Romantični Briž – top 7 šta ne propustiti tokom prazničnog putovanja

Prava novogodišnja srednjovekovna bajka smestila se u Belgiji u Brižu, na obali Severnog mora. Šarmantni ušuškani kanali po kojima se usporeno i smrznuto kreću labudovi, klepetanje po kaldrmisanim ulicama, miris čokolade u svim oblicima, rekonstruisana, a opet srednjovekovna arhitektura, muzeji pomfrita, čokolade, piva, samo su deo ponude ovog ušuškanog fotogeničnog grada.

Briž, jedan od najfotogeničnijih gradova sveta, beleži izuzetno veliki broj turista, što je lokalnim vlastima i stanovnicima počelo da smeta, te su preuzete određene mere, kako bi se masovni turizam u ovom delu Evrope smanjio, pa je sada možda pravo vreme da ga posetite pre većih promena.
Ako ste tip turiste koga privlače srednjovekovne kaldrmisane ulice i građevine, romantični rečni kanali, brojni zanimljivi muzeji, čokolada u svim stanjima i oblicima, poslastice, Briž je pravi izbor za vas.

Canal, bridge and medieval houses in Bruges (Brugge), Belgium


Ukoliko želite da ga posetite u zimskim mesecima, tokom praznika, ispratite u tekstu neke od preporuka.

Savet za putovanje tokom pandemije

Svedoci smo svakodnevnih izmena pravila o ulasku, boravku ili tranzitu kroz određenu državu. Pre svakog putovanja i organizacije istog, potrebno je da se upoznate sa uslovima putovanja za vreme kovid pandemije. Najrelevantnije informacije pronaći ćete na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs. Trenutno, za ulazak u Belgiju, potrebna vam je potvrda o vakcinaciji, kao i testiranje pri dolasku, ali za više informacja, pogledajte na navedenom sajtu.

Šta ne propustiti za vreme praznika u Brižu

≠ Uživajte svim čulima na Božićnim pijacama

Istorijski centar grada, pod zaštitom je UNESCO-a, što je još veći pokazatelj lepote i značaja Briža. Neogotičke građevine i fasade, ofarbane u svečane boje, krase brojne trgove, među kojima je i srce grada, Markt trg, gde je smeštena i najveća Božićna tržnica na otvorenom u Brižu.
Na ovom trgu smestio se jedan broj drvenih ukrašenih tezgi, sa kojih dopiru mirisi karanfilića, cimeta i kuvanog vina. Vazduh je ovde ispunjen mešanim mirsom čokolade i aromom kuvanog vina, a od slanih grickalica, na uličnim tezgama uvek možete naći i svežeg pomfrita. Božićne borove jelke prodaju se na ulicama grada, a brojni lampioni ukrašavaju sam božićni market.
Ručno rađeni pokloni, ukrasi, čipkani predmeti i domaći vafli čine ponudu ove novogodišnje tržnice, koja, iako nije velika kao u nemačkim, francuskim i austrijskim gradovima, ali po svojoj energiji i šarmu, stoji rame uz rame sa njima. Blještavilo novogodišnjih ukrasa, svetala i lampiona, miris tople čokolade na ulici, uličnih kolača, cimeta, tezge i veseli trgovci odeveni u zimske odore, čine da se osećate kao u novogodišnjem filmu. 

Brugges, Belgium – November 2019: Tower in central market square

≠ Klizajte na klizalištima u gradu i u gradskim parkovima

Jedan od najlepših parkova u gradu, svakako je Minnewaterpark, što bi u bukvalnom prevodu bilo „ljubav prema jezerskom parku“. Pravo mesto za uživanje, u svim godišnjim dobima, upravo je ova lokacija u Brižu. Jezero i stari spomenici kao i zamak, daju na eleganciji čitavom kompleksu. U zimskim mesecima, ovde se otvara klizalište i klizanje u ovom parku može biti jedna od najmagičnijih stvari koje ćete uraditi u Brižu. Brojna svetla, lampioni, male tezge i mirisi sa svih strana, doprinose atmosferi. Fantastično iskustvo u klizanju, možete doživeti i na glavnom gradskom trgu Markt.

≠ Okusite najlepšu belgijsku čokoladu 

Da, čokolada je definitivno asocijacija na ovu državu i da, definitivno je jedna od najspecifičnijih na svetu. Savršena ukusna poslastica, prepliće se sa istorijom ovih krajeva još od samog početka XVII veka. Danas u gradu, možete pronaći najsavršenije čokoladne ukuse i oblike, što definitvno Briž svrstava u evropsku prestonicu čokolade. U Brižu nikako ni ne propustite ni toplu čokoladu, koja je difinitivno jedna od najboljih poslastica koje ćete probati ikada.
Romantična topla čokolada, na svetlucavim trgovima ili klizalištima uz zvuke raznolike praznične muzike, pun je pogodak. Moćete posetiti i muzej čokolade ili poznate lokale The Chocolate Crown i The Old Chocolate Hosue. Dumon, porodična radnja sa domaćom čokoladom, svrstava se u najbolje u gradu, pa ne propustite pralinu u ovom objektu.

≠ Istražite srednjovekovni Briž sa tornja Belfor

Kako je grad pod zaštitom UNESCO – a, tako se i njegove građevine kontrolisano održavaju i čuvaju. Prešarmantno staro gradsko jezgro, kojim dominira toranj Belfor, oduševiće vas u svakom godišnjem dobu. U zimskim mesecima, tokom novogodišnjih praznika, sam zvonik, posebno je lepo osvetljen, a ako vas snaga ne izdaje, prošetajte svih 366 stepenica, koliko ima do vrha i uživajte u pogledu na kompletan stari grad.

≠ Provozajte se kočijom

Iako je ovo aktivnost u kojoj možete uživati u većini evropskih prestonica, svaka vožnja kočijom može biti magična na svoj način. Kaldrmisane ulice, škripa kočije, vuneni ogrtači, vožnja uz kanale, pokraj ukrašenih novogodišnjih jelki, činiće ovu vožnju drugačijom od one u Beču, Krakovu, Bratislavi…

≠ Opustite se u pivnicama

Još jedna tečna poslastica, koja mami sve ljubitelje ovog napitka, u Brižu je dostupna u velikim količinama i u brojnim lokalima. Ako nabrajamo najbolje stvari u ovom gradu, pivo je sigurno u top 10. Poznati lokali sa dugom tradicijom u kojima možete probati nadaleko poznata belgijska piva su Brug Bertje, mali pab u kaldrmisanoj ulici, gde možete probati preko 300 vrsta piva, 2be gde ulaz krasi zid od preko 1200 pivskih flaša, Browhuis Corsendonk, pivnica van turističkih poznatih ruta. 

≠ Okusite pravi belgijski pomfrit i belgijski vafl

Najbolje mesto za uživanje u pravom belgijskom pomfritu je na brojnim trgovima u gradu, gde u malenim simpatičnim pokretnim objektima na licu mesta prže svež pomfrit. Možda zvuči kao kliše, ali ovaj pomfrit nikako ne jedite bez kremastog belgijskog majoneza. I vafli u Belgiji ne mogu da se zaobiđu. Brojni su štandovi širom grada, a mirisi vas mame gde god da ste. Kombinacije su beskrajne, pa obavezno pronađite omiljenu.

Old Buildings along canal in Brugges, Belgium.

Savet plus za putovanje po Belgiji

Sigurno je putna apoteka nešto o čemu razmišljate dok se pakujete. Kako biste olakšali sebi putovanje i putovali bez brige i razmiljanja, napravite spisak potrebnih lekova i suplemenata unapred. U zimskim mesecima, obavezni deo putne apoteke su Paracetamol, koji je višenamenski i pomaže pri različitim bolovima, ali i pri gripu i prehladi, kao i kod temperature.
Ujedno, obavezni su kompleksi vitamina, pa u tom smislu treba spakovati i Oligovit 20. Pantenol pena je nešto što je sjajno za kožu lica i tela, posebno u zimskim hladnim mesecima, i od tada je sastavni deo moje rutine nege kože, pa samim tim i putne apoteke. Kako na ovim putovanjima jedemo puno jake hrane, Digestal je nešto što se treba naći u našem koferu tokom putovanja. Ako želite da uživate u sopstvenom novogodišnjem filmu, Briž je definitivno pravi grad za vas. Blizina većih Evropskih gradova, čini ga još boljim predlogom za vaše novogodišnje putovanje. Bilo da uživate u pivu, čokoladi, arhitekturi ili novogodišnjoj magiji, Briž je tu, da zadovolji sve vaše potrebe. Da li ste nekada posetili ovaj grad i koje su vaše preporuke?

Podeli sa prijateljima: