Jedrenje grčkim ostrvima – luksuz ili realnost?

Jedriti grčkim ostrvima za samo 600 evra po osobi je sasvim moguće. Evo i kako. 

Jedrenje je oduvek bilo skupo i dostižno samo turistima sa dubljim džepom. Poslednjih godina, jedrenje, kao vid letnjeg odmora postaje dostupno svima, pa tako ide rame uz rame sa klasičnim letovanjem na na grčkoj, turskoj ili egipatskoj obali. 

U zavisnosti od afiniteta, broja dana, članova i putujuće ekipe, lokacije i veličine jedrilice, danas za ovaj odmor možete izdvojiti isto novca kao i za apartmanski smeštaju u Grčkoj u samoj sezoni. 

Ako vas zanima kako i kada je najbolje rentirati jedrilicu, šta sve ulazi u cenu, kako odabrati lokaciju, kao i to da li vam je potrebna ekipa za ovo letovanje, nastavite da čitate

  • Koje su čari jedrenja

Sedam dana i noći, isto more, a drugi gradovi, druga ostrva, druga lepota, druge plaže. Nekada luksuz, a danas velika realnost. Ovo jedinstveno iskustvo jedrenja grčkim ostrvima, iskustvo je koje ćete pamtiti čitavog života, te ako ste ljubitelji slobode na pučini i svakodnevnih promena, svitanja i sutona na moru, ponovićete ovu avanturu još koji put u životu. Bilo da krstarite Jonskim, Sredozemnim ili Egejskim morem, avanture, lepote i fantastičnih osećaja neće nedostajati. Na ovakvom putovanju uživaće ljubitelji skrivenih uvala, plaža, ljubitelji novih gradova, istorije i arheologije, šopinga na različitim ostrvima. 

Opuštanje na ovakvom letovanju ima svoju caku, a ona leži u unapred dobro odrađenoj organizaciji putovanja. 

  • Kako izabrati lokaciju za jedrenje

Odabir lokacije za jedrenje je individualna stvar i na vašu odluku mogu uticati finansije, ljubav prema određenom moru i određenim ostrvima. U Grčkoj su najpopularnije destinacije za jedrenje Kikladska ostrva u Egeju, ostrva Sporada u Egeju, Jonska ostrva, Dodekanezi, kao i ostrva oko Krita. 

  • Šta sve ulazi, a šta ne ulazi u osnovnu cenu jedrenja

Cene izložene na sajtovima uglavnom prikazuju samo rentiranje jedrilice za 6 – 10 osoba, kao i uslugu jedrenja. Na tu cenu dodaju se lučke takse, usluga skipera, lični troškovi hrane, osiguranje, depozit. Cena jedrenja definisana je po sezoni, a s obzirom da su cene u predsezoni nešto niže, ako želite da smanjite troškove, bukirajte svoju jedrilicu na vreme i van glavne letnje sezone.

  • Odakle krenuti na jedrenje grčkim ostrvima

U zavisnosti za koja se ostva odlučite, tako će vas put voditi i ka vašoj polaznoj tački. Ukoliko želite da obilazite Sporade, vaša početna tačka biće Volos, ukoliko putujete na Kiklade ili Saronska ostrva, polazna tačka je Pirej, dok ukoliko idete na Jonsko more, polazna tačka je Lefkas. Ovo svakako saznajete unapred, budući da sve zavisi od kompanije do kompanije, koja ima regulisan boravak u određenoj marini. Do ovih lokacija možete doći avionom, busom ili autom, a u tom slučaju vam je uglavnom plaćen parking za sve dane boravka na moru.

  • Šta je neophodno spakovati za jedrenje

Kada krećete na ovakvo putovanje, pametno pakovanje i organizacija stvari je izuzetno bitna. 

Potrudite se da ne nosite veliki kofer, već svoje stvari spakujte u neku meku torbu ili ranac, budući da će biti potrebno da je lako zavučete ispod nekog kreveta, kako biste imali više mesta. Koferi na jedrenju su ne praktični i oduzimaju mesta u već malenom prostoru. 

Garderoba koja vam je potrebna je ista ona koju biste nosili da letujete na kopnu, ali treba spakovati i nešto topliju garderobu, budući da noći u marini ili na pučini znaju biti hladnije i svežije. Ako planirate da izlazite u grad u koji se usidrite, pripremite i nešto za večernje izlaske. Obuća mora biti lagana, stabilna, patike koje preporučuju iz jedriličarskih centara su neke sa belim đonovima, budući da sa tamnijim đonovima ostavljaju tragove po jedrilici. Papuče moraju biti kvalitetne i da ne klizaju. Obavezni dodaci su šeširi, kačketi, naočare, budući da ćete dobar deo dana provesti na otvorenom moru.

Punjač koji se preporučuje kada je brod na pučini je isti onaj koji se koristi u autu od 12 volti, dok se u marini može koristiti regularan punjač. 

Hranu je najbolje nabaviti prvog dana, pre nego što se uselite na jedrilicu. Poželjno je birati hranu sa dužim rokom trajanja, a tokom puta, zalihe hrane i vode se redovno mogu dopunjavati. Jedrilice su opremljene frižiderom, plinskim šporetom, tanjirima i escajgom, te vam u tom smislu, ništa neće biti potrebno.

Posteljina uglavnom postoji na jedrilici, dok je peškire potrebno poneti od kuće.  Sve navedeno, svakako treba unapred proveriti sa kompanijom sa kojom ugovarate jedrenje. 

Putna apoteka na ovakvom tipu putovanja mora biti bogata, budući da se dobar deo dana provodi upravo na otvorenom moru, raznim uvalama i daleko od gradova, pa ukoliko dođe do neke zdravstvene tegobe, najbolje je imati odmah pri ruci potencijalno rešenje i lek. Kako se dosta vremena provodi na suncu, kreme sa visokim SPF faktorom su neophodne. Za sve koji imaju morsku bolest ili probleme sa putničkom mučninom, poželjno je da sa sobom u putnoj apoteci imaju lek Dimigal, koji ublažava mučnine i nagone za povraćanjem. Konzumiranje magnezijuma Oligogal Mg Direct, na ovakvim putovanjima je uvek poželjno, budući da on utiče na umor i iscrpljenost. Iako se na putovanju konzumira flaširana voda, uslovi života su na ovakvom odmoru znatno drugačiji od klasičnog letovanja, te je poželjno imati sa sobom i probiotik Flonivin Boulardi koji možete konzumirati i par dana pre putovanja. Kreme sa pantenolom i aloe verom, poput Pantenol pene, Pantenol kreme ili Jekoderm, su obavezne, budući da je koži potrebna dodatna nega i hidratacija nakon celodnevnog izlaganja suncu. Ne zaboravite da u putnu apoteku spakujete višenamenski lek Paracetamol, koji pomaže kod temperature, prehlade, gripa, bolova. 

Pučina, otvoreno more, brojna ostrva, istorijske priče, miris mora, noćenje i buđenje u različitim gradovima svakog dana, prednost su ovog putovanja. Ljubiteljima jedrenja, ovaj tip odmora nikada nije bio pristupačniji. Da li ste vi nekada jedrili?

Podeli sa prijateljima: