Grčki Kikladi – ostrva koja mame lepotom i cenom

Želite na Santorini, ali vam budžet to ne dozvoljava. Ne brinite! Preko 200 kikladskih ostrva nude istu lepotu i šarm kao popularni Mikonos ili Santorini, a letovanje na njima vas može koštati manje nego na Halkidikiju. 

Sigurno ste nekada poželeli da uživate u zalasku sunca na Santoriniju, da doživite iskustvo na belo plavim grčkim ostrvima, žurke na Mikonosu, ali vas je u tome sprečavao bužet, budući da je opšte poznato da za letovanje na ovim ostrvima morate izdvojiti nekoliko hiljada evra.

Ako vas zanima koja su to prekrasna, ostrva iz grupe Kiklada, koja vas mogu podjednako očarati kao gore spomenuta, nastavite da čitate. 

Plavo bela arhitektura

Uniformisanost grčkih Kiklada, odnosno njihova plavo bela arhitektura, čini ih turistički veoma privlačnim. Plavi krovovi, plave žaluzine, bele kuće, procvetala jarkih boja bugenvilija, uske ulice i brojne stepenice koje vode ka najvišoj tački u selu, samo su deo slike koja predstavlja ova grčka ostrva.

 Zbog čega su sva ostrva urađena u istom stilu, pitanje je koje postavljaju turisti često, međutim, odgovor nije ni malo romantičan. 

Naime kasnih 30 – tih godina, čitavim Egejskim morem zavladala je kolera. Tadašnji upravitelj Grčke, naredio je, zakonom, da se sve kuće na ovim kikladskim ostrvima okreče u beli krečnjak, kao pokušaj da se zaustavi širenje bolesti. Nakon toga, jednoličan, uniformisan izgled bio je u skladu sa tadašnjim režimom. 

Kasnije, nakon ovog vojnog režima, stanovnici ostrva su nastavili da farbaju kuće u ovoj boji, budući da su postali svedoci, da bela dobro odbija svetlost i da je u unutrašnjosti znatno prijatnije

Kada je plava boja u pitanju, istorija kaže da su ribari žaluzine i krovove farbali u boje koje su im ostajale od farbanja čamaca, a onda se desilo da je plava boja bila najčešće upotrebljavana. Ujedno, budući da su se uklopile u grčku zastavu, korišćenje plave i bele, postala je tradicija. 

Koji su to povoljni Kikladi van ruta masovnog turizma

Ako ste nekada želeli da posetite neko kikladsko ostrvo, a da ne potrošite više hiljada evra za to, evo par predloga za vas. Ova ostrva nose posebnu čar i draž, podjednako su lepa i plene svojom energijom i plažama. 

  • Ostrvo Milos

Definitivno jedno od najlepših grčkih ostrva. Ostrvo koje ne krije svoje zvučno ime, ali ostrvo koje se još uvek bori i odoleva masovnom turizmu. U svetu poznato kao mesto rođenja Miloske venere koja se čuva u Luvru, a koja je pronađena u jednom ostrvskom maslinjaku. Gradovi na Milosu, koje sigurno vredi posetiti su Adams i Plaka koja je i glavni grad neodoljivog šarma, a kroz njih prolaze autobusi koji vas za par evra voze na najrazličitije plaže ostrva. Fantastičnih plaža ima preko 70 u svim delovima ostrva, međutim, one spektakularne smeštene su na jugu i severu, dok su na istoku i zapadu, mirnije i ležernije plaže.  Sa Milosa možete ići na druga grčka kikladsta ostrva, trajektima koji saobraćaju više puta nedeljno. 

  • Ostrvo Siros

Istražujući sva grčka ostrva u kikladskom arhipelagu, sa sigurnošću mogu tvrditi da je ovo jedno od najjeftinijih ostrva koja možete posetiti u ovom delu Grčke. Ovo netaknuto ostrvo, raznolike arhitekture, što venecijanske – mletačke, tako i klasične kikladske, plavo bele, ali i veoma šarenolike, sigurno je mesto na kome ćete uživati. Najnaseljenije ostrvo Kiklada, danas svojim posetiocima može ponuditi zanimljive plaže, veoma specifičnu arhitekturu, zanimljivu istoriju i fantastičnu energiju. Ljubitelji motora i maca će posebno uživati na ovom ostrvu. 

  • Ostrvo Sifnos

Ostrvo prekrasne prrode, peskovitih plaža, zanimljive gastronomije, pretežno kikladske arhitekture je ostrvo do kog za tri sata možete stići iz atinske luke Pirej. Ovo maleno ostrvo, jednostavno i lako možete za samo par dana celo obići, proći sve njegove plaže i slikovita grčka sela. Kaže se da na ostrvu postoiji 365 pravoslavnih crkava, a svaka je posvećena jednom danu u godini i različitim svecima, pa tako na ovom ostrvu postoje brojne proslave i vašari, kao ni na jednom drugom grčkom ostrvu. Naravno da ga krase uske strme ulice, ciklama bugenvilija i plavo bela arhitektura. Stanovnici izuzetno ljubazni, direktni i nasmejani, budući da masovnog turizma ovde nema. Ako želite duh netaknutih Kiklada i pravih grka, Sifnos je pravo ostrvo za vas. 

  • Ostrvo Andros

Kombinacija venecijanske, osmanske i viznatijske arhitekture u stalnom je kontrastu sa poznatom kikladskom, pa to čini da ostrvo Andros bude jedno od interesantnijih za obilazak i boravak na istom. Ostrvo nesvakidašnjeg šarma, uglavnom peskovitih plaža i nekoliko gradova, budući da je drugo po veličini kikladsko ostrvo, očaraće vas svojom lepotom i svojom pričom. Preko 30 uređenih i divljih plaža krije se na ovom ostrvu, a svaka deli svoje lepote sa malobrojnim posetiocima. Na ostrvu možete posetiti i nekoliko gradova, te zaista možete otići bogatiji za iskustvo više. 

Osim ovih, fantastična kikladska ostrva koja ulaze u budžet većine turista su i Folegandros, Anafi, Kufonisija. 

Prevoz do ostrva

Do svih ostrva je moguće doći trajektom iz Atine ili iz mesta Lavrio ili Rafina, nedaleko od Atine, a prevoz košta od 30 evra po pravcu pa više. U zavisnosti od toga koliko su vam fleksibilni datumi, jeftinije ćete proći sa transportom. Do svih ostrva potrebno je od 2 do 3 sata vožnje, u zavisnosti od udaljenosti. 

Smeštaj na ostrvu

U zavisnosti od sezone, smeštaj se može naći za 30 evra za dvokrevetnu sobu, na sajtu booking, pa na više, s toga je opet vaša feksibilnost sa datumima bitna ukoliko želite posetiti neko od ovih ostrva. 

Savet plus za putovanje na Kiklade

Kada god da se odlučite za putovanje, i gde god da putujete, putna apoteka, osnovna je stvar o kojoj morate razmišljati pre putovanja. Posebno ukoliko ste se odlučili da posetite udaljena, ruralna kikladska sela, gde je bogat izbor lekova samo mit

Letnja putna apoteka, obavezno mora da sadrži Jekoderm ili Pantenol, budući da se na ovim ostrvima lako pocrveni, te lako dodje do opekotina, što nikako ne želimo. Da biste adekvatno negovali i smirili svoju kožu, obavezno spakujte sa sobom ove kreme. Osim toga, za dodatnu hidrataciju isušene kože, posebno će vam pomoći Pantenol pena. Još jedan proizvod koji je obavezan na svakom putovanju, zasigurno je Probiotik Flonivin Boulardi. Veruje se da brojni problemi kreću upravo od crevne flore i lošeg funkcionisanja iste. Iz tog razloga, moramo pripremiti svoj stomak na promenjen ritam, koji nas očekuje na putovanju i tako, unapred uticati na dalji tok putovanja. Neka dijareja ne pokvari vaše putovanje

Da li ste znali da poznata plavo bela ostrva možete posetiti za pristojan novac i na taj način sebi ostvariti jednu putničku želju?

Podeli sa prijateljima: