Najpovoljnije letnje destinacije u Evropi (na Balkanu)

Imate ograničen budžet, a ne želite da propustite letovanje? Pre odustajanja od mora, istražite najpovoljnije destinacije.

Nešto što većina ljudi čeka cele godine jeste upravo perod godišnjih odmora, posebno u toku letnje sezone. Odlazak na more, mali broj turista danas zamenjuje planinom ili jezerom. Upravo zato, potražnja za povoljnim letnjim destinacijama stalno raste. 

Ukoliko planirate svoj godišnji odmor, a još uvek niste istražili cene i destinacije, a imate ograničen budžet, ispratite u nastavku teksta neke od naših preporuka za povoljno letovanje.

Povoljne letnje destinacije

  • Bugarska

Bugarska je destinacija koja je srpskim turistima dobro poznata, bilo da se radi o letnjem ili o zimskom turizmu, a trend povoljnog putovanja, nastavlja se i ove godine. Ukoliko želite da putujete autom, najbolja destinacija za to biće upravo putovanje do Bugarske, prvenstveno zbog blizine samih letovališta, na Crnom moru. Turisti kao prednost ove destinacije ističu upravo blizinu, dobre hotele i njihove sadržaje, kvalitetne usluge, kao i nešto povoljnije cene u odnosu na druge turističke destinacije. Popularna letovališta koja možete posetiti su Nesebar, Sunčev breg. Zlatni pjasci, Ono što srpske turiste odbija od ove letnje destinacije jeste samo Crno more, budući da pejzaži i boja mora nisu baš očaravajući. 

  • Albanija 

Kako su prethodnih godina uslovi za ulazak u brojne države bili ograničeni, tako su i turisti iz Srbije upoznali novu destinaciju, Albaniju. Ukoliko ste se odlučili da ove godine posetite susednu nam Albaniju, a aranžman uplatite preko turističke agencije, uglavnom ćete u ponudi naći smeštaj na 7 noći. Albanija je zemlja u kojoj možete letovati na Jadranskoj ili pak Jonskoj obali, u zavisnosti od želja i afiniteta, pa su tu u ponudi Drač, Vlora, Saranda i Ksamil. Sve destinacije, nude poprilično lepe, uređene, kvalitetne smeštajne jedinice, prvenstveno hotele, a bogata je i ponuda fakultativnih izleta i sadržaja, za one turiste koji žele da budu aktivniji na odmoru. Ljubazno osoblje je neizostavno na jugu ove zemlje.

  • Turska 

Turska je jedna od zemalja koja svojim posetiocima nudi odlične hotele, all inclusive varijante, lepo more, povoljan šoping, odličnu kuhinju. Među povoljnijim turskim letovalištima, sa nešto jednostavnijim hotelima, ali i dalje bogatim sadržajima i izletima, svakako je Kušadasi. Ovaj grad, na obali Egejskog mora, svoje pogodnosti nudi različitim tipovima turista. Svi oni koji vole noćni provod i dobre žurke, dolaskom ovde, neće pogrešiti. Ljubitelji šopinga, cenkanja, bazara, hrane, čajeva, ovde će pronaći svoje parče raja, a s druge strane, ljubitelji lepog i čistog mora će u potpunosti uživati. Ova destinacija, postmatrana s aspekta povoljne turističke ponude, turistima iz Srbije, dostupna je autobuskim prevozom. 

  • Grčka

Leta 2022. godine svuda ćete uočiti nešto veće cene za grčka letovališta, u odnosu na one na koje ste navikli. Na to je prvenstveno uticalo poskupljenje naftnih derivata i struje u ovoj zemlji, a potrošačka korpa je poskupela do 20%, ali i pored toga ova zemlja mora, maslina, sunca, muzike, i dalje ostaje omiljena među turistima iz Srbije. Ukoliko imate ograničen budžet, potrudite se da birate letovanje malo van cika sezone, do polovine juna ili od početka septembra. U Grčkoj posebno možete uživati u različitoj klimi istoka, zapada i juga, kao i u tri različita mora. Ukoliko birate auto kao prevozno sredstvo i ako imate ograničen budžet, birajte letovališta na kopnu, ukoliko želite da uštetdite, budući da su cene trajekta blago poskupele. 

  • Kružne ture do Italije, Španije i Grčke

Ono što se ne preporučuje ove godine, zasigurno je putovanje autom na bilo koju letnju destinaciju, budući da je cena goriva izuzetno poskupela, te u skladu sa tim, mogu preporučiti odlične kružne ture, koje će vas provesti po savršenim plažama, gradovima evrope, mondenskim letovalištima. 

Kod nekih turističkih agencija u ponudi možete naći autobuske ture do Španije, tačnije do Ljoret de Mara u Kataloniji, do San Rema u Italiji, do Lutrakija, nadomak Atine u Grčkoj. Upravo na ovim kružnim turama, osim što ćete uživati u odličnim plažama, gastronomiji ovih mediteranskih zemalja, ujedno možete uživati u aktivnom odmoru, te brojnim fakultativnim izletima. U zavisnosti od destinacije, možete obići Barselonu, Dalijev muzej, Azurnu obalu, Monako, Rivijeru cveća, Atinu, Nafplio, Peloponez. Ove ture, rađene su po principu noćenja sa doručkom ili noćenja sa polupansionom, a kada se uporede cene sa klasičnim apartmaniskim smeštajem, ova vrsta odmora, za one kojima autobuski prevoz nije problem, matematički izađu vrlo povoljno.

≠ Savet plus za povoljno letovanje

Ono što je neophodno svakome na putovanju, jeste putna apoteka. U Evropi, cene lekova znaju biti poprilično visoke, te je najbolje da se ovom segmentu posvetite još kod kuće, pre polaska na putovanje. Gde god da putujete tokom letnjeg odmora, dobra organizacija putne apoteke vam može smanjiti troškove na samom letovanju. Ako smatrate da ste uplatom osiguranja sve svoje putne zdravstvene troškove završili, varate se, budući da se u inostranstvu lekovi naplaćuju, pa tek kasnije, po povratku u Srbiju, nakon par nedelja, refundiraju. Upravo iz tog razloga, u svojoj putnoj apoteci, uvek imajte najosnovnije lekove, suplemente, vitamine.

≠ Šta se to mora naći u letnjoj putnoj apoteci

Obavezan je Paracetamol, lek za bolove i temperaturu, koja se posebno može javiti usled jakog sunca ili sunčanice. Osim toga, lek za prehladu, koja posebno može nastupiti usled česte promene temperature, tačnije prelazak iz klimatizovane prostorije na plažu, neophodan je u putnoj apoteci. Idealan za ove simptome je Defrinol forte. Na svakom putovanju, neophodan je probiotik, te će vam u tom slučaju Flonivin Plus, biti odličan izbor. Kako često dolazi do stomačnih virusa na odmoru, posebno kod dece, Orosal 65, prašak za nadoknadu tečnosti i elektrolita, odličan je izbor. Ukoliko idete na neku egzotičniju destinaciju, lek za varenje hrane, Digestal, obavezan je u putnoj apoteci. Na letnji odmor obavezno ponesite i Pantenol mast ili Jekoderm, budući da, iako vodimo računa i štitimo se od sunca, često se sunčevi zraci ozbiljno poigraju sa našom kožom. Osim ovog, Pantenol pena, odlična je kao dodatna hidratacija koži, posebno nakon sunčanja ili depiliranja. Ukoliko idete na neko putovanje gde ćete često biti u pokretu ili aktivni, možete u putnu apoteku spakovati i Oligogal Mg Direct, magnezijum

U zavisnosti od afiniteta i budžeta, birate i svoja letovališta. Nekada je postojala velika razlika između all inclusive ponude u Turskoj ili Egiptu i s druge strane apartmanskog/hotelskog smeštaja na Balkanu. Međutim, danas ako saberete apartmansku ili hotelsku ponudu letovanja u Evropi ili Balkanu i na to dodate lične troškove hrane, pića, prevoza, razlika između ovih navedenih vrsta letovanja, biće izuzetno mala. S toga, na vama je da odaberete, koji tip letovanja vama više prija i odgovara. 

Šta je presudno kod vas, kada je izbor letovanja u pitanju. 

Podeli sa prijateljima: