Mirisi i ukusi Rima – živopisne pijace i zdrava hrana Rima koje nikako ne smete propustiti

Da li ste spremni da upoznate večni grad kroz gastronomiju, ljude, na pijacama, kroz gužvu, zvuk, pokret, mimiku? Ako vam je asocijacija na italijansku hranu samo pica, špageti, sladoled, u nastavku teksta pročitajte čime vas sve Italijani mogu počastiti, a da se nalazi u rangu zdrave i ukusne hrane.

Bilo koju kulturu najlepše ćete osetiti i doživeti kroz oči lokalnog stanovništva, njihov duh, njihova jela, njihove pijace. Ti užurbani živopisni dani, kada su u jutarnjim časovima svi veoma bučni, spremni da nude svoje zdrave proizvode i zdravu hranu, posebni su dani u nedelji, kada turisti najlepše uče o svojim domaćinima. 

Rim se definitivno može pohvaliti zanimljivim, kvalitetnim i brojnim pijacama hrane, šta više, jedan je od najboljih u svetu po tome. Sveža mocarela, parmeđano, gorgonzola, masline, maslinovo ulje, morski plodovi, najrazličitije voće i povrće, često tek ubrano u okolnim selima, donose se u ranim jutarnjim satima, a mirisi svežih proizvoda, šire se duž okolnih ulica i trgova.

≠ Šta nikako ne propustiti na pijaci u Rimu?

Mit da italijansku hranu čine samo testa i sladoled, odavno je razbijen, te danas možemo uživati u zdravim i kvalitetnim obrocima širom ove, gastronomijom prebogate, zemlje. Ovo su samo neke od „poslastica“ koje se mogu naći na zanimljivim tezgama Italije. 

≠ Sirevi, koji se često služe posle glavnog jela, neizostavan su deo trpeze ovog naroda. Ukusi i ponude su različite, a zavise od regije u kojoj se sirevi proizvode, kao i od čijeg mleka se prave. Maskarpone, Rikota, Gorgonzola, Parmezan, Mocarela, neki su od sireva, različite konzistencije i ukusa u kojima možete uživati u Italiji.

≠ Salame su nešto što ćete često videti na trpezi Italijana. Postoje brojne tanano rezane slane, pre svega, svinjske salame. Načini pakovanja, začini, količina mesa i masti, daju brojne varijante, te danas možemo jesti salami, salami pikante, mortadele, pršute, pančete.

≠ Voće i povrće, ako ste u sezoni u Italiji, nešto je što ne možete zaobići. Različite sorte, mirisa i ukusa, možete probati širom zemlje.

≠ Ribe i morske plodove možete probati skoro u svim delovima zemlje, budući da ovu zemlju more okružuje sa njene tri strane. Mediteranski plodovi mora, među najatraktivnijim su jelima širom sveta. Grilovana, pečena, kuvana, ribe ima u izobilju, te ovde možete uživati u škampima, tuni, bakalaru, dagnjama, školjkama, hobotnicama.

≠ Pijace voća, povrća, ribe, začina, poslastica u Rimu

Budući da je gastronomija nešto što nikada neće izaći iz mode ni kod lokalaca, a svakako ni kod turista, Italijani su se potrudili oko broja i izgleda otvorenih pijaca, na kojima možete pazariti zanimljive i kvalitetne obroke. Danas, u Rimu, ima oko 130 lokalnih pijaca hrane, koje se nalaze skoro u svakom kvartu, te gde god da ste smešteni, u ranim jutarnjim časovima možete uživati na ovim živopisnim i glasnim lokacijama. Među najpoznatijim, svakako su Campo di Fiori, Mercato Trionafale, Mercato Lunedi.

≠ Mercato on Campo di Fiori 

Campo di Fiori jedan od najpoznatijih trgova Rima, isprepletan je istorijskim detaljima, posebno u srednjem veku. Nekadašnja cvetna pijaca, a danas jedna od najpoznatijih pijaca svežeg voća i povrća, grilovane ribe i sireva, pružiće vam poseban užitak tokom upoznavanja stanovništva i samog grada, a ujedno će vas počastiti najrazličitijim italijanskim proizvodima. Ova pijaca otvara „svoja vrata“ za posetioce polovinom XIV veka i time postaje najstarija pijaca u gradu, a danas je zbog svog šarma pravi magnet za sve turiste. 

≠ Mercato Trionafale

Mercato Trionafale jedna od najvećih rimskih pijaca, smeštena nedaleko od samog Vatikana, te pre odlaska u poznate muzeje, možete posetiti ovaj muzejski primerak pijace hrane u Rimu. Ovde ćete definitivno imati to Rimsko iskustvo, gde ćete ulaziti u komunikaciju sa pričljivim Rimljanima, od kojih možete pazariti svežu ribu i morske plodove, domaću testeninu, začine, italijanska vina i poslastice, a naravno nezaobilazne su i italijanske kobasice i salame, kao i raznoliko voće i povrće.

≠ Mercato on Piazza San Cosimato Trastevere 

Mercato San Cosimato Trastevere jedna je među poslednjim otvorenim pijacama u Rimu, s obzirom da je većina prihvatila nov zakon i time pokrila krovom svoje tezge. Ova pijaca, iako malena i lokalna, smeštena je u jednom od najslikovitijih kvartova Rima, te ćete ovde sasvim sigurno, uživati svim čulima i u ukusu i u mirisu i u bojama i prekrasnim šarenolikim tezgicama. Prošetajte do trga San Cosimato u kvartu Trastevere i eto vas. 

≠ Mercato Nomentano 

Mercato Nomentano je pijaca smeštena u jednoj prelepoj zgradi iz 20-ih godina prošlog veka, koja je specifična po tome što ju je izgradio bivši predsednik Rima. Kombinacija kovanog gvožđa i vajarskih elemenata, posebno joj daje na eleganciji i šarmu, te je zbog toga često posećuju i poznate ličnosti. U svojoj ponudi ima uvek svežih morskih plodova, ribe, piljare su veoma bogate sezonskim voćem i povrćem, a ovde možete uživati i u italijanskim hlebovima i kolačima. Smeštena je na Piazza Alesandria. 

≠ Mercato Testaccio

Mercato di Testaccio, sada je u svojoj novoj zgradi, budući da je pre 10ak godina pomerena sa lokalnog malog živahnog trga, gde je imala poseban šmek i šarm. Danas je krasi gomila tezgi voća i povrća, napakovanih „od poda do plafona“. Osim klasične ponude, kao na svim pijacama, ovde možete okusiti klasičnu mediteransku hranu, spremnu odmah za poneti, ali je više u ponudi italijaska verzija „street food-a“.  Interesantno je da možete okusiti i italijansku kuhinju, spremanu po specifičnim receptima iz različitih regiona Italije.

Zdravlje pre svega – savet plus za opušteno putovanje

Putovanje u Italiju, može doneti puno benefita. Istraživanje fantastičnih istorijskih mesta, mnoštvo skrivenih kvartova i instagramičnih, a još uvek neotkrivenih mesta. Kako bi vaš organizam podneo tempo kojim se u Italiji uživa, poželjno je da sa sobom ponesete i dovoljno kvalitetnih suplemenata, vitamina i za, ne daj bože, lekova. Organizacija putne zdravstvene apoteke, uz obavezno zdravstveno osiguranje, nešto je što treba unapred isplanirati i pripremiti. Kako se na ovim putovanjima puno jede, menjaju se navike i rutina tih nekoliko dana, te se neretko može javiti i dijareja. Iz tog razloga, uvek je poželjno imati Probiotik Flonivin Plus ili Flonivin Boulardi, koji čak sadrži i vitamin D i cink. Zdrava mediteranska ishrana nikome nije teška za varenje, ali prevelika konzumacija iste, i italijanske paste, testenine, hlebovi, nekad ne prijaju našem organizmu, te je za to potrebno poneti u putnoj apoteci Digestal, koji pomaže pri varenju. Kako je danas svima imunitet oslabljen, poželjno je da na putovanju, a i van njega, unosimo dovoljno vitamina. Moj izbor na putovanju su uglavnom kompleks vitamina Oligovit 20, kao i Vitup B12, koji mi posebno pomaže kod umora i iscrpljenosti. U mojoj putnoj apoteci uvek se nalazi i Paracetamol, koji mi pomaže kod prehlade, gripa, ali i kod različitih vrsti bolova. 

 Da li vi volite da obilazite pijace po Evropi i svetu i isprobavate najrazličitije zdrave voćne ukuse, napitke, povrće i lokalna jela? Podelite sa nama vaše utiske sa putovanja i lokalnih pijaca.

Podeli sa prijateljima: