Praznično putovanje – koje atrakcije nudi Amsterdam tokom novogodišnjih praznika

Glavni grad Holandije, Amsterdam, poznat je po svojim brojnim kišovitim danima, te to neretko stvara animozitet kod turista da ovaj grad posete i u zimskim mesecima, što bi predstavljalo veliku grešku, budući da je grad u zimskim mesecima još magičniji nego inače.

Amsterdam, grad koji je poznat po kanalima, zanimljivoj istoriji, lalama, velikom broju bicikala, mnoštvu muzeja, slobodnom duhu, nesvakidašnjim coffee shop-ovima, turistima u zimskim mesecima može biti veoma interesantan i ponuditi im sve i više od onog što ostatak Zapadne Evrope nudi tokom novogodišnjih praznika. Ako ste ljubitelji klizanja, božićnog marketa, brojnih poslastica, džina, nesvakidašnjih muzejskih postavki, rasvete i lampiona, novogodišnje dekoracije, onda je Amsterdam pravi grad za vas, a tekst koji je u nastavku, predstaviće vam Amsterdam i njegovu ponudu u prazničnim mesecima. 

Savet za putovanje tokom pandemije

Budući da smo svedoci čestim promenama uslova kretanja po Evropi i svetu, pre svakog putovanja, najbitnije je da se upoznate sa uslovima putovanja u željenu državu. Na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs, možete pronaći pouzdane informacije, kada su uslovi ulaska, boravka ili tranzita, kroz neku zemlju, u pitanju. Trenutno, u Holandiju mogu ući svi vakcinisani državljani Republike Srbije, vakcinisani određenim vakcinama, sa priloženim PCR ili antigenskim testom. 

Šta ne propustiti u Amsterdamu tokom praznika

To magično vreme, kada je sve oko nas romantika, miris, ukus, doživljaj, u Amsterdamu je posebno naglašeno. Amsterdam je tokom zimskih meseci, manje posećen, te ćete sa sigurnošću moći da uživate u gradu, u njegovim atrakcijama, u šetnji kanalima, u znatno manjoj gužvi i da ga doživite više iz ugla lokalaca. Tokom zimskih meseci, brojna su dešavanja i događaji na kojima ćete se dobro zabaviti, napraviti kvalitetne fotografije i poneti lepe uspomene.

≠ Klizajte na kanalu ili ispred Museumplein

Jedna od najzanimljivijih aktivnosti u gradu je klizanje na nekom otvorenom klizalištu, budući da ih Amsterdam ima mnogo. Najpoznatije klizalište je svakako ispred Rijks muzeja, na Muzejskom trgu, gde uz brojne posetioce možete uživati od jutra do večernjih sati, kada se pale sijalice, kako na samom klizalištu, tako i na čitavom muzejskom kompleksu. Međutim, Amsterdam vam može ponuditi i nesvakidašnje iskustvo klizanja na nekom od kanala.Ako temperatura bude ispod nule najmanje nedelju dana, smatra se da je led bezbedan za klizanje. Ovo je iskustvo koje vam mogu prirediti samo Holandija i Amsterdam, te ako se nađete u zimskim mesecima u ovom gradu, nikako ne propustite. Ukoliko ostajete više dana, a veliki ste ljubitelj klizanja, ne propustite klizalište Jaap Eden, najveće klizalište u gradu. 

≠ Uživajte u nesvakidašnjem Festivalu svetala

Krajem novembra meseca pa sve do kraja januara, svake godine, u Amsterdamu se organizuje Amsterdam Light Festival. Svetlosne instalacije širom grada i iznad kanala ulepšavaju grad i daju svečanu notu, prestonici Holandije. Preko 300 umetničkih instalacija postavljenih u različitim tematskim izložbama osvetljavaju ovaj grad. Festival se održava na ulici, tako da vam za njega nije potrebna ulaznica. Ako nisu previše niske temperature i kanali nisu zaleđeni, posebno uživanje u ovom festivalu, biće vam sa nekog otvorenog broda. Iako ne pripada delu ovog festivala, opet predstavlja svetlosnu igru, Turn on the lights, u organizaciji robne kuće De Bijenkorf, na ulicama Amsterdama, na trgu Dam i Singel kanalu mogu se videti razne Svetlosne predstave, dok se sve završava vatrometom iznad robne kuće.

≠ Fotografišite se sa holandskim Deda Mrazom

Svud u svetu postoji tema Deda Mraza, te ga i holandski mališani doživljavaju na njima specifičan način. Sinterklass, kako se zove u Holandiji, u novembru i decembru kreće se rekom Amstel i njenim kanalima, kao i ulicama Amsterdama, dok ga veseli domaćini i mališani pozdravljaju. Njegovo pojavljivanje je veselo i zabavno, izaziva radost kod svih prisutnih. Obučen u delimično tradicionalno odelo, na belom konju, uz zvuke vesele muzike, praćen velikom gradskom gužvom, mališanima i odraslima, maše sa visine. Prvo se pojavljuje i pozdravlja sve prisutne sa velikog broda, a kasnije prelazi u svoje kočije i na svog belog konja, na kome, obilazi grad i njegove stanovnike. Jedan izuzeta radosan događaj koji razveseli kako lokalce, tako i sve turiste koji se zateknu u gradu tada. 

≠ Probajte holandske praznične poslastice

Od novembra do januara, na ulicama Amsterdama možete se počastiti preslatkim, dekorativnim prazničnim kolačićima. Mirisi i ukusi, šire se amsterdamskim trgovima i prosto vas mame da u njima uživate. Oliebolen, najpoznatiji holandski novogodišnji kolač, podsetiće vas na malene krofne, prekrivene šećerom u prahu. Ove ukusne pržene kuglice, pronaći ćete u svakom delu Amsterdama, na uličnim štandovima. Spekulas, tanani, hrskavi kolačići, mešavina su prazničnog ukusa i mirisa, a najčeće se jedu već od oktobra. Pepernoten, ukus sličan spekulasu, s tim što je nešto hrskaviji i preliven čokoladom ili marcipanom. Kerststol, nešto poput italijanskog Panteonea, slatki hleb, punjen bademom i suvim voćem, neretko preliven šećernom glazurom. 

≠ Zagrejte prazničnu atmosferu uz Janever

Tradicionalno holandsko piće, poput džina, u prošlosti se prodavalo u apotekama kao lek. Danas je čest sastojak koktelima, a neretko ga služe i u amsterdamskim barovima. Šta više, postoje barovi koji služe brojne varijacije ovog pića. Spremite se da u određenim barovima popijete ovo piće na specifičan način, šank, ruke iza leđa, male čaše na šanku, napunjene do vrha. Pa koliko uspete popiti. Zagrejaće i vas i novogodišnju atmosferu učiniti još zabavnijom i magičnijom. 

≠ Ne propustite Božićne vašare

Kao i u svakoj zapadnoevropskoj zemlji i u Amsterdamu se održavaju Božićni vašari, prepuni malenih tezgi, gde možete kupiti lokalne specijalitete, piće, novogodišnje kolače, ukrase. Najpopularniji božićni market nalazi se u blizini Rijks muzeja, gde osim u božićnim đakonijama, možete uživati i u klizalištu. Možete posteti još i Amsterdamsche Kerstmarkt, Amsterdam Winter Paradise, Castle Christmas Fair, Sinterklaas Market, Rokin Christmas Market.

Savet plus za putovanje po Holandiji

Kako je zimsko vreme u pitanju, nešto na šta nikada ne smemo zaboraviti, kada je organizacija putovanja u pitanju jeste i pakovanje naše putne apoteke. Konkretno, ja u odnosu na putovanje na koje idem, pakujem lekove i dopunjujem svoju putnu apoteku. Kada su zimska putovanja u pitanju, budući da znam da ću jesti puno jake hrane sa božićnih vašara, uvek sa sobom imam Digestal, koji mi pomaže pri varenju. Mojoj koži uvek prija Pantenol, a od skoro u ponudi je i Pantenol pena, koja je odlična i za zimske dane. Probiotik Flonivin Plus, saveznik je u stomačnim problemima, dok je Oligovit 20, kompleks vitamina koji uvek imam u svojoj putnoj apoteci. U zimskim mesecima, muče nas prehlada i grip na putovanju, tako da za te potrebe, budući da je višenamenski, nosim i Paracetamol.

Kako je Holandija jedna totalno drugačija zemlja od ostatka Evrope, neretko privlači brojne turiste iz Srbije. Ukoliko ste ikada imali sumnje i predrasude, da ovu zemlju posetite u zimskim mesecima, nadam se da vam je tekst pomogao da se toga oslobodite. Da li ste vi ikada putovali u Holandiju i Amsterdam i šta je to što vas privlači u ovoj zemlji?

Podeli sa prijateljima: