Novogodišnje putovanje u Prag – šta ne propustiti u glavnom gradu Češke

Božićni advent, jeftino pivo, kolačići, vidikovci i povoljan šoping? Da, to je ono što vam Prag nudi tokom novembra i decembra. 

Prag je sigurno jedan od najposećenijih i najzanimljivijih evropskih gradova, tokom cele godine, a posebno je interesantan u periodu oko katoličkog Božića, kao i Nove godine. 

Ulice Praga, od polovine novembra pa sve do 25. decembra, a često i duže, krase brojne tezge sa uličnom hranom i pićima, budući da počinje zanimljiv Božićni advent. Mirisi trdelnika, kuvanog vina, cimeta, češkog hleba, odnosno piva, zvona sa brojnih crkvi, novogodišnja dekoracija, uzvrela atmosfera, učiniće, ovaj zanimljiv grad, još primamljivijim.

U ovom periodu, posebno je zadovoljstvo posetiti prestonicu Češke, te ako vam odluka za novogodišnje putovanje bude Prag, evo nekih stvari koje ne smete propustiti. 

Iskustva i utisci putnika – šta obavezno posetiti u Pragu

  • Obiđite muzej pod otvorenim nebom

Naravno da ćete pre upoznavanja sa detaljima, obići Prag i sve njegove glavne znamenitosti. Srednjovekovna Prašna brana ili barutna kula, koja ime dobija po magacinu baruta koji se tu nalazio, Karlov univerzitet, najstarija obrazovna institucija u centralnoj, severnoj i istočnoj Evropi, Celetna ulica sa muzejima i pabovima, Starogradski trg sa prekrasnom i dominantnom Tinskom crkvom, kao i gradska kuća sa Astronomskim satom, deo su pešačke ture i osnova su Starog mesta, istorijske četvrti Praga. U blizini se krije i Staronova sinagoga, kao i čitava Jevrejska četvrt, koju vredi posetiti, budući da nju ni Hitler nije želeo uništiti, kako bi bila svojevrstan muzej jedne nestale kulture i nacije. Naravno da ćete grad najlepše upoznati šetnjom kroz njega, zato svoj organizam tih dana počastite magnezijumom. Kako pre, tako i tokom putovanja, u putnoj apoteci imajte Oligogal Mg Direct, koji pomaže kod smanjenja umora i iscrpljenosti.

  • Idite u romantičnu šetnju Karlovim mostom ili Pariskom ulicom

Dve romantične šetnje u Pragu, sigurno će vas očarati. 

Pariska ulica, urađena po luksuznim, buržoaskim avenijama u Parizu, danas je svojevrstan dragulj Praga i faktički najskuplja ulica u gradu, gde na svakom koraku možete da upijate osećaj luksuza i elegancije. Osim što krije najskuplje robne marke i vodi direktno ka Jevrejskoj četvrti i Vltavi, nežni dodir elegantnih višespratnica, čini da ova ulica odiše glamurom. Bogata aleja raskošnog drveća, ukrašena najlepšim svetiljkama, čini da ovom ulicom morate prošetati u svim godšnjim dobima. 

Romantična šetnja u predvečernjim satima neće izostati ni na Karlovom mostu, koji je i danas svedok jednog vremena i najveće moći oca češke države, Karla IV. 

Kako je najromantičnije šetati po snegu, često nam se dese i prehlade na putovanju, pa tako nemojte zaboraviti da u svoju putnu apoteku spakujete ni lekove za prehladu i grip. 

  • Obiđite najstarije zamkove u Pragu

Bilo da želite stručan obilazak sa vodičem ili romantičnu, individualnu šetnju po Višehradu ili Hradčanima, jedno je sigurno, zaljubićete se u ono što budete videli. Ove najstarije četvrti grada, kojima dominiraju crkveni tornjevi i zvonici, koje kriju brojne legende, ali i istorijske činjenice, sigurno će vas naterati da istražite Prag na nekom novom putovanju. Ne zovu grad slučajno, gradom stotinu tornjeva.

  • Uživajte u Trdelniku

Odžak, rog kolač, chimney cake, kurtoš, samo su neki od naziva za ovu poslasticu. Ono što će vam Česi reći, jeste da je njihov Trdelnik zvezda i da je originalan recept upravo njihov. Iako niko nije dokazao, jedno je sigurno, ukusu ovog slatkiša ne možete odoleti u Pragu. Upravo zato, u svojoj putnoj apoteci obavezno imajte lek Digestal, koji pomaže pri varenju hrane koja nam malo teško padne na želudac ili na koju nismo navikli, posebno ukoliko su količine povećane. 

  • Probajte što više različitih piva

Ako ste doputovali u zemlju piva, onda to isto pivo morate probati. Stanovnici Češke ovo piće konzumiraju najviše na svetu, šta više, prosečno popiju 160 litara za godinu dana, po glavi stanovnika, što govori u prilog tome, da se ovde proizvode najlepša piva na svetu. Bez obzira da li volite tamna ili svetla piva, u Češkoj ćete sigurno uživati u ovom piću. Pilsner, Kozel, Staropramen, Budweiser, Gambrinus, samo su neka od najpoznatijih, koje možete probati u poznatim pivnicama U Fleku, U Sedmi Svabu, U Medvidku, U Pavouka, Štupartska.

  • Prošetajte Kampom uz Čertovku

Ostrvo Kampa, poznato je i kao „praška Venecija“, a nalazi se na Maloj strani. Nastalo je na račvanju Vltave, čiji se rukavac naziva Čertovka ili Đavolji tok. Nekada je ovo bilo pusto ostrvo, da bi od XVII veka postalo poznato po trgovini grnčarijom, a danas je jedna šarmantna oblast grada, koju vredi obići. 

  • Probajte Beherovku u Karlovim Varima

Obožavaćete ovo piće, sasvim sigurno! 20 zanimljivo ukombinovanih travkica, sa lekovitom vodom iz Karlovih Vari, pravi liker specifičnog ukusa, koji ćete brzo zavoleti! Upravo u Karlovim Varima, toj prekrasnoj, elegantnoj češkoj banji. Istina je da ćete tokom ovog dana, a i na kompletnom putovanju dosta šetati, te ne zaboravite da u svoju putnu apoteku spakujete i zaštitu za vašu kožu. Pantenol pena, idealna je za dodatnu hidrataciju zimi, kao i Pantenol mast

  • Šopingujte u Drezdenu

Novogodišnji šoping je nešto što nikako ne smete propustiti u Drezdenu! Otkud Drezden, pitate se?! Jedan od izleta na koji možete otići, ukoliko putujete u Prag, bilo samostalno ili preko agencije, jeste izlet u Nemačku, odnosno u centar Saksonije, u Drezden. Osim što ćete uživati u fantastičnoj arhitekturi ovog grada, posebnoj energiji, uličnim sviračima, saksonskim kobasicama, sigurno ćete uživati i u novogodišnjem šopingu i svim sniženjima na koja možete naići u ovom gradu.

  • Oprobajte Pivski spa 

Sigurno jedinstveno iskustvo, koje možete doživeti ukoliko posetite Prag. Ovaj zadivljujuć spa efekat i njegove blagodeti, dokazani su još u srednjem veku. U najmanju ruku, čudan spa, sastoji se od iste kombinacije od koje se pravi pivo, na konstantnoj temperaturi od 37 stepeni. Osim u kupanju u ovoj vitaminskoj bombi, sigurno ćete uživati i u masaži, kao i u konzumaciji ovog češkog napitka, odnosno piva. 

Prag je grad i sa fantastičnim vidikovcima i sa rooftop restoranima. Naše omiljene lokacije u Pragu, kriju se u ovom tekstu. Ako ste nekada posetili glavni grad Češke, podelite sa nama koja su vaša omiljena mesta u gradu. 

Podeli sa prijateljima: