami, kupke, losioni, umivalice, uvek su u pakovanju od 250 ml, što zauzima puno prostora u koferu, te je najbolje da svoje omiljene kozmetičke proizvode prepakujete u manje bočice, adekvatno ih obeležite i upakujete u providne kese sa zipom ili nesesere. Ukoliko se pakujete za avio ručni prtljag, ovo je posebno važno, budući da oni imaju ograničenje dozvoljene mililitraže

 • Spisak lekova pripremite unapred

Putna apoteka je stvar na koju nikako ne smete zaboraviti ili je izostaviti prilikom pakovanja, bez obzira da li na put idete na kraći vikend ili na višednevno putovanje. Obavezno unapred napravite spisak lekova koje uvek treba imati pri ruci, pa počnite da punite svoju putnu apoteku. Ukoliko putujete avionom, postoje određena pravila koja morate ispoštovati prilikom pakovanja lekova. Svakako, nikako ne zaboravite na višenamenski lek Paracetamol, koji pomaže kod različitih tegoba i bolova, prehlade, temperature. Probiotik Flonivin Boulardi, brzo će smiriti vašu crevnu floru, pa osim što ga morate poneti sa sobom, počnite i pre puta konzumaciju istog. ImmunoMax, odličan dodatak ishrani, pomaže kod iscrpljenog organizma i otežanog funkcionisanja, te je poželjno ove vitamine imati sa sobom. U periodu kada su prehlade i virusi aktuelni, ne zaboravite ni na kompleks vitamina Oligovit 20. I u hladnijim i u toplijim danima, Pantenol i Jekoderm, odlični su saveznici vašoj koži. 

 • Proverite šta sve sadrži hotelska soba

Fen i peškiri veoma su glomazni i zauzimaju dosta mesta u koferu, pa zato sa hotelom ili apartmanom proverite šta od navedenog imate u svojoj sobi. Ukoliko nema fena, nabavite sebi mali putni fen, koji će vam godinama trajati, a zasigurno uštedeti dosta prostora u koferu. 

 • Odeću lepo urolajte

Ako želite da vam više stvari stane u kofer, a i da vam se odeća ne izgužva, poželjno ju je urolati kao palačinku. Tehnike rolanja, danas možete videti na svakom tutorijalu na društvenim mrežama, ali sve se svodi na to da ispeglane komade garderobe poređate u više slojeva i lepo ih urolate, te na taj način sebi obezbedite više prostora. 

 • Obucite se slojevito 

Ukoliko putujete avionom, prostor u ručnom koferu vam je posebno važan. S toga se potrudite da glomaznije i deblje komade, veću jaknu ili kaput, šešir ili kapu unesete u avion na sebi. Na taj način štedite puno prostora za ostatak pakovanja. 

 • Spremite poeban neseser za tehniku

U današnje vreme, manje više, na put svi nosimo eksterne baterije, manje lap topove, brojne kablove, punjače, slušalice. Za ove elemente, poželjno je nabaviti poseban prostor za odlaganje, odnosno neseser, što će zaštititi tehniku i na neki način, lakše ćete joj pronaći prostora u koferu.

 • Napravite spisak stvari

Nekada sam spiskove znala praviti na papiru ili mobilnom uređaju, a danas, zbog prirode posla, spisak mi je u glavi unapred napravljen i ne može se desiti da nešto zaboravim. Svakako, ukoliko se pakujete samo par puta godišnje za putovanje, obavezno, nakon izvršenog istraživanja lokacije, puta, rute, vremenske prognoze, na papir stavite spisak stvari bez kojih ne smete krenuti na putovanje

 • Kofer, torba ili ranac, šta je praktičnije

Brojni turisti neće odustati od kofera, ali i torbe i ranci mogu imati svojih prednosti. Za početak ivice su im mekše, te je lakše upravljati njihovom upotrebljivom površinom. Takođe, ako putujete avionom, lakše se pakuju ispod ili iznad sedišta. Rančevi imaju posebne obložene pregrade za laptop, kao i brojne druge džepove, što dodatno štedi na prostoru za pakovanje. Svakako, ako dobro i pravilno razmislite o pakovanju, koji god predmet da koristite, nećete imati puno problema. 

Optimalno pakovanje za mnoge je izazov, budući da većina turista preteruje i nosi garderobe i obuće za mesec dana, a ne za produženi vikend, koliko inače traju prosečna putovanja. Kako biste sebi smanjili stres, povećali slobodno vreme, uštedeli prostor, ispratite ove naše savete i sigurno će vam putovanje biti olakšano i bez dodatnih troškova. 

Podeli sa prijateljima: