Full moon party ili šta ne propustiti na Tajlandu

Najveći mesečni rejv na svetu! Da, dobro ste čuli, u vreme svakog punog meseca, u ful sezoni, a i van nje, na plažama ostrva Ko Pangan (Koh Phangan), održavaju se najluđe rejv žurke. 

Ako ste ljubitelji dobrog provoda, toga vam neće zafaliti na Tajlandu, ali posebnu energiju i jedinstven doživljaj imaćete ukoliko posetite ostrvo Ko Pangan u vreme punog meseca, kada se održava čuvena Žurka punog meseca, ili Full moon party. 

Sezona kiša i monsuna polako prestaje od polovine oktobra, vlaga se smanjuje, tako da se u našoj jesenjoj sezoni možete pripremati za fantastične plaže, sunce, doživljaje i žurke na jednom od tajlandskih ostrva. 

Da li je došao kraj za Full moon party?

Kako je u nekim delovima sveta pandemija i dalje veoma prisutna, kao i želja da se zaštiti lokalno stanovništvo, pre odlaska na Tajland, upoznajte se sa uslovima putovanja, ulaska i boravka u ovoj državi. 

Najbolje informacije pronaći ćete na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

Osim dobrog provoda prisutnim turistima, ova žurka odlično doprinosi i privredi Tajlanda. Međutim i pored toga, lokalno stanovništvo se nadalo da će odluka o obustavljanju žurke, tokom pandemije, da preraste u konačnu odluku totalnog ukidanja ove noćne zabave. Ipak, ta odluka još uvek nije pala, te se svi ljubitelji dobrog provoda u fazi punog meseca, nad morem, mogu uputiti na ovaj specifičan događaj. 

Kako je nastala Žurka punog meseca – Full moon party

Legenda kaže da je ovu žurku pokrenulo par turista, spontano, koji su pre više od 30 godina krenuli da istražuju zabačene plaže na ostrvu Ko Pangan. Naime, oni su 1988. godine, zbog izraženog nezadovoljstva modernizacije ostrva Ko Samui, brodom otišli do ostrva Ko Pangan, na danas popularnu plažu Had Rin, sa nekoliko flaša alkohola. Budući da je čitavo ostrvo tada bilo u mraku, zbog nedostatka struje, oni su par noći partijali i provodili se uz svetlo punog meseca. 

Kasnije, ovaj događaj postao je sve učestaliji, da bi se danas, više od tri decenije kasnije, na plaži Had Rin, uz zvuke brojnih izvođača, u jeku sezone, okupljalo i preko 30000 ljudi, koji uživaju u dobrom ritmu rejv žurke. Najveći broj posetilaca bude u periodu od novembra do februara, a posebno u novogodišnjoj noći. To je jedini period kada se Full moon party ne održava samo za vreme punog meseca. 

Tajlandska Ibica, ponovo je oživela 2022. godine, nakon pandemije. 

Kako izgleda Full moon party

Kako mrak počinje da pada, mesec se izdiže iznad mora, te iznad prelepe peščane plaže, brojni ugostitelji postavljaju stolove po plaži, a ritam muzike polako počinje da nosi. Kako noć odmiče, zvukovi se mešaju, čuju se različiti muzički pravci, a masa turista, željna dobrog provoda, uživa u tehno, dance, trance muzici. Atmosfera je na vrhuncu kada iznad mora krene fantastičan i neizostavan vatromet. Svi prestanu plesati i uživaju u tom jedinstvenom prizoru. Žurka na ovom pacifičkom ostrvu traje do jutarnjih sati, a oni koji dočekaju izlazak sunca, posebno uživaju u tom prizoru. Svi posetioci će se složiti da je ovo neizostavno iskustvo za svakog ljubitelja rejva. Posebno se izdvaja novogodišnja noć, kao najjača Full moon žurka.

Na samoj plaži, postavlja se puno štandova sa hranom i pićem. Popularni su i kokteli koji se služe na plaži iz velikih činija. Njihova cena bude do nekih 15 evra, u zavisnosti od jačine samog koktela. 

Tokom noći postoje i brojni zabavljači, koji priređuju svojevrsnu zabavu, plešu sa vatrom, bacaju se boje za lice koje svetle u mraku, dok uzvrela masa pleše do ranih jutarnjih sati. 

Muzika na Full moon party

Na više od 10 bina, okupljaju se ljubitelji različitog zvuka, pa će tako na ovoj žurci uživati oni koji vole pop, latino, tehno, drum’n’bass, R&B and reggae. Zapravo, svaki bar, ima svoje DJ-eve. 

Gde se održava Žurka punog meseca – Full moon party

Originalna i prva Žurka punog meseca, održava se na plaži Had Rin, na ostrvu Ko Pangan. Međutim, kako je tokom decenija njena popularnost rasla, tako su se i na drugim delovima Tajlanda počele održavati žurke ovog tipa. Tako danas imate mogućnost da uživate u Full moon pary žurci i na drugim ostrvima, poput Koh Phi Phi, Koh Samui, Koh Lanta. Međutim, i dalje, najdominantnija je upravo ona originalna žurka, koja se održava na istom mestu, kao i pre više od 30 godina. 

Ulaznice za Full moon party

Iako se održava na otvorenom i na plaži, ulaznice za ovaj događaj su obavezne. Cena ulaznice je 3 dolara. Uz ulaznicu dobijete i narukvicu, koja vam omogućava slobodno kretanje za vreme trajanja žurke. Ulaznice su dostupne i na ulazu, na plaži Had Rin. Više informacija o kartama i datumima potražite ovde

Savet plus za putovanje na Tajland

Ako ste planirali da putujete na ovu poznatu rejv žurku, sigurno je da vam putna apoteka neće prva pasti na pamet prilikom pakovanja. Međutim, budite pametni i sprečite neke tegobe, koje su sastavni deo after party-ja. Naime, kako ćete tokom žurke dosta đuskati, piti, slabo spavati tih dana, vaš organizam će doći u disbalans. Zato se dobro pripremite za „lečenje mamurluka“. Naravno voda je neizostavna u tom procesu, što veće količine iste, i vaše „jutro posle“ će lakše proći. S druge strane, ponesite Paracetamol, koji će vam pomoći kod potencijelne glavobolje. Kako ćete piti i jesti svašta tih dana, probiotik za dijareju, odličan je izbor, zato ne zaboravite da u putnu apoteku spakujete Flonivin Boulardi. Pored njega, u pomoć vam može doći i Digestal, za lakše varenje hrane, jer će u organizmu zavladati disbalans. Osim toga, potencijalne su i mučnine, te povraćanje, pa zato za nadoknadu tečnosti i elektrolita ponesite Orosal. Kako idete na jednu toplu destinaciju, gde sunce dominira, poželjno je da imate i kremu sa zaštitnim SPF faktorom, kao i kremu za negu kože nakon sunčevih zraka, tako da će vam Pantenol krema ili Jekoderm biti odličan izbor. 

Ako niste sigurni šta sve možete spakovati u putnu apoteku, ako putujete avionom, proverite ovde. 

Kako vam se dopada koncept Full moon žurke na Tajlandu?

Podeli sa prijateljima: