Kako samostalno (i jeftino) organizovati putovanje po Evropi – koraci i saveti

Dosta vam je grupnih putovanja, čekanja na granicama, neodgovornih saputnika u autobusu, promena agencijskog programa, otkazivanja zbog nedovoljnog broja putnika? Evo kako da sami organizujete svoje putovanje.

Samostalna organizacija putovanja nikada nije bila dostupnija i jednostavnija nego danas. Razvoj 

interneta, razvoj brojnih aplikacija koje olakšavaju kompletnu organizaciju, povećanje avanturizma i želje za sopstvenim istraživanjem i spoznajom, doveli su do povećanja samostalno organizovanih putovanja. 

Da li su samo avionska karta i smeštaj bitni kod samostalne organizacije putovanja ili je tu još niz drugih faktora na koje ne smemo zaboraviti? Ako vas zanima kako samostalno organizovati putovanje i na koje stvari morate obratiti pažnju, nastavite da čitate. 

Šta očekujete od putovanja i kakav ste tip putnika

Jedna od najbitnijih stavki pre samog puta je da definišete šta očekujete od vašeg predstojećeg putovanja. Da li ste štedljiv ili razmetljiv tip putnika, da li isključivo želite luksuzan hotel, pun pansion ili ćete se zadovoljiti povoljnim apartmanom na periferiji grada, bez obroka uključenog u cenu. Vaše navike i želje i budžet koji se mora uklopiti u iste su polazna tačka, bilo da sami organizujete put ili ga bukirate preko lokalne turističke agencije. Kada želje i mogućnosti pomirite i dovedete u sklad, vaše istraživanje može da počne. 

Dobra organizacija je ključ svega

Dobro promislite o svom ponašanju u realnom životu i o tome koju ulogu u istom igrate. Da li ste u društvu glavni organizator ili često kasnite, zaboravljate, ne zapisujete? Odvažan je korak samostalno organizovati putovanje, budući da ta organizacija ne uključuje samo naći smeštaj i prevoz, već niz drugih poslova i zadataka. Ako niste sigurni u svoju odluku da možete sve tačke obezbediti, prepustite se profesionalcima, odnosno agenciji.  

Koji su koraci u samostalnoj organizaciji putovanja

Definišite svoj budžet koji imate na raspolaganju. Nakon definisanja istog, lako ćete se uskladiti sa destinacijom. 

Definišite i detaljno istražite destinaciju, usklađenu sa budžetom. Istražite okvirne troškove i na iste dodajte bar 20% nepredviđenih troškova.

Definišite broj dana boravka na destinaciji. Naravno, i ova stavka prvenstveno zavisi od vašeg raspoloživog budžeta. Broj dana boravka zavisiće i uticaće na odabir smeštaja i avio karte ili koji god drugi vid prevoza odabrali. 

Definišite prevoz. Za evropske destinacije, danas je moguće lako kombinovati low cost avio kompanije i njihove datume polaska i povratka. Usklađivanjem njih sa sopstvenim brojem dana boravka, dosta možete uštedeti. Pre nego bukirate neki let kod low cost kompanije, upoznajte se sa pravilima poslovanja i sa tim šta vas očekuje u slučaju otkaza leta, pomeranja leta i bilo kojih drugih nepredviđenih okolnosti. U zapadnoj Evropi, odlično prevozno sredstvo su i brzi vozovi, te istražite i te opcije, za kretanje među gradovima i regionima. Postoje i evropski autobuski prevozi koji kreću iz Srbije i voze po celoj Evropi i često mogu biti povoljna varijanta. 

Definišite smeštaj. Da li želite hotelski smeštaj u blizini metro linije ili u centru grada ili pak želite ceo apartman za vas negde u stambenim zonama odabranog grada. Cene smeštaja će zavisiti isključivo od vaših afiniteta, a ne zaboravite, ako dobro istražite destinaciju i povezanost delova grada i gradski prevoz, dosta možete uštedeti, a da ne plaćate nenormalno skupe hotele u centru. 

Popišite potrebnu dokumentaciju. Viza, pasoš, putno zdravstveno osiguranje, vozačka dozvola, osnovne su stvari bez kojih ne krećete na putovanje. Istražite da li vam je potrebno još nešto, van redovnih i osnovnih papira i dokumentacije. Nakon definisanja destinacije i istraživanja, pozabavite se i potrebnom dokumentacijom, budući da će vam za neke zemlje biti potrebna viza, a samim tim i nešto veći budžet za istu. 

Definišite rutu i izlete. Nakon svih odrađenih koraka, konačno možete krenuti u lepši deo, odnosno istraživanje izleta, kretanje po zemlji i gradu, značajnih lokaliteta, istorijskih mesta i prirodnih lepota, kao i saveta za hranu, piće. Popišite u putni rokovnik ili obeležite na mapi željene lokacije, kao i način dolaska do njih. Istražite i vreme potrebno za dolazak do istih, kako ne biste previše obilazaka spakovali u  jedan dan. 

Definišite realne troškove na destinaciji. Nakon istraživanja same destinacije, smeštaja i prevoza, vreme je da na papir stavite koliko će vam novca biti potrebno za sve željene obilaske. 

Istražite javni prevoz, transfere na relaciji hotel – aerodrom, taksi i druge načine kretanja po željenom gradu. Uporedite cene i iskustvo, te se odlučite za jednu opciju. Ujedno pripremite mape prevoza ili skinite aplikaciju za isti, posebno u slučaju metroa, gde ćete često presedati sa stanice na stanicu da biste stigli do željenog dela grada. 

Pronađite menjačnicu. Ukoliko putujete u zemlju koja ne koristi evro kao svoju valutu, poželjno je pronaći menjačnicu koja neće naplatiti veliku proviziju. Na primer, menjačnice u Pragu ili Budimpešti znaju da budu nemilosrdne sa svojim provizijama, dok je u Moskvi skoro pa nemoguće pronaći menjačnicu.

Proverite medicinske uslove i stanje. Na svetskoj i evropskoj sceni često se menjaju medicinski uslovi u pojedinim državama, te je pre putovanja poželjno pronaći informacije o potencijalnim virusima, bolestima. Ovo posebno važi ukoliko putujete u zemlje van Evrope.

Obezbedite internet karticu. U zemljama Evropske unije, roming više ne postoji, te ukoliko želite da imate interneta u svakom trenutku, a nalazite se u okviru granica EU, obezbedite sebi neku SIM karticu države EU, koju kasnije možete dopunjavati po potrebi, putem mobilne aplikacije. Kao dobra varijanta, pokazale su se Hrvatske SIM kartice, gde preko aplikacije i vašeg online bankarstva, uvek možete sebi doplatiti povoljan roming paket. Ukoliko niste u mogućnosti, na svakom aerodromu možete nabaviti kartice samo sa internet dodatkom. 

Napravite spisak stvari za pakovanje. U zavisnosti od prevoznog sredstva, a samim tim od velikog ili malog prgljaga, kao i od odabranog tipa smeštaja, tipa putovanja, doba godine, zavisiće i vaše pakovanje. Ono što je uvek isto i neizostavno na svakom putovanju, kako god i kada god putovali jeste putna apoteka. Putna apoteka na svakom putovanju mora sadržati probiotik Flonivin Boulardi, koji koji možete početi sa korišćenjem i pre samog puta. U putnu apoteku, gde god išli, spakujte i lekove za bolove, temperaturu, prehladu. Paracetamol je odličan izbor, budući da utiče na sve navedeno, a ako želite poneti nešto jače za prehladu i temperaturu, tu je Defrinol forte. Ako je vaše prevozno sredstvo autobus, a putujete po nešto brdovitijim predelima sa krivinama, obavezno spakujte Dimigal, koji vam pomaže kod putničke mučnine. Gastronomi i ljubitelji hrane ne smeju zaboraviti na Digestal, koji pomaže pri varenju začinjene i teške hrane. Ukoliko niste sigurni kako se pakuju lekovi i putna apoteka za putovanje avionom, proverite ovde

Samostalna organizacija putovanja nije ni malo lak ni jednostavan posao. Avanturistima, sa viškom slobodnog vremena za istraživanje navedenih stavki, želimo sreću u svom prvom samostalnom putovanju. Javite nam kako ste vi organizovali vaš put i šta vam je bila najteža stvar u čitavom procesu.

Podeli sa prijateljima: