Letovanje u Kušadasiju – raj za šopingholičare, gurmane i parti manijake

Uživanje na turskoj egejskoj obali sa malim budžetom? Moguće je!

Grad na zapadnoj obali Turske, smešten na Egejskom moru, nudi jedinstvene doživljaje svojim posetiocima. Ukoliko do sada niste putovali u ovu zemlju, a imate nešto ograničeniji budžet, a opet želite da doživite tu bogatu ponudu turske, Kušadasi će biti pravi izbor za vas.

Ukoliko uživate u šopingu, kako garderobe, tako i začina, čajeva, ovo letovalište je raj za bas. Volite da lutate pijacama hrane, voća, povrća, antikviteta, ali i robnih marki, na pravom ste mestu. Ljubitelji lokalne kuhinje i bogate gastronomske ponude turske, takođe će pronaći svoje omiljene ukuse ovde. More i plaža su fantastični, te će oni koji uživaju u tome da svakog dana obilaze različite plaže i plažne barove uživati u raznovrsnosti ponude koju Kušadasi ima. Ne zaboravimo ni one kojima je noćni život bitan, budući da Kušadasi važi za jednu od najboljih destinacija za letnji noćni provod u turskoj

Ako ste se prepoznali u nekoj od prethodnih stavki, a ne znate odakle da krenete sa istraživanjem ovog mesta, nastavite da čitate.

  • Kako povoljno putovati u Kušadasi

Kušadasi se nalazi u zapadnom delu Turske, a od Beograda je udaljen nekih 1300 kilometara. Ukoliko nemate problem sa noćnom vožnjom, pogledajte povoljne ponude turističkih agencija, koje nude aranžmane sa autobuskim prevozom, koji je ujedno i najjeftinija varijanta. Hoteli koje možete bukirati se nalaze ili u blizini neke plaže ili pak u centru grada, tako da će vam, u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili, jedno od ova dva biti nešto dalje, ali budući da u gradu funkcioniše lokalni prevoz koji se zove Dolmoš i vozi vrlo često za 1 ili 2 evra, lako ćete stići do odabrane plaže ili centra grada. Kategorizacija hotela je nešto drugačija nego u Evropi, pa ukoliko vam je smeštaj izuzetno bitan, unapred se dobro raspitajte o kvalitetu istog. 

  • Kada je pravo vreme za letovanje u Kušadasiju

Mediteranska klima, sa blagim zimama i dugim i toplim letima, omogućava Kušadasiju da bude popularan od kraja aprila pa skoro do polovine oktobra. Najviše temperature su u periodu jula do septembra kada se kreću prosečno oko 33 stepena, a jeseni su uglavnom prijatne, sa nešto nižom temperaturom. 

  • Koje aktivnosti i atrakcije nudi Kušadasi i za koga je idealno ovo letovalište

Stari grad u Kušadasiju, u kom su smešteni svi značajni turistički lokaliteti, stare kuće, uske ulice sa brojnim stepenicama i uzvišenjima, luka, ali i brojni restorani, pabovi, noćni barovi, voleće svi koji u grad dođu. Kaleiči i Karavansaraj, lokacije su koje morate obići u ovom gradu, budući da se radi o fantastičnom starom gradu, gde se prepliću stari i moderan Kušadasi.

Plaže u Kušadasiju su brojne, često peskovite, prostrane i velike, a mogu biti i manje uvale. Bilo da volite mirniji odlazak na plažu, smeštenu u nekoj šumi, poput plaže u Nacionalnom parku Mili, koja je nešto više divlja i kojom slobodno šetaju divlje svinje, ili pak volite plažne barove sa dobrom muzikom i žurkom, u Kušadasiju ćete pronaći svoju omiljenu lokaciju. Popularne plaže u Kušadasiju su Ladies beach, Long beach, National park beach, Kustur beach, Love beach, Diamond beach i do svih se lako stiže dolmošem. 

Grčki antički grad Efes, koji su osnovale amazonke, po predanju, i koji čuva fantastično istorijsko blago i dobro očuvane arheološke ostatke, koji je bio jedan od najbogatijih gradova sveta, obavezan je na ovom putovanju. Nedaleko od njega, krije se i ostatak jednog svetskog čuda starog sveta, Artemidin hram, koji predstavlja najveći hram posvećen jednom bogu. 

Ostrvo ptica, po kome i sam Kušadasi nosi naziv, simbol je grada i lako ga je posetiti, budući da se nalazi nedaleko od luke. Ovde se krije i stari vizantijski zamak. 

Iako ima nekoliko, najpoznatiji aqua parkovi koji nude najjaču zabavu kako mališanima, tako i onim starijim posetiocima su Adaland i Aqua fantasy. Oni vam nude uživanje na brojnim bazenima, toboganima, tunelima, đakuziju. 

Pamukale, odnosno pamučna tvrđava, jedna su od najpoznatijih atrakcija u čitavoj zemlji. Brojni bazeni od belog krečnjaka, sa različitim termalnim izvorima, smešteni su na oko 3 sata od Kušadasija, ali poseta ovoj lokaciji je jedinstvena u svetu i ne treba je propustiti. 

  • Kakva je gastronomska ponuda u Kušadasiju

Iako nije u najzdravijim izborima, gastronomska pondua u turskoj spada u jednu od najpoznatijih u celom svetu. Bilo da uživate u brojnim pitama, burecima, ajranu, ili pak turskim picama, ili kuvanim, dobro začinjenim jelima ili se sladite različitim baklavama, sigurno je da ćete u ovoj zemlji uživati. 

  • Šoping u Kušadasiju – aktivnost za svačiji džep

Kušadasi je letovalište koje je poznato po fantastičnom šopingu. U starom gradu nalazi se veliki broj radnji, gde uz kvalitetno cenkanje možete kupiti garderobu, tašne, cipele, nakit. Osim ovih radnji, u gradu, određenim danima funkcionišu i pijace, te ljubitelji istih, mogu uživati i u ovom vidu šopinga. Sredom je pijaca odeće, obuće, tašni, džinsa, ali ovog dana se mogu nači i začini, brojni suveniri, čajevi na meru, a utorkom i petkom su pijace voća i povrća. Ljubitelji turskih, a i svetskih poznatih robnih marki, mogu posetiti fantastičan outlet Soke, koji je jedan od najboljih outlet centara u zemlji.

  • Savet plus za opušteno i bezbrižno putovanje po Kušadasiju

Kao i na svakom putovanju i na ovom morate voditi računa o svojoj putnoj apoteci, da bude dobro i kvalitetno organizovana. Prilikom pakovanja za letovanje, proverite da li ste u vašu putnu apoteku stavili kreme za posle sunčanja. Mediteranska klima i jako sunce, mogu vas dovesti u situaciju da lako i brzo izgorite, te će vam saveznik nakon sunčanja biti Pantenol krema ili Jekoderm. Budući da je vlažnost vazduha veća, da ste često znojavi i po peskovitim plažama, vašoj koži biće potrebna dodatna kvalitetna hidratacija, pa je pravi izbor za to Pantenol pena. Kad se pobrinete za kožu, ne zaboravite da se pobrinete i za stomak. Turske poslastice i bogata gastronomska ponuda, nateraće vas svašta nešto da probate od lokalnih specijaliteta, a to može uticati na vašu crevnu floru, pa tako obavezno par dana pre, a i tokom putovanja, konzumirajte probiotik Flonivin Boulardi. Uz njega, ne zaboravite i na Digestal, koji pomaže kod lakšeg  varenja hrane. Kako ne biste trčali kod lekara za neku prehladu koja vam se može dogoditi zbog veoma klimatizovnih prostorija, sa sobom imajte i Defrinol forte, koji će prehladu brzo zaustaviti. 

Grad koji nudi odlične plaže, prijatnu klimu, kvalitetnu hranu, dobar noćni život, brojne atrakcije i izlete, nezaobilazni šoping, a sve to po veoma povoljnim cenama, čest je izbor srpskih turista. Ukoliko ste ga do sada posećivali, koja je vaša omiljena zanimacija u ovom letovalištu?

Podeli sa prijateljima: