Hrvatska ostrva koja vredi posetiti

Letovanje u Hrvatskoj postaje sve zanimljivije turistima iz Srbije. Proverite koja ostrva treba obići u ovoj zemlji. 

Preko 1000 ostrva ukrašava razuđenu i zanimljivu obalu Hrvatske. Jadransko more, čisto i delimično toplo, fantastična klima, šuma i prirodan hlad, brojne uvale idealne za posetu brodićima, čamcima, jedrilicama, netaknuta priroda i ruralni krajevi, ali i nesvakidašnja arhitektura i šarmantna naselja, čine da ova ostrva budu turistički privlačna.

Bilo da volite mir i tišinu u obližnjim uvalama ili ste ipak više za užurbane, energične obilaske gradova ili manjih, ruralnih naselja, sigurno ćete na ovim ostrvima pronaći svoje parče raja i onog što vas oduševljva. 

Ukoliko do sada niste razmišljali o letovanju u Hrvatskoj ili pak jeste, ali ne znate na koji deo primorja biste se uputili, u nastavku teksta vam približavamo zanimljivih 7 hrvatskih ostrva. 

Koja hrvatska ostrva ne smete propustiti

Fenomenalna lokalna kuhinja, masline i vino, te ukus mediterana, uređene i divlje plaže, brojna istorijski gradovi fantastične arhitekture, prisutni su na svim ostrvima. Do većine se dolazi uređenim autoputem kroz Hrvatsku, pa iz najbližih priobalnih gradova trajektom ili brodom. 

Šolta 

Jedno od najlepših, a najmanje popularnih hrvatskih ostrva kod srpskih turista, zasigurno je Šolta. Smeštena je nadomak Splita, te je do ostrva jednostavno doći trajektom iz ovog hrvatskog grada. Bilo da je posećujete kao izlet ili se odlučujete da celo leto provedete na Šolti, zasigurno ćete biti oduševljeni njegovom ponudom. Čuveni Oliver Dragojević spominje Šoltu u svojim pesmama. Smatra se ostrvom legendi, ostrvom bogate pomorske tradicije, koja se neguje i dan danas, ostrvom fantastičnih mediternaskih specijaliteta, začinjenih lokalnim maslinama i vinom, proizvodima na koje su stanovnici Šolte, posebno ponosni. Specifičan duh prošlosti, doprinosi njegovoj turističkoj ponudi, a prekrasne plaže, romantične uvale poput uvale Zaglav, uvale Tatinja, uvale Poganica, Senjska, Stračinska, samo su deo ovog raja. Cela južna strana, smatra se rajem za nautičare, a posebnim nautičkim blagom smatra se uvala Šešula. Osim prirodnih lepota, fantastičnih plaža, uvala, neodoljivog vina, meda, masline, ostrvo se može pohvaliti i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem, što znači da se na Šolti može naći za svakog po nešto. 

Hvar

Ostrvo Hvar, jedno je od najsunčanijih ostrva kompletne hrvatske obale. Ujedno, jedno je od najpoznatijih, budući da ga posećuju brojne holivudske zvezde, mesto je održavanja i zanimljivih međunarodnih žurki, koje brojni svetski trendovi organizuju upravo na ovom ostrvu. Najlepši grad na samom mirisnom ostrvu jasmina, zasigurno je grad Hvar, koji se nalazi na zapapdnoj strani ostrva. Dominantne je venecijanske, odnosno mletačke arhitekture, te uskih ulica, popločanih, starih, vijugavih. Upravo vas te uske ulice i brojne stepenice mogu dovesti do nestvarnih vidikovaca ili do same obale, i baš njima možete odlutati od velike gužve, koja vlada starim gradom. Nad gradom se nadvija i srednjovekovna tvrđava iz perioda Mletačke republike. Ova dominantna tvrđava, danas krije mali, ali zanimljiv muzej. Na ostrvu se nalaze brojne skrivene plaže i uvale, pokrivene borovom šumom, koje će vas sa sigurnošću oboriti s nogu. U blizini Hvara se nalazi i jedan manji arhipelag od 20 ostrva, takozvana Paklena ostrva, koja kriju nestvarnu prirodu, fantastične uvale, te prelepo more. Mir i tišina na ovim ostrvima su zagarantovani. 

Vis

Ovo specifično ostrvo je do pre 30 godina bilo misterija za turiste, budući da se ovde nekada nalazila najveća pomorska vojna baza u Jugoslaviji i da je tek 1989. godine zvanično bilo otvoreno za posete turista. Iz tog razloga, masovni turizam ka njemu bio je sprečen, a od istog su ga sprečavala i ostrva Hvar, Brač i Šolta, budući da su ova navedena ostrva, prirodno poređana ispred samog Visa. U njegovoj lepoti, uživali su i holivudski glumci iz filma “Mamma Mia”, koji su na istom snimali nastavak ovog legendarnog filmskog ostvarenja. Iako je prvi deo sniman na ostrvima Skijatos i Skopelos u Grčkoj, ovo fantastično ostrvo, u filmu pod nazivom ostrvo Kalokeri, mesto je dešavanja radnje nastavka holivudskog ostvarenja. Ako izuzmemo holivudske glumce, na osrtvu često danas uživaju ljubitelji nautike i jedrenja, ronioci i zaljubljenici u čistu i netaknutu prirodu. Na osrtvu se uzgaja maslina, badem, smokva, limun, te su stanovnici Visa, posebno poznati po svojim mediteranskim gastronomskim specijalitetima. Lokalno vino, obavezno je probati, ukoliko se nađete na ovom putovanju. U okolini su poznata i ostrva Brusnik, Palagruža, uvala Stiniva, ostrvo Jabuka, Modra špilja i mnoge druge prirodne lepote, a osim njih, Vis se može pohvaliti i zanimljivim kulturno – istorijskim nasleđem

Pored ovih fantastičnih ostrva, izdvojili bismo i prekrasan, sa bujnom vegetacijom Lošinj, nezamenjivu, šarmantnu Kročulu, nestvarno plavetnilo i plaže Dugog otoka, netaknuti Mljet sa svojim ribarskim selima, fantastičan i slikovit Rab, sa istoimenim glavnim gradom, šarenoliki Cres, o kojima će biti reč u narednom tekstu. 

Savet plus za putovanje po Hrvatskoj

Bez obzira da li planirate putovati autom, avionom, a potom i trajektom, ili pak jedrilicom na neko od ostrva, pakovanje je jedna od stvari na koju morate obratiti pažnju. U letnjim mesecima, pakovanje treba biti svedeno i optimalno, te prilagođeno uslovima i prevoznom sredstvu. Spiskovi su osnova dobra organizacija kada je pametno pakovanje u pitanju. Stvar na koju ne smete zaboraviti u toku pakovanja, svakako je i putna apoteka. Za ovu vrstu odmora, na svoju listu putne apoteke uvrstite Pantenol penu, za fantastičnu dodatnu hidrataciju kože nakon česte depilacije, sunčanja, tuširanja. Takođe, nakon sunca, u svim momentima pomoći će vam Pantenol krema ili Jekoderm, te ih takođe uvrstite na svoju listu za pakovanje. Oligogal Mg Direct, posebno je poželjan kod putovanja na kojima ste posebno aktivni, te ne zaboravite na spisak dodati magnezijum. Na putovanje se ne kreće bez probiotika, pa će Flonivin Boulardi, biti odličan izbor za vašu putnu apoteku. Ne zaboravite ni na lekove za prehladu, budući da su česte na moru. S toga, Paracetamol uvek imajte u svojoj putnoj apoteci. Ujedno, budući, da je sunce izuzetno jako, a sunčevi zraci su veoma štetni, ne zaboravite da na svoj spisak uvrstite kremu sa visokim SPF faktorom, kao i gelove za tuširanje sa pantenolom ili alojom. 

Mnogo je fantastičnih ostrva koja vredi posetiti na hrvatskoj obali. Svako nosi svoju čar i krije svoje lepote, te ako ste u mogućnosti, posvetite ovoj obali više od jednog letovanja. Zasigurno ćete uživati. Koji su vaši favorite među hrvatskim ostrvima?

Podeli sa prijateljima: