Letovanje u oktobru – saveti za odmor na Kipru

Letovanje na 30 stepeni u Evropi u oktobru mesecu? Niste sigurni da je ovo moguće, ali ćemo vas razuveriti! Jedna reč – Kipar! Jedno od najlepših sredozemnih ostrva, važi i za najsunčanije ostrvo u ovom delu zemljine kugle, sa oko 340 sunčanih dana godišnje. 

Ako ste iz nekog razloga propustili letovanje u regularnoj letnjoj sezoni, ne očajavajte, ni u oktobru nije kasno da odete na more, a da pri tom ne ispraznite svoj novčanik. Kipar je idealna destinacija, a samo putovanje biće vam prijatno i ugodno, budući da temperature ne prelaze 30 stepeni, gužve skoro i da nema, a more je izuzetno prijatno.

Kipar je idealna opcija, za sve koji žele da uživaju na suncu i moru u oktobru, a da pri tom ne potroše više hiljada evra za neku daleku destinaciju. 

Ako vas zanima kako otići i kako izgleda odmor u oktobru na Kipru, nastavite da čitate. 

Letovanje na Kipru u oktobru

Svako letovanje u oktobru u Evropi, sa sobom nosi dozu rizika, budući da je vreme promenjivo i vrlo lako može pasti kiša ili temperature mogu postati niske. Međutim, praksa je pokazala da se turisti na ovakvom letovanju, posebno kada je reč o sredozemnim ostrvima, najviše odmore, uživaju u samoj destinaciji, posvete se sebi i potpuno zaborave na loše vreme, ukoliko ga ima.

Kipar je ostrvo u istočnom delu Sredozemnog mora, na raskrsnici tri kontinenta, Evrope, Afrike i Azije i treće je po veličini u Mediteranu. Prosečno broji oko 340 sunčanih dana, pa tako njegova sezona traje od aprila do novrembra. U oktobru, dnevne temperature su do nekih 30 stepeni, dok su večeri prohladne. More je i dalje toplo, a brojni sportovi na vodi, uzvrela atmosfera u gradovima i selima na Kipru, samo će doprineti da vaše letovanje bude zabavno, kao da ste bili tu u sred letnje sezone. 

Organizacija putovanja na Kipar

Najednostavniji način je da sve prepustite turističkoj agenciji. Oni će umesto vas pronaći smeštaj, bukirati avio karte, organizovati transfer od aerodroma do hotela, organizovati i određene fakultativne izlete. 

S druge strane, možete se odlučiti za sopstvenu organizaciju puta. Do Kipra, direktnom avio linijom, iz Beograda, možete stići Air Serbia ili Wizz air avio kompanijama. Wizz air ima znatno povoljnije letove, međutim, kako je godinu 2022. obeležio veliki broj pomerenih ili otkazanih letova od strane ove avio kompanije, morate sami sa sobom da vidite da li želite taj rizik. 

Let do Kipra traje nešto više od dva sata, a ono što je neophodno, posebno ukoliko sami organizujete svoje putovanje, jeste da unapred rezervišete i transfer od aerodroma do hotela na Kipru. 

Kako biste prošli što jeftinije, ako putujete Wizz air letovima, obratite pažnju na cene karte sa ručnim prtljagom, koje znaju biti i po 50 evra jeftinije nego regularan prtljag. S toga, naučite se da se pametno i optimalno pakujete, a savet za pakovanje, potražite ovde. 

Savet plus za pakovanje: Na Kipru je trofazna struja, pa će vam za vaš lap top ili telefon biti potreban adapter.

Savet za pronalaženje povoljnih avio karata, potražite na našem prethodnom tekstu

Ukoliko niste sigurni da li želite sami da organizujete svoje putovanje ili pak želite da putujete preko turističke agencije, pogledajte ovde prednosti i mane i jednog i drugog načina putovanja

Koje plaže posetiti na Kipru

Plaže na Kipru mogu se svrstati neđu najlepše plaže Evrope. Brojne od njih, nosioci su Plave zastave, kao dokaz kvaliteta plaže. Malo je privatnih plaža, koje pripadaju određenim hotelima, a na celom Kipru važi nepisano pravilo, da dve ležaljke i suncobran, svuda isto koštaju. Tokom leta 2022. cena je bila 7,5 evra za ovaj komplet

Na ostrvu možete uživati u najpoznatijoj plaži Nisi, koju krasi prekrasna tirkizna voda i sitan, zlatan pesak, a zbog svoje pozicije, dobro je zaštićena od vetra. Nedostatak iste je velika gužva u letnjim mesecima i putne ležaljke već od 08:00 ujutru. 

Slična po izgledu, ali ne i po gužvi, izdvaja se Makronisos plaža. Ova plaža je znatno mirnija i prijatnija za boravak, bar onima koji ne vole preveliku gužvu i preglasnu muziku iz plažnih barova.

U blizini Aja Nape, najbliža centru je Limanaki plaža, koja je favorit među mlađim svetom. S druge strane, ljubitelji izlazaka sunca će u ranim jutarnjim satima moći da uživaju ovde.

Mala, skoro pa skrivena, zlatna i ušuškana, Ammos tou Kampouri plaža, okružena stenama, sa kristalno čistom vodom, nije čest izbor posetilaca, te se ovde uvek može uživati u miru i suncu.

Konos plaža, definitivno vredna posete, nedaleko od mesta Protaras. Belog peska i tirkizne vode, plaža je koja prija svima, ali i ona često zna biti rano popunjena. 

Vredne posete su i Fig Tree plaža, Malama, Lady’s Mile, Zapalo, Blue Lagoon. Svaka od ovih ima svoje čari i prednosti, pa tako pre odlaska, a nakon što odaberete svoje letovalište, istražite koje se plaže nalaze u blizini.

Prevoz do plaže: Ukoliko putujete na neku obližnju plažu, najbolje je da se opredelite za autobuski prevoz, budući da su cene povoljne, a autobusi precizni, tačni i čisti. 

Izleti na Kipru

Na ostrvu ne propustite da posetite neke od mesta: Larnaku i najpoznatiji lokalitet, crkvu Svetog Lazara, kao i Hala Sultan Tekke džamiju,  Kireniju – mali, živopisni grad, svedok brojnih osvajanja od strane različitih osvajača, Nikoziju, gde ćete kroz samo par minuta preći iz jedne u dugu državu, budući da je ovde granica grčke i turske strane ostrva. Protatas i Aja napa, nezaobilazni su na samom putovanju, kao i plaže koje se nalaze u blizini isitih. Limansol, drugi po veličini i možda čak i omiljeni grad lokalnom stanovištvu. Pafos i Afroditina plaža, na kojoj je, iz pene, rođena boginja ljubavi, Afrodita, vredni su posete. Ako ste ljubitelj planinskih, starih sela, vinograda, vina i tradicije, ne propustite planinu Trodos i okolna mesta. 

Savet plus ako putujete u oktobru na Kipar

Prva stvar o kojoj morate razmišljati prilikom pakovanja prtljaga, jeste putna apoteka. Ne dozvolite da vam sitne tegobe upropaste putovanje. Budući da voda na Kipru nije za piće, osim što je nećete konzumirati, potrudite se da svakako pre i tokom putovanja pijete Probiotik Flonivin Boulardi, kako biste izbegli probleme sa dijarejom. Iako sunce nije tako jako i temperature nisu visoke, to ne znači da se nećete štititi od upornih i štetnih UV zraka. Zato obavezno spakujte kremu sa zaštitnim faktorom, a za posle sunčanja, nek vam pri ruci bude Pantenol pena, koja će hidrirati, negovati i nahraniti vašu kožu, dok će vam Pantenol krema ili Jekoderm, rešiti probleme iritacije, ogrebotina ili ukoliko ste izgoreli na na suncu. Ne zaboravite ni odličan višenamenski lek, Paracetamol, koji će vam brzo rešiti brojne bolove, prehladu ili temperaturu, ukoliko je iz nekog razloga dobijete na svom odmoru. 

Da li ste nekada putovali na Kipar i da li vam zvuči zanimljivo da letnji odmor, provedete ovde i to u oktobru, po znatno nižim cenama, nego u sezoni?

Podeli sa prijateljima: