Gde za 1. maj – najlepša prvomajska izletišta u Srbiji

Željni ste da praznik rada provedete na manje prometnom izletištu u Srbiji, a nedostaje vam ideja kuda za prvomajski uranak? 

Ako vam je dosadilo da prvomajske praznike provodite uvek na istoj lokaciji i želite da uživate u prirodi u nekom novom okruženju ili pak na nekoj manje prometnoj lokaciji, inspiraciju potražite u nastavku teksta. 

Kako mlađa, tako i starija populacija sa nestrpljenjem očekuje lepe dane i sunčano vreme. Jedan od omiljenih praznika u Srbiji, sa sigurnošću je i proslava praznika rada, odnosno Prvi maj. Prvomajski uranak, tradicionalno se proslavlja na brojnim izletištima po zemlji. U poslednje vreme, izletišta su popunjena, te se turisti često ne osećaju prijatno u tolikoj gužvi. Ako ste od onih koji žele da istraže novu lokaciju i da uživaju u manjoj gužvi, ispratite tekst do kraja. 

Kuda za 1. maj?

  • Reka Grza 

Na 20 kilometara od Paraćina, u podnožju planine Kučaj, nalazi se reka Grza. Jedno očaravajuće prolećno izletište, svoju lepotu turistima je otkrilo tek poslednjih par godina. Lokalno stanovništvo, ljubomorno je čuvalo svoj prirodni raj od očiju javnosti. Reka Grza, svojim tokom od 23 kilometara, stvara i dva fantastična mala jezera, Donje i Gornje jezero, kristalno zeleno – plave boje. Pecanje na reci je dozvoljeno, a svi ljubitelji ovog sporta će zasigurno uživati u okruženju. Celom dužinom reke nalaze se fantastična mesta za izletnike. Postavljene su drvene pečurke, klupe i roštilji, te ukoliko se odlučite da prvi maj provedete u ovom delu Srbije, bićete u potpunosti opremljeni. Kako na reci, tako i na jezerima, možete pronaći prostore za izlet, a uzvodnom šetnjom stići ćete i do Vrela Grze. Ukoliko želite malo aktivnijeg provoda, možete posetiti i obližnji manastir Lešje ili jedan od dva vidikovca

  • Planina Goč

Nedaleko od Vrnjačke Banje i Kraljeva, smestila se planina Goč. Jedna od najpošumljenijih i najzelenijih planina u Srbiji, do skoro je privlačila samo lokalne turiste. Nešto niža planina, sa poznatim vrhom Ljukten, danas svojim posetiocima i izletnicima, može mnogo toga ponuditi. Izletnici najviše vole da uživaju u okolini uređenog veštačkog jezera Selište, kao i na brojnim vidikovcima koji postoje na planini. Iako izletnici, neretko se odlučuju da prošetaju jednom od pet uređenih pešačkih staza, koliko ih na planini Goč ima. Na Goču su se svi okrenuli Ekološkim projektima, te će vas u to uputiti i lokalci i radnici na samoj planini, ali i Ekološko društvo cija je misija širenja svesti o zaštiti životne sredine. Uređenog prostora za izlet i roštiljanje je puno, te se nećete prevariti ukoliko za vreme praznika posetite ovu planinsku lepotu.  

  • Milivska klisura

Na samo 5 kilometara udaljenosti od Despotovca, smestile su se reka Miliva i njena fantastična klisura. Jedno od najlepših srskih izletišta, poznato je tek samo lokalnom stanovništvu. Reka Miliva izvire ispod stene i svojim tokom pravi manju, čistu klisuru, a potom se uliva u obližnju reku Resavu. Dužinom klisure smeštene su drvene klupe i stolice i neka drvena pečurka, kao i prostor za roštiljanje. Osim toga, u blizini se nalazi i crkva Rođenja Presvete Bogorodice. Na samoj reci nalazi se više mostova. U blizini crkve, lokalno stanovništvo je napravilo i veliki drveni trem, koji izletnicima služi da se sklone od jačeg sunca ili kiše. Budući da je klisura smeštena u srcu šume, prirodnog hlada ne nedostaje. U šumi je sagrađena i Kuća, koja je turistima na raspolaganju. Ako želite još nešto da posetite u okolini, najlepše je otići dao manastria Mnasija, Resavske pećine, vodopada Veliki buk (Lisine). U ovom kraju provesti samo jedan dan prvomajskih praznika je nedovoljno, te ukoliko imate više dana na raspolaganju, bukirajte sebi smeštaj i istražite čari ovih krajeva. 

  • Devojački bunar

Nedaleko od Alibunara, na putu ka Deliblatskoj peščari, na samom početku ovog prirodnog rezervata, nalazi se izletište Devojački bunar. Ovo je jedno od najlepših vikend naselja u Srbiji, te ukoliko želite, možete iznajmiti i vikendicu za odmor. Drvene vikendice smeštene u sred šume, retro brvnare, drvene crkve i zvonici, legende i istorija, čine da ovo vikend naselje privlači sve veći broj turista. Uređeni su i prostori za vikendaše, ali i za jednodnevne izletnike, te ako se odlučite da ovde provede svoj odmor, nećete zažaliti. Netaknuta priroda, ergele, vinarije, blizina Deliblatske peščare, vetro park, Zagajičkih brda i još mnogo zanimljivih atrakcija možda će vas zadržati ovde više od jednog dana. 

  • Jezero Bruje

Jezero Bruje ili kako se drugačije naziva, Erdevičko jezero, smestilo se na 20 kilometara od Šida. Ovo veštačko jezero, lokalci posebno posećuju u danima vikenda. Jezero je sa svih strana okruženo zelenilom i uređenom šumom, dok jednu nejegovu stranu pregrađuje veštačka brana. Idealno je za odmor, pecanje i kupanje. Pecaroši posebno mogu uživati na dve lokacije, gde postoji uređen prilaz za njih i za odlaganje štapova, kao i drvene stolice. Nešto je manje drvenih pečurki i klupa u okolini, ali prostora za roštiljanje i izlet svakako ne manjka. U blizini jezera postoji i sam kamp Orešnjak, sa kompletno uređenim prostorom za izletnike, sa klupama, pečurkama i velikim tremom. U blizini se nalazi i jezero Moharač, te ukoliko na Erdevičkom jezeru ne pronađete mesto za sebe, uputite se na obližnje jezero Moharač. Ako ste ljubitelji vina, možete posetiti i neku od okolnih vinarija, budući da ih ima više desetina. 

  • Taorska vrela

U valjevskom kraju, u podnožju Povlena, nalazi se jedan od najlepših predela Srbije. U prolećnim mesecima, kada sve ozeleni, ova ušuškana i skrivena oaza, privlači uglavnom samo lokalno stanovništvo. Iako su nekada krasili sve časopise u bivšoj SFRJ, danas zbog loše infrastrukture i oznaka, teško je do istih doći, te će vam, ukoliko se odlučite da ovde provedete svoj prvomajski uranak, pomoć ljubaznih lokalaca, dobro doći. Na ovim prečistim kaskadnim slapovima, vode najviše ima u proleće, a sačuvane su samo dve vodenice, od kojih jedna i danas radi. Osim slapova i vrela, do kog ćete se možda pomučiti da dođete, ovde lepoti doprinosi i obližnji vodopad. Kako turisti više ne dolaze kao nekada, isključivo zbog nedostatka infrastrukture, sigurno je da ćete ovde uživati u miru i prirodnoj lepoti. Postoji nekoliko uređenih klupa sa drvenim suncobranima, gde možete provesti svoj praznik rada. Ukoliko želite da se zadržite u tom kraju, obavezno se posvetite obilasku Valjeva, Kosjerića, reke Gradac, brojnih manastira.

Savet plus za putovanje tokom prvomajskih praznika

Ono na šta ne smete zaboraviti pre prvomajskih praznika su organizacija putovanja i pakovanje. Kada je pakovanje u pitanju, posebno obratite pažnju na pakovanje putne apoteke. Iako putujete samo na izlet ili vikend, poželjno je da ponesete sa sobom bar ono najosnovnije. Budući da se tokom prvomajskih praznika puno jede i pije, lek za lakše varenje bi bio od pomoći, tako da u svoju putnu apoteku spakujete Digestal. Lek Paracetamol je taj višenamenski lek koji uvek preferiram u svojoj putnoj apoteci, budući da je lek za glavobolje, zubobolje, temperaturu ili prehladu. Za potencijalne manje opekotine od sunca ili vatre, moguće ojede u prirodi ili pak ujede insekata, poželjno je da spakujete sa sobom mast Jekoderm. Ako patite od putničke mučnine ili jednostavno ne znate kakav vas put očekuje do vašeg izletišta, spakujte u putnu apoteku lek Dimigal, koji će vam pomoći kod mučnine tokom putovanja. Na ovakvom tipu putovanja, poželjno je da ponesete bandažer, hanzaplast, alkohol i makazice

Oduvek su se svi radovali praznicima oko prvog maja. Da li ste odlučili gde ćete ih provesti i šta je to što preporučujete da posetimo?

Podeli sa prijateljima: