Najlepši Božićni marketi – pijace u Evropi

Jedno od najlepših doba godine, koje većina Evropljanja čeka sa uzbuđenjem, svakako je period novembra i decembra, tačnije period praznika i Božičnih marketa. Iako su tipični za katoličke gradove Evrope, turisti iz Srbije, prvenstveno ljubitelji Nove godine, ukrasa, sijalica, lampiona, Deda Mraza, kuvanog vina, pereca i gingerbread kolača, neretko se odlučuju da baš u ovom period otputuju na neki od ovih vašara.

Posećenost Evropskim prestonicama svake zime je u padu. Turisti ipak više vole da posećuju ove bisere u nekim toplijim mesecima, međutim, brojne su prednosti zašto Evropom treba putovati upravo krajem kalendarske godine. Stari srednjovekovni trgovi, miris cimeta, kuvano vino i praznična energija, prosto vas mame da budete deo ove novogodišnje bajke. 

Kao čarobne zimske evropske destinacije, mogu se izdvojiti gradovi u Nemačkoj, Francuskoj, Austiji, Holandiji, međutim ni Mediteran ne zaostaje za njima, ali budući da smo naviknuti na romantične snežne padavine u novembru i decembru, kao turisti, zimi se pre okrećemo centralnoj Evropi.

Božićni marketi, koji se održavaju od polovine novembra, pa sve do katoličkog Božića, a retko do pravoslavnog, prava su poslastica za nas, ljubitelje novogodišnje čarolije i magije. U istraživanju na svetskom nivou, napravljena je lista najboljih božičnih sajmova koje možete posetiti, a ukoliko vas zanimaju neki od mojih predloga, nastavite da čitate tekst do kraja.

Božićni market u Kolmaru – severoistočna Francuska

Kolmar, grad koji sam žudela da posetim godinama. Odjednom, letovi iz Srbije, bivaju nerealno jeftini ka ovoj destinaciji, te jedino za šta bi trebalo izdvojiti više novca, smeštaj je u ovom gradiću, podno Vogeza. Praznična atmosfera, božićna muzika, slatkiši, ali i šarmantnost grada, kaldrmisane ulice, istorijska priča ovog dela Evrope, kulturno nasleđe, ali i sneg, planine, hrana, gostoprimstvo… Na više lokacija u gradu, Francuska Venecija, ponudiće vam brojne zanimljivosti, atrakcije, vođene ture, raznovrsne aktivnosti, poklone za najdraže. Budući da je ovo jedna od najpoznatijih božićnih pijaca u Evropi, savet za putovanje, izbegavajte vikend i ukoliko ste dovoljno dana tu, obaveno posetite obližnji Strazbur i njihovu prekrasnu Božićnu magiju.

Božićni market u Strazburu – severoistočna Francuska

Bilo da putujete do Kolmara ili Strazbura, obilazak i jednog i drugog u istom putovanju, je pun pogodak. Vožnja vozom između njih, u trajanju nešto više od pola sata, učiniće da vam putovanje bude još ugodnije i savršenije. Božićni duh Strazbura živi od kraja XVI veka, dok je Strazbur još uvek bio u sastavu Nemačke. Kao i na svakom božićnom vašaru, miris kuvanog vina, cimeta i kolača, možete osetiti na svakom koraku, a na preko 300 tezgi u ovom gradu, možete kupovati autentične drvene igračke i čuveni kolačić Bredele. Budući da je par godina proglašavan za najbolji božićni market, a s druge strane činjenica da je najstariji evropski božićni market davne 1570. godine održan upravo ovde, sigurno je da će vaše putovanje u Strazbur biti pravo uživanje.

Božićni market u Drezdenu – istočna Nemačka

Kako sam često putovala u Prag, na tim turama, obavezan izlet bio je do Drezdena, jednog od najlepših gradova Evrope, sa najtužnijom sudbinom. Grad u koji se lako zaljubite, dom je najstarijeg Božićnog marketa u Nemačkoj. Danas, ovde možete uživati u 11 različito tematski dekorisanih lokacija, a zanimljiva tradicija i manifestacije, svake godine, bogatiji su za po neko dešavanje. Gingerbread party, takmičenje za najbolje okićenu jelku, muzički koncerti, Božićne priče i pozorišne predstave, krstarenja Elbom, brojne izložbe, nezaobilazne tezge kuvanog vina, božićnih kolača, nemačkih kobasica, samo su deo ponude na ovom Božićnom marketu. Osim novogodišnih uličnih tezgica i šopinga, u Drezdenu preko cele godine možete veoma lepo šopingovati. 

Božićni market u Minhenu – južna Nemačka

Iako jedan od najskupljih gradova Nemačke, meni definitivno jedan od omiljenih. Ljubiteljima hrane, pića, istorije, kulture, ovaj grad danas može mnogo toga da ponudi. Priče o različitim istorijskim razdobljima, od bavarskih kraljeva do Hitlera, pivo, perece, bavarska kuhinja, danas su glavna turistička atrakcija grada. Od druge polovine XIV veka, pa do današnjih dana, Božićne pijace, uz brojne modifikacije, održavaju se i u prestonici Bavarske. Marienplatz, od 1972. godine, domaćin je jednog od najvećih novogodišnjih vašara u Evropi. Na oko 200 tezgi po gradu, možete kupiti savršene ručno oslikane staklene kugle, kožne jakne, slike uličnih umetnika, ali i tradicionalne kolače, bele kobasice, pivo. Minhen je grad do kog turisti iz Srbije mogu jeftino i jednostavno doći, te je ovo jedna od ozbiljnijih preporuka za sve koji vole kvalitetnu, jaku, začinjenu hranu, različita piva i magiju Božića.

Božićni market u Nirnbergu – centralna Nemačka

Možda i jedan od najvećih i najlepših novogodišnjih vašara u Evropi, večiti rival nemačkom Drezdenu ili francuskom Kolmaru. Iako izuzetno velika ponuda, velika je i gužva na ulicama ovog bavarskog grada, te odlaske i putovanje probajte da pomerite za radne dane, ukoliko želite da doživite pravu atmosferu Nirnberga. Bogata ponuda svega novogodišnjeg, bio bi opis ove pijace. Kao jedan od najstarijih u Evropi, doneo je odluku da se celokpuna ponuda izlaže na istim tradicionalnim drvenim tezgicama i da se izlaže roba domaćih proizvođača i manufakturnog rada. Ovde nikako ne smete preskočiti ni čuvene nirnberške kobasice, zaštićene nemačkim zakonom. Kuvano vino i medenjaci, suve šljive, zapečene jabuke, samo su neke od poslastica koje možete probati na ovom ogromnom božićnom marketu, te ako ste ljubitelji istinski simpatične novogodišnje euforije i atmosfere, jako šarmantne arhitekture i dobre kuhinje, ovo putovanje, pun je pogodak.

Božićni market u Salzburgu – Austrija

Ne tako ogroman, kao prethodno spomenuti, gradovi, ali definitivno Božićni market vredan pomena. Mocartov grad, u centralnom delu Austrije, sa oko stotinak tezgica, može da parira svojim prethodnicima iz teksta. Njegova arhitektura, uređeni trgovi i parkovi, magija pesme Tiha noć, dobro poznata svim katolicima, tvrđavica, svetlucave lampice, u ovom gradu Božić nikad ne odlazi, a njegova magija traje preko cele godine. Ako ste ljubitelji mirisa i ukusa pečenog kestena, medenjaka, božićnih melodija, klizanja, planine i snega, ovaj grad i njegov praznični market, nešto su što ne smete propustiti. A ukoliko ste smešteni par dana ovde, nezaobilazan je jednodnevni izlet do obližnjeg Halštata, jednog od najromantičnijih gradića podno planina. 

Savet plus za putovanje

Ukoliko se odlučite da proputujete Evropu u zimskim mesecima, tokom Božićnih marketa, obavezno je da sa sobom ponesete svoju obogaćenu putnu apoteku. Bez obzira gde putujete, očekujte da na ovom tipu putovanja puno jedete, malo spavate, dosta šetate, često šetate po snegu i mrazu i uživate u čarima evropskih vina, s toga je potrebno da obogatite svoju putnu apoteku, kao bi vaše putovanje proteklo bez ikakvih zdravstvenih tegoba. U mojoj putnoj apoteci na ovom tipu putovanja, uvek sa sobom nosim probiotik Flonivin Plus, Pantenol penu za kožu izloženu hladnim uslovima, a od skoro nosim sa sobom i kompleks B vitamina, Vitup B12, za lakše varenje kvalitetne centralno evropske kuhinje nosim Digestal, dok za ne daj bože i za prehladu uvek imam sa sobom u putnoj apoteci Defrinol forte

Osim navedenih božićnih marketa, nezaobilazni su i oni u Beču, Budimpešti, Pragu, Talinu, Insbruku, Krakovu, Vroclavu, Amsterdamu, a u našem okruženju i blizini, treba obratiti pažnju na Segedin, Zagreb, Ljubljanu. Božićni i novogodišnji mirisi, svetlucave lampice i ukrasi, muzika, koncerti, energija, čine da ove manifestacije širom Evrope, s godinama, postanu jako popularne i među turistima u Srbiji. Kako sam s oduševljenjem posetila većinu istih, rado ću sa vama podeliti savete, kako i šta da obiđete tokom vaše posete ovih gradova. Pišite mi u komentarima da li vas nešto posebno interesuje ili podelite i vi sa mnom neku tajnu Božićnih marketa. 

Podeli sa prijateljima: