Jesenja putovanja – 5 destinacija koje treba posetiti tokom jeseni

Situacija sa korona virusom uzdrmala je ceo svet, te je kretanje po zemlji i svetu bilo veoma svedeno i ograničeno, međutim za turiste iz Srbije, posebno one vakcinisane, situacija se blago promenila. Kako nam se bliži novembar i par neradnih dana, posvećenih Primirju u I svetskom ratu, tako i želja za činjenjem i putovanjem, raste kod većeg broja ljudi. 

Evropa u jesenjim danima izgleda bolje nego ikad, a ove godine prednost za većinu evropskih destinacija biće znatno smanjen broj turista, što svakako vredi iskoristiti. Cene aranžmana i low cost letova, nikad su povoljnije, te i to svakako treba iskoristiti.

Iskrena da budem, nedostaju mi jesenja putovanja. Ono kada sa turistima obilazimo najlepše prestonice Evrope, kojima često dominira veoma očuvana interesantna srednjovekovna arhitektura. Danas, inspirisana otvorenim granicama, u nastavku teksta delim sa vama top 5 destinacija i gradova koje možete posetiti tokom ove jeseni, te ako vas zanima jedna jesenja avantura, nastavite da čitate.

Kuda za jesenji odmor?

  1. Talin – Estonija

Zemlje Baltika za većinu turista iz Srbije, neistraženi su dragulji. Viljnus, Riga i najmanji među njima, Talin, kriju brojne zanimljivosti, šarm, lepotu i bogatu istoriju. Možda i najšarmantniji među ovom trojkom, Talin, očaraće vas pri prvom susretu sa njim. Stari grad, srednjovekovno jezgro, smatra se najbolje očuvanim u Evropi, što vas na neki način, tokom jesenjeg putovanja, može odvesti na put kroz vreme. Živopisan je grad, uskih, šarmantnih, zabačenih ulica, velikih očuvanih gradskih kapija, autentičnih restorana. Neretko možete ući u restorane gde će vas domaćini dočekati u srednjovekovnoj garderobi, staroj nošnji, a u pozadini će svirati neka muzika iz prošlosti, dok su jela spremana upravo po receptima iz prošlih vekova. Prolaz svete Katarine, Katedrala Aleksandra Nevskog, Hidroplanska luka, Debela Margareta, Crkva svetog Olafa, Gradska većnica, najstarija apoteka u Evropi, samo su neke od znamenitosti koje morate obići tokom posete ovom severnom Baltičkom gradu.

  1. Toskana – Italija

Neprikosnovena jesenja lepotica, Toskana, pružiće mir, ljubav, utočište svim svojim posetiocima, i tako iz veka u vek. Iskreno čarobni i bajkoviti predeli i pejzaži Toskane i šarm njenih gradova, nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Gde god da ste smešteni, Toskanu treba obići u svim pravcima. Usled korone, broj turista je zanatno smanjen, te u njenim čarima, sada možete uživati na miru, bez prevelike buke i gužve turista iz čitavog sveta, kao što ih je nekada bilo. Čarobna vina, vinogradi, groždje, masline i maslinjaci, pršute i sirevi, testenina, srednjovekovne tvrđave i gradovi u kojima i dalje žive ljudi, šarenoliki pejzaži, samo su deo toskanske ponude. Jedna od najromantičnijih delova Evrope i sveta, idealna je za zaljubljenjike kako u arhitekturu, tako i u gastronomiju i prelepe pejzaže. Montekatini, Montepulčijano, Sijena, San Điminjano, Kortona, Ašano, Areco, Monteriđoni, Val d Orčija, samo su neki od prekrasnih gradova koje, ako ste gore spomenuti tip turiste, bar jednom u životu morate obići.

  1. Transilvanija – Rumunija

Ako ste neko koga zanimaju zanimljive legende, srednjovekovni zamkovi, prekrasna divlja, ali opet uređena priroda, kulturno istorijske znamenitosti, onda definitivno vredi da posetite tokom ove jeseni, zemlju i oblast iz našeg komšiluka. Možete se šetati po malenim planinskim selima, šumama, Karpatima, srednjovekovnim zamcima, te tako odlutati u neko drugo mesto i vreme. Iako je često povezuju sa mračnim mitološkim pričama i legendama, istina je totalno drugačija. Gradovi poput Kluža, Brašova, sastavljeni od srednjovekovne arhitekture, parkova, okruženi šarenolikim šumama, pejzažima, svojim turistima mogu ponuditi mnogo dobre zabave i kvalitetnog vremena. 

  1. Salzburg – Austrija

Prekrasna Austrija i njeni Alpi, iznova me oduševljavaju, te neki od austrijskih gradova, uvek mora biti na mojoj listi posete, tokom jeseni. Salzburg je jedan od omiljenih gradova, kako samih austrijanaca, tako i nas, čestih posetilaca. Barokne zgrade, srednjovekovni dvorci, osunčani, a opet snežni Alpi, predeli i pogledi od kojih zastaje dah, samo su deo ponude ovog grada. Osim brojnih parkova, palata, gastronomske ponude, u okolini Salzburga, tokom par dana, možete uživati i na čuvenim prelepim austrijskim jezerima. Bad Išl, Volfgangse, Halštat, samo su neka od poznatijih mesta koja možete posetiti tokom vašeg putovanja u ovaj deo Austrije. Zwergelgarten, Mirabell Gardens, Mozartplatz, Residenceplatz, Katedrala, Alter Markt, Balkan gril, Getreidegasse, nezaobilazni su prilikom prve posete ovom fantastičnom gradu. Dozvolite sebi da uživate u Mocart kuglama i Mocartovoj muzici, u baroknim baštama i palatama, muzejima i prekrasnim pejzažima. 

  1. Ljubljana – Slovenija

Grad iz komšiluka, lepa Ljubljana, odgovara na zahteve mnogih turista, posebno u jesenjim mesecima. Prestonica Slovenije, ukrašena je brojnim mostovima, kaldrmisanim ulicama i očuvanim centralnim gradskim jezgrom. Ljubljana je grad bez žurbe, gde nema prevelike gradske buke i gde svakodnevno možete uživati u mirnoj kafi sa prijateljima. Bilo da je posećujete preko vikenda ili radnim danima, njen lagan ritam, održiv je preko cele nedelje. U Ljubljani možete posetiti daleko poznat Ljubljanski dvorac, potom Tromostovje na Ljubljanici, prekrasan park Tivoli u kom možete uživati u laganom pikniku, Otvorenu kuhinju, koja na uličnim tezgama radi do kasne jeseni, gde možete probati specijalitete kako Slovenije, tako i raznih zemalja iz inostranstva, Zmajski most, Trubarjeve ceste sa brojnim zanimljivim objektima, staru fabriku, danas glavno mesto okupljanja lokalnih umetnika, Hostel Celicu, nekadašnji zatvor… Brojni su skriveni lokaliteti u glavnom gradu Slovenije, a blizina samog grada, idealna je za jedno vikend putovanje iz Srbije.

Savet plus za putovanje po Evropi

Vreme jeseni, donosi nam hladne i kišne dane. Kada takvu vremensku prognozu pomešamo sa jurcanjem po nekoj evropskoj prestonici, često nam usledi neka prehlada. Zato je, posebno na jesen i zimu, potrebno obogatiti svoju putnu apoteku brojnim vitaminima i suplementima, kako bismo se na vreme pripremili za putovanje. U zavisnosti gde putujete, tako i pakujte svoju putnu apoteku sa lekovima. Međutim, ono što je neizostavno, svakako je Oligovit 20, kompleks vitamina, kojim treba jačati organizam i tokom cele godine. Kao posledica hladnoće, za svoju kožu lica obavezno nosim Pantenol penu, dok za ublažavanje prehlade, uz mene su lekovi Defrinol Forte ili Paracetamol. Putnička dijareja posebno se javlja u jesenjim mesecima, te obavezno u putnoj apoteci imam i probiotik Flonivin plus.

Da je situacija drugačija, na ovoj listi bi se našli i preslatki gradovi Poljske, Baltika, Istočne Evrope, Mediterana, međutim, ograničeno kretanje i dalje je na snazi. S toga, ukoliko ste zaista željni putovanja, iskoristite maksimalno predstojeće praznične dane i uputite se u neku od predloženih destinacija. Koju biste vi destinaciju meni preporučili, a da je moguće obići je ove jeseni?

Podeli sa prijateljima: