Letovanje na Siciliji – koja mesta ne propustiti i zašto

Obići grčke hramove i upoznati mesto rođenja sicilijanske mafije na jednom putovanju? Moguće je!

Posetiti najveće ostrvo Mediterana, ima posebnu draž. Sicilija, ostrvo koje ljubomorno čuva svoje antičke hramove iz perioda Magna Grecije, ili takozvane Velike Grčke, nosi na svojim leđima i poseban temperament i energiju svojih stanovnika, a krije i najveći aktivni vulkan u Evropi

Ujedno, mesto je rođenja mafijaške organizacije Cosa nostra, a na šmekerskim ulicama Sicilije i u njenim selima na brdu, krije se scenografija i kadrovi čuvenog filmskog ostvarenja „Kum“, koje oslikavaju upravo ovu mafijašku stranu ostrva. 

Sicilija je bogata mirisima, cvećem, maslinama, vinom, tajnovitim pričama, legendama, istorijom, kulturno – istorijskim nasleđem. Zapljuskuju je savršena mora, Jonsko, Sredozemno i Tirinsko, a njene uvale i plaže, želja su brojnih posetilaca. 

Ako vas zanima šta nikako ne smete propustiti ako se prvi put nađete na Siciliji, ispratite u nastavku teksta. 

Šta obići na ostrvu Sicilija

  • Grčki duh u Italiji – Amfiteatar u Taormini

Čari Sicilije, mogu se prikazati posetom Taormine. Jedno od najpoznatijih letovališta na Siciliji, smestilo se na istočnom delu ostrva. Živopisni trgovi, uske ulice, stepenice, popločani kvartovi, fontane, mediteransko rastinje na svakom koraku, prava su slika ovog letovališta. U antičkom grčkom amfiteatru, u letnjim mesecima, održavaju se brojni festivali, kako muzički, tako i filmski, po kojima je sama Taormina i poznata. Grad koji živi i danju i noću, zasigurno je mesto, koje je vredno posete. 

  • Energija Sicilije – živopisni glavni grad Palermo

Duh, energija, užurbanost i raspričanost sicilijanaca, ovde posebno dolazi do izražaja. Njihov poseban temperament u kombinaciji sa kulturno – istorijskim nasleđem, arhitekturom, ali i pijacama, saobraćajem, oslikavaju jednu specifičnu naciju. U Palermu ne treba propustiti čuvenu Katedralu, Teatar Masimo, Crkvu Martorana, Normanovu palatu, palatu San Giovanni degli Eremiti, čuvene Katakombe, trg Pretoria. Grad sa dušom i srcem, grad arhitekture, grad mafije, grad pice i sladoleda, vespe.

  • Srce Sicilije – grčka Sirakuza

Centar Magna Grecije, odnosno Velike Grčke, grad Sirakuza, bio je od pamtiveka, budući da su ga kolonizovali, nakon nemilih događaja na Atici i Peloponezu, upravo Grci. Sirakuza je i rodno mesto velikog naučnika Arhimeda koji je stradao upravo ovde od ruku Rimljana. U srcu grada čuvaju se teatri iz doba Grka i doba Rimljana. Stari grad, sa svojim srednjovekovnim fasadama, oduševiće vas svojim izgledom, kao i dominantna barokna katedrala. Su se još kriju i Apolonov hram, crkva Sv. Lucije, fontana Aretuze i mnoge druge znamenitosti grada. Svakako, od perioda nastanka do današnjih dana, Sirakuza je jedan od najznačajnijih gradova na Siciliji. 

  • Mafijaška sicilijanska sela – Savoka, Forca d’Agro, Korleone

Bez obzira da li ste gledali ili samo čuli za kultno filmsko ostvarenje Kum, odlazak u poznata sicilijanska sela gde su snimane scene i kadrovi iz filmova, je nezaobilazan. Stara sela na uzvišenjima, sa autentičnim ambijentom sigurno će vam pokazati drugo lice Sicilije. Čuveni bar Viteli u Savoki, jedan je od najpoznatijih barova na svetu, koga je proslavio upravo Al Paćino, snimajuću ovde te legendarne scene. Osim toga, priča o poznatoj Cosa nostri, odnosno sicilijanskoj mafiji, na ovom putovanju će vas oduševiti, a pomalo i zastrašiti. 

  • Veseli i živopisni Ćefalu

Grad Ćefalu, smešten je na oko 70 kilometara istočno od Palerma. Sliku ovog gradića pretežno čine živopisne šarene ulice, raznobojni čamci u luci, tvrđva iznad grada, manji, a brojni gradski trgovi, dominantna katedrala Duomo, suvenirnice, restorani, tratorije. Gradić ima poseban ambijent i energiju, te ako vas put nanese u krajeve oko Palerma, ne propustite priliku da uživate u ovom gradu. 

  • Mozaična katedrala u gradu Monreale

Jedna od najpoznatijih katedrala u čitavoj Italiji sa sigurnošću je katedrala Duomo di Monreale u istoimenom gradiću, koji je smešten nedaleko od Palerma. Ova katedrala se može pohvaliti svojim fantastičnim mozaicima, zbog kojih ih je UNESCO uvrstio na svoju listu zaštićene kulturne baštine. Postoji legenda o nastanku katedrale, a koja govori o snu Viljema II od Sicilije, koji je tokom lova, usnio Bogorodicu koja mu je rekla da baš na tom mestu sagradi crkvu, koja je danas jedan od simbola ostrva. 

  • Život pod rizikom od erupcije – Katanija

Grad Katanija, drugi po značaju i veličini grad na ostrvu Sicilija je grad koji su od osnivanja do današnjih dana želeli brojni osvajači. Grci, Rimljani, Kartaginjani, Ostrogoti, Normani pa i sami Italijani. Grad je mešavina različitih stilova, posebno baroka i renesanse, te i danas čuva to bogato kulturno – istorijsko nasleđe na svojim ulicama. Ujedno je grad pod aktivnom Etnom, što se da videti i u njegovim građevinama i ulicama, budući da se svuda mogu uočiti ostaci crne, okamenjene lave. Danas je jedan živ, užurban grad, sa brojnim dešavanjima, veselim, ali i nervoznim Italijanima. Grad fantastične gastronomske ponude i definitivno grad koji se ne sme zaobići na Siciliji. 

  • Aktivni vulkan Etna

Jedan od simbola ostrva, zasigurno je i aktivni vulkan Etna, koji, bez obzira što se njegove aktivnosti dešavaju, i dalje privlači veliki broj turista. Da biste došli do Etne proći ćete kroz zasade maslina, voćnjaka i vinograda, a za dobro i plodno zemljište, stanovnici okolnih sela i Katanije treba da zahvale upravo zemlji vulkanskog porekla i samoj Etni. Baš zbog dobre plodnosti zemljišta i razvijene poljoprivrede, ovi krajevi su najgušće naseljeni na čitavom ostrvu. Ukoliko se odlučite da posetite Etnu, postoje različiti nivoi posete, koji zavise od nadmorske visine, te blizine samom glavnom aktivnom krateru. Oni malo manje hrabri, mogu posetiti Silvestri, ugašeni krater ovog vulkana. 

Savet plus za putovanje po Siciliji

Budući da nam se na putovanjima dešavaju razne zgode, ali i nezgode, poželjno je na svako putovanje poneti dobro organizovanu putnu apoteku. Pakovanje putne apoteke, ukoliko letite avionom na ovo najveće Mediteransko ostrvo, može biti specifično i optimalno. Međutim, bez obzira na prevozno sredstvo, organizacija putne apoteke mora biti pametna. Spisak uvek mora da sadrži lekove za bolove, te Paracetamol. Nikako ne zaboravite ni lek za prehladu i temperaturu, Defrinol forte, budući da se na letovanju lako može dogoditi da se prehladite usled česte promene spoljne i unutrašnje temperature. Ako ste gurmani, na Siciliji ćete probati najrazličitije specijaltete, neke laganije, a neke teže za varenje, te u tom slučaju ne zaboravite na Digestal, za varenje. Par dana pre svakog putovanja, konzumirajte Probiotik Flonivin Plus, a isti spakujte i u svoju putnu apoteku, budući da je dijareja česta pojava na putovanjima, zbog prečeste promene ritma života. Ne zaboravite ni na negu kože, te obavezno ponesite za posle sunčanja Pantenol mast ili za neke opekotine, ogrebotine, ojede, fantastičan Jekoderm. Ako planirate dosta obilazaka na putovanju, Sicilija kao vrlo krivudava i brdovita oblast, može izazvati putničku mučninu, te će vam u tome pomoći Dimigal

“Italija bez Sicilije uopšte ne ostavlja sliku u duši: ovde je ključ za sve”, reče čuveni Gete. I zaista je tako. Kako se vama čini Sicilija?

Podeli sa prijateljima: