Novi trend u turizmu – Glamping u Srbiji

Luksuzno kampovanje? Moguće je! Otrkivamo vam skrivene lokacije za glamping turizam u Srbiji. 

Pojam glamping turizma postaje aktuelan pre više od decenije u svetu, i poslednjih godinu dana u Srbiji. 

Glamping bi podrazumevao glamurozno i luksuzno kampovanje, odnosno kombinaciju noćenja u kampu, u prirodi, ali u luksuzno sređenim šatorima ili bungalovima. 

Ovaj pojam u Srbiji polako postaje poznat, pa za sada imamo samo nekoliko glamping smeštajnih jedinica. Međutim, sa brzim razvojem potreba i dolaskom novih trendova, ne dovodi se u pitanje da li će ovaj vid turizma u Srbiji biti popularan, samo je pitanje kada će planuti ovi tipovi smeštaja. 

Kako ljudi sve više beže u prirodu, kako su željni svežeg i nezagađenog vazduha, ali i drugačijih iskustava, glamping je pravi izbor.

≠ Šta je glamping zapravo

Luksuzno i urbano kampovanje u šatorima ili bungalovima, u šumi, vinogradu, u blizini šumskih vodopada, daleko od turističke buke, daleko od brojnih drugih smeštaja, gde korisnik glampinga može potpuno da se preda prirodi, da uživa, diše punim plućima čist i nezagađen vazduh, gde se može okrenuti meditaciji, upoznavanju sebe, šetnjama, pogledima u zvezde, ali i gde može uživati u totalnom komforu i luksuzu, koij njegov glam smeštaj sadrži.

Ove smeštajne jedinice, uređene su do detalja i mogu zadovoljiti sve osnovne potrebe turista. Glamping smeštaji, ponajviše šatori, uređeni su po uzoru na hotelske smeštaje, te poseduju toalet, grejanje, komforne krevete i posteljinu, neretko komarnike, radne stolove i stolice, osvetljenje, terase sa pogledom. U glamping rizortovima često će se naći i bazeni. 

≠ Za koga je glamping 

Kako glamping odgovara na potrebe modernijih turista, koji žele da iskuse čari kampovanja, a opet da ne vuku svu potrebnu opremu sa sobom i da ne moraju da razmišljaju o uređenosti kampa, toaletu, tuševima, struji, vodi, kiši, tako raste i ponuda ovih smeštaja u Srbiji, ali i u neposrednoj okolini, u Sloveniji, Hrvatskoj. Prelepa priroda Srbije, netaknuti predeli, vodopadi i čiste reke, omogućavaju inovatorima da razviju fantastičnu ponudu u našoj zemlji.

≠ Glamping u Srbiji

U Srbiji je pre par godina otvoren prvi glamping smeštaj, na Mokroj Gori, a 2022. godinu obeležilo je otvaranje još nekoliko smeštajnih objekata, u različitim krajevima zemlje. Turisti u Srbiji mogu uživati u glamping rizortu s pogledom na vinograde, u srpskoj Toskani, u okolini Sremskih Karlovaca, takođe mogu uživati u prirodi koju nudi prirodni rezervat, pa i u šetnji sa životinjicama, vožnji kanala, u blizini Zasavice. Ako se odlučite da idete put Ovčar – Kablar klisure, tamo će vas sačekati nekoliko glamping bungalova. Okolina Negotina ima svoje smeštajne glamping objekte, dok se sami severozapad Srbije, u blizini Sombora, može pohvaliti odličnim glamping rizortom. 

≠ šta nudi glamping turizam u svetu

Ovaj vid turizma, u svetu je popularan više od decenije, a u okruženju, Slovenija i Hrvatska se mogu pohvaliti sjajnim glamping smeštajima, budući da ovaj vid turizma kod njih cveta već nekoliko godina. Tržište Evrope, posebno od pandemije, otvorilo je vrata ovom vidu turizma, pa se tako prvenstveno Francuska, ali i Španija, Engleska, Italija, Grčka, mogu pohvaliti dobrim smeštajima. Francuksa broji preko 8000 smeštajnih glamping objekata, od kojih brojni imaju i 5*. 

Kako je glamping hit u svetu, danas se širom planete može uživati u drvenim eko bungalovima, sjajno opremljenim šatorima, kućicama na drvetu i u blizini vodopada, mora, jezera, ili sa pogledom na vinograde, lavandu, lale… 

SAD imaju izuzetno razvijene glamping rizortove sa konstantnom tendecijom rasta, a zbog popularnosti glampinga, razvija se i poseban sistem za pretragu i bukiranje smeštaja.

≠ Zašto na glamping 

Bez obzira da li birate glamping u Srbiji ili Evropi, ovaj vid odmora je nešto što svako barem jednom u životu treba da oseti. Iako je sve urađeno da bude luksuzno i moderno, opet se vraća istoj osnovi, a to je spajanje sa prirodom. Potpuno uživanje u netaknutoj prirodi i okruženju, mirisi šume, mir koji se u istoj oseća, nešto je što sebi morate priuštiti barem jednom u životu. Na ovakvom vidu odmora, čovek nauči da se distancira od urbanog i užurbanog života, da se resetuje i vrati svojim osnovama.

Saveti za opušteno uživanje u prirodi

Kako je zagađenje vazduha sve veće, a zelenih zona, koje nam garantuju čist i nezagađen vazduh, sve manje ima, poželjno je konsultovati se u koji deo Srbije ili Evrope se uputiti na glamping. U tome vam može pomoći aplikacija Galix, koja vam brzo, lako i na srpskom jeziku pokazuje zelene zone i koja pokazuje zagađenje vazduha u odnosu na vašu lokaciju. 

Osim toga, na putovanje u prirodu, poželjno je poneti dobro orzanizovanu putnu apoteku. Ako ste se odlučili da nekoliko dana provedete u prirodi, odsečeni od sveta, pa tako i od lekara, apoteka i sl, za bezbrižan odmor bez glavobolje, potrebno je da pripremite svoju putnu apoteku, što bi se reklo, za ne daj Bože. Na ovakvom putovanju, vaša putna apoteka treba da sadrži gel ili kremu protiv ujeda insekata ili različitih tipova alergija i reakcija na koži, pa je tako najbolji izbor Jekoderm mast. Kako su moguće dijareje na svim putovanjima, prvenstveno zbog promene tempa života, hrane, vode, najbolje je imati sa sobom i probiotik Flonivin Plus. Ne zaboravite i na negu i hidrataciju kože, posebno u letnjim mesecima, te obavezno spakujte sa sobom i Pantenol penu, koja će uz pomoć pantenola i aloe, hidrirati i negovati vašu kožu. Ako planirate da planinarite ili dosta pešačite, a da pri tom niste u nekoj kondiciji, poželjno je da sa sobom imate Paracetamol, koji vas rešava različitih bolova ili pak Diklofen gel, koji vam može pomoći kod bolova u mišićima i zglobovima. 

Da li će masovni turizam ka ovim kampovima i rizortima u Srbiji uništiti prirodu i čari ovog voda uživanja, ostaje nam da vidimo, ali kako masovni turizam generalno uglavnom uništi sve gde se nađe, moguće je da će i ovaj vid odmora kroz neku deceniju izgubiti svoj pravi smisao – uživanje u prirodi i miru u luksuznim kamp smeštajima. 

Podeli sa prijateljima: