Praznično putovanje – šta posetiti u Sloveniji tokom novogodišnjih praznika

Kako se stanje u pandemiji konstantno menja, prinuđeni smo da svoje slobodno vreme i planirana putovanja, prilagodimo situaciji u kojoj se nalazimo. Budući da se broj zemalja koje možemo posetiti tokom novogodišnjih praznika stalno menja, rešenje za jedan šarmantan vikend u novembru ili decembru, potražili smo u obližnjoj Sloveniji.

Slovenija, članica Evropske unije, a nekadašnja Jugoslovenska republika, nepravedno je zapostavljena kod turista iz Srbije. Zemlja gde od Jadrana do Alpa možete stići za nekih sat vremena autom, danas vam može pružiti brojne zanimljivosti. Bilo da ste ljubitelji istorije, venecijanske arhitekture, mora i toplijih krajeva, zimovanja i skijanja, spa i wellness centara, prirode i čistog vazduha, božićnih marketa i novogodišnjih dešavanja, svoje afinitete možete zadovoljiti u obližnjoj Sloveniji.

Savet za putovanje tokom pandemije

Kako je situacija sa ulaskom u određene zemlje veoma promenjiva, obavezno pred organizaciju i samo putovanje, posetite zvaničan sajt ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs gde možete dobiti sve značajne informacije o putovanju kroz određenu zemlju tokom covid pandemije. Trenutno, za ulazak u Sloveniju, potreban vam je PCR, brzi antigenski test ili potvrda o vakcinaciji.

Šta posetiti u Sloveniji tokom novogodišnjih praznika

Ljubitelji bajkovitih novogodišnjih i božićnih vašara, neće pogrešiti ako svoje poverenje poklone Sloveniji. Ukrašeni gradski centri, božićni marketi, novogodišnje tezge sa ponudom čokoladnih kolača, kuvanog vina, miris cimeta i karanfilića, klizališta na otvorenom, muzička dešavanja, samo su deo praznične ponude u obližnjoj Sloveniji. Ako vas zanima šta je zanimljivo za posetiti u Sloveniji tokom praznika, pročitajte tekst do kraja. 

≠ Doživite prazničnu bajku u Ljubljani

Vesela atmosfera, tokom novogodišnjih praznika, u Ljubljani doživljava vrhunac. Lubljana svojim šarmom i organizacijom mami brojne posetioce iz čitave Evrope, te poziva sve ljubitelje božićnog marketa, vašara, nove godine, muzike i kolača, da je posete. Uz samu Ljubljanicu kao i na brojnim trgovima možete kupiti brojne suvenire, kuvano vino, pečeni kesten i lešnik. Na tezgama možete pazariti hand made proizvode, suvenire, med, rakiju ili neke domaće dezerte. Tokom novogodišnjih praznika, Ljubljanu krasi hiljade raznobojih svetala, sijalica, ukrasa, lampiona, a poput novogodišnjih filmova, u Ljubljani je paljenje svetala u određenim delovima grada, prava atrakcija kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo. Najmlađi mogu uživati u brojnim predstavama koje su posvećene prvenstveno svecu putniku, Svetom Nikoli ili Deda Mrazu. Predstave se održavaju na nekoliko lokacija u gradu, a osim toga, u Ljubljani tokom zimskih praznika možete uživati i u Ledenoj bajci, dvorani kompletno dizajniranoj od leda, koju svake godine osmišljavaju brojni domaći i strani umetnici. Muzika greje dušu i telo, pa tako ljubljanski trgovi, Kongresni, Novi i Trg francuske revolucije, postaju mesto okupljanja bendova i muzičkih izvođača u čijim izvođenjima uživaju svi prisutni. Novogodišnju noć u Ljubljani, osim brojnih koncerata i predstava, ulepšava i čuveni vatromet iznad Ljubljanskog dvorca.

Ako su vam francuski, nemački i austrijski gradovi i božićni marketi daleko ili prosto želite da upoznate komšiluk, a ljubitelj ste Božića, vašara, novogodišnjih atrakcija, Ljubljana je pravi izbor za vas. Osim Ljubljane, sličan doživljaj imaćete i u Mariboru, mestašcu Škofja Loka, Kranju ili Kopru

≠ Skijajte u očaravajućim skijalištima Slovenije

Bilo da ste odličan skijaš, početnik ili uopšte niste obožavatelj ovog sporta, vreme provedeno na planinama u Sloveniji tokom novogodišnjih praznika, nudi jedinstveno iskustvo. Ski centri orijentisani su prema porodicama sa decom, ali i velikim obožavateljima i umetnicima u ovom sportu neće biti dosadno. Slovenija je poslednjih decenija ulagala u modernizaciju skijališta, te danas svojim posetiocima može ponuditi zanimljive ski staze. Interesantno je da od jednog do drugog skijališta možete stići za sat vremena, a ako želite da istražujete različita mesta i skijališta, možete uplatiti jedan ski pass koji će važiti za nekoliko slovenačkih skijališta ili pak možete uplatiti ski pass koji će obuhvatiti skijanje u Sloveniji, Italiji i Austriji. Kranjska Gora nudi odlične ski staze, hotele i kvalitetnu domaću hranu, Velika Planina, čest je izbor porodicama sa decom, gde se najmlađi mogu zabavljati i na sankama, Vogel predstavlja raj za ljubitelje sporta na snegu, Rogla nudi različite vidove zabave na sportu, dok Kanin nudi skijanje Iznad 2000 metara nadmorske visine. Ujedno, ovo slovenačko skijalište povezano je sa italijanskim Sella Nevea. Naravno, ako niste ljubitelj ovog sporta, postoje brojne zabavne aktivnosti koje će vas zabaviti tokom boravka u Slovenačkim skijalištima. 

Možda najlepši period za posetu ovog dela Evrope i Slovenije jeste upravo u vreme praznika, božićnog vašara i adventa, kada svi gradovi postanu idilično ukrašeni i veseli i spremni na sve, da bi zabavili svoje posetioce. Ako uživate u skijanju, snegu, ukusnoj hrani, mirisu cimeta i novogodišnjoj čaroliji, Slovenija za vreme praznika je prava destinacija za vas. 

≠ Prošetajte obalom mora u Kopru i Piranu

Slovenačka obala nepravedno je zapostavljena od srpskih turista. Koper i Piran, dva autentična stara grada na Jadranskom moru, svojim kaldrmisanim uskim ulicama, šarenim fasdama, venecijanskom arhitekturom i nešto višom temperaturom nego na severu, tokom prazničnih meseci, mogu pružiti jedno totalno nesvakidašnje iskustvo svojim posetiocima. Srednjovekovni trgovi i zgrade, koje će vas podsetiti na italijanske ili francuske mediteranske gradove, ukrašeni su brojnim lampionima, sijalicama, a na gradskim trgovima se održavaju brojne novogodišnje manifestacije. Šarmantni i fotogenični gradovi, posetiocima će pružiti priliku da uživaju u klasičnim novogodišnjim aktivnostima, ali i u mirisu mora, srednjovekovnoj arhitekturi, drugačijoj kulturi življenja. 

Ako vam nedostaju mediteranski gradovi i njihova arhitektura i energija i priča koju pričaju, kao i miris mora, ako volite novogodišnju atmosferu, ali niste ljubitelji gradskih gužvi tokom praznika, šetnja i kafa u ovim gradovima u Sloveniji, biće pravo uživanje za vas.

Savet plus za putovanje po Sloveniji

Kako su nam praznična putovanja pristigla, a s njima i hladni, zimski dani, obavezno je obogatiti putnu apoteku i njen sadržaj. Na putovanjima najmanje volim da mi curi nos, da me boli glava, da osećam prehladu u vazduhu, zato sa sobom u putnoj apoteci obavezno imam Defrinol Forte, koji je prva odbrana od glavobolje, gripa, prehlade. Takođe na svoja putovanja, posebno zimska, često nosim Paracetamol, budući da ga mogu koristiti za brojne bolove, temperaturu, ali i za klasičnu prehladu i grip. Kako smo na putovanjima veoma aktivni, zimi u putnoj apoteci mi se nalazi i Vitup B12, koji odlično deluje na stanje umora i iscrpljenosti. Obavezan saveznik na putovanju, posebno u hladnijim mesecima, svakako mi je i Pantenol pena, koja odlično pomaže koži izloženoj hladnoći i vetru.

Slovenija, zemlja iz komšiluka, danas, kao jedna od najčistijih i najuređenijih zemalja Evrope i sveta, svojim posetiocima može pružiti brojne zanimljivosti. Ako se odlučite da je posetite u zimskim mesecima, tokom prazničnih dana, možete uživati u veoma šarenolikom i različitom sadržaju, u svim delovima ove lepe, male države.

Šta ste vi posetili u Sloveniji i koji deo ove zemlje vas je oduševio? Podelite to sa nama u komentarima.

Podeli sa prijateljima: