Praznično putovanje u Talin – saveti za putovanje i organizaciju

Praznično putovanje u Talin – saveti za putovanje i organizaciju

Talin, smešten u severoistočnoj Evropi, magičan je i šarmantan u svim godišnjim dobima, a njegov šarm tokom novogodišnjih praznika poprima drugo lice. Iako još uvek ne tako posećen od strane velikog broja turista, svojim posetiocima može mnogo toga pružiti. 

Baltički biser, epitet je koji sa ponosom nosi i opravdava. Njegovo dobro očuvano staro gradsko jezgro, kulturno nasleđe, istorijska priča, danas fasciniraju sve njegove posetioce. Talin je od onih gradova u kome se prošlost i sadašnjost sudaraju, grad u kome fasade pričaju priču o besmrtnosti, grad u kome u nekim momentima, imate utisak da je vreme stalo. Možemo ga uporediti pomalo sa nemačkim starim gradovima, takođe i sa Varšavom, Krakovom, Viljnusom, malo i sa Pragom

Ako su vam zanimljivi srednjovekovni i dobro očuvani gradski trgovi, šarene fasade, stare gradske zidine, popločane ulice, svetla i lampioni, jedan od najlepših Božićnih marketa u Evropi, kočije i konji, more, onda je Talin pravi grad za vas. Ako vas zanimaju preporuke šta obići i probati tokom novogodišnjih praznika u Talinu, kao i šta poneti na putovanje, ispratite tekst do kraja.

Savet za putovanje tokom pandemije

Budući da se uslovi ulaska, boravka i tranzita, tokom pandemije, menjaju iz dana u dan i zavise od zemlje do zemlje, najpouzdanije je da posetite zvaničan sajt ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs, gde možete dobiti sve relevantne informacije. Trenutno, državljani Republike Srbije, mogu ući u Estoniju, pod uslovom da poseduju jedan od dokumenata, sertifikat o vakcinaciji, negativan PCR, antigenski test ili dokaz o preležanoj infekciji. Više informacija pročitajte na sajtu.

Saveti za putovanje po Talinu

≠ Kako doći iz Srbije do Talina

S obzirom na okolnosti sa pandemijom, mogućnosti su smanjene, te danas do Talina možete doći direktnim letom iz Beograda, više avio kompanija nudi ovu opciju. Druga opcija i možda najpovoljnija je let iz Niša kompanijom Ryanair do Dizeldorfa, pa odatle za Talin. 

≠ Topla garderoba i zimske čizme 

Možda niste tako zamišljali kada sam spomenula odlazak na more, ali ova severna baltička zemlja u zimskim mesecima veoma je hladna. Prosečna temperatura je oko -5C, subjektivan osećaj je još jači, budući da hladnoća dolazi sa mora, zato vam je potrebna topla odeća. Kvalitetna obuća u gradovima gde ćete se puno kretati, kao i u gradovima gde je sneg česta pojava, jedna je od najbitnijih stvari.

≠ Kapa glavu čuva

Da ste možda u Rusiji, pa da sebi priuštite šapku ili šubaru, ali pošto niste, obavezno u kofer spakujte kvalitetnu kapu, koja glavu čuva. Ukoliko se promene uslovi ulaska, iz Talina trajektom možete preći do Helsinkija, te će vam ovaj vid zaštite od hladnoće, veoma značiti.

≠ Kvalitetno spakovana putna apoteka

Na zimskim putovanjima, sebi nikako ne smete dozvoliti da pođete bez dobro organizovane putne apoteke. Kako je vreme prehlade u toku, obavezno spakujte Defrinol Forte, koji pomaže pri ublažavanju prehlade i gripa, takođe Paracetamol, višenamenski je lek i pomaže kod različitih tipova bolova, kao i kod temperature ili prehlade. U mojoj putnoj apoteci, zimi se obavezno nalazi Oligogal sa Cinkom i Vitaminom C, kao i kompleks vitamina, uglavnom Oligovit 20. Probiotik Flonivin Plus, takođe je redovan saveznik na putovanju. U poslednje vreme, u hladnijim mesecima kožu hranim Pantenol penom, pa je i ona sastavni deo moje putne apoteke i kofera. 

≠ Telefonska kartica

Kako među zemaljama Evropske unije ne postoji roming, savet za putovanje po EU, kada je mobilna telefonija u pitanju, kao i internet, jeste neka evropska kartica. Najjednostavnija varijanta je da kupite u Hrvatskoj neku od njihovih mobilnih kartica, na kojoj kredit možete doplatiti online i preko aplikacije sebi obezbediti dovoljno interneta i minuta za boravak u određenoj evropskoj zemlji.

≠ Novac i kartice

Valuta plaćanja u Estoniji je evro, s toga iz Srbije ponesite ovu valutu. Karticama možete plaćati u zatvorenim objektima, ali na gradskim trgovima, božićnom marketu i tezgama prima se isključivo keš.

Šta obići i probati tokom novogodišnjih praznika u Talinu

≠ Uživajte u Estonskom hlebu

Stvar u kojoj lokalci zaista uživaju, svakako je svež hleb. Različite vrste domaćeg mešenog hleba u ponudi su svakodnevno u svim pekarama i radnjama, te se potrudite da probate što više različitih ukusa.

≠ Probajte restorane u Teliskivi ulici

Zanimljiva ulica, puna šarenolikih i interesantnih grafita koju predstavljaju street art grada, smeštena je blizu starog grada, a hrana i usluga znatno su bolji i jeftiniji od ponude u starom gradskom jezgru, koje je ipak magnet za turiste, te su mu i cene nešto veće. 

≠ Prošetajte Božićnim marketom i klizajte na klizalištu Uisupark

Mirisi kuvanog vina, ukusna, topla hrana, nešto jačih cena nego u drugim delovima grada, klizalište, okićene jelke, gradski suveniri, deo su ponude na ovom božičnom pazaru. Najrazličitije kobasice, hlebovi, vafli, cimet kolačići, mame vas sa svih tezgi, a zvezda večeri svakako je čuveno kuvano vino, takozvani Glog, koje se ovde sprema sa raznim dodacima. 

≠ Probajte zanatska piva

Kad ste u Talinu, nikako ne propustite njihova poznata kraft piva, koja možete okusiti na svakom ćošku i u brojnim pabovima. Istorija piva počinje još u XIII veku, te se njihova ponuda danas nikako ne sme podceniti. Ako ste ljubitelj ovog pića, pre odlaska na put obavezno uradite malo istraživanje piva i lokala.

≠ Uživajte u pogledu sa vidikovca Kohtuotsa

Nešto što nikako ne treba da propustite, jeste pogled na grad sa ovog uzvišenja. Ovaj vidikovac smestio se u starom gradskom jezgru i sa njega imate jako lep pogled na kompletan grad i gradske krovove i tornjeve.

≠ Zabavite se na pijaci Balti Jaam

Mirišljavo i zabavno mesto, pijaca smeštena u blizini starog grada, prava je lokacija za probu lokalnih specijaliteta. Ovde možete pronaći od voća, povrća, palačinki, hleba, ribe, mesa, gurmanskih specijaliteta, kraft piva pa do suvenira. Ne zaobiđite ni pivnicu Humalakoda. 

≠ Probajte tradicionalnu božićnu hranu

Kombinacija baltičke i nordijske kuhinje zanimljiva je i vredi je probati. Tradicionalne božićne obroke čine svinjetina, krompir, povrće, budneva, raznovrsni džemovi, palačinke, različite vrste hlebova. Iako najpoznatiji restoran tradicionalnih srednjovekovnih jela Olde Hansa, i dalje je sačuvao kvalitet, te pokucajte na vrata ovog šarmantnog objekta.

Osim ovog, obavezno obiđite sve znamenitosti grada, Katedralu Aleksandra Nevskog, Stari grad, Kadriorg Park, Crkvu Svetog Olafa, Debelu Margaretu, Prolaz Svete Katarine, Tompea Dvorac…

Talin je grad u kome se živi polako, stanovnici ovog grada nigde ne žure, s toga i vaš obilazak treba da bude lagan, s uživanjem u svakom trenutku. Svečan i srednjovekovan, pomalo magičan i bajkovit, grad je koji sa sigurnošću treba posetiti ukoliko vas privlače nesvakidašnji evropski gradovi. Jeste li vi posetili Talin i u čemu ste uživali?

Podeli sa prijateljima: