Koja mesta i festivale je moguće posetiti u Bosni i Hercegovini tokom leta

I zvezde sa crvenog tepiha jedu sarajevske ćevape i pite, pokazuju fotografije sa prošlogodišnjeg Sarajevo film festivala.

Ukoliko ste razmišljali o tome da svoje leto provedete u Bosni i Hercegovini i da uživate u prirodnim lepotama ove zemlje ili pak parčetu mora koje ima, ne propustite da upravo u tim letnjim danima posetite i filmski festival, koji se svake godine, poslednje tri decenije, održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu. 

Praktično, u našem komšiluku, kriju se fantastični i magični predeli ove, za mnoge, još uvek neotkrivene, zemlje. Bosna i Hercegovina se može pohvaliti brojnim planinama, jezerima, vodopadima, nacionalnim parkovima, gastronomijom, pa i međunarodno poznatim festivalom. 

Ukolko ste ljubitelji aktivnog turizma, te želite da upznajete prirodne lepote zemlje iz okruženja, ali i sve ono čime se ona može pohvaliti, nastavite da čitate.

Šta ne propustiti u Bosni i Hercegovini tokom leta

  • Sarajevski filmski festival

Od 1995. godine, pa do danas, na ulicama Sarajeva, mogu se videti sve veće zvezde filmske indrustrije iz regiona, pa i šire. Svakog avgusta meseca, poslednjih skoro 30 godina, Sarajevo je domaćin jednog od najznačajnijih i najuticajnijih filmskih smotri u regionu. Na festivalu se mogu pogledati različite filmske projekcije, mogu se poslušati tribine na temu filma, a poslednjih godina moguće je praćenje filmova i putem online platforme. Brojne svetske zvezde, nakon što završe sa svojom premijerom na crvenom tepihu, u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima, mogu se sresti na ulicama Sarajeva, gde uživaju u gastronomskoj ponudi ovog grada. 

  • Sarajevo i Jahorina

Sarajevo, ljubavi moja, pesma koja s ponosom opisuje sve Kemalove emocije prema ovom gradu. Posetiti Sarajevo u letnjim mesecima, idealno je, budući da se grad smestio podno planina, pa je i temperatura fantastična u vrelim letnjim danima. Šta obavezno posetiti u gradu, šta probati od hrane i pića, pogledajte ovde. Biti u Sarajevu, a ne otići na Jahorinu, pravi je greh. Jahorina je fantastična planina u svako doba godine, bogatog biljnog sveta, potoka, jezera, te vam uživanja na ovoj planini neće nedostajati. 

  • Trebinje

Stari grad u Trebinju, njegove prepoznatljive šarmantne i šmekerske ulice, nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ostaci starog grada, ponajviše su iz perioda Osmanskog carstva, te kompletna arhitektura podseća na ovo vreme, s početka XVIII veka. Unutar zidina starog grada se nalaze popločane ulice, kamene kuće, brojne suvenirnice. U gradu postoji i Anđelkina kapija, mesto gde su snimane scene iz serija Ranjeni orao. Pored Trebinja, nikako ne zaboravite da posetite manastir Tvrdoš, smešten na obali reke Trebišnjice, nekih 5km od grada Trebinja. 

  • Prokoško jezero

Prokoško jezero u centralnoj Bosni, smešteno je na planini Vranica na 1636 metara nadmorske visine, na nekih 80 kilometara udaljenosti od Sarajeva. Predeli oko ovog izrazito hladnog jezera, podsetiće vas na predele u Švajcarskoj ili Austriji ili pak skroz severnoj Italiji, a čine ga drvene kućice i bungalovi, prostrano zelenilo, očuvana i netaknuta priroda. Oko samog jezera smestilo se više autentičnih drvenih koliba, te su upravo one te koje utiču na leptu čitavog predela. 

  • Grad Jajce i mlinčići

Na ušću reke Plive u Vrbas, nalazi se jedan mali grad u Bosni i Hercegovini, koji svojom lepotom, očara svakog ko ga poseti. U gradu, za koji kažu da je bosanski muzej pod otvorenim nebom, u centralnom delu, nalazi se veliki vodopad, koji je glavna atrakcija grada. Nedaleko od samog grada nalze se drveni mlinovi i vodenice, koje su faktični smeštene između Velikog i Malog Plivskog jezera. 26 drvenih Mlinčića, kako se nazivaju, čine kompleks prekrasnih pejzaža u sred zelene oaze. 

  • Vodopad Kravice

Kažu da je ovo jedna od najvećih prirodnih atrakcija Bosne i Hercegovine. Vodopad Kravice, koji se smestio nedaleko od grada Mostara, na reci Trebižat, nekada je bio ukrašen drvenim mlinovima, koji danas više ne postoje. Oko 150 metara širine i preko 28 visine, jedan je od najvećih vodopada u Bosni, prozirno zelene boje, a posetiocima je dozvoljeno kupanje u ovom prekrasnom prirodnom ambijentu, kao i uživanje u obližnjem restoranu. Starija publika ga se može setiti po sceni iz filma Orlovi rano lete. 

  • Štrbački buk

U Nacionalnom parku Una, na istoimenoj reci, jednoj od najlepših bosanskih reka, smestio se magičan vodopad Štrbački buk. Veruje se da je nastao usled tektonskih pomoranja zemlje. Ovaj 24 metra visok vodopad, sastoji se od nekoliko manjih vodopada, a nizvodno od njega, formiraju se brojni, manji. Danas je ovo omiljeno mesto ribolovcima, roniocima, ljubiteljima prirode, kao i onima koji uživaju u sportovima na vodi ili u raftingu, koji je ovde popularan u letnjim mesecima, posebno zbog brojnih manjih vodopada i divljeg toka reke Une. 

Pored ovih mesta, prekrasno je posetiti i NP Sutjeska u čijoj blizini se svakog vikenda održava poznati rafting na Drini, Tari i Pivi, planinu Zelengora, NP Kozara, Vrelo Bosne, Vrelo Bune i još mnoga druga mesta u BiH. 

Savet plus za letnje putovanje po Bosni i Hercegovini

Ako su vam ovi događaji ili prirodne lepote primamljivi i ako ste odlučili da posetite ovu državu u letnjim mesecima, ne zaboravite da je dobra organizacija pola uspešnog putovanja. Jedan od najbitnijih segmenata prilikom pakovanja, jeste organizacija putne apoteke. U letnjim mesecima, vaša putna apoteka mora sadržati kreme za posle sunčanja, Jekoderm ili Pantenol mast, kao i Pantenol penu, za dodatnu hidrataciju vaše isušene kože. Za slučaj problema sa putničkom mučninom, koja se može javiti na ovom putovanju, budući da se uglavnom putuje po krivudavom putu i uzvišenjima, u putnu apoteku spakujte Dimigal, protiv povraćanja. Na aktivnim putovanjima, neretko može doći i do problema sa stomakom, te dijareje, pa u tom slučaju, sa sobom ponesite probiotik Flonivin Plus. Ujedno, aktivna putovanja dodatno umaraju i iscrpljuju, pa bi bio poželjan unos magnezijuma u organizam, te u putnu apoteku spakujte Oligogal Mg Direct, koji će smanjiti osećaj umora i iscrpljenosti

Da li ste imali prilike da doživite blisku nam Bosnu i Hercegovinu iz ovog ugla i da li ste uživali u njenim prirodnim lepotama?

Podeli sa prijateljima: