Kako da obiđete Azurnu obalu sa malim budžetom (prvi deo)

Azurna obala, najšarmantnija i najluksuznija oblast Francuske, nikad je bliža. Provedite par noći ovde, za samo 300 evra po osobi sa svim troškovima. 

 Kako Azurna obala važi za jednu od najskupljih oblasti u Francuskoj i generalno za jednu od najskupljih u Evropi, nameće se osećaj da ovde mogu doputovati samo oni sa dubokim džepom. To i dalje jeste istina, međutim, za nas, ljubitelje putovanja, koji ne možemo izdvojiti hiljadu i više evra za odmor u ovom kraju, rešenje je u vansezonskom putovanju. 

Kada otputovati, kojim prevoznim sredstvom, na šta najviše da obratite pažnju i šta da obiđete, ako dolazite u najlepšu rivijeru Francuske, pročitajte u nastavku teksta. 

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Istina je da su se odnosi između država i državnih granica promenili. Evropska unija i njene članice, uvode nova pravila za ulazak na njihovu teritoriju, zbog smanjenja inficiranih virusom covid 19, a šta će vam sve biti potrebno za ulazak u Francusku, pročitajte na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs ili se informišite na sajtu Ambasade Republike Francuske. 

 Kada i kako otputovati na Azurnu obalu

Naravno da je kasno proleće ili rana jesen najlepši period u kom možete posetiti Francusku rivijeru, međutim ni rano proleće neće biti promašaj za ove prostore. Temperature u periodu februara/marta kreću se oko 15 stepeni, a često je i toplije, te ako odlučite da dođete na Azurnu obalu u ovom vansezonskom terminu, nećete pogrešiti. Do Nice, najvećeg grada na Azurnoj obali, od marta meseca, možete stići direktnim letom iz Beograda, po veoma povoljnim cenama. Za ovaj povratni let možete pronaći karte po ceni od 50 evra po osobi. Smeštaj u vansezoni nešto je jeftiniji nego u periodu od maja do septembra, te ga u ovom periodu možete naći i za 80 evra po osobi za tri noćenja u nekom dvokrevetnom apartmanu. Maj je klasično skup zbog održavanja trke u obližnjem Monaku, dok su meseci koji slede, sam jek sezone. 

 Na šta obratiti pažnju na samom putovanju i prilikom rezervacija

Pre bukiranja smeštaja, obavezno obratite pažnju na dodatne takse koje se plaćaju apartmanima, hotelima i hostelima, budući da su često navedene sitnijim brojevima i sam opis taksi vam može biti nejasan, ukoliko niste redovan putnik i posetilac Francuske. Kada se smestite u Nici, obavezno obratite pažnju na cene po kojima kupujete hranu, budući da se veoma razlikuju cene za sedenje u restoranu i hrana u istom restoranu, ali za poneti. Ukoliko ne govorite francuski jezik, naoružajte se strpljenjem, budući da Francuzi iz principa ne vole da se služe drugim jezicima, čak ni engleskim, pa čak ni sa turistima. 

 Šta obići u Nici – besplatno

  • Stari grad

Nica je idealna polazna tačka za obilazak ovog dela Francuske. Jedan dan obavezno posvetite samom gradu, koji na turiste ostavlja različite utiske. Ukoliko samo obilazite novi deo Nice, sasvim je sigurno da ćete primetiti veliki broj hotela, budući da ona jeste veliko francusko letovalište. Međutim, ukoliko se uputite malo više u istraživanje grada, sasvim je sigurno da ćete pronaći savršene ulice starog grada, pomalo oronule, a opet slikovite, šarenolike, glasne i energične. 

U staroj Nici, uživaćete u mirisu cveća sa lokalne Cours Saleya pijace, u koju ćete kročiti nakon što ste prošli glavni gradski trg Masena. Na istoj pijaci, i par ulica kasnije, možete probati ukusne plodove Mediteranske kuhinje, ali i sveže voće i povrće. Šetnja kroz staru Nicu i njene ulice, oživeće neko drugo vreme, koje ni na koji način neće podsećati na ono što se nalazi s „druge strane zidina“. Pričljivi Francuzi na Trgu Roseti, prostran veš između zgrada, brojne stepenice, oker žute kuće i stambene zgrade, šarene fasade, pričaće priču o nekim drugim vremenima.

  • Zamak

Upravo te stepenice, vodiće vas do jednog fantastičnog uzvišenja, nadomak centra grada, do nekadašnjeg zamka, vodopada, kule Belanda, osmatrašnice i do brojnih vidikovaca. U zavisnosti s koje strane dodđete do uzvišenja, tako će vam se i pogled pružati, sa severno – zapadne strane, ka crveno narandžastim krovovima Nice i ka staroj Nici, ili ukoliko dodjete s južne strane, pogled će vam ići ka modernoj Nici, ka hotelu Negresko, Engleskom šetalištu.

  • Marina – Luka

Odmah iza zamka i sunčevog sata, smestila se luka u Nici, koju obogaćuju i ulepšavaju brojne jedrilice, jahte, čamci. 

  • Englesko šetalište

Slavna promenada, koja je kroz vekove nosila različite nazive, danas nosi naziv po prvim turistima koji su započeli slavnu eru masovnog turizma na Azurnoj obali. Popločano šetalište, dugačko skoro 5 kilometara, prati more celom svojom dužinom i svojom lepotom svedoči o raskoši i bogatstvu Nice. U jednom delu naići ćete i na repliku Kipa slobode, kao i na mnoge elemente Moderne umetnosti.

  • Simije oblast

Nemojte propustiti ni oblast Simije. Kraj je poznat po brojnim muzejima smeštenim u šarenim vrtovima. Krase ga i elegantne građevine iz XIX veka, kao i manastirski kompleks Simije. Budući da je grad sagrađen na ostacima rimskih iskopina, u ovom kraju možete uživati u onome što je preživelo iz tog perioda.

  • Žan Medisin avenija, Masena trg i promenada Pailon

Granica stare i moderne Nice, počinje upravo ovde. Šetnja ka severu, počinje od glavnog trga Masena, sa Fontanom sunca i Apolonom na čelu, a nedaleko odatle biće i park Pailon, zabavna vodena atrakcija, dok je iza nje park koji oslikava vegetaciju iz različitih delova sveta. Žan Medisin avenija, moderna šoping ulica u Nici, vodiće vas ka nešto severnijim delovima grada. Na samom početku ulice smestio se veliki crno – beli pločnik, sa stubovima, na čijim vrhovima je sedam ljudskih statua, koje predstavljaju Konverzaciju u Nici. 

  • Hotel Negresko

Jedan od najlepših hotela na Mediteranu, smestio se na slavnoj promenadi. Hotel otvara u XIX veku čuveni Henri Negresko, violinista i biznismen, a ova palata po izgradnji postaje jedna od najpoznatijih na svetu. 

  • Ruska pravoslavna crkva

Nešto udaljenija od centra, svojim izgledom podsetiće vas na crkvu Vasilija Blaženog u Moskvi i na rusku arhitekturu tog doba. Sagrađena je na početku XX veka na prostoru nekadašnje crkve, na mestu gde je preminuo veliki Knez Nikolaj Aleksandrovič Romanov. 

Savet plus za putovanje po Azurnoj obali

Jedan od načina da budete u okviru svog ograničenog budžeta, jeste da ponesete lepo organizovanu putnu apoteku. Na putovanjima gde je voda za piće upitnog kvaliteta, poželjno je poneti probiotik Flonivin plus, koji može rešiti probleme dijareje. Kako je ovo oblast gde ćete uživati u mediteranskoj hrani, možda nekad i preterano, poželjno je da sa sobom na putovanje ponesete Digestal, koji će vam pomoći u varenju hrane. Kako je ovo oblast malo krivudava i brdovita, moguće je da će vam se javiti putnička mučnina, koju možete rešiti ako ponesete u putnoj apoteci Dimigal. Uvek u svojoj putnoj apoteci imajte i Orosal prašak, koji će vam pomoći kod dehidratacije. Na putovanje nikad ne krećite bez leka za bolove i viruse. Paracetamol, višenamenski lek, pomaže kod brojnih bolova, temperature, ali i gripa i virusa. Poslednja stvar koju uvek treba da nosite u svojoj putnoj apoteci jeste kompleks vitamina, Oligovit 20, koji sadrži 20 vitamina, koji pomažu kod svakodnevnog funkcionisanja organizma. 

Da li ste nekada posetili ovu jedinstvenu rivijeru i šta je kod vas ostavilo najveći utisak? Ukoliko želite da saznate kako i gde možete putovati dalje iz Nice, a da je u okviru vašeg planiranog budžeta, čitajte u narednom tekstu.

Podeli sa prijateljima: