Gde putovati u januaru – najbolje daleke destinacije koje možete posetiti u januaru

Upoznavanje dalekih destinacija, novih kultura, starih civilizacija i kulturno istorijskog nasleđa, fantastičnih pejzaža, različitih mora i okeana, njihovog biljnog i životinjskog sveta, mnogim turistima je večita želja.

U današnje vreme, uz određeni budžet, to više nije tako nedostupno.

Da daleke destinacije više nisu tako daleko, svedoči i pojava sve većeg broja agencija koja se bavi individualnim turizmom i organizacijom upravo ovih putovanja. 

Naravno da je period putovanja bitan faktor pri odabiru lokacije i da vremenski uslovi ne dozvoljavaju mnogim destinacijama posetu preko cele godine. Na koja to putovanja možete ići za novogodišnju noć, kao i tokom januara meseca, ispratite dalje u tekstu.

  • Maldivi

Preko 1000 manjih i većih ostrva dominira ovim prekrasnim arhipelagom u Indijskom okeanu. Sitan pesak, zlatno sunce, prekrasni bungalovi, ostrvo – rizorti, brojne plaže, ronjenje, upoznavanje specifičnog morskog života, surfovanje, parasejling, veslanje ili jedrenje na dasci, krstarenja i prekrasna hrana, samo su deo zanimljive ponude Maldiva. Jedan hotel, jedno ostrvo, princip je koji najčešće funkcioniše na Maldivima. Ovde možete potražiti preporuke za Maldive. 

Bitno je znati kada je pravo vreme za posetu Maldiva. Slobodno možemo reći da na Maldive možete putovati preko cele godine, da se jun i jul najmanje preporučuju, zbog monsunskih kiša, dok je period oko nove godine, januar i februar, daleko najlepša sezona na Maldivima

  • Dominikanska republika

Vrelo Karipsko smaragdno zeleno tirkizno more i ludački dobre plaže, nesvakidašnja iskustva, safari, brojna ostrva, nacionalni parkovi, glavni grad Santo Domingo, gradić na jugu Bayahibe, kitovi i delfini, La Romana, prikaz srednjovekovnog mediteranskog sela, brojni skriveni vodopadi, samo su deo ponude i onog što ne smete propustiti. Detalje o destinaciji potražite na prethodnom tekstu

Jedna od mojih omiljenih destinacija, a još uvek slabo otkrivena kod turista iz Srbije, može vam ponuditi brojne užitke, a idealno vreme za posetu je od novembra do maja meseca. Posebno izbegavati period od juna do septembra.

  • Zanzibar

Majka dalekih destinacija, jedna od prvih koju su turisti iz Srbije mogli otkrivati i upoznati, danas je dostupan većem broju ljudi, posebno zbog povoljnih cena aranžmana. Ostrvo belih peskovitih plaža, smaragdnog mora, ostrvo kokosa, brojnih egzotičnih začina, nerealno raznolikog tropskog voća, ludih avantura i zanimljive istorijske priče, sigurno će zadovoljiti svakog ko se odluči da odmor provede ovde. Preporuke za plaže na ostrvu Zanzibar, možete potražiti ovde. 

Istina je da se na Zanzibar može ići preko cele godine, ali da treba izbegavati period marta, aprila, maja, kada je na ostrvu velika vlaga i česte su kiše. 

  • Kuba

Ostrvo ruma, salse, nasmejanih ljudi, fantastičnih plaža, bogate istorije, velikih kontrasti, ostrvo je koje će vas naterati da se u njega zaljubite. Kuba već neko vreme svedoči teškoj ekonomskoj situaciji, migracijama, napuštanjima i bežanju sa ostrva, ali je i dalje onaj biser karipskog mora, i dalje je puna vatrenih, vedrih, nasmejanih i pričljivih ljudi, koji čine da se osećate dobrodošlo u njihovoj vremenskoj kapsuli i njihovom životnom, socijalnom, ekonomskom rasulu. Možda se pitate, pa zašto onda posetiti Kubu, kada je takvo vreme?! Odgovor potražite ovde. 

Kubu je najbolje posetiti u periodu od oktobra do maja, budući da ovde preovladava tropska klima, pa tako i kiše, koje su najčešće od avgusta do oktobra, dok su jun i jul najtopliji meseci, te sa velikom vlažnošću vazduha. 

  • Meksiko

Meksiko, još jedan raj na zemlji, ako pričamo o primorskim oblastima. Bilo da ste ljubitelj starih civilizacija, kulturno istorijskih spomenika, egzotičnih plaža, fantastične meksičke gastronomske ponude, prirodnih lepota i fenomena, adrenalinske zabave, usamljenih ostrva, tekile, energije i veselih ljudi, sigurno ćete pronaći nešto što će vam u Meksiku prijati. Ukoliko vas zanimaju saveti i iskustva u vezi sa Meksikom, pročitajte u prethodnom tekstu. 

Iako se može reći da se u Meksiko može ići preko cele godine, za pravo uživanje u smaragdnim Karibima, ovu destinaciju, najbolje je posetiti od decembra do maja, budući da se u tokom naše jeseni može očekivati dosta kišnih dana. 

Šta nikako ne zaboraviti pre odabira destinacije

Pre uplate i odabira, potrudite se da prikupite što više informacija o samoj destinaciji, mogućem smeštaju, hrani, izletima, vremenskim uslovima. Ukoliko vam nešto od navedenog nije po volji, bolje promeniti destinaciju, nego se razočaran vratiti kući. 

Ono o čemu obavezno morate dobro promisliti pre uplate putovanja, jeste pouzdanost vašeg partnera, odnosno izbor agencije preko koje putujete. Iako se veliki broj turista danas odlučuje da samostalno organizuje putovanje, o čemu smo pisali u prošlom tekstu, preporuka za putovanje na ovakve destinacije, isključivo je putovanje preko agencije, budući da tokom organizacije i na samoj destinaciji hiljadu stvari može poći po zlu, a onda ste prepušteni sami sebi. 

Kada razmišljate o pakovanju, dajemo vam savete kako se optimalno spakovati, kao i to šta sve smete spakovati za avio ručni prtljag. Bitna stavka pri pakovanju, svakako će biti i putna apoteka. Za ovakva putovanja potrebne su vam kreme za zaštitu od sunca, sa UV faktorom, kreme za negu kože nakon sunčanja, Jekoderm ili Pantenol mast, koje će vam pomoći i kod ujeda raznih insekata, kojih ima često na ovakvoj destinaciji, kao i najvoljeniji proizvod Pantenol pena, koja dodatno hidrira, neguje i pomaže vašoj koži. Probiotik Flonivin Boulardi i Digestal, mogu biti vaši dobri saveznici na ovom putovanju, budući da usled promenjenih uslova života, znatno izmenjene hrane i vode, lako može doći do dijareje i lošeg varenja. Ne zaboravite ni na upotrebu Oligogal Zn sa vitaminom C, koji ublažava simptome prehlade i gripa.

Daleke destinacije, danas su nam nikada bliže i sve ono o čemu smo nekada maštali, danas je lako posetiti. Bitno je odabrati pravo vreme i pravu agenciju, a potom se prepustiti čarima ove prekrasne svetske egzotike. Koja je vaša omiljena daleka destinacija?

Podeli sa prijateljima: