Najlepši rooftop restorani i vidikovci u Pragu

Prag je definitivno jedan od najfotogeničnijih gradova Evrope i sveta i svojom energijom i pričom, kao i brojnim uzanim, kaldrmisanim prolazima, kvalitetnom hranom i ljubaznim lokalcima, privlači brojne turiste. Kao srpski državljani, Češku možemo posetiti uz određene uslove, koji se često menjaju, ali je granica i dalje zvanično otvorena. 

Budući da je Prag „grad stotinu tornjeva“ a samim tim i vidikovaca, tako vas i ja u ovom tekstu vodim kroz njih. Jedna veoma specifična ljubav mnogih od vas jeste pogled na grad iz ptičije perspektive, a Prag definitivno dominira u ovoj turističkoj ponudi. Ako vas zanimaju mesta odakle možete uživati u pogledu na grad, mostove, reku, tornjeve, nastavite da čitate tekst do kraja. 

Koji vidikovci su vredni posete?

 • Powder tower

Jedna od kapija grada, čuvena Prašna brana, tokom svoje istorije menjala je svoju funkciju. Danas se za par evra, možete strimim gotičkim stepenicama popeti na vrh brane gde ćete uživati u pogledu na stari deo grada. Kako biste više uživali u pogledu, potrudite se da odete pred zalazak sunca, budući da se sve boje grada prelivaju u jednu, tokom zalaska, a upravo ovde to možete lepo i videti.

 • Coda restaurant

Mala strana definitivno je jedna od najfotogeničnijih u gradu. Prilikom upoznavanja sa Pragom, svoje slobodno vreme posvetite istraživanju i traganju zanimljivostima upravo u ovom delu Praga. A kad se nađete ovde, nemojte propustiti ni posetu hotelu Aria, gde je smešten ovaj restoran, odakle se pruža fantastičan pogled na Vltavu, a gde posebno u večernjim satima možete uživati u svim svetlima ovog grada. 

 • Vrtba garden

U neposrednoj blizini spomenutog restorana, možete uživati i u meni možda i omiljenoj bašti obog grada. Ovo je jedna od najlepših baroknih bašti sa kojima sam se ja susrela i definitivno predstavlja suvo zlato i skriveni dragulj Praga. Ulaz se naplaćuje par evra, a pogled iz bašte je fantastičan. Proleće ili jesen, najbolje su vreme za posetu.

 • Stara gradska kuća

Prvi vidikovac u Pragu koji sam čekirala i u kome sam uživala. Vrlo interasantan deo posete bilo je penjanje uz uzane, spiralne gotičke stepenice. Ulaznica za ovaj vidikovac nešto je skuplja od ostalih budući da uključuje i posetu staroj gradskoj kući i još nekim lokalitetima, ali pogled sa vrha ka starom gradskom trgu i ka Tinskoj crkvi, definitivno je vredan svakog dinara. 

 • Klementinum’s astronomical tower

Jedan od najskupljih, ali i najvrednijih vidikovaca definitivno je ovaj. Negde sam godinama želela da posetim ovu fantastičnu biblioteku, međutim, nikako nisam imala vremena. Onog momenta kad sam u istu kročila, desila se ljubav na prvi pogled, kako u nju tako i u pogled sa vrha zgrade. S obzirom da se radi o obrazovnoj instituciji, kao student možete potražiti popust na ulaznicu.

 • Old town bridge tower

Još jedna gotička građevina, vredna divljenja. Priča o njoj i o Karlovom mostu, ispred kog ova brana ponosno stoji, nezaobilazni su deo svake turističke priče i posete. Upravo sa ove kule možete postati svesni veličanstvenosti čuvenog pešačkog mosta, kao i reke Vltave i Male strane, koja je smeštena s druge strane obale. Za ulaz ćete izdvojiti par evra.

 • Terasa T – Anker 

Iako je smeštena na Trgu Republike, još uvek nije previse popularna među turistima, što njene posetioce očarava, budući da na miru mogu uživati u pogledu na sve tornjeve ovog grada. U ovom restoranu možete, osim u pogledu, uživati i u dobrom praškom pivu.

 • Terasa U Prince

Definitivno jedna od najprepoznatljivijih lokacija za fotografisanje u Pragu jeste upravo ova bašta. Ovde možete uživati u fantastičnom pogledu na Stari gradski trg, Staru gradsku kucu, Orloj, Tinsku crkvu, ali i u internacionalnoj kuhinji. Takođe jedno mesto koje, iako je prepuno turista, ne biste trebali da zaobiđete ako volite ovakve poglede sa visine.

 • Palace gardens 

Ispod praškog zamka, smestila se ova fantastična bašta, odakle sa visine Hradčana, možete uživati u pogledu na kompletan grad. Ne radi preko cele godine, tačnije zatvorena je u zimskim mesecima, ali ako na proleće posećujete ovaj grad, priuštite sebi pogled iz ove bašte. 

 • Brdo Petrin i kula

Jedno od najzanimljivijih mesta odakle možete posmatrati kompletan grad Prag iz visine, jeste upravo ovo brdo, kao i kula sagrađena na njemu, koja će vas po svojoj konstrukciji podsetiti na Ajfelov toranj, budući da je rađena kao njegova replika. Sa ovog uzvišenja, u sunčanim danima, uživaćete u minijaturnim lokalitetima Praga.

 • Hanavsky pavilion

Jedno od sjajnih mesta odakle možete uživati u pogledu na reku Vltavu i na njene čuvene mostove, jeste upravo ovaj neobarkoni restoran, smešten na Letna brdu.

Savet plus za opušteno putovanje po Pragu

Kako Prag najčešće posećujem u jesenjim mesecima, kada vladaju prehlade, gripovi, ali i kišovito vreme, neretko se sa puta vraćam prehlađena. Zato u svojoj putnoj apoteci, po ovom delu Evrope, kako bih se brzo oslobodila prehlade i gripa, nosim uvek Defrinol ili Defrinol forte. U mojoj redovnoj upotrebi već mesecima je i Oligovit 20, kompleks vitamina, koji mi pomažu da tokom ovog perioda ostanem energična i zdrava. 

Prag je jedan od omiljenih gradova mnogim turistima, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta. Kvalitetno pivo, ukusna hrana, brojni lokaliteti, blizina Nemačke, zanimljive istorijske činjenice, ne dozvoljavaju da ovaj grad ostane zaboravljen. Šta je vas oduševilo, ukoliko ste nekada posetili Prag. Pišite nam u komentarima svoje utiske. 

Podeli sa prijateljima: