Letovanje u oktobru – Hurgada i pravo vreme za izlet u Luksor

Razmazite sebe za 600 evra u Egiptu! All inclusive letovanje nikada nije bilo povoljnije! 

Bez obzira da li spadate u onaj tip turiste koji će se celog dana izležavati na plaži i hedonistički provoditi svoj odmor ili spadate u avanturiste, koji osim uživanja u moru i suncu, žele nešto i da obiđu, upoznaju, vide i čuju, Egipat će biti pravi izbor za vas. 

Neosporivo je da je letovanje u Egiptu, najlepše u periodu od septembra do novembra, kada temperature ne prelaze 32 stepena. Ujedno, ovo vreme, idealno je iza realizaciju i obilazak drevnih gradova, kao i za upoznavanje stare egipatske civilizacije. 

Turistički bum prema gradu Luksor, krenuo je u vreme pandemije, budući da je ova zemlja bila otvorena za turiste iz Srbije, a danas je ovaj grad, sa svojom istorijskom pričom, neretko i glavni razlog za posetu ovog dela sveta. 

Ako vas zanima kako izgleda vožnja do samog Luksora, šta sve možete videti na izletu, kao i koje su prosečne cene putovanja, nastavite da čitate. 

Letovanje u Hurgadi u oktobru – cene 

Nisu svi turisti željni sunca i izležavanja pod palmama, celodnevnog odmaranja, lagane zabave u rizortima, hrane do iznemoglosti. Jednostavno, neki odmor zamišljaju drugačije. 

Međutim, složićete, svi vole ponekad da razmaze sebe i svom telu i organizmu pruže potpuno uživanje, mir, tišinu, relaksaciju. Odmor u Egiptu, te u Hurgadi, može vam pružiti upravo takvo stanje i uživanje, a kako sezona odmiče, cene bivaju sve niže. 

Tako za odmor u Hurgadi, na jesen, u oktobru i novembru, možete izdvojiti za All inclusive, sa avio prevozom, minimalnih 600 evra po osobi, ali ukoliko želite ekstra luksuznu varijantu, cene će ići i do više hiljada evra. 

Ipak, ukoliko hotel, izležavanje i hedonizam, nisu vaš jedini razlog putovanja, već želja da se upoznate sa drevnim civilizacijskim tokom, savet je da birate hotele nižeg cenovnog ranga, a da svoje dane usmerite na dodatna putovanja po Egiptu. 

Izleti iz Hurgade

Ukoliko letujete u Hurgadi, sa ovog letovanja možete posetiti više značajnih lokaliteta. 

  • Kairo, jedan je od najmističnijih gradova na svetu, i koji svojim postojanjem, svedoči o najrazličitijim istorijskim razdobljima. 
  • Safari će zasigurno biti jedinstveno iskustvo, budući da je jedna od glavnih asocijacija na ovu zemlju upravo pustinja Sahara. 
  • Ronjenje u Crvenom moru, ljubiteljima podvodnog života i korala, ispuniće neke od najluđih želja, budući da je podvodni svet u ovom moru, jedan od najrazličitijih i najživopisnijih generalno. 
  • Luksor, ostvarenje sna zaljubljenicima u istoriju. Jedan od onih drevnih gradova, koji pod vedrim nebom, kao svojevrstan muzej, govori o veličini egipatske civilizacije.

Putovanje u Luksor iz Hurgade – da li vredi ići

Luksor, grad na reci Nil, jedan je od centara misteriozne egipatske civilizacije, gde su vekovima živeli, a danas počivaju brojni kraljevi i kraljice starog Egipta. Grad čuva brojne arheološke lokalitete, budući da je nekada bio prestonica Egipta, tokom perioda Novog kraljevstva.

Celodnevni izlet iz Hurgade ili ciljano putovanje u ovaj grad, nateraće vas da zavirite duboko u prošlost, ali i da se upoznate sa današnjim načinom života u ovoj pretežno pustinjskoj zemlji. Vožnja od Hurgade do Luksora traje oko 4 sata i kako je samo oblast oko reke Nil naseljena, približavanjem istoj, imaćete prilike da se upoznate sa životom lokalnog stanovništva, što će, sigurna sam, ostaviti impresije na vas. 

Izlet obuhvata:

  1. Posetu Dolini kraljeva, koja predstavlja svojevrsno groblje egipatskih faraona. Budući da su stanovnici Egipta verovali u zagrobni život, tako su i grobnice njihovih faraona, danas glavni svedoci prošlih vremena. Grobnice su fantastično očuvane. Najpoznatija među njima, svakako je grobnica Tutankamona, čije je otkriće oduševilo svet. U ovim grobnicama, pravo i privilegiju da budu sahranjeni, imali su i imućni plemići, a čitav kompleks krase motivi iz egipatske mitologije. 
  1. Obilazak hrama Karnak, koji je jedan od najvećih hramova na svetu. Veruje se da je čak 30 faraona učestvovalo u njegovoj izgradnji i da je svaki dao svoj pečat, a sagrađen je za vreme „zlatnog doba egipatskog kraljevstva“. Ovaj hram se sastoji od četiri celine, a glavni deo, posvećen bogu Amonu – Ra, otvoren je za javnost. 
  1. Obavezna je poseta hramu kraljice Hatšepsut, koja je za života počela izgradnju jednog od najlepših hramova tog vremena i koja je vladala Egiptom kao faraon, 21 godinu. 
  1. Postoji mogućnost i za kratkim, ali inspirativnim krstarenjem Nilom
  1. Posetu fabrici papirusa, zanimljivu lokaciju i priču i ujedno mesto gde ćete na kraju ovog uzbudljivog dana, moći da pazarite, u najmanju ruku, interesantne i autentične suvenire. 

Prosečna cena ovog izleta je od 60 – 80 evra, u organizaciji domaćih agencija. Ukoliko ste spremi da se sami pozabavite istraživanjem i organizacijom preko neke lokalne agencije, izlet možete platiti nekih 20 evra jeftinije.

Najbolje vreme za posetu je oktobar i novembar, kada su temperature prosečno oko 30 stepeni. 

U zavisnosti od interesovanja i vremena, ali ovo je svakako izlet za koji vredi dati novac ili se čak namenski uputiti na ovu destinaciju

Savet plus za putovanje u Hurgadu u oktobru

Ukoliko ste se odlučili da par dana svog odmora provedete na obali Crvenog mora, sigurno nećete pogrešiti. Boravak u ovom delu sveta omogućava potpunu relaksaciju i odmor, ali i dobro upoznavanje sa kulturom, istorijom, tradicijom, prirodom i svim njenim različitostima.

Ono što je bitno pre putovanja, jeste da se dobro organizujete i lepo pripremite svoju putnu apoteku. Svaka destinacija ima svoje prednosti i mane i ono na šta posebno treba obratiti pažnju. Tako, u Egiptu, hrana je, iako internacionalna, često pomešana sa lokalnim začinima, što našem stomaku neće baš prijati, pa su Digestal za varenje, ali i Flonivin Boulardi, obavezna kombinacija na ovom putu i u putnoj apoteci. Takođe, iako putujete kada su temperature znatno niže, štetnost UV zraka nije smanjena, pa je tako obavezna krema sa SPF faktorom, kao i nega za posle sunčanja. Jekoderm ili Pantenol krema biće odličan izbor za negu kože posle izlaganja suncu. S druge strane, za dodatnu hidrataciju, biće vam potrebna Pantenol pena. Ako planirate nešto aktivniji odmor, te obilazak brojnih zanimljivih lokaliteta, poput odlaska u Luksor, poželjno je pre i tokom putovanja da konzumirate kompleks vitamina Immuno max, koji ojačava imunitet i doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. 

Tokom putovanja na aktivne fakultativne izlete, velika količina tečnosti, zaštita od sunca u vidu kreme, kape, marame, kao i udobna obuća su obavezni

Kako se vama sviđa priča o Luksoru i da li biste voleli da posetite ovaj arheološki dragulj ili ste više za opušten odmor u odabranom rizortu?

Podeli sa prijateljima: