Najpovoljnija skijališta u Evropi

Pandemija je uzela maha i kraj joj se ne nazire. Uslovi putovanja su se promenili, sama putovanja su se promenila, a mi kao turisti, moramo se prilagođavati nametnutim dešavanjima. Kako se ne preporučuju odlasci u gužve, a i često se na brojnim destinacijama zahtevaju PCR ili antigenski testovi ili kovid propusnice, odlazak na planinu, je uspeo da opstane, upravo jer je priroda dominantna, a prostranstvo beskrajno.

Francuska, austrijska, italijanska ili švajcarska skijališta, sve su nam manje dostupna, budući da su uslovi ulaska u ove zemlje sve komplikovaniji, ali to je pravi razlog da se okrenemo nešto povoljnijim skijalštima u Evropi, tačnije onim skijalištima koja se nalaze u neposrednoj nam blizini, tj na Balkanu

Skijaška sezona

Nekih pet meseci, na prostorima Balkana možete uživati u relativno povoljnom skijanju. Ljubiteljima zimskih sportova, u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, na raspolaganju su najrazličitije staze, škole skijanja, ali i relaksacija u spa centrima, kao i uživanje u lepo organizovanim noćima, kvalitetnoj hrani

Skijanje ne mora biti nužno preskupo. Iako ljubitelji ovog sporta u Evropi posebnu pažnju obraćaju na francuske i austrijske Alpe, neretko se dobro mogu provesti i na maksimalno 500 kilometara od kuće. Za sve one koji imaju ograničen budžet, a žele da uživaju u sportovima na snegu, preporuka su neka od sledećih ski centara na Balkanu

Stara planina – Srbija

Jedna od najlepših planina koju Srbija ima i koja svoj turizam može razvijati preko cele godine, sa sigurnošću je Stara planina. Smeštena je na nekih 300 kilometara jugoistočno od Beograda i svojim posetiocima može ponuditi odlične ski staze, škole skijanja, žičaru. Nešto novje skijalište u Srbiji, još uvek nije toliko popularno među srpskim turistima, tačnije, nepravedno je zapostavljeno. Skoro pet meseci, od početka januara pa do početka aprila, na Staroj planini možete uživati u više ski staza, bilo da ste početnik ili aktivan skijaš. Skijaški centar Babin zub, koji nosi naziv po prelepom vrhu na ovoj planini, sadrži 9 ski staza, koje su opremljene žičarama i ski liftovima. Ove ski staze mogu ugostiti preko 8000 skijaša na žičari po satu. Skijaši različitih znanja i afiniteta mogu uživati u preko 13 kilometara kvalitetne staze, a za nešto ozbiljnije skijaše, postoji i staza za slobodnu vožnju. Kako još uvek nije previše eksploatisana, ovde ćete uživati u slobodnom skijanju bez prevelike gužve. Dnevni ski pass na Staroj planini koštaće vas oko 20 evra za odrasle i oko 15 evra za decu. 

Vitoša – Sofija – Bugarska

Na nekih 450 kilometara udaljenosti od Beograda i nekih 20 kilometara od Sofije, smestila se planina Vitoša. Bugarska je poznata kao destinacija gde u letnjim mesecima, možemo povoljno da provedemo naš letnji odmor, ali takođe, lokacija gde u zimskim mesecima, opet, po veoma povoljnim cenama možemo uživati u atrakcijama na snegu, poput skijanja, borda ili za one najmlađe, sankanja. Osim na snegu, možemo uživati i u spa centrima koji se neretko nalaze u sastavnom delu hotela. Kako je planina Vitoša smeštena nedaleko od glavnog grada zemlje, od Sofije, lako možemo uživati i u njenim čarima i njenoj turističkoj ponudi. Na ovoj planini postoje dva skijališna područja, Aleko i Konjarnik, a ovo skijalište spada u jedno od najjeftinijih u Evropi. Sa preko 20 kilometara staze i preko 15 žičara, na ovoj planini možete uživati, bilo da ste početnik ili aktivan skijaš. Ski pass na ovoj planini na dnevnom nivou je kao i u Srbiji na Staroj planini, oko 20 evra po danu za odraslu osobu. Ovde možete uživati i u noćnom skijanju.

Bjelašnica – Sarajevo – Bosna i Hercegovina

Smeštena na nekih 350 kilometara jugozapadno od Beograda, Bjelašnica, planina u Bosni i Hercegovini je jedna od planina na kojoj zimska i skijališna sezona traju najduže, od novembra do maja. Smeštena je na nekih 30 kilometara jugozapadno od Sarajeva, što je čini privlačnom i stranim turistima, budući da lako mogu doći do glavnog grada BiH. Na nju se nastavlja planina Igman, na kojoj su većinski bile održane Zimske Olimpijske igre 1984. godine. Prekrasni pejzaži, brojne ski staze i povoljne cene, čine je zanimljivom i za turiste iz Srbije. Raspolaže sa oko 14  kilometara skijaških staza, koje se spuštaju od 2000 metara nadmorske visine. Odlična je i za noćnu rekreaciju, te ljubitelji noćnog skijanja mogu uživati i u ovoj turističkoj ponudi. Iskusni skijaši potvrđuju da je dobra i za ljubitelje skijanja, ali i za ljubitelje snouborda. Staze na Bjelašnici više se preporučuju aktivnijim skijašima nego početnicima, ali i pored toga, tu su i škole skijanja, te oni koji nisu do sada stali na skije, mogu to učiti upravo ovde. Ski pass na dnevnom nivou košta oko 18 evra za odraslu osobu. 

Sljeme – Zagreb – Hrvatska

Iako smo navikli da, kada govorimo o Hrvatskoj, prvenstveno prčamo o ostrvima i bogatim i raskošnim plažama, ne treba zanemariti ni činjenicu da Hrvatska ima da ponudi veoma lepa i povoljna skijališta. Na oko 420 kilometara udaljenosti od Beograda i samo par desetina kilometara od glavnog grada Hrvatske, od Zagreba, smestilo se skijalište Sljeme, jedno od najpovoljnijih u regionu, ali i u čitavoj Evropi. Blizina glavnog grada daje mu na značaju,  budući da oni koji vole da istražuju i upoznaju evropske prestonice, mogu uživati i u glavnom gradu Hrvatske. Na obroncima Medvednice, smestile su se zanimljive staze, koje su tokom pandemije, ograničile broj prsutnih skijaša na samoj stazi, te se pre odlaska, obavezno informišite o uslovima skijanja. Skijalište je uređeno modernim strojevima, a moguće je i noćno skijanje i to utorkom i četvrtkom. Ski pass dnevni je oko 13 evra za odrasle. 

Savet plus za putovanje na planinu

Sasvim je sigurno, da, gde god da putujemo, putna apoteka, lekovi, vitamini i dodaci ishrani koje ponesemo na put, spašavaju nas brojnih muka i tegoba, ali prvenstveno glavobolje, ukoliko dođe do nekog zdravstvenog problema. Kako je put ka planinskim vrhovima i skijalištima krivudav i nertko se može javiti takozvana putnička mučnina, poželjno je da sa sobom, u svojoj putnoj apoteci imate spakovan Dimigal, koji pomaže da te mučnine prestanu. Još jedna stvar, koju obavezno pakjujem u svoj kofer, od kako se pojavio na tržištu, posebno u zimskim mesecima, sa sigurnošću je Pantenol pena, koja nakon upotrebe moju kožu štiti od hladnih i suvih zimskih uslova. Ako nešto ne volim, a veoma je moguće tokom zimskih i jesenjih putovanja, to su prehlade i grip. Putovanje na planinu, česta promena temperature iz tople hotelske sobe, na sneg, dovodi do potencijalne prehlade, te u tim slučajevima, obavezno sa sobom nosim Paracetamol ili Defrinol Forte, koji mi pomažu upravo pri ovim problemima. 

Iako možda nisu francuska, austrijska ili švajcarska skijališta, i na Balkanu se mogu pronaći kvalitetne planine za ljubitelje ovog sporta. Kako su nam kretanja ograničena, moramo se okrenuti svim mogućim opcijama, a skijanje na Balkanu, može biti veoma zanimljivo, a ujedno i povoljno. Da li ste vi skijali na nekoj od spomenutih planina ili imate neku bolju, a povoljnu preporuku? Pišite nam u komentarima. 

Podeli sa prijateljima: